Teplota motoru

Simos 2P
135M, 136M
milos81 - FK

Teplota motoru

Příspěvek od milos81 - FK »

Mam feldu iba kratko,tak chcel by som pocut nazor vas,skusenejsich,casto sa tu riesi otazka chladenia,spinaca ventilatora a pod.Tiez mam ten pocit ze to chladenie ide na doraz.Pri dnesnej jazde som odfotil teplomer.Bola to jazda po meste,takze na striedacku jazda,semafor,kolona,bolo pod mrakom tesne pred dazdom a toto ukazoval teplomer-ventilator este nezapinal.Je to podla vas v richtigu,alebo by som mal nieco poriesit?
http://imgupload.biz/viewer.php?file=kf ... fktn9c.jpg
big.jedla - FK

Re: Teplota motora

Příspěvek od big.jedla - FK »

To je celkem normální, mi spíná ventilátor až když to vyleze na tu čárku 110C. Ale docela mi to vadí takže až bude příležitost dám tam asi nějaké dříve spínající čidlo.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Těch 100 stupňů vůbec neřeš ;) na město to máš právě perfektní, jak mi jednou řekl kámoš automechanik: "když není červená je to dobré".
Ventilátor mi taky spínal až při 110 stupních, neřešil jsem to a po nějaké době začal spínat už u 100vky, tak nevím :)
Až kdyby jsi měl 115 stupňů a ventilátor se nerozjel tak pak bych se na to mrknul.
leo487 - FK

Příspěvek od leo487 - FK »

u mně taky ventilátor spíná až kousek nad teplotou 110°C , nikdy se mi nestalo, že by to poté lezlo do červenýho...
drv.Astor - FK

Příspěvek od drv.Astor - FK »

me spina asi v 97C, mam org. Do 100 je teplota v pohode, nad 100 je to uz mirne znervoznujici

novy termospinac stoji 90Kc, ho vymen a mas po starostech. Kdyz mi odesel termospinac, tak nez jsem to zjistil, tak i v teplych dnech se to dokazalo uchladit na 110C, v cervenym jsem jeste nikdy nebyl
gerrik - FK

Příspěvek od gerrik - FK »

Já to budu muset nějak řešit, pač mám provozní teplotu kolem 70C :( Ale zase v zimě to topilo skoro hned :D
drv.Astor - FK

to bude vadny termostat....zustava porad otevren
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 27. kvě 2009 19:18:16, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Já teďka v neděli jel zasejc do Plzně a po sjezdu na Ejpovice je taková dlouhá cesta, kousek do kopce a pak taková rovinka a v Plzni sem si všimnul že se mi ochladil motor na 70 stupňů. Ve městě mi to tam časem zase došplhalo, ale nevim zda je to normální :(
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

" ... to bude vadny termostat....zustava porad otevren..."
Keby to bola pravda, tak si neohreje nohy ani po ceste do Prahy. :o
drv.Astor - FK

smrcek píše:Já teďka v neděli jel zasejc do Plzně a po sjezdu na Ejpovice je taková dlouhá cesta, kousek do kopce a pak taková rovinka a v Plzni sem si všimnul že se mi ochladil motor na 70 stupňů. Ve městě mi to tam časem zase došplhalo, ale nevim zda je to normální :(
motor drzi teplotu normalne kolem 90C... take to vypada na termostat... je to porad dokola

navod jak si overit, ze je vadny termostat: 1. Nastartovat studeny motor
2. Kontrolovat teplotu hadice za termostatem
:arrow: pokud se bude hadice ohrivat hned po nastartovani, tak zustava otevreny termostat
:arrow: pokud je hadice studena a zacne se ohrivat az po prekroceni 90C, je vse v poradku
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

Ja som to takto skusal a termostat sa otvoril pri 70 st. podla budika, naviac mi spina vetrak pri 90. Je mozne ze mam vadny budik? Co a kde treba vymenit?
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

drv.Astor: ta hadice se ohříva až po 90 stupních. Co by to mohlo být dál? Teďka když jsem jel zpátky po dálnici tak se mi držela teplota motoru na cca. 80 stupních..ve městě se mi zdála normální na 90:(

tady foto

Kód: Vybrat vše

http://img233.imagevenue.com/img.php?image=86602_teplota_122_230lo.JPG#
Díky za hlasy
FUNice TADY
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

