Setření zadního skla při zařazené zpátečce

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
hydrant

Setření zadního skla při zařazené zpátečce

Příspěvek od hydrant »

Někde na fóru jsem četl zmínku o automatickém setření zadního okna při zařazení zpátečky a zapnutých předních stěračích.
Navrhnul jsem několik zapojení s ohledem na jednoduchost provedení. Každé má svoje nedostatky. Dávám k veřejné diskusi jednotlivá řešení a podle ohlasů zpracuji návod na zhotovení „automatu“ včetně plošáku, popisu zapojení v autě a příslušné fotodokumentace.
Pro vozy bez cyklovače (relé) zadního stěrače:
1. Jednoduchý releový obvod, který při kombinaci „zapnuté přední stěrače a zařazena zpátečka“ přes svůj kontakt sepne motor zadního stěrače a ten bude stírat po celou dobu, než vypneme přední stěrače, nebo vyřadíme zpátečku.
2. Jednoduchý releový obvod, který při kombinaci „zapnuté přední stěrače a zařazena zpátečka“ přes svůj kontakt sepne na krátkou dobu motor zadního stěrače a ten provede pouze jedno setření bez ohledu na to, jak dlouho budou stírat přední stěrače a bude zařazena zpátečka.
Obě zapojení vyžadují relé s vyšší zatížitelností kontaktů, protože přes ně bude přímo napájen motor zadního stěrače.
Pro vozy s cyklovačem (relé) zadního stěrače:
3. Jednoduchý releový obvod, který při kombinaci „zapnuté přední stěrače a zařazena zpátečka“ přes svůj kontakt aktivuje vstup cyklovače. Ten sepne motor zadního stěrače. Bude stírat po celou dobu, než vypneme přední stěrače, nebo vyřadíme zpátečku.
4. Jednoduchý releový obvod, který při kombinaci „zapnuté přední stěrače a zařazena zpátečka“ přes svůj kontakt sepne na krátkou dobu aktivační vstup cyklovače, ten sepne motor zadního stěrače který provede několik setření bez ohledu na to, jak dlouho budou stírat přední stěrače a bude zařazena zpátečka.
Obě zapojení umožňují použít miniaturní relé s nízkou zatížitelností kontaktů, protože motor bude spínán relátkem cyklovače.
Zařízení bude umístěno pod volantem. Připojení bude s minimem zásahů do původní instalace (přerušení jednoho vodiče a přivedení napětí od spínače zpátečky z konektoru ve sloupku A).

A jako bonbónek připravuje „zdatný machr“ řešení s čipem, které po zařazení zpátečky a zapnutých předních stěračích aktivuje zadní cyklovač, který bude po dobu couvání cyklovat s cyklem 5 sekund (dáno konstrukcí cyklovače) a po vyřazení zpátečky, nebo vypnutí předních stěračů zase cyklovač vypne.
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Re: Setření zadního skla při zařazené zpátečce

Příspěvek od Jura_Favorit »

Myslím, že zájem o toto by mohl být, osobně mě zajímá možnost č. 2 :-)
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
gerrik - FK

Příspěvek od gerrik - FK »

Takhle to maji udělané např. Fabie
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Chtěl bych slyšet názory felďanů. Myslím, že verze s PICem bude špičková, ale kdo si ho může doma naprogramovat.
Spíš mne zajímá z hlediska uživatelů, která verze je výhodnější, jedno setření a dost anebo trvalé stírání po dobu couvání.
Vyrábět čtyři vzorky se mi moc nechce i když je to koncipováno tak, že na plošáku lze jednotlivé verze modifikovat pouhou náhradou součástek za drátové propojky, nebo se tyto vůbec neosadí.
Na verzi 4 jsem dal za součástky 53,- Kč.
Obecně - trvalé stírání - poloviční náklady.
Letadlo - FK

Příspěvek od Letadlo - FK »

Já bych se přikláněl k jednomu setření a dost.
Podobný obvod už mám seskládaný doma z autorské dílny Davídka75, ale bohužel jsem se nedostal k jeho namontování...
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Mě by se líbil bod 4 s tím,že pokud bude vepředu zapnutý cyklovač,půjdou jeho cykly přes zapnutou zpátečku na zadní stěrač.Při trvalém drobném mrholení a delší trase couvání nebo při složitém couvání při parkování by to nemělo chybu.A protože ne každý má programátor PICů,tak bych se přimlouval,aby ses jeho použití vyhnul.Děkuji. :)
hydrant

Příspěvek od hydrant »

To JoS: na vedoucího to není, ale nápad to je vynikající.
Tak jsem po několika variantách vyzkoušel to nejjednodušší řešení inspirované nápadem JoSe. Zapojení obsahuje pouze 2 diody a jedno relé. Bude pracovat ve všech vozech bez ohledu na to, jestli je osazen zadní cyklovač.
Schéma zapojení:
Obrázek
Při zařazené zpátečce sepne pomocné relé (přivede se napětí ze spínače couvacích světel). V případě, že jsou zapnuté stěrače (rychlost I nebo II) bude zadní stěrač stírat trvale, v případě, že je zapnutý cyklovač předních stěraču, bude zadní stěrač stírat v cyklu společně s předními stěrači (napětí se přivádí přes diody buď z vývodu 53, nebo 53b a přes kontakty relé pokračuje na vývod 53h).
Jako relé byl použit typ RM50 se zatížitelností 15A při 24VDC (cena v GESu 12,-Kč):
Obrázek
Diody v tomto případě musí být na vyšší zatížení. Aby nebylo nutné použít provedení s upevňovací maticí vybral jsem typ P600 pro proud 6A (cena v GESu 2,60 Kč).
Obrázek
Zařízení je umístěno v krabičce o rozměrech zhruba 30x40x22mm (našel jsem doma v šuplíku). Podle krabičky je možné přizpůsobit velikost plošáku. Limitní je pouze výška (kvůli relé) alespoň 22mm.
Obrázek
Plošný spoj lze vyrobit prostým proškrábnutím fólie. Nevyužitý vývod relé(označený křížkem) lze odštípnout, nebo otvor pro něj odvrtat, aby nedošlo ke spojení na plošáku.
Obrázek
Obrázek
Osazená deska:
Obrázek
Deska v krabičce:
Obrázek
Osazená vodiči:
Obrázek
Z neznalosti jsem opatřil konce vodičů fastonovou redukcí: (myslel jsem, že na lukasy jsou vodiče napíchány přímo přes fastony)
Obrázek
ale při montáži jsem zjistil, že lukasy jsou osazeny konektory a redukce nejde použít. Takže, bohužel moje snaha o montáž bez zásahu do stávající instalace vzala za své.
Barvy vodičů byly použity shodně s vodiči ke spínači stěračů s vyjímkou přívodu od spínače zpátečky.
Toto napětí bylo přivedeno z konektoru T6e pin 1 (černý jednořadý), který je umístěn ve sloupku A a z motorového prostoru přichází po žlutém vodiči.
Spínač stěračů je znázorněn na obrázku, využité piny jsou zakroužkovány:
Obrázek
Vlastní montáž je provedena přímo na dráty. Zařízení funguje bez problémů, pouze v režimu cyklovač je spouštěcí pulz dlouhý a stěrač dělá 2 kyvy.
Naposledy upravil(a) hydrant dne stř 29. dub 2009 14:22:25, celkem upraveno 1 x.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Tak mi to nedalo a zjišťoval jsem příčinu dvojkyvu zadního stěrače. Příčina je v pomalejší rychlosti předního stěrače. Napětí 12V je přiváděno na vývod 53 také přes doběhový kontakt motorku předních stěračů a protože ty jsou ještě v běhu tak zadní stěrač udělá ještě další setření.
Uvidím jak se to osvědčí v praxi. Pokud leje a mám zapnuté přední stěrače na rychlost I nebo II, tak při couvání je trvalý provoz zadního stěrače namístě.
Pokud mrholí a jedu cyklem, tak stejný cykl vyhoví při couvání i na zadním okně.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Šikulka!Díky moc,už to ukládám.Jednoduchost,logika a čítankově prosté zapojení,to funguje vždycky. ;)
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Tak popršelo a myslím, že sersam pracuje OK.
Prší, prší jen se leje, zařadím zpátečku a vokýnko čístý..
JoS ... měl si dobrej nápad.
Odpovědět