vyndani tlumicu

madmaik
Kontaktovat uživatele:

vyndani tlumicu

Příspěvek od madmaik »

ahoj nemuzete mi plc nekdo dat rychlo kurz jak vytahnout tlumice? stahovaky mam. uz sundavam predni tlumic,ale stalo se mi to ze nejde vytahnout z toho dolniho ulozeni. poradte pls. plus zaludnosti u zadnich tlumicu?diky
Škoda Felicia SportLine 1,6mpi rv. 6/2000 a Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995 no.2
bylo Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995
este bych si pral nejakyho peknyho pickupa
http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... =16&t=8259
http://madmaik.rajce.idnes.cz/
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Re: vyndani tlumicu

Příspěvek od Schimi »

Musíš vyndat ten pevnostní šroub, kterým je tlumič sevřený do těhlice. Potom zezadu trošku rozevřeš tu škvíru sekáčem a kladivem.
Až se spoj uvolní, natočíš těhlici do přímého směru a stáhneš (sklopíš) ji i s ramenem dolů. Bacha na kabel ABS. Pokud máš stabilizátor, nezapoměň ho odpojit od ramene.
1,6 sportline 1999
Aleš

Příspěvek od Aleš »

A pamatuj čím větší kladivo tím větší odborník :mrgreen:
Ale jinak ten šroub jde fakt blbě.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

zrovna dnes som to robil. inak to kladivo neodporúčam štýlom že čím väčšie tým lepšie.... tehlica je liatina...
ja to robil tak, že som použil hydrozdvihák "panenka". spodok som položil na tehlicu a horný piest oprel o dolnú opierku tlmiča.... a potom to krásne vysunieš aj bez zbesilého trieskania..
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Tomy píše:zrovna dnes som to robil. inak to kladivo neodporúčam štýlom že čím väčšie tým lepšie.... tehlica je liatina...
ja to robil tak, že som použil hydrozdvihák "panenka". spodok som položil na tehlicu a horný piest oprel o dolnú opierku tlmiča.... a potom to krásne vysunieš aj bez zbesilého trieskania..
Jsi nějak nepochopil toho smajlíka, mlátit kladivem do řízení /zavěšení kol dělá jenom slušně řečeno čuník :mrgreen:
Ještě jedno motto: nejde-li to silou, půjde to ještě větší silou, hezký den.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

muze to byt destruktivni metoda, jeden predni je venku za 10 minut u druhyho ja blbec sundal srouby horniho ulozeni a tlmumic mi ted nejde zasunout zpet a drzi v dolnim ulozeni.sem kokot. a co zadni tlumice?
Škoda Felicia SportLine 1,6mpi rv. 6/2000 a Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995 no.2
Cartman - FK

Příspěvek od Cartman - FK »

Zadní tlumiče už jsou lahoda. Jenom vyndáš ten šroub co ho drží dole a je to.
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Aleš píše:A pamatuj čím větší kladivo tím větší odborník :mrgreen:
Ale jinak ten šroub jde fakt blbě.
Psal jsem "trochu rozevřít" :D a ne to překovat :D
1,6 sportline 1999
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

a je to prezil sem bez ujmy,pouze sem se prastil kladivem do palce :D klasika :D
a1ex - FK

Příspěvek od a1ex - FK »

lidi ja nedavno zkousel povolit sroub co drzi tlumic v tehlici, ale beznadejne. matku jsem povolil, ale sroub je tam tak zarezlej na fest, tak fakt nevim, co s nim... poradte nekdo.
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

a1ex píše:lidi ja nedavno zkousel povolit sroub co drzi tlumic v tehlici, ale beznadejne. matku jsem povolil, ale sroub je tam tak zarezlej na fest, tak fakt nevim, co s nim... poradte nekdo.
Těhlice se musí kolem šroubu nahřát autogenem. Potom se to vyklepne vyražečem. Je třeba to provést rychle a potom hned chladit tlumič.
Max opatrnost při práci s plamenem je samozřejmá. Šroub je potřeba vyměnit za nový, bacha, není to obyč materiál, je to pevnostní šroub. Ve škodovce pár s maticemi za 46,-.

