Převodovka ječí, když je velký mráz

vše okolo převodovek
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Re: Převodovka ječí, když je velký mráz

Příspěvek od Tomy »

Radenie sa zlepší, lebo olej je redší, ale tým pádom sa zhorší mazanie - zvýši sa aj hluk. Kdesi na českom servri som našiel graf kde porovnávali olej 75W vs 80W v škodováckych prevodovkách. Výsledok ten že 75W nei je moc vhodný na letné obdobie - nevhodná viskozita. Zároveň bola pri vyšších teplotách zvýšená hlučnosť, zatiaľčo pri nižších teplotách bola s olejom 75W celková hlučnosť nižšia. Z tohto pohľadu by mala byť ideálna syntetika 75W-90, ale jak som písal vyššie, chcelo by to skusenosť s priamym dlhodobejším porovnaním (tesne po výmene oleja v prevodovke nič nepoznáš)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 19. bře 2009 10:44:52, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

hele tohle můžu docela potvrdit.mám v převodovce olej 75W a budu tam dávat 75W-90 protože když se mi převodovka pořádně porhřeje tak začne bejt hlučnější.už jsem si toho taky všimnul.když je studená tak hůř sice řadí ale zase je tichounká ale jak se ohřeje tak sice líp řadí ale zase je docela hlučná od 3tisíc vejš mi někdy přijde až moc.
tím nechci říct že bych byl nějaký prase a vytáčel motor když je studenej ale prostě když ujedu nějakej ten kilometr a začne se už ohřívat voda tak když na semaforech třeba dvojku vytočím na nějakejch 3000tisíce až 3500 tak je tiší než když jedu půl hodiny a vše je dokonale prohřátý
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Tomy: já to tam mám cca ten olej rok a je s tím docela pohoda ježdění. Takže nemám to jen chvíli po výměně, ale docela dost jsem s tim už najezdil a převodovka neteče přes gufera, nehlučí a řadí se dobře.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

klucí potřebuju poradit.budu teď před tím než pojedu na hory řešit tu převodovku a chci koupit ten olej a buud i sundavat to víko a koukat na to pětkový kolo ale to je vedlejší.mám možnost mít levnějc tento olej Mogul Syntrans 75W-90 a nebo mám jít do toho Shell Getribeol EP 75W-90?ten Mogul bych měl mnohem levnějc než ten Shell.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli nemá převodovka žádné problémy s řazením, tak to na ten Mogul bude řadit stejně jako na Shell.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

právě že má trošku problémy s řazením když je studená ale zase když je ohřátá tak řadí celekm dobře ale zase začne hučet :( a olej tam mám teď Mogul 75W tak bych tam chtěl zkusit ten 75W-90 že by ohřátá třeba tolik nehučela a studená líp řadila.asi bude lepší ten shell viď?
Josh123456 - FK

tím pádem shell bych volil spíše
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

Vlada320 píše:právě že má trošku problémy s řazením když je studená ale zase když je ohřátá tak řadí celekm dobře ale zase začne hučet :( a olej tam mám teď Mogul 75W tak bych tam chtěl zkusit ten 75W-90 že by ohřátá třeba tolik nehučela a studená líp řadila.asi bude lepší ten shell viď?
Tento víkend budem nalievať mogul 75W-90, tak dám vedieť že ako. Dúfam že nepominie nočný mráz :lol:
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

[quote="Tomy Tento víkend budem nalievať mogul 75W-90, tak dám vedieť že ako. Dúfam že nepominie nočný mráz :lol:[/quote]
jj napiš pak jak to s tím řadí. ;)
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

No tak môžem povedať že radenie za studena sa zlepšilo. Tiež jačanie prevodovky po naštartovaní som zatiaľ nepostrehol. Po dlhšej trase (60km) som taktiež nezaregistroval rezonovanie ložiska 5st za voľnobehu, čo bolo predtým pri teplej prevodovke takmer pravidlom.
Ešte by to chcelo vyskúšať ráno pri nižších teplotách, predtým som mal pocit že v prevodovke pri -7stC mám namiesto oleja lekvár :lol:
Schnelll - FK

