Dynamický tlumič vibrací (závaží) na poloose

Přední i zadní
MartinC

Dynamický tlumič vibrací (závaží) na poloose

Příspěvek od MartinC »

Zdravím místní odborníky. Při zběžném prolízání auta jsem zjistil, že mi jde protočit rukou dynamický tlumič vibrací (takové to závaží na delší poloose). Zajímalo by mne, jesli je to tak schválně, nebo za to může např zteřelá guma v které je uložen. A co byste případně radili pokud se protáčet nemá :P
smazany clen - FK

Re: Dynamický tlumič vibrací

Příspěvek od smazany clen - FK »

Pokud se tlumič vibrací protáčí, je to špatně. Je sice pravda že posouvá frekvenci do míst, kde se nemůže auto dostat a pomáhá tak ve zmírnění vibrací, ovšem musí být pevně spojen s poloosou v tom daném žlábku. Pevně spojen znamená, že je přes gumu pevně připevněn, aby jím šlo pružně pohybovat doleva či doprava. Právě tento pohyb zajišťuje zmírňování nárazů v krutu. Když se vyloženě protáčí, rozdělej ho a dejnovou gumu. Jelikož se ti tam ale asi rpotáčí už nějakou tu dobu, stejně se tam asi bude už točit i nová guma a tak ji budeš muset jistě podlepit tak jako to již mnozí museli udělat.
a1ex - FK

Příspěvek od a1ex - FK »

co to stoji takova guma?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

a1ex - korunová položka
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Favorit nemá ten zápich na poloose, tak to tam bylo přilepené originál. Na Feldě to lepím taky.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Já ho tam už nemám a rozdíl jsem nepoznal.Myslím že je tam na houby...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já jsem ho kdysi zkusil sundat, protože je auto trochu hlučnější v jedněch otáčkách. Bez něj bylo hlučnější v širším rozsahu otáček.
MOTOR

Dynamický tlumič hřídele-závaží

Příspěvek od MOTOR »

Ahoj ,prosím o radu-dynamický tlumič hřídele u felicie-do závaží jsem vložil ty gumi a potřel je chemopréem-jen na vnitřní straně kde se dotýkají hřídele a potřel jsem i hřídel na který jsem vše do toho prolisu na hřídel potom přiložil a zašrouboval na moment 15 nm.Teď ten dotaz:neměl jsem ty gumy potřít i z DRUHÉ STRANY z venku,kde s dotýkají-vkládají tou stranou do toho kovového závaží? :oDíky za každou radu :? :)
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Dynamický tlumič hřídele-závaží

Příspěvek od 103457 »

Já myslím, že ne, já je vůbec nelepil, koupil jsem nové gumy, vložil do těch výlisků a dotáhl imbusy na doraz a OK.
MOTOR

Příspěvek od MOTOR »

Já když,jsem to měl přišroubovaný a zalepený jen zevnitř u toho hřídele,tak pak mě to teprve napadlo-jestli jsem to neměl zalepit i z venku,odšroubovat znovu se mě nechtělo-tak jsem to pro jistotu tím chemoprénem dodatečně oblepil kam jsem se dostal z venku a mám zalitý chemoprénem i to kovový závaži z venku,ale nevím jestli to není chyba-jestli jsem to nepřehnal a nemělo to být alespoň trochu volný? :? :? :o :o :oops:
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Vzhledem k tomu, že se to závaží ještě šroubuje, tak to není nutný. To lepidlo je jen sichr, aby se to neprotáčelo na hřídeli, což se kdysi stalo mě vlivem zteřelé gumy-já to řešil tím, že jsem závaží sundal s předsevzetím, že koupím novou gumu a opravím to. Závaží již pátým rokem leží ve skříni v dílně a auto najelo cirka 80 tisíc bez závaží ... :)
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

jak vám šli povolit ty šrouby imbusy, asi si to také vyměním, tak se ptám. Jde jen tedy o to: povolit imbusy, sundat silentbloky, nasadit nové, kápnout lepidlo a utáhnout imbusy? Nic nevyteče, nic nespadne? :geek:
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
MOTOR

Příspěvek od MOTOR »