RedmeX píše:Ja som to takto skusal a termostat sa otvoril pri 70 st. podla budika, naviac mi spina vetrak pri 90. Je mozne ze mam vadny budik? Co a kde treba vymenit?
Mne sa to správalo tak isto. Motor mal pracovnú teplotu cca 70°C podla budíka. A ventilátor sa spúšťal pri 90°C. Ale auto pritom kúrilo perfektne. Vymenil som čidlo teploty na termostate a od vtedy mi ukazuje pracovnú teplotu 90°C a ventilátor sa spúšťa pri 110°C. Čiže bolo len to vadné, lebo stále ukazovalo teplotu menšiu o cca 20°C.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Tak ten termostat je asi fakt v řiti...problém je v tom že teďka nejsou peníze na opravu. Můžu jezdit i s těma 80 stupněma? Dochází k většímu opotřebení motoru? Můžu s tim ještě jezdit do školy (Plzeň - Praha) a nebát se že mě smrček někde nechá? Nebo mám spoléhat na České Dráhy? Díky
Díky za hlasy
FUNice TADY
flacek - FK

Příspěvek od flacek - FK »

80stupnu je +- akorat to bych se nebal.kor v tomhle teplem pocasi ta teplota bude v pohode nereknu v zime pri -20 kdy by motor byl porad studenej.Ale zase rozodne pokud najedes do opravy 1tis km tak se zas tak nic hrozneho nestane toho se neboj
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 27. kvě 2009 19:19:03, celkem upraveno 1 x.
drv.Astor - FK

tak to uz me nic nenapada...bud ten termostat otevira nahodne nebo blbe ukazuje budik. nemas nekoho pobliz s vagem? tam by se zjistilo jestli ukazuje spravne budik. Zkus vymenit ten termostat, stoji to par penez.

muze byt zima jaka chce, ale teplota motoru i v nejvetsi kose se mi drzi mezi 88 - 92C.... proste kdyz je kosa, tak se chladi na uzavreny okruh=bez chladice a motor se zahreje. Org. spinani vetraku je pri 97C, ten jsem vymenil take s termostatem a od te doby je klid a teplota naprosto v pohode at uz je vedro nebo zima.
smrcek píše:drv.Astor: ta hadice se ohříva až po 90 stupních. Co by to mohlo být dál? Teďka když jsem jel zpátky po dálnici tak se mi držela teplota motoru na cca. 80 stupních..ve městě se mi zdála normální na 90:(

tady foto

http://img233.imagevenue.com/img.php?image=86602_teplota_122_230lo.JPG#
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

drv.Astor: VAG mi před dvěma měsícema udělal Raceman...a prej všechno v pohodě. Jakej termostat mám dyžtak koupit? Našel sem v rozmezí 150 - 1500 Kč.

1.3 MPI r.v.99

A když budu jezdit na těch 80 (asi tak měsíc)...co se může stát? Jinak větrák mám jinej asi měsíc (původní už asi nerozdejchal zimu).
Naposledy upravil(a) smrcek dne sob 09. kvě 2009 18:43:56, celkem upraveno 1 x.
Díky za hlasy
FUNice TADY
flacek - FK

Nic protoze 80 je klasicka provozni teplota:)

Jinak tady jsou termostaty http://www.elitecat.cz/ArticleSelection.aspx?B=0
jeden otvira pri 88 druhej pri 80 ale ono to je +- fuk myslim ze 80ka driv byla pro vozy rady 742 takze pro felinu asi bude lepsi 88 :)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 27. kvě 2009 19:19:47, celkem upraveno 1 x.
drv.Astor - FK

ja kupoval za 280kc nejakou druhovyrobu, zatim funguje ok
drv.Astor - FK

taky je mozne ze tam mas nejakej co tevira treba pri 85 nebo podobne a pak teplota nevydrzi na 90C... ty co se oteviraj brzo jsou do teplych kraju
flacek - FK

Ja osobne bych koupil termostat 88 VERNET pripadne cidlo na chladic co spina 87-82 a nechal vycistit chladici okruh a mas klid:)
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

flacek: a celková hodnota takovýho úkonu? Jinak doteďka jsem udržel teplotu i v zimě na 90 stupních. Až minulej tejden jsem si všimnul toho poklesu u Ejpovic.
Díky za hlasy
FUNice TADY
flacek - FK

Termostat http://www.elitecat.cz/ArticleDetail.as ... eId=100095 - 108Kč
Spinac ventilatoru http://www.elitecat.cz/ArticleDetail.as ... eId=100334 - 207Kč
Vycisteni to by si zvladnul sam a i kdyby ne tak tipuju cenu 350kč/h v autoservisu + 3l nemrzky rovnou na zimu takze (cca 3x 100kč)
Tekze celkove se vejdes +- 500kč