Převodovka ječí

Příspěvek od Schnelll - FK »

Ahoj,
potřeboval bych radu, převodovka začne pískat při zařazení 5° a puštění plynu(například při jízdě z kopce), nebo když přidám po přezazení plyn,pískání je potom čím dál hlasitější. Po větším přidání plynu to ustane(jakmile se převodovka roztočí k 3200ot)..
Prosím poraďte co tu naši krasavici trápí:-)Díky
Josh123456 - FK

asi se budu opakovat, ale zkoušel si sundat víko pětky a kouknout na tu pětku??? Dost často bývá povolené pětkové kolo :? já to měl totiž taky a spousta lidí zde na fóru taky.
Schnelll - FK

to jsem nezkoušel..nemůže to dělat i olej? třeba, že by ho tam bylo málo?
Josh123456 - FK

no ten bych v první řadě zkouknul to je jasný... Tím bych začal.
Schnelll - FK

Jsem naprostej lajk, menil jsme max olej motorovej. Ten převodovkovej musim dole tim vypouštěcim sroubem vylejt? a přitom vydělat ten nahon tachometru? a pak se to tou dirou taky naleje?? pokud jo můžete mi doporučit převodovkovej olej? značku a typ?? Motor 1,6 ,, jako motorovej olej tam leju castrol magnatec 10-40W.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

já jsme dnes objednal převodovej olej stejnej jako Artnafus tento: http://www.ioleje.cz/oleje/eshop/2-Shel ... 75W-90-1lt

tak pak dám vědět až ho tam dám první dojmy ale věřím tomu že se to zlepší.teď tam mám Mogul 75W a nic moc
Naposledy upravil(a) Vlada320 dne stř 18. bře 2009 13:39:18, celkem upraveno 1 x.
Josh123456 - FK

ano dole tím vypuštěcím šroubem (myslím, že to je klíč č 19) se vypustí ten olej z převodovky a po vyndání náhonu tachometru (myslim, že ho drží šroubek na devítku klíček, který se vyšroubuje a do strany se vyšoupne ten plýšek tvaru "U", co je pod tímto šroubkem) se může nalít nový olej. Já osobně mám olej v převodovce Mogul Trans 75W a celkem spokojenost, ale je jich spousty těch olejů a v jiných vláknech o olejích a doporučeních najdete víc.
Schnelll - FK

Díky moc:-) na oleje kouknu , trosku se bojím novejch vecí když sahám k motoru ,elektrika pro me neni problem ale s timto moc zkusenosti nemam.. snad to pujde hladce:-) 3,5 litru se tam leje??
Josh123456 - FK

neni zač ;)
cca 2,5 litru se leje do převodovky oleje.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

U nových převodovek (rok 1999-) už je zátka s vnitřním šestihranem 17mm a kůželovým závitem.
Povolit to, je docela akce. Bez pořádného klíče to jenom ojedeš a pak už nepovolíš.
Opajcli to od VW a nakopal bych je za to do řiti.
Josh123456 - FK

No u těch nových to tak je to je fakt. Občas to nejde zaboha povolit a je zapotřebí fakt pořádný páky na povolení tý zátky s tím vnitřím šestihranem. :evil:
Schnelll - FK

no mám za to že tam šestihran je , ale je to rok 96.......nářadí mám kvalitní to byhc se nebál..spíš o vzručnost :D :D :D
Josh123456 - FK

na tom nic neni-nebo. Je to něco jako výměna motor. oleje :)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

no u převodovky je trošku složitější tam ten novej nalejt :D
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 19. bře 2009 10:43:24, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když nemáš klimu, tak to jde. S Klimou je to pravý porod.

