Ako maju fungovat?

smazany clen - FK

Ako maju fungovat?

Příspěvek od smazany clen - FK »

Mozne pre ostatnych jednoznacne, ale ja som prvy krat rozoberal brzdy, tak este neviem co a ako.
Kedslapnem na brzdu vysunie sa piestik a tlaci na platniku a ta sa posuva aj s pohyblivou castou brzd a pritlaca aj druha. To je mi jasne a tak to aj funguje.
Ale ked dam nohu z brzdy pred na sa to potom same vratit naspat? a ma sa spravit medzera medzi platnickami a kotucom?
Ked odbrzdim a tocim kolesom tak pocut ako to sem tam skrkne o kotuc. A nezda sa mi, ze by sa to vracalo, skor sa to nejako uvolni - odbrzdi.
Ale nejako sa mi nezda, ze by ta gumicka na piestiku vracala ten piestik spat...
Takze ako to ma vlastne fugovat? :o
mikka

Re: Ako maju fungovat?

Příspěvek od mikka »

Je to tak, opravdu ten pístek dovnitř vrací jenom pružnost gumového těsnicího kroužku na pístku.
smazany clen - FK

piestik sa vracia, ale ked stalcam pedal brzdy ma mi chodit pohybliva cast strmena ku kotucu a od neho? Mne sa zda, ze je to stale v rovnakej polohe. A ked sa to odsuva od kotuca tak len hadzavostou kotuca.
Ide mi o to, ze ci sa pohybliva cast brzdica ma odsunut od kotuca aj v pripade, ze sa sa kotuc netoci.

Ked to skusim pohybat s rukou tak sa to pohybuje, ked zabrzdim, tak sa brzdove platnicky pritlacia o kotuc, ale ked odbrzdim su tam v podstate stale, ked tocim pomaly kolesom pocujem ako sa o ne sucha kotuc...
Ma to tak byt?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak to rozdělej a vyčisti dosedací plochy destiček ve třmenu, po zimě to bývá zaoxidované.
smazany clen - FK

praveze som to teraz mal rozobrate a cistil som to. Len ked som to zlozil sa mi to akosi nezda...
Tak preto sa pytam na to detailne fungovanie.
Ved platnicky by mali byt odsuvane hadzavostou kotuca, ci nie? - take nieco som cital v knizke o felicii.
Ide mi o to ci sa maju same odsunut ked dam nohu prec z brzdy, alebo to odsuva vlastne kotuc ke s toci ...
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Jáká házivost kotouče? pokud je rovnej nic nehází... Když povolíš brzdu ten pístek se moc nezasune on se jen o kousíček vrátí (více méně se to jen uvolní ten brzdící tlak)... když zvedneš kolo a zatočíš (s nasazeným kolem) tak je jasný že to bude šolíchat někde...to snad i na novým autě. De o to aby to nebrzdilo. to znamená když zatočíš kolem, tak se normálně točí a v jednom místě to třeba dycky při otáčce šolíchne, ale furt se točí...to je v pohodě, ale nesmíš zatočit kolem a nesmí to vyloženě furt šolíchat o ten kotouč a očividně ho přibrždovat!!!
smazany clen - FK

Jurka píše:Jáká házivost kotouče? pokud je rovnej nic nehází... Když povolíš brzdu ten pístek se moc nezasune on se jen o kousíček vrátí (více méně se to jen uvolní ten brzdící tlak)... když zvedneš kolo a zatočíš (s nasazeným kolem) tak je jasný že to bude šolíchat někde...to snad i na novým autě. De o to aby to nebrzdilo. to znamená když zatočíš kolem, tak se normálně točí a v jednom místě to třeba dycky při otáčce šolíchne, ale furt se točí...to je v pohodě, ale nesmíš zatočit kolem a nesmí to vyloženě furt šolíchat o ten kotouč a očividně ho přibrždovat!!!
to som chcel presne vediet. Ono sa mi da koleso po odbrzeni normalne tocit, ale suchne som o platnicky.
Ked vyradim neutral za jazdy tak sa vobec nezda, ze by nieco brzdilo, auto ide pekne dalej po rovnej ceste.
Ked je zdvihnute kolesom potocim, sice nie tak lahko ako zadnym, ale to bude tym ze na prednom to ide este do prevodovky...
A tu hadzavost kotuca... No ono je to v podstate nejake stoniny mm, takze to bude vlastne zanebdbatelne... Takze beriem spat.
Odpovědět