Alternátor Bosch, Valeo, ... na Felicii 1.3

bitmap - FK

Alternátor Bosch, Valeo, ... na Felicii 1.3

Příspěvek od bitmap - FK »

Chtel jsem vymenit meho dosluhujiciho Magnetona za Bosche, ale zda se, ze sehnat ho v dobrem stavu a za rozumnou cenu je zrejme nemozne, tak premejslim, ze bych misto nej dal 90A Valeo z Fabie HTP, ktere jsou k mani za babku.
Bohuzel, elektrice naprosto nerozumim, tak bych vas chtel pozadat o radu, jestli je vubec mozne ten altik do Feldy pripojit.
Predpokladam, ze B+ vede k + polu baterky, ale kam pripojit piny L a DFM?
bitmap - FK

Re: Jak zapojit alternator z Fabie?

Tak jsem ve schematu vykoumal, ze B+ ma jit pres 30A pojistku na baterku, DFM kamsi do zatim nezname svorkovnice (ze by kontrolka?) a o L tam nikde neni zminka, vzdy je tam jen D+, a to vede kamsi do centralni ridici jednotky vozu.

Je nutne davat na B+ pojistku, nebo se to muze pripojit natvrdo tak jak je to ve Felde?
Ma z toho nekdo rozum? :lol:
Raceman

Příspěvek od Raceman »

fábie má takzvanou centrální jednotku elektrosoustavy označovanou jako BSG
svorka D+ je kontrolka a DFM je buzení vinutí alternátoru
bitmap - FK

Takze do Feldy nepouzitelne?
Raceman

Příspěvek od Raceman »

použitelný to je jen to buzení vinutí musíš paralerně napojit buď na svorku 50 (strarter) nebo pokud to nebude dobíjet tak na na 15 (zapalování) na spínačce
bitmap - FK

Takze pro blbe - na L pripojit kablik, od kontrolky v palubni desce a k DFM privest neco, co ozije az po zapnuti zapalovani?
Je to nejak proudove narocne, je treba bastlit nejake rele, nebo staci u spinacky najit vhodny kabel a od nej to natahnout k alternatoru?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Hele já ještě takovou maličkost...není lepší zkusit sehnat ten Bosch?Já nevím jestli je Valeo kvalitní značka...
bitmap - FK

Ja bych rad, ale ty Bosche jsou bud zraly na repasi, nebo si za ne prodavajici rekne desnou raketu.
Ty Valea prece nemuzou bejt uplne na prd, kdyz je Skodovka montuje do vseho co zrovna vyrabi ... aspon doufam.
sigmen - FK

Příspěvek od sigmen - FK »

V práci se nám zatím protočilo 10 Fábií HTP,od funglovek do najetých cca 180 000 km.Jedinej problém co se týká elektriky jsou praskající žárovky v předních světlech a asi 3x odešla cívka.S alternátorem žádnej problém nepamatuju. ;)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jo tak beru zpět...nějak jsem měl zafixováno že Valeo nic moc.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Bitmap:
Dej tam raději Bosch z český Fab 1.4MPI. Toho by snad ještě dnes mohlo být dost.
Zapoj jemom ten jeden pinďour ke konrolce. Chodit to bude.
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Nemám rád SZ...
bitmap - FK

Dedla: myslis u toho Valea, ze staci zapojit jen kabel ke kontrolce, nebo to tak funguje jen u BOSCHe?

Jinak, altiky z Fabky 1,4MPI a feldy 1,6 a 1,9D proste NEJSOU. Kdyz uz nekde neco maji, tak je to hnusna okysla koule, kterou kdyz vemu za remenici, tak je tam milimetr vakl, jezdi to uz patou sadu uhliku a ti zlodeji se jeste nestydi si za to rict dva litry :|
Raceman

Příspěvek od Raceman »

koukal jsem se na zapojení stejnejch altíků v oktách a některý mají zapojený to buzení ... převážně 1,6 AHL a AKL ale u ostatních to zapojený není
vycházel jsme z toho že moje předchozí okta AKL to zapojený měla a když se tam krátkodobě nepřivedlo 12V tak to nedobíjelo ale nynější TDI to zapojený nemá a dobíjí to
bitmap - FK