Teda pokud ses ptal na toto ;)
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

flacek: paráda díky
Díky za hlasy
FUNice TADY
flacek - FK

Ale jak rikam pokud nemas ted hned penize rozhodne motoru neublizis mesic jezdeni. Jinak cisteni si tu nekde najdes myslim ze octova voda parkarat prolejt nechat protahnout v motoru pak cistou vodu a az pak dat nemrzku s destilkou.Spis jde o cas si s tim pohrat:) Jinak ja to cidlo 87-82 mam a spokojenost za jizdy se nikdy nesepne a jakmile stojim v kolone tak v takovymhle pocasi spina cca do 5min a chladi raficka mi drzi presne ve vodorovne poloze takze cca 2mm nad tou prostredni ryskou a spokojenost.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

No tak jelikož jde o termostat za stovku a čidlo za dvě...tak to neni nic hroznýho. Ja se bál že to zase sežere 2 tisíce :D
Díky za hlasy
FUNice TADY
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Tak mám za sebou cestu do Plzně a ta ručička teploty se pohupovala jak na houpačce...chvíli tam bylo i 70 stupňů ale většinu cesty tak 85
Díky za hlasy
FUNice TADY
flacek - FK

85 uplne paradicka tak by mela bejt :) tech 70je uz malo ale zas ber toleranci meraku kterej je tam spise jako informativne:)
Hruza

Příspěvek od Hruza »

9 let se mi teplota nehla nad 95°C. Loni mi vyměnili termostat a ted mi při stání na semaforech vylítne teplota na 110 a někdy i výš. Jak zjistím jestli je termostat dobrý? hadice jsou horké všechny.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Poznáš to tak, že drží při jízdě 90 C. To na těch semaforech je normální. Zkontroluj stav vody a těsnost soustavy, víčko při otevření při horkém motoru musí psyknout, zašroubuj ho ale až motor zchladne aby tam nevznikl podtlak.

Prostě začíná léto a na fórum se valí hromada těchto dotazů, 110 C je normální teplota, "když není červená je to dobré" ;)
To auto je na to dělané, spíše než řešení 110 C řešte karoserii protože motor ji tak i tak přežije :)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

mi už tím přehříváním odešlo těsnění pod hlavou a zvlnila se mi hlava oprava stála 4500kč
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

nejlepší je když dávate noví termostat tak do něj vyvrtejte dva 2mm otvory aby to bylo pruchozí,chce to trochu zručnosti a měření,zlepší se chlazení asi o 20%,neolivní zahřívaní motoru a u těch posledních polskych termostatu zamezí jejich zaseknutí a když už se to stane zamezí to vyvaření hlavy a nakladné opravy.skušenost kdy jsem měl upravený motor a točil do 8500otaček takže teplota tam hrála velkou roly.akorat já to měl více otevřené.pro klasiku stačí dva otvory.ps:hlavně je pak lepší ovzdušnění oběhu při výměně chladící kapaliny
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Každá Felda má měněné těsnění pod hlavou a to s tou křivou hlavou imho si jen v servisu chtěli trošku přivydělat. 110 C nemůže nic udělat, jelikož se voda drží pod tlakem tak ani v této teplotě nevře.
Faust: je to možná vychytávka, ale já bych to na své Feldě nedělal.
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

nejen vychytavka,ale i řešení :D :D .motor potřebuje provozní teplotu,takže nějaký 100stupňu mu je naprd.a připust sám že kdo chce mít s auta rychlovarnou konvici ;) ;)
ne ja to hned udělal na té mé nové feldě a je klid,ráno se v pohodě zahřeje na provozní teplotu a když je teplo a trčím v zacpách v praze jsem rád že mě nepřesahuje přes poloviční čárku teploměru.
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
sword - FK

Příspěvek od sword - FK »

