Problémy s volnoběhěm-divné otáčky

MPi 1AV
AEE
Cartman - FK

Problémy s volnoběhěm-divné otáčky

Příspěvek od Cartman - FK »

Dobrej.

Dneska jsem prijel před barák (asi po 2 hodinové jízdě), zaparkoval všechno v poho. Náhle jsem si vzpoměl že potřebuji ještě někam zaject, ale když jsem chtěl znovu nastartovat, tak to nešlo. Bez šlápání na plyn se nenastartoval vůbec. A když se to chytlo tak jen pěkně padali otáčky až to chciplo, bez škubání. Asi tak po 20 minutách jsem to šel zkusit znovu a v pohodě, akorát si myslím že od té doby jsou menší otáčky, teĎ nějak přibižně 550-650 při teplém motoru. Nevíte co to mohlo být?

P.S. nic podobného jsem zde na fórku nenašel.
Děkuji za všechny rady.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pon 13. dub 2009 10:01:15, celkem upraveno 1 x.
Návštěvník

Re: Problémy s volnoběhěm

Příspěvek od Návštěvník »

klapka
Cartman - FK

Klapka jako špatná nebo vyčistit?
Goofy - FK

Příspěvek od Goofy - FK »

skus ji vyčistit..
je paradox že mě to dělalo to same...ale přičina byla v snimači průtoku
Cartman - FK

Ten je kde ten snímač průtoku? A je těžký ho vyměnit?
Goofy - FK

Příspěvek od Goofy - FK »

to zaleži jestli maš palubni počitač..je na 4 valci na střiku...ale nevim jak je to přesně u 1,6mpi ..ja ma 1,3mpi
a taky nezaručuji že to pomuže..každopadně skus vyčistit tu klapku..
Cartman - FK

ok zkusím
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Začal bych klasikou:
vyčistit klapku
udělat základní nastavení, při kterém se samozřejmě mrknou i do paměti závad

1.6ka má ale podle mých zkušeností schopnost problémy s volnoběhem časem vyřešit alespoň částečně sama. Když vyčistíš klapku a odpojíš baterku, tak je dost pravděpodobné, že si poradí sama.
Cartman - FK

Re: Problémy s volnoběhěm-divné otáčky

Zdravím. Mám takový problém. Když nastartuju za studena tak podle otáček je bez sitiče. Když je motor ohřátý, tak má víc otáček než po startu za studena. Ale když nechám ohřátý motor na volnoběh, tak mi klesaj a stoupaj otáčky většinou tak z 1000 na 900 a hned následovně z těch 900 zpět na 1000 a pořád dokola. Mohla by to dělat ŘJ-základní nastavení? Takže by stačilo odpojit baterku? Nebo špinavá klapka? Díky všem.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Dělala mi to samé klapka. Stačilo ji vyčistit. Jenom jsem sundal hadici a prostříknul sprejem na klapky (do 150,- Kč), vyčistil čistým hadříkem a pak za chodu motoru znovu párkrát stříknul a kára byla jak znovuzrozená.
kilo

Příspěvek od kilo »

zdravim,

mam podobny problem vzdy ked niekde pridem a za chvilu idem prec nemozem nastartovat bez plynu. Uz som mal takyto problem presne pred rokom vtedy diagnostika ukazala klapku tak mi ju vymenili. teraz ked nastartujem tak nemam viac ako 400 ot na volnobeh. aj na studenom motore. ma to taky cudny zvuk jak keby to islo len 3 valce. zatial mi to nekape ale 400 ot je asi dost malo nie??
tomakecTDsa

Příspěvek od tomakecTDsa »

Lidi,ja mam taky podobny problem,na volnobeh to klepe,ale o to nejde,na benzin mi to tedka temer nejede,vse poukazuje na klapku,pri zahratem motoru ten motor neni schopen udrzet volnobeh a chcipe....stane se aj to,ze motor vytocim do 2000 ,s pedalem nic nedelam a otacky pozvolna klesaji a klesani az motor chcipne.....a tak je to porad.....nevite cim to? no ja shanim klapku,ale kdyby to mohlo byt necim jinym...Proste fakt ten motor vytocim do 2tis a jakoby se to zaclo dusit....az chcipne,nevim nevim:( klapka cista,vstriky cisty,vzduchac ok:(....ma VAG zavada vstriku,ale ty uz by mely byt ok....
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Zdarec! Mám klapku asi rok vyčištěnou a udělané základní nastavení, stejně je mi zdají volnoběžné otáčky dost nízké ( takové byli i po vyčistění a nastavení ). Je to něco kolem 580 za minutu. To mi nevadí, aspoň je ticho. Teď sem popojížděl necelou hodinu po zacpaným Brně a třikrát mi sepnul větrák chladiče. Po čtvtém sepnutí se zvýšil volnoběh asi na 800otáček. Docela jsem se lekl, protože najednou motor začal být víc slyšet než jsem zvyklý a docela se mi z toho sevřela pr...
Napadlo mě teze o spojitosti jednotky, otáček motoru a vodní pumpy. Co Vy na to :?:
kilo