Normálně stačí vzít půl metru hadičky co se vejde do díry po náhonu tachometru. Nahoře do hadičky nastrčit trychtýř a bez nějakého měření tam naprat 2.5 litru oleje. (předepsáno je 2.4, já dávám nějakou rezervu)
Schnelll - FK

Tak to bude poprvé co nebudu litovat, že tam klíma není :D
Josh123456 - FK

tak tím pádem to je úplně bez problémů :)
Schnelll - FK

Díky za rady, pak napíšu jak jsem dopadl. :) zitra se stavim pro olej a v nedeli to vidim na výměnu:)
kterej doporučujete : 1)Shell GETRIEBEÖL EP 75W-90 nebo
2)Mogul Trans 75W
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

no já mám v převodovce teď ten Mogul 75W a nic moc takže sjem objednal ten Shell 75W-90 a jsem zvědavej co to udělá.pak dám vědět.už mi napsali včera že olej odeslali tak kdyby to pošta stihla do zítra doručit což pochybuju tak o víkendu napíšu ;)
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

pozor nesmieš porovnávať jednorozsahový olej (75W) s viacrozsahovým (75W-90)
šupni tam hocaký 75W-90. škodovácka prevodovká podľa mňa prd pozná či je tam shell alebo mogul
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Josh123456 píše:tak tím pádem to je úplně bez problémů :)
No že by to patřilo mezi oblíbené opravy se teda říct nedá.Přísup fakt na pikaču. :(
Josh123456 - FK

no přístup je to na pikaču, ale jinak je to v pohodě-nic na tom neni-tak jsem to myslel.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No to víš,já už jsem starší ročník s pupkem tak mi to moc nejde.... :D

No a ještě navíc hrozba spadnutí toho náhonu do převodovky...podle mě fakt blbá práce.
Josh123456 - FK

áhha, tak teď mne nezabij, když řeknu: Hold si pán v letech :-D
nespadne tam nic, když se nebude povolovat ta matice a rovnou se vytočí ten šroubek a vytáhne do bohu ta "U" zarážka vyjme se náhon, naleje olej a zase zpět to účko a je to :)
Schnelll - FK

Pochopil jsem to dobře s tím vyšroubením?? viz obrázek.. díky . nerad bych abych pak musel rozdělávat převodovku,diky tomu že mě tam něco spadlo :)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

jj přesně tak a až to budeš vytahovat z převodovky tak opatrně vytahovat rovně nahoru a koukej se jestli tam na tom náhonu drží takový ozubený plastový kolečko o něco níž pokud ne tak zůstává viset v převodovce a to poznáš protože z něj bude čouhat taková trubička která se zasouvá do toho náhonu ale když to drží tak jak má tam ono je to tam přes takový zoubky namáčklý a drží. ;) chce to jenom opatrně
Josh123456 - FK

Schnell: přesně tak, jak si namaloval na obrázku :)-neni to nic složitýho a neboj-nic nespadne do přev. ....
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ty kolečka náhonu, to je snad co kus to originál.
Já jsem olej měnil nedávno a kolečko jsem z toho hliníkového pouzdra vůbec nedostal. Musel bych mu nahoře trochu srazit hranu, abych ho vytáhnul.
Nějaké vypadnutí v mém případě vůbec nehrozilo.
Josh123456 - FK

Atnarfus: mě se to taky nikdy nestalo-možná jednou, ale to byla skříň, kde bylo všechno v dezolátu a i vypadávalo kolečko náhonu..
host

Příspěvek od host »

[quote="Josh123456 - FK"]tak to tě upřímně lituju, jelikož se člověk snadno nachytá.. Převodovce se musí rozumět, kdec co, jak, proč a i tak je to někdy sázka do loterie.
Nejlepší je si jí radši sám sobě zrepasovat, protože to je jediné aspoň na 98% plně funkční, ale i tak je někdy problém.
Neboj - já bych tě nezfackoval :-)[/quote]
Odpovědět