Sakra, vy dneska mluvite v hadankach :lol:
Takze by melo stacit pripojit kontrolku, kabel k baterce a ta mrcha bude dobijet?
Zkusim sundat ten plastovej kryt a mrknu se, jestli to DFM je vubec nekam pripojeny, jestli to tam neni jen proto, ze se jim nechtelo delat specialni kryt pro altiky, ktery to nepotrebujou.
Raceman

Příspěvek od Raceman »

zapoj to bez připojení toho konektoru a uvidíš buď to půjde nebo ne a když ne tak to dozapojíš a je vystaráno
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

bitmap píše:Dedla: myslis u toho Valea, ze staci zapojit jen kabel ke kontrolce, nebo to tak funguje jen u BOSCHe?
U Valea asi taky. U Boshe 100%.
Nemám rád SZ...
bitmap - FK

Tak jsem sundal ten plastovej dekl vzadu a alternator ma jen 6 diod, tudiz to nebude fungovat jen se zapojenou zarovickou.
Da se nejak jednoduse vyrobit neco, co by ho nabudilo pres ten druhej konektor, nebo bude jednodussi sehnat jinej devitidiodovej?
Alf

Příspěvek od Alf »

A to,, L " je zapojený kam, když je tam jen 6 diod ??
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
bitmap - FK

L je vlastne D+ a pripoji se na nej kontrolka.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Já to nějak nechápu..a proč to nevybudíš třeba přes tu 15ku?

A už jsi to zkoušel jak ti psal Dedla,zapojit jen ten D+ na kontrolku?Vybudil se?
bitmap - FK

Ja to taky prilis nechapu, ale co jsem tak cetl, tak je nejaky problem, kdyz je vinuti nabuzene a alternator stoji, napr. kdyz to nekde pri rozjezdu chcipne, nebo pokud se pri startu neotoci klicem hned do startovaci polohy.
Da se to pry vyresit tim, ze se vytvori nejaky obvod, ktery sepne buzeni az kdyz az kdyz zhasne kontrolka mazani a naopak, ale tohle je pro me bohuzel spanelska vesnice a nemam nejmensi tuseni jak by se to dalo udelat.

Zkusit to jen se zapojenou kontrolkou jsem to zatim nezkousel, protoze jeste nemam predelane uchyceni, ale asi to ani zkouset nebudu, protoze sestidiodovy altik se pry sam nabudit neumi a ja tech diod vic jak sest pod tim deklem proste napocitat nedokazu :D
Pokud nezjistim jak to jednoduse zprovoznit, tak se na to zrovna vykaslu a aspon si usetrim praci s upravou uchyceni.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jinak to vybuzení by se dalo udělat třeba přes obyčejné relé které by se spínalo např od startéru.Jestli by to na vybuzení stačilo,ale podle mě jo.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Bit:
Dej L-ko na ten kabel ke kontrolce a je to.
Nemám rád SZ...
Alf

Příspěvek od Alf »

Já, ale pořád nechápu, kam je vevnitř připojené to ,, L " alias D+ , když tam nejsou pomocné diody.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Raceman

Příspěvek od Raceman »

vždyť jsem už psal aby si to buzení napojil na kabel svorky 50 což je spojení spínačka-cívka startéru ... takhle je to zapojený u oktávek
bitmap - FK

D+ je pripojeno na regulator a pak kamsi do hloubi alternatoru.

Raceman: takze staci kratky impulz pri startu, neni tam potreba privest + trvale?
Raceman

Příspěvek od Raceman »

