Po výměně teplotního spínače na chladiči nejde ventilátor
-
vasek125 - FK
Po výměně teplotního spínače na chladiči nejde ventilátor
Vyměnil jsem chladič a koupil jsem i nový čidlo, protože to starý bylo sice funkční(záhada proč), ale úplně shnilé i s konektory. Nyní k problému: zkoušel jsem motor na volnoběhu nechat pořádně zahřát, ale ventilátor pořád nespouští. Nechal jsem to až na teplotu trochu pod 110˚C, mohlo tam být něco přes 100˚C a ventilátor nic. Ventilátor je v pořádku, protože když spojím kabely vedoucí k čidlo kusem drátu, tak se ventilátor roztočí. Ten starý spínač spínal ventilátor už při asi 95˚C. Otázka zní, do kolika mohu nechat stoupnout teplotu motoru aniž by hrozilo poškození a jak jí pak mám rychle v případě nouze srazit: vypnout motor nebo nechat běžet a pustit topení?? Pokud by bylo nutné, dá se ten spínač na chladiči vyměnit i s naplněnou chladicí soustavou? Kolik toho vyteče?
-
Josh123456 - FK
Re: Po výměně teplotního spínače na chladiči nejde ventilátor
Jestli ti jde ventilátor na přímo, tak je problém v čidle. V ničem jiném to těžko bude, když ti to dřív spínalo i na starý kepl čidlo.
Dá se vyměnit i bez vypouštění, ale musíš být rychlý, aby ti toho moc nevyteklo, ale dá se to celkem v pododě udělat.
Dá se vyměnit i bez vypouštění, ale musíš být rychlý, aby ti toho moc nevyteklo, ale dá se to celkem v pododě udělat.
-
vasek125 - FK
Je mi jasné, že je problém ve spínači na ventilátoru, ale říkal jsem si, kde je umístěno čidlo "budíku"? Protože pokud je "za motorem", tak to chladič může uchladit a na chladiči může být nižší teplota, ale nevím o kolik. A kolik teda snese motor? Můžu si troufnout nechat to jít na 110? A jak to pak rychle ochladit?
-
vasek125 - FK
Tak teď jsem se dozvěděl, že když to auto bylo nový(tedy i nový chladič), tak to spouštělo až na 110. Tak uvidím. Snad to neshoří.
-
gerrik - FK
čidlo budíku je u termostatu
-
vasek125 - FK
Tak teď jsem to byl pořádně projet. Pak jsem zastavil a s nohou na plynu jsem čekal a ventilátor se roztočil, když ručička byla něco přes 100. Takže v pořádku. Proč to ale netočilo předtím? To si muselo nějak "sednout" nebo hrozí že by se mi někdy neroztočil?
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Me se treba spousti az kdyz budik ukazuje 110st a v pohode. Je to tim ze v chladici je voda ,,studenejsi,, nez u cidla pro budik. Nic se nestane se podivej v kolika mas az cerveny policko.
-
smazany clen - FK
vasek125 píše:Tak teď jsem to byl pořádně projet. Pak jsem zastavil a s nohou na plynu jsem čekal a ventilátor se roztočil, když ručička byla něco přes 100. Takže v pořádku. Proč to ale netočilo předtím? To si muselo nějak "sednout" nebo hrozí že by se mi někdy neroztočil?
ked budes chodit cez horucavy po meste tak sa ti bude ventilator tocit pravidelne a uvidis ci to bude OK ja ked som v meste cez horucky a semafori tak teplota hned ide na 110 ale na diagnoze sme zistili ze cidlo uz nove je zle a ukazuje 10 C viac takze ked my budik ukazuje 110 C tak v skutoscnosti mam 100 a pri 98 C my pusta ventilator cize mam to OK len vzdy si muism teplotu s teplomera prepocitat na skuotcnu