Prosím Vás čtu tohle forum o teplotě kolik je teda stupńů mezi těma červenýma čarama. Tam by se teda ručička dostat neměla je to tak správně?Nevím proč tam nemají vyznačené zelené pole , kde by se měla ručička udržet.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Nad 120 C je červená. Zelené pole je blbost, teplota se správně má držet okolo střední tlusté čárky, tedy okolo 90 C.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Jsou termostat a skříň na 1.3 BMM stejný jako na MPi? Díky
Díky za hlasy
FUNice TADY
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Do 2/96 se vyráběl domek termostatu "kovový" s vyměnitelným termostatem, od 3/96 je tělo plastové a termostat je součástí víka. Tj. plastový domek mají všechny MPi a BMM od 3/96.
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

smrcek píše:Jsou termostat a skříň na 1.3 BMM stejný jako na MPi? Díky
Jsou úplně jiné.Skříň na MPI má v sobě i kombi čidlo teploty pro ŘJ i pro budík v palubovce a je celé z plastu.I termostat uvnitř je jiný,ale někdo tu psal,že se dá nůžkama vystřihnout i z mosazného Wahlera a napasovat ho tam.U BMM je hliníková skříň jako u Fava a má šroubované čidlo pro budík.Čidlo pro ŘJ je zezadu na sacím potrubí,protože ho vyhřívá chl.kapalina.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

JoS: To co píšeš o BMM je pravda jen u vyrobených do února 96, od března se montovaly termostaty jako na MPi.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Fotky toho termostatu jsou zde:

http://img402.imageshack.us/gal.php?g=img7785.jpg
půjde dát do MPi?
Díky za hlasy
FUNice TADY
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Ano, toto je termostat pro všechna 1.3 MPi (+ BMM od 3/96).

Samozřejmě myslím jako komplet i s tím plastovým víkem. Samotný termostat ne, origo není takto rozebiratelný.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

paráda...díky
Díky za hlasy
FUNice TADY
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Pawlick píše:JoS: To co píšeš o BMM je pravda jen u vyrobených do února 96, od března se montovaly termostaty jako na MPi.
Aha.Stejně s tou hliníkovou skříní to bylo spolehlivější. :(
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

JoS: Hlavně šel ten termostat jednoduše vyměnit. U toho plastovýho když chceš origo, tak musíš koupit kompletně celý domek i s čidlem a tisícovka v tahu...
Hruza

Příspěvek od Hruza »

mě už měnili ten domek 3x a od poslední výměny se motor vyhřívá až skoro na 120°C
Jde nějak zjistit jestli se otevírá naplno jak má? Nechce se mi vyhodit 1000 kč za nový. A v servise mi automaticky dají nový .-( tam se s tím nikdo nepáře. však to klient zaplatí když chce jezdit
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Asi bych klasicky s postupným zahříváním motoru sledoval hadici do chladiče a samotný chladič. Kolem 90 stupňů by se už měl chladič zahřívat a nad tu stovku by už měl bejt pěkně komplet horkej. Jestli ne, asi termostat otevírá pozdě. Pak je tu ještě možnost špatného čidla teploty, potažmo budíku. Kdyby se ti podle teploty chladiče zdálo, že se budík chová jinak, začal bych tím čidlem, není to taková pálka...
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

juro111 píše:Mne sa to správalo tak isto. Motor mal pracovnú teplotu cca 70°C podla budíka. A ventilátor sa spúšťal pri 90°C. Ale auto pritom kúrilo perfektne. Vymenil som čidlo teploty na termostate a od vtedy mi ukazuje pracovnú teplotu 90°C a ventilátor sa spúšťa pri 110°C. Čiže bolo len to vadné, lebo stále ukazovalo teplotu menšiu o cca 20°C.
Tak dnes som si v Askofe kúpil to čidlo a hneď ho tam namontoval a ono to ide ako má :shock: Som nadšený :) zrazu mi hneď vypína sýtič, takže by mi mala o trošku klesnúť spotreba. A najkrajšie je, že nemusím meniť celý termostat.
Dik za radu.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Takže to byl nakonec úplně rozpadlej termostat... Díky za pomoc
Díky za hlasy
FUNice TADY
gerrik - FK

Příspěvek od gerrik - FK »

Faust píše:nejlepší je když dávate noví termostat tak do něj vyvrtejte dva 2mm otvory aby to bylo pruchozí,chce to trochu zručnosti a měření,zlepší se chlazení asi o 20%,neolivní zahřívaní motoru a u těch posledních polskych termostatu zamezí jejich zaseknutí a když už se to stane zamezí to vyvaření hlavy a nakladné opravy.skušenost kdy jsem měl upravený motor a točil do 8500otaček takže teplota tam hrála velkou roly.akorat já to měl více otevřené.pro klasiku stačí dva otvory.ps:hlavně je pak lepší ovzdušnění oběhu při výměně chladící kapaliny
Není to špatný nápad, ale teoreticky se dá jezdit i bez termostatu ;) Mně se asi zasekl, naštěstí v otevřený poloze, takže ve vedrech to aspon nebude vařit. Doufám že mi někde daleko od domova ten termostat pro změnu nezavře :D
Odpovědět