stačí jen krátkej
já to takhle podobně musel řešit u modrý okty když byl dálkovej start protože v oktách se to spojuje ve spínačce a je tam na to extra pin na připojení
když to nebylo propojený tak to nedobíjelo
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Všichni vaříme jenom z vody. Jediná možnost, jak to správně a zodpovědně připojit, je znalost vnitřního zapojení. Jediné co víme, že tam je 6 diod a to stačí (stejně s těmi dalšími třemi je jen ostuda, protože výstupní napětí se reguluje podle nich a ne podle skutečného napětí na té šestici hlavních diod). Předpokládám (zde to nebylo jednoznačně řečeno), že vlastní regulátor je už uvnitř. Pokud by se mezi námi našla dobrá duše a prozkoumala a nakreslila schema zapojení toho alternátoru (třeba rozebrat vadný nebo rozebrat a provést preventivní údržbu), věřím, že to bude obrovský přínos a určitě nalezneme řešení s připojením. Lákavé je, že je laciný.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Není náhodou rozdíl v tom,že 6-ti diodový potřebuje externí regulátor,který je napájený z 15 a 9-ti diodový má regulátor na sobě.Totiž 3 diody napájí regulátor.A co se týká altíků s výstupem pro regulátor tak nelze výstup pro regulátor zapojit přímo na 15,nebo 5O.Na 15 by to nemělo čím regulovat a na 50 by to nenabíjelo.
Jinak rozdíly a vlastnosti alternátorů s šesti a devíti (desíti) diodami jsou třeba zde ...
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=380
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Speedbiker »

Zdravím , nevíte jestli pasuje uchyeni alternatoru z germánského motoru 1.4 16v 55kw, mám na mysli jestli pasuje samotny držák na alternator na blok z felicie 1.3 mpi, mam totož možnost mít alternator BOSH 90A i s drzákem. Díky moc
bitmap - FK

Zatim to visi na tom, ze cekam na podlozku pod remenici, takze altik porad lezi v garazi a nic zajimaveho se nedeje.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jinak jsem trošku pátral a hledal a dočetl jsem se že ta svorka DFM je signál z altíku který dává info řj o tom jak je alternátor zatížený a ta pak upravuje jeho vybuzení resp při velké zátěži např odpojuje nepotřebné spotřebiče.
Nicméně všichni se shodují na tom že L zapojit na kontrolku dobíjení a DFM nezapojovat.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Nechci zakládat nové téma,proto to fláknu sem,snad se na mě autor nebude zlobit.

Okolnosti,lépe řečeno rozpadající se altenátor Magneton poskládaný ze dvou jiných mě donutil namontovat do auta altík z Ochcy TDI,značky Bosch 90A.
Altík sem sehnal od jednoho chlapíka z Prahy který má vrakoviště.Zaslal mi ho rychle,na dobírku,má opravdu férové jednání a super cenu,když někdo bude chtít pošlu mu na něho kontakt.Určitě má spoustu věcí i třeba na naše miláčky a pro toho kdo nemá čas nebo chuť objíždět vrakoviště,tak je tenhle pán ten pravej.Jinak alternátor má naběháno opravdu nějaký minimum,ani nejsou špinavý ventilátory,prostě stav 1A.
Altík sem tam napasoval s pouze menšíma úpravama,povětšinou vše sedělo a žádný extra problém nebyl.
Napětí na volnoběh se světlama a větrákem na 1ku nespadl pod 14V,většinou se pohyboval kolem 14,2V,takže hodnoty suprové.
A jinak jsem ho zapojil tak že kontrolku jsem mlaskl na L a DFM nezapojil.
Při ceně za kterou jsem ho sehnal (altík 1500kč,dobírka 150kč,konektor na dobíjení 50kč,sundání volnoběžky 50kč) se absolutně nevyplatí při cenách 1000 - 1500kč za repas/opravu starých alternátorů o tom vůbec přemýšlet.
A vzhledem k tomu v jakém je stavu myslím že na něho nebudu muset nějakých pár desítek tisíc km sáhnout.Teda doufám ;) .
Tady jsou nějaké fotky,je tam i staré víko které jsem zkoušel nechat svařovat,vydrželo asi tak 10000km,a je prasklý další paprsek.

http://ivarek.rajce.idnes.cz/28.1.2009/

A na konec bych chtěl veřejně poděkovat Dedlovi který trávil večery tím že mi po sz radil jak s montáží,který alternátory jsou vhodný do mýho auta,a který má hlavní zásluhu na tom že mi tam teď ten alternátor vrní.
Takže ještě jednou díky Honzo.
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

AHoj, prosím tě co tam máš za držák ?? Je to ten co se používal pro Feldy se servem??? A kde jsi ho sehnal??? Já jsem sehnal altec bosch sice 70A za 1000kč, ale nevim jestli mi tam bude pasovat je z Fabie 1.4 16v 55kw, mam k nemu i origo držák , ale ten asi na 1.3 mpi nenapasuju. Díky
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No ten držák je celkem oříšek.Já už to auto s tím koupil - se servem.Ale jinak mi to taky není moc jasný...v dílenské příručce nějaký držák je,ale ten je úplně jiný než co mám já,tak nevím.Možná je to na 1,6ku.Zkus se zeptat třeba luke.beana,ten s těma držákama kouzlil,možná bude vědět víc.