Zrovna včera jsem to absolvoval. Měl jsem trochu smolný den. Chtěl jsem vyměnit destičky a stočit kotouče. Jak jsem sundal kolo, uviděl jsem prasklou pružinu, praskla dole v misce, ani ne jeden celý závit, takže auto nepokleslo. Kamarád měl sadu ze své bývalé feldy, tak mi jednu půjčil. Pustil jsem se do sundávání tlumiče, zarostl tam jak sviňa. Takže mi museli pomoct kluci s autogenem. Aby to nebylo tak jednoduchy, tak kamarád měl na předních pružinách sevřeny dva prostřední závity k sobě pomocí dvou šroubových svorek. Tak jsem je nejdřív musel stáhnout, abyc mohl ty svorky povolit, pak zase roztáhnout, protže jsem stahovák potřeboval na to prasklou pružinu a na závěr zase sundat a stáhnout novou pružinu. Měl jsem toho fakt dost.
Vítězně jsem nasadil tlumič, dal destičky a kolo a jdu na druhou stranu. Tam byl zatuhlý třmen. Vodící kolík jsem při snaze o uvolnění ukroutil. No nasraný už jsem ...... Naštěstí druhý kolega měl schovany svoje původní brzdy ze svojí feldy, takže mě kamarádi zachránili napodruhé.
1,6 sportline 1999
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

A je to tím, že na to prdíte, kdyby jste to každý rok rozebrali, očistili a namazali grafitkou, tak ty šrouby vyndáte pouhou rukou, tak jako já. A to jezdím od listopadu do dubna na nasolených silnicích. ;)
xmorfeuz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmorfeuz »

103...souhlas

nedavno jsem sundaval predni HP a slo to uplne krasne bez kladiva a bez pouziti jakekoliv sily, protoze jsem si to vsechno promazal pred rokem a pul

dokonce bych rekl ze se to rozebralo samo jak to bylo vsechno mastne :lol:
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

103457 píše:A je to tím, že na to prdíte, ;)......
Ty lumpe, a co když máme nedávno zakoupené vozidlo, kde na to prděl původní majitel :?: ;)

Čeká mě toho na mazlikovi víc :x . Kuláky ve předu jsou ještě původní, tlumiče orezlé, zadní ložiska taky volají po důchodu atd......
1,6 sportline 1999
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hromyblesky »

tomy,pletes se neni to litina je to kovovy odlitek ,litina by ti na aute praskla hodne brzy ,tehlice se spis iohne nez praskne a navic jde svarovat CO ckem coz poukazuje na to ze to litina neni potoze cockem se na litinu absolutne nechytas,tedy muzes do ni valit kladivem jak chces a neudelas ji nic krom toho ze bude oplacana od kladiva
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
Chose

Příspěvek od Chose »

Tak 3 měsíce zpátky sem měmil přední tlumiče a na obou stranách sem ty šrouby v těhlici odvrtával páč nebyl autogen po ruce.V pátek mě to čeká znova,protože mi jeden tlumič odešel :x
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Chose píše:Tak 3 měsíce zpátky sem měmil přední tlumiče a na obou stranách sem ty šrouby v těhlici odvrtával páč nebyl autogen po ruce.V pátek mě to čeká znova,protože mi jeden tlumič odešel :x
Po 3 měsících to půjde ven dobře.

Jestli jsi ty šrouby v pohodě odvrtal, byly z nějakého bláta. Jednou jsem to taky zkoušel a vrták tomu nijak moc neublížil.
Ikdyž dneska jsem jeden orig šroub přetrhl, když jsem nasazoval nové tlumiče. Dnes je všechno možny :x
1,6 sportline 1999
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

jak povolujete ty srouby?mam je totalka zarezly :( na cerny felde. tlumice mi pride ze jsou tam este puvodni. povolil sem jednu matku ale srou stejne nejde vyklepnout ven. uz sem na to vystrikal skoro cely wdcko. flexu na to brat nechci :(
Hanuš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanuš »

minuly tyden jsem taky pri vymene prednich tlumicu resil stejny problem. Matku jsem vysrouboval, ale sroub drzel jak zality betonem. Po trose snazeni jsem utrhl hlavicku sroubu.. Tlumice od vyroby 8 let na aute :) .... takze jsem to dokolecka strikal WDeckem. Nakonec jsem to odvrtavat nemusel. Nasadil jsem matku na sroub a dotahoval jsem ji nafest a sroub se nastesti malinko povolil. Pak jsem matku odsrouboval, dal jsem na sroub dalsi vetsi matku(jako podlozku) a opet puvodni matkou dotahoval sroub. Az byla matka na fest dostahnuta tak jsem vzal kladivo + vybijec(ocelovy dulcik) a bouchal do sroubu. Takhle jsem to delal vicekrat az jsem sroub vytahl.