Příspěvek od kilo »

Nazdar

Rozpraval som sa s jednym mechanikom o tych otackach normal je 800 az 900 ot/min. pokial je to menej(ja mam 400) necirkuluje chladiaca kvapalina tak ako ma a tym sa prehrieva motor. Vcera som odpojil baterku na cim sa vyresetovala riadiaca jednotka ale nepomohlo to otacky stale len 400. Kym som vyfajcil cigaretu teplota bola na strednej rucicke a asi po minute zapol ventilator. Musim ist na diagnostiku nech mi povedia co s tym je lebo ma asi porazi. chladiaca nemizne nie je ani cierna od oleja skrtiaca ma rok. Este mozno to tesnenie pod hlavou ale neviem ci to ma spolocne nieco s otackami
kilo

Příspěvek od kilo »

Nazdar

Tak dnes ked som isiel z roboty sadol do auta nastartoval a pozeram otacky 1000 ot/min. Reku v pohode ale ked som presiel asi 100 metrov otacky uz boli zase len 400 a auto cukalo. Ked som prisiel na prvu krizovatku skapalo a udrziaval som motor pri zivote iba s nohou na plyne. Priznaky uplne tie iste ako pred rokom ked som menilskrtiacu klapku. Tak so isiel do servisu aspon na diagnostiku. Vyhodilo chybu spinac volnobehu tak mi to resetol a zajtra sa mam zastavit ci to nieco bude vyhadzovat. Otacky ostali stale 400 takze to asi nepomohlo. Uvidime zajtra napisem
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Před rokem jsem taky čistil klapku. Po startu mi pravidelně motor zhasl ( běžel až na třetí nahození ). Klapka nepomohla a tak jsem šel na diagnostiku. Bylo to čidlo termostatu. Dávalo jednotce chybná data, jednotka si myslela, že je motor teplý atak dávala málo benzinu na směs. Po této opravě motor běžel pravidleně a otáčky byli v pořádku. Nízkých otáček jsem si začal všímat někdy na jaře. Ta teorie, že vodní pumpa nedostatečně otáčí vodu se mi zdá pravděpodobná, protože stačí na chvíli zastavit a větrák už točí.
..btw: teplotu vody mi cyferník ukazuje v půlce stupnice nebo v horní polovině, větrák sepne až když je rafička v červeným
kilo

Příspěvek od kilo »

Nazdar

Tak teraz som prisiel zo servisu po vycisteni klapky mala Felis tych 760 ot/min. Diagnostika neukazala ziadnu chybu este zajtra to chcu skusit na studenom motore kolko to bude mat. Neviem ale nejak tomu neverim ze to pomohlo podla mna sa to objavi zase a potom uz nebude klapka v zaruke. Klapka nemoze vydrzat jeden rok ak ano tak je to srot treba ju vymenit a vyreklamovat. Nemam kazde dva roky na novu za 7000.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Kdyby čerpadlo nedostatečně honilo vodu, tak se voda v motoru začne vařit a chladič bude relativně chladný, tedy nesepne větrák. To že se větrák sepne je právě důkazem, že voda proudí a teplo se přemísťuje z motoru do chladiče. Chladič ho ale při stojícím autě nemá jak předat, tak se teplota vody zvedá, až se sepne větrák.
O dostatečné dimenzování chladící soustavy opravdu nemusíte mít obavu. Auto je postavené aby fungovalo i v tropických podmínkách.

Vězměte si auta s klimatizací. Motor je na volnoběh zatížený navíc kompresorem a tak spaluje víc benzínu a produkuje víc tepla. Před chladičem je namontovaný horký kondenzátor klimatizace. Na chladič se tak dostává už dost zahřátý vzduch. I tak auto klidně hodinu stojí na místě a nepřehřeje se. Navíc se kupodivu díky trvale běžícímu větráku ani moc nezvedá rafička.

Já osobně jsem s Feldou 2.5 hodiny popojížděl v koloně od Zadaru k tunelu. Je to pořád do kopce a bylo přes 30st, auto fest naložený. S chlazením nebyl sebemenší problém. Větrák sepnul, vyfoukal a zase vypnul. Ani nemusel běžet trvala, aby se to uchladilo.
kilo

Příspěvek od kilo »

Nazdar,

Tak auto je to doma zvuk to ma o dost lepsi ale otacky ostali na tych 400. SKusim na tom pobehat a uvidime. Nerobili na tom nic iba vycistili klapku a dali zakladne nastavenie ani som nic neplatil. Myslim ze asi nevedia co s tym je. Motor sa stale vari domov to mam asi 1 km a vetrak bezal ako divy. Ked zistim nieco nove tak napisem.