Jinak tady je taky nějaký držák ale to je právě ten z tý dp a je jinej než co mám já.

http://www.aukro.cz/item541860191_drzak ... ak_vw.html
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

Ahoj, díky Luke Beanovi jsem psal už cca před 2 tydnama sz a neodpověděl, tak nevim, no. Ten držák budu muset někde sehnat, protože ja servo nemam.
bitmap - FK

Tak, hlasim, ze altik je v aute a svete div se, byt ma jen sest diod, tak se nabudi sam :)
Odpoledne zmerim, kolik to vlastne dobiji a nahodim nejaky fotky, jestli to nekoho zajima.
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Bitmape, smekám, ale stejně si neodpustím jeden citát z filmu - "tolik to dalo práce, a přitom je to taková blbost". Ale jak říkám, gratuluji ;)
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
bitmap - FK

Sic to nikoho nezajima, presto sem jednu fotku hodim :D
Jura: diky, je to sice blbost, ale potesi :)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Mě to zajímá...super práce.Stejnak mi nejde do škeble jak a čím se ty alternátory vybudí.Ten můj z Ochcy se taky budí nějak záhadně... :?
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Martine však o to jde, každý máme radost z toho, že si něco uděléme a ono to funguje ;)
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
breta1 - FK

bitmap:
Porad badam nad vnitrnim zapojenim toho altiku s regulatorem, kdybych ho mel, okamzite prozkoumam ze zvedavosti jeho vnitrni elektricke schema.
Takze jestli jsem dobre pochopil, altik mas pripojeny jen dvema draty. B+ na baterku a L na puvodni kontrolku v palubce.
Funguje ti prosim kontrolka jako drive?
bitmap - FK

breta1: presne tak, jen B+ na baterku a L na kontrolku.
Kontrolka se chova uplne stejne jako predtim, po zapnuti zapalovani se rozsviti, pri startovani porad sviti a zhasne, kdyz rucicka otackomeru poskoci kolem 1000 otacek.
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

AHoj, jak jsi vyřešil uchycení na motor 1.3?? už jsem ti psal SZ. Díky
breta1 - FK

Ja si porad myslim, ze tam ty tri pomocne diody jsou, jsou asi uvnitr sikovne schovany,kdyz to bude nekdo rozdelavat, prozkoumejte prosim, kam ten drat ze svorky L uvnitr vede.....
lord_sef - FK

Příspěvek od lord_sef - FK »

bude sedet alternator bosch na drzak ve felde bez serva, klimy... obyc 1,3 mpi ?? popr. jaky drzak je potreba sehnat?? diky
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Lodr- bosch vyrába asi 1000 typov a jeden pasovať určite bude . z čoho konekrétne?

1,6 felicia alebo 1,4fab tam pasuje , treba len vypodložiť - spodné rozšírenie je širšie ako feldový držiak , vidieť u "fava" pri aute na prvej strane .

na konzolu ak má niekto servo alebo klímu pasuje takmer hocičo s koncernu z drobnými upravami
lord_sef - FK

Příspěvek od lord_sef - FK »

to ja prave nevim z ceho, jde me o to, aby se ten altik dal sehnat nejak rozumne, za rozumnou cenu a zapojeni bylo podobne magnetonu. Montaz aby sla take probest... poradi tedy nekdo z ceho altik??
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Mrkni se do profilu k Favovi,ten tuším tenhle altík má.A dával ho tam ještě jeden člen tady z fora,akorát si nemůžu vzpomenout kdo.Jo a ještě myslím Bitmap.
Odpovědět