TrackPro CS 584 - zapojení dveřních čidel

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
vasek125 - FK

TrackPro CS 584 - zapojení dveřních čidel

Příspěvek od vasek125 - