Náhon tachometru.
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
Náhon tachometru.
chci se jen zeptat.já každou chvíli vyndavám a zase vracim budíky do palubky.pořád něcoi předělávám atd...dyť to znáte.a já se docela bojím toho aby mi to ozubený plastový koelčko nezapadlo do převodovky.dneska jsem to vyndal z převodovky celý,povolil jsem tu devítku klíček a vytáhl to ven,naštěstí to šlo i s tím kolečkem plastovým takže jsem si oddychl a povolil jsem si tu ozubenou matku co je na tom.tím se dá to táhlo vytáhnout taky z převodovky ale stačí povolit jen tohle a ten zbytek může zůstat v převodovce,to znamená to těleso s tím ozubeným koelčkem a ta devítka se nemusím vůbec povolovat.jenomže když jsem to tak zkoumal tak ten bovdel v sobě má to lanko nebo co to je a na konci má zoubky takže to plastový ozubený kolečko drží na těch zoubkách.a tím pádem když bych to i takhle rozebral že by ten zbytek s kolečkem zůstal v převodovce tak to kolečko tam bude v tu chvíli stejně volně protože drží na těch zoubkách.tak se jen ptám jestli to není vlastně to samý jako když to vyndám celý a jestli stejně tak hrozí že to kolečko při zpětné montáži třeba zatlačím do převodovky a zapadne tam?
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
Re: Náhon tachometru.
ptám se protože bych to měl těd jednodušší.prostě už nemusím povolovat tu devítku na kterous e špatně dostává a mám tu vroubkovatou matku utaženou jen rukou takže tam sáhnu,povolím,vytočím a vytáhnnu lanko ven a mám to za pár sekund a můžu zase vyndavat a nandavat vesele budíky

Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Jasně,stačí jen tu vroubkatou převlečnoou matici.Zbytek můžeš nechat v převodovce.
Jinak když vyndavám budíky já,tak si ten bowden u motoru jen uvolním ze všech těch svorek aby byl navolno,pak povytáhnu budíky,sáhnu za ně a ten náhon odpojím z rychloměru a pak vytáhnu teprve budíky.
Jinak když vyndavám budíky já,tak si ten bowden u motoru jen uvolním ze všech těch svorek aby byl navolno,pak povytáhnu budíky,sáhnu za ně a ten náhon odpojím z rychloměru a pak vytáhnu teprve budíky.
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
to já už dělal taky ale přijde mi že ten bovden mám nějakej strašně krátkej.i když ho vytáhnu co nejvíc to jde tak se za budíky nedostanu proto ho musím pořád povolovat.takže řikáš že když povolím jen matku a zbytek zůstane v převodovce tak se nemůže stát že ty to kolečko do ní zapadlo, dobře tak odedneška to budu dělat takhle.
díky
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Dělám to taky tak ale musíš s citem povolovat a s citem nasazovat jistota je jistota.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ono pokud je to uzubené kolečko co padá rádo do převodovky usazené v tom pouzdře na kterém je ta převlečná matice,jinak řečeno pokud vyšroubuješ jen tu matici a zbytek tam necháš tak to kolečko do té převodovky spadnout nemůže.
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
presne tak 
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 15. led 2009 15:15:11, celkem upraveno 2 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
to jsem chtěl slyšet.tak pohoda už můžu být vklidu
mám to utažený jen tak rukou takže to kdykoli můžu vyšroubovat a vyndat.
-
Hazi - FK
No a ja taky často vyndávám a nandávám budíky na více feldách, však to znáte
, ale náhon na převodoce neodpojuju. Levou rukou se v pohodě dostnu z levé strany na odpojení náhonu přímo od budíků a nemusim se bát jestli mi něco zapadne do převodovky nebo ne.
-
rogalo - FK
Z pekla štěstí
A ještě jedna otázka nevíte jestli felicie R.V. 2001 má též takový debilní náhon na tachometru že tám může spadnout to kolečko dovnitř . Mám ji od podzimua že to tám může spadnout jsem nevěděl , třikrát jsem to měl venku a kolečko nespadlo,ale když to tady čtu co za hrozná věc se mi mohla stát tak už to mám strach vyndát . Nebo že by ty poslední F. už to kolečko měly zajišťěné?
-
maniaX - FK
Re: Z pekla štěstí
Já měnil olej v převodovce a teda ani jsem si nevšim že by mělo něco vypadnout
...Nebo to vypadlo a skončilo v převodovce?? 
-
rogalo - FK
No na tom náhonu který se vytahuje ven, prý není zajištěné to ozubené kolečko a rádo tám prý padá dovnitř .
-
gerrik - FK
Mně taky nespadlo
Ale prý může, no. Vyndávám to opatrně a zatím v poho 
-
Abdul - FK
Môže aj rok výroby 2001
. Bol som na to upozornený dvorným mechanikom.
-
rogalo - FK
No ták až to budu vytahovát příště tak se u toho budu asi modlit .
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Není to žádná věda ... nevím jak u starších ale u novějších (na mé 97 a 98 feldě) je to jednoduché, nejdřív vyšroubuju bovden tou velkou převlečnou matkou co je na bovdenu a povoluje se sikovkama a když je bovden dole tak pak povolím ten šroub co drží pojistku, tu vysunu a chytnu ten plastovej hajzlík zezhora a celý to vyndám a protože ten plastovej hajzlík drzim tak nemůže zapadnout do převodovky.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
-
jirkak
Tak mě to tam dnes zapadlo (v servisu), takže mi řekli, že to až tak moc nevadí (je to plastové a v převodovce by to žádnou paseku nemělo nadělat). Takže doufam, že tomu tak je. Nebo by to mohlo něco poškodit?rogalo píše:No ták až to budu vytahovát příště tak se u toho budu asi modlit .
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
může ale taky nemusí.třeba to jen zachroupe a pak už bude klid.
-
Pjotr - FK
No uz sem tady na foru cetl ze to tam nekomu zapadlo a po nejake dobe se zapricilo tak ze to zablokovalo razeni.A auto slo do servisu na plosine.Dalsi pripad byl ze ho prevodovka bez asi zjevnych komplikaci rozemlela..
Bylo tu na to cele tema.Nekdo rikal nic to neudela,nekdo okamzite do servisu,rozebrat prevodovku a vyndat.Sam podobne zkusenosti nastesti nemam.
Bylo tu na to cele tema.Nekdo rikal nic to neudela,nekdo okamzite do servisu,rozebrat prevodovku a vyndat.Sam podobne zkusenosti nastesti nemam.
-
Návštěvník
Včera mně to kolečko s hřídelkou spadlo do převodovky při výměně oleje. Myslel jsem, že se mně něco stane. Něco tak debilního vymyslet, to se konstruktérům hodně povedlo. Přitom stačilo na převodovce vyrobit jeden hladinový kontrolní šroub, který by sloužil i na nalévání.
-
Peza - FK
Zdravím všechny Feldaře!!!
Chci vás požádat o radu kolem plastového pastorku na náhonu tachometru. Mám feldu 1.3MPI, 50kW z roku 1998, facelift. Dnes jsem vypouštěl olej z převodovky a musel jsem sundat náhon tachometru. Vyšrouboval jsem 9ku šroub, sundal pojistný plech a vyndal celé ložisko náhonu i s bovdenem. Jenže, pastorek s hřídelkou zustaly v převodovce. Naštěstí to nespadlo do převodovky a šlo to vytáhnout. Mám strach to ale vrátit zpět, že mi to zapadne do převodovky. Můj dotaz tedy je: Ten pastorek s hřídelkou má nějak napevno držet v tom ložisku (pojistný kroužek nebo nahoře hřídelka rozšířená, doraz v převodovce ) nebo je to takhle normální? Pokud je to normální, jak to tedy co nejbezpečněji namontovat zpět do převodovky, aby to nespadlo dovnitř? Díky moc za rady.
Chci vás požádat o radu kolem plastového pastorku na náhonu tachometru. Mám feldu 1.3MPI, 50kW z roku 1998, facelift. Dnes jsem vypouštěl olej z převodovky a musel jsem sundat náhon tachometru. Vyšrouboval jsem 9ku šroub, sundal pojistný plech a vyndal celé ložisko náhonu i s bovdenem. Jenže, pastorek s hřídelkou zustaly v převodovce. Naštěstí to nespadlo do převodovky a šlo to vytáhnout. Mám strach to ale vrátit zpět, že mi to zapadne do převodovky. Můj dotaz tedy je: Ten pastorek s hřídelkou má nějak napevno držet v tom ložisku (pojistný kroužek nebo nahoře hřídelka rozšířená, doraz v převodovce ) nebo je to takhle normální? Pokud je to normální, jak to tedy co nejbezpečněji namontovat zpět do převodovky, aby to nespadlo dovnitř? Díky moc za rady.
když seženeš celokovovej http://www.autodoplnkyfro.cz/lozisko-ry ... -5173.html tak z toho to nepadá 
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
1.3 BMM kombi LPG
-
Peza - FK
Díky. Asi do něj zainvestuju. Radši dám kilo za celokov než riskovat, že budu muset nakonec nechat rozdělat převodovku. Díky za rychlou odpověď 
nemáš zač, nevim proč vymejšleli jiný kde to vypadává
1.3 BMM kombi LPG
1.3 BMM kombi LPG
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Mám ten samej co je na fotce, celej z kovu, jenom ozubený kolečko je zoékrovýho plastu a mám volnou celou tu hřídelku i s kolečkem. Pokud je to uzavřený a přišroubovaný, tak to drží zoubky a dolů to nespadne, vypadává to jen, když to mám celé venku.