Atnarfus tvoje rady sa mi pacia vidno ze si skuseny ale motor sa nemoze zacat varit a ventilator bezat ako o zivot po 5 minutach. Ak ano tak nemoze byt v poriadku ale je to proste zlou konstrukciou. Svokor ma tiez Feldu ale 1.3 a podstatne zachovalejsiu a tam rucicka vylezie na 90 ozaj len po poriadnej hodinovej jazde a ked uz zapne ventilator tak to uchladi asi za dve minuty a to tam ma mensi ventilator a podstatne tichsi. Viem ze porovnavat 1.3 z 1.6 je tazke ked ziadne auto nie je rovnake ale tolko moje skusenosti

Diky

Caute
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Vařit se motor nesmí. Čím dříve se zahřeje, tím lépe. U 1.6ky je běžné, že je na pracovní teplotě po několika kilometrech. Zahřívat se mi motor hodinu, tak měním okamžitě termostat. Zrovna tak bych s termostatem experimentoval při přehřívání. Nic jiného nemá na teplotu vody při jízdě vliv. Jestli se to to přehřívá jenom, když auto stojí a motor běží na volnoběh, tak to by těma otáčkama mohlo být. 400 otáček už je fakt málo.

Jestli to vyhazuje chybu spínače volnoběhu, tak to by mohlo být příčinou. Stálo by za to jeho funkci sledovat. Chtělo by to napíchnout dráty a sledovat jestli spíná, nebo ne. Netuším jak přesně je řídící jednotka naprogramovaná, ale dá se očekávat, že reguluje volnoběh jenom v případě, že je sepnutý právě spínač volnoběhu. On je to vlastně spínač, který řídící jednotce dává signál, že nemáš sešlápnutý plynový pedál. Když už budeš mít dráty napíchnuté, tak můžeš funkci spínače i simulovat. Při nesešlápnutém pedálu dráty propojíš a tím vlastně napodobíš sepnutí spínače. Když by na to volnoběh reagoval, tak jsi našel příčinu závady.

Spínač volnoběhu je součástí škrtící klapky. Když koukneš na moje video, tak je tam jeho funkce vidět.
http://www.youtube.com/watch?v=RqzOAmhenac
kilo

Příspěvek od kilo »

Nazdar,

Tak auto je po zhruba 100 km zabehu. Otacky boli zo zaciatku stale na tych 400 ot/min a motor sa zahrieval tak isto aj predtym. Ked som pridal naplno plyn otacky spadli niekde medzi 600 az 800 a drzia tak doteraz takze to by mohlo byt vyriesene. V servise vraveli ze auto ma nejakych 760 ot/min na diagnostike takze to moze byt. Motor sa ale stale dost hreje. Ked idem nejaku dlhsiu trasu tak rucicka klesne pod polku ale hned ako niekde trosku postojim hned bezi ventilator. Co som si ale vsimol ventilator zopina o nieco neskorsie ako predtym znamena to nieco alebo len zle ukazuje teplotu. Da sa nejako prestavit termostat tak aby zopinal ventilator pri inych teplotach???

Diky
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Co jsem viděl čidlo ventilátoru vydělané z auta, bylo na něm napsané 97°C. To je někde mezi půlkou a 3/4 stupnice. Mně sepíná ventilátor až těsně před červeným ( něco přes 120°C na stupnici ), voda má ale kolem 100°C ( měřeno teploměrem v expanzní nádobce ). Termostat dává jiný hodnoty, ale takových 1.6ek znám víc. Pro mě je důležitý, že voda nevyvře ven a tak to neřeším.
mikka

Příspěvek od mikka »

Už to tu bylo několikrát zůrazněné - teplota v místě, kde je termospínač pro ventilátor, je odlišná od teploty v místě, kde je čidlo pro teploměr. Termospínač pro ventilátor je blízko hrdla odvodu kapaliny z chladiče zpět do motoru, čili za chladičem, a tam je chladicí kapalina už ochlazená. Takže když je na termospínači vyražená teplota sepnutí 97 °C, bude termospínač spínat při teplotě na teploměru např. 110 °C.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

mikka píše:Už to tu bylo několikrát zůrazněné - teplota v místě, kde je termospínač pro ventilátor, je odlišná od teploty v místě, kde je čidlo pro teploměr. Termospínač pro ventilátor je blízko hrdla odvodu kapaliny z chladiče zpět do motoru, čili za chladičem, a tam je chladicí kapalina už ochlazená. Takže když je na termospínači vyražená teplota sepnutí 97 °C, bude termospínač spínat při teplotě na teploměru např. 110 °C.

Nazdar

pred registraciou kilo

to co pises je mi jasne chcel som len vediet ci sa da prestavit termospinac na nejaku inu hodnotu alebo je len viac druhov. Inak auto ide zase tak ako aj predtym ot 400 a motor sa zohrieva tak isto. Este skusim na tom pobehat a potom pojdem do servisu na diagnostiku ci to vyhodi zase ten spinac volnobehu. Inac ma cakaju rozvody takze dam vymenit vodnu pumpu a hadam sa to zlepsi
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Spínačů jsou metráky,stačí se zeptat v obchodě.Je třeba 92/87.Nebo pro staré škodovky 87/82.Existují i třívývodové pro oktávky a ty dokonce spínají dvě teploty.
Odpovědět