Na druhe strane opet zareznuty sroub, takze odsroubovani matky... uz jsem urvat hlavicku sroubu nechtel. Takze WDcko a racnu s trubkou do ruky. Nejprve utahovani sroubu a pak zas nasledne povolovani. A vzdy po nejakem case kladivo + vybijec a bouchat do sroubu. Pak zase racna a otaceni srobu na obe 2 strany + strinkani WDcka. Za 20 minut byl sroub venku.

Jeste ze takove problemy na svem aute resit nemusim, uff :D
Dobre auto nepoznas po ctvrt mili, ale po dvaceti letech!!!
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

zprelamat jim pracky :evil: samozrejme sem utrh na jednom srouby hlavicku a z druhy strany matku i se sroubem. a samozrejme tady nemam ani vrtak do zeleza....
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

madmaik ed musis nydat tlumic i stehlici ven,a bud odvrat nebo polozit na kovadlinu a mlatit pres dalsi sroub,tak jsem to musel delat ja
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

nestras nechci vyndavat tehlici.zitra to zkusim odvrtat na aute.
hromyblesky
Kontaktovat uživatele:

nez to delat na aute radsi si to vytahnu ,tlumice vyhazujes nebo ne?pokud ano tak zezadu jak je ten plochac na tlumici v te mezere od tehlice tak tam to rozrer bruskou a tumic vytahnes ale pak stejne budes zapasit se sroubem,a ten je pevnostni takze zadne blato a vrtaky pujdou rychle do riti kdyz na ne nebudes poradne a spravne tlacit
FAKJU BIČ
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

A taky bude uhýbat do těhlice,protože ta je měká jak sra*ka.Dneska jsem to dělal a natrápil jsem se s tím jak pes.
Ponman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ponman »

madmaik píše:nestras nechci vyndavat tehlici.zitra to zkusim odvrtat na aute.
Jj jeden sroub a vrtaky dohromady za 700,-v riti. :shock: A ze titanovy drzej.
Felda,to je auto!!!! Aspoň víš,že jedeš!!!
tomas_rapid - FK

Příspěvek od tomas_rapid - FK »

ja delal predni kolo na "škarpový" straně hodinu, druhy 10 minut :? autogen jsem nemel, sundal jsem matku a pak pootacel sroubem dokud nesel volnejc, promazal, poklepal a zase pootacel, poklepal, promazal, zaklep zpatky, promazal, protocil, a furt dokola :) vidina litani na HPckach byla silnejsi, takze jsem vydrzel, kdybych menil seriovku tak se na to snad vyseru ;)
Ponman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ponman »

Jj,"skarpova"strana na tom byva vetsinou hure. :(
Felda,to je auto!!!! Aspoň víš,že jedeš!!!
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

jak tu tehlici dostanu ven?kdyby k tomu doslo.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Odšroubuješ poloosu,odpojíš kulový čep řízení,spodní čep,odšroubuješ brzdový třmen a vypadne ti i s tlumičem celá na zem
a1ex - FK

Příspěvek od a1ex - FK »

jeste si zapomel na dva srouby, co drzej horni ulozeni tlumice :]
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

ja se na to vy*eru. sourby ulamany na aute odvrtat nejdou. do ty tehlice se mi furt nechce. aspon sem si hodil relax a vytlumil dvere....du si dat pivo. do nedele casu dost.
xmorfeuz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmorfeuz »

tak u te techlice asi dopadnes stejne - matka poloosy, cep rizeni - stahovak atd...

to nasere
a1ex - FK

Příspěvek od a1ex - FK »

matku poloosy sem zmakl fakt dlouhou trubkou a cep ramene sel kupodivu docela dobre :)
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Čep ramene jo.Ten jde vždycky dobře,ale na řízení bez stahováku je to pakec.Dá se to dělat kladivem,teda dvouma.Větší z jedné strany na podepřítí a druhým z druhé strany bouchat dokud se kužel neodrazí a čep nejde vyndat.
a1ex - FK

Příspěvek od a1ex - FK »

u me teda vzdycky pomohlo cep vyheverovat a dat do tehlice velkou ranu velkym kladivem :] hlavne se toho nebat :]
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

A nebo taky tak. ;)
hromyblesky
Kontaktovat uživatele:

a1ex píše:u me teda vzdycky pomohlo cep vyheverovat a dat do tehlice velkou ranu velkym kladivem :] hlavne se toho nebat :]
musis ale dobre mirit ,ono takle poradne placnout do tlumice taky neni neco extra a stava se to(laikum a ozralum)samo ze pokud jde tlumic pryc je to jedno,ale to uz ten sroub muzete i zezadu v te mezere v tehlici rozrezat,a placnout do brzdy a pokrivit voditka taky nicmoc
FAKJU BIČ
a1ex - FK

Příspěvek od a1ex - FK »

ja sem mluvil o cepu rizeni a tam se da trefit dobre, tam maximalne bouchnes do blatniku :]
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

zrovna včera jsem to dělal, a šroubeček zlobil ale šel chce to kladivo a néjakej mazací sprej a klíč
můj postup: nastříkat zevšech stran, vzít klíč(golu) a povolit matku... poté jsem to nastříkal znova a točil sem čistě s tím šroubem bez matky sem tam prostříknul, poté, co se mi zdálo že jde dobře, jsem použil pana kladiva a vybouchal jsem ho ven(namontoval jsem si tam tu matku, abych si nepo... závit)
bylo to šup šup asi za 2hodinky všechny 4tlumiče ;)
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

smajda: o závit bych se nebál, mám pocit, že šroub co svírá tlumič v těhlici by se měl dávat novej..
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

Použil jem dost podobnej postup jako Smajda a celkem to šlo. Jinak bude určitě lepší dát novej šroub i s matkou stojí to pár korun než dávat zarezlej. A někdo taky psal že to maže grafitem aby to pak šlo lip povolit. To sem ale nedělal zatím protože budu ještě snižovat tak pak to možná udělám pro pocit ;)
mikka

Příspěvek od mikka »

Já ty šrouby mažu vazelínou G4 (odolnou proti vodě), a ještě po smontování zastříknu spáru v těhlici, matku i hlavu šroubu něčím jako resistinem, aby se tam nedostávala voda. Funguje to bezvadně.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

no tak já jsem si s tím šroubem vyhrál čistil kartáčem ;) , vypadal jako nový, ale určitě máte pravdu, že by se měl dát nový ale v sobotu po obědě se mi do města nechtělo a stejně by měli všude zavřeno. Takže sem ho namazal vazelinou a vrátil ho zpátky. Jo a jeśtě jsem znásilnil ten první závit :oops: tak pomohl strejda pilníček a matka tam šla jak pomásle :D
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

Mal som ten samý problém včera. Matku zo šruby som asi po hodine dostal dolu (postupným vyšrubovaním hore-dole + WD40), ale samotný šrub ani bohovi. A sranda je že tam nebol ani 2 roky. Tak som to robil postupom - WD40, rana kladivom z jednej+druhej strany, pokus povoliť...... potom znova celý postup a takto dokola celé 2 hodiny. Po úspešnom vytiahnutí šrub letel dobrých 30m do tej najhnusnejšej trávy čo bola nablízku.

Inak nechápem, že všeobecne v motototechne kúpite pevn.šrub do zadných tlmičov v pozinku, ale do predných sú len čierne. A tie hrdzavejú jak sviňa. Ja tie nové nastriekal zv.metalízou čo mám v spreji, a nasl. postriekal voskom ML.

A ešte sa vám môže stať že sa vám pretočí lisovaná šruba v hornej miske. Ako mne. Musela prísť na rad aku vrtačka :-D.
Odpovědět