já mam dva (jeden v zásobě) a hřídelku nevytáhnu silou ani z jednoho 
1.3 BMM kombi LPG
1.3 BMM kombi LPG
-
Peza - FK
Podělím se s vámi o mou zkušenost s ložiskem náhonu. To ložisko z odkazu od Sadra17 jsem nakonec neobjednával, protože na odkazu píšou, že dodací lhůta tak 10dní a jinde jsem ho také nesehnal v rozumném termínu. Zašel jsem k nám do obchodu s dílama a divil se, že ho borec má. Akorát, když jsem porovnal to celokovový s tím mým, tak jsem zjistil, že jednak to ložisko je trochu delší, ozubené kolečko není zakončené zdola delší tyčinkou a taky mělo jen 15 zubů (moje mělo 16) a stejně to bylo vytahovací
. Borec říkal, že je to na feldu, ale moc se mi to nezdálo. Tak jsem zašel do autorizovaného servisu Škoda, kde jsem se na to ptal (za nový chtěli 375Kč a stejně bylo vytahovací, tak jsem to zavrhl a zeptal se aspoň na jejich způsob montáže). Poradili mi, abych umělou tyčku nad ozubením napatlal vazelínou a nasunul do ložiska (tím se to k sobě přilepí). Pak jsem opatrně a hlavně kolmo nasadil ložisko na převodovku a zatlačil (výborně to drželo při sobě), nasadil pojistnou vidličku a pak zašrouboval náhon. Vše proběhlo naprosto bez problémů.
Nakonec rada všem, kteří se budou pouštět do sundávání: Prvně zdemontovat náhon a pak buď přidržet tyčinku pinzetou (jak tu už někdo psal) a vytahovat spolu s ložiskem nebo tlačit třeba špicí od kola hřídelku do převodovky a zároveň vytahovat ložisko a potom rukou hřídelku. Pak se vám nemůže stát, že to zahučí dovnitř, protože to ozubení bude sedět na nálitku v převodovce a nemá kam uhnout (nálitek má uprostřed dírku, ve které bude část pod ozubením sedět). Problém by byl, kdyby vám to ozubení spadlo z výšky a ještě k tomu zešikma. Přeji všem hodně zdaru!
Nakonec rada všem, kteří se budou pouštět do sundávání: Prvně zdemontovat náhon a pak buď přidržet tyčinku pinzetou (jak tu už někdo psal) a vytahovat spolu s ložiskem nebo tlačit třeba špicí od kola hřídelku do převodovky a zároveň vytahovat ložisko a potom rukou hřídelku. Pak se vám nemůže stát, že to zahučí dovnitř, protože to ozubení bude sedět na nálitku v převodovce a nemá kam uhnout (nálitek má uprostřed dírku, ve které bude část pod ozubením sedět). Problém by byl, kdyby vám to ozubení spadlo z výšky a ještě k tomu zešikma. Přeji všem hodně zdaru!
-
Hans - FK
Náhon jsem od převodovky odpojoval už asi 100krát, ale dneska mi kolečko náhonu spadlo dovnitř. Máte nějaký postup jak ho vytáhnout? Např. vypustit olej a znovu ho nalít?
-
Hans - FK
Nakonec jsem si uvědomil, že kolečko nemůže k výpusti přes věnec diferenciálu. Tak jsem před obědem začal a už to mám. Prosim Vás dávejte si pozor na ten náhon, je to den rozdrbanej zbytečnou prací .... pokud teda zrovna nechcete měnit spojku 
Ještě bych dodal, že silně nedoporučuju s autem jezdit nebo ho startovat. On pastorek je plastový, ale hodně tvrdý a při takových rychlostech jakými se točí převody nebo diferenciál je to hodně rana a může rozstřelit celou skříň!
Ještě bych dodal, že silně nedoporučuju s autem jezdit nebo ho startovat. On pastorek je plastový, ale hodně tvrdý a při takových rychlostech jakými se točí převody nebo diferenciál je to hodně rana a může rozstřelit celou skříň!
- 1.3MPi
- Kontaktovat uživatele:
Mohol by mi niekto napísať ako rozobrať náhon bez zapadnutia toho plastového koliečka? Čo treba prichytiť? Chystám sa na výmenu oleja, a po prečítaní tejto témy sa toho celkom desím. 
Škoda felicia 1.3MPi Lpg
Když chceš mít jistotu, odšroubuj tu vroubovanou matici a vyndej bowden náhonu. Očisti vyčnívající střed, do kterého zapadá střed bowdenu, a namotej na něj trošku izolační pásky. Pak můžeš vyndat náhon bez nebezpečí, že ti tam spadne kolečko, protože jeho hřídelku bude držet ta izolačka. Po nalití oleje a namontování náhonu izolační pásku odmotej a nasaď bowden náhonu.
přesně tak