Jo,ty šrouby jsem vytočil imbusem-k mému údivu šli dobře ven,pak jsem vložil ty gumy do závaží,namazal je lepidlem(chemoprén extrém)-namazal jsem i hřídel v tom prolisu ve kterém to závaží má sedět a dal jsem pro jistotu i nové šrouby,zašrouboval a hotovo :D-pro jistotu jsem to tím lepidlem opatlal i z venku kam jsem se dostal a kdejakou tu spáru na tý gumě :D Jen mi teď připadá,že auto je ve všech rychlostech tišší,ale jen mezi rychlostí 90km v hodině až po 100 km v hodině je trochu hlučnější,ale možná se mi to jen zdá a jen si to namlouvám :D jinak jak říkám je při ostatních rychlostech tišší :)
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

to MOTOR - tak to jo, asi vlezu do jámy a udělám to. Ty imbusy určo dám nové - :-)
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
rogalo - FK

Vyvážováci váleček na poloose

Příspěvek od rogalo - FK »

Mám na přední pravé poloose namontovány nějaký litinový váleček a uvnitř jsou gumy prý to je kvůli vyvážení , je to k něčemu nebo to je zbytečné ? gumy jsou vymačkané, koupil jsem nové ještě je nenamontoval ,ale nevím jestli ten váleček nepříjde stáhnout do určité polohy nebo to je jedno . Mi to připadá celé zbytečne , ale tady možná odborníci vědí
Zbysek - FK

Re: Vyvážováci váleček na poloose

Příspěvek od Zbysek - FK »

Zbytečné to není, eliminuje to vibrace, které by jinak normálně vznikaly při určitých otáčkách motoru a poloosy. Pak by ti vibrovalo kolo v určité rychlosti. Pokud to ale nic nedělá a jen opticky se ti zdá guma pod závažím vymačkaná, tak je patrně zbytečné to měnit.
rogalo - FK

No já měnil manžetu na poloose a ten váleček je úplně volný a lítá , určitě ty gumy vyměním ,ale mi to nehází ani když te váleček lítá , je fakt že 140 nejezdím
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Když to budeš měnit, tak asi budeš muset tu novou gumu nalepit něčím a pak teprve přetáhnout tím kovovým závažím. Často je to volnější. Závaží musíš jen dát do toho vybrání na poloose, jinak je jedno jak je natočené.
rogalo - FK

Jo ,jenom ibusy nejdou povolit , tak ten váleček budu muset rozřezat rozbrušováčkou a potom bude na vyhození doufám že koupím nový.
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

Já ho tam už nemám a nějak mě to nevadí.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hromyblesky »

na asi 10 autech z toho asi 7 do rodiny a znamych em to sundal protoze to jezdilo z leva do prava a boufalo o karoserii,a nikdo si nestezoval,nikdo nepocitil rozdil,nebo zhorseni,dle me je to k ho,nu ale skodovka asi ma nejaky podlozeny duvod
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Taky ho tam nemám od doby co jsem kupoval novou osu a ničemu to nevadí...
rogalo - FK

Já koupil nové gumy za poctivých 50kč a teď to uřežu a vyhodím ,praktický to tám je nahovno a teoreticky určitě taky .
rasves - FK

Příspěvek od rasves - FK »

Ahoj rogalo ! Pokial by si chcel predsa len dat ten vyvzovaci valcek , tak tie imbusi skus nastriekat WD 40 a nechaj posobit . Mozno to zopakovat aj viacej krat , ten olej sa dostane do zavitov a malo by to ist povolit . Pokial nie , tak je moznost to odvrtat a kupit potom nove imbusy . Ja som tie gumy prilepil chemoprenom na poloos v mieste , kde je ten vyrez . Potom som nalepil izolacnu pasku na obe poloviny zavazia z vnutra , tak aby som eliminoval moznu volu . No a namontoval naspat . Uz to mam viac nez rok a zatial drzi .
reaper - FK

Příspěvek od reaper - FK »

u me stacilo odmontovat - a ze to slo blbe - a dal jsem tam gumu z duse a netoci se :D
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Ten váleček se musí na poloose trochu ztuha protáčet. Lepidlo se dává mezi gumu a ten váleček.
Poloha válečku je daná vybráním na poloose, nebo se měří od kloubu kola, ale nevím už kolik to je cm.
Funkce je ta, že při záběru a uvolnění se delší poloosa kroutí víc než kratší a může vytvářet torzní (zkrutné) vibrace. Přidaná hmota ty vibrace tlumí.
1,6 sportline 1999
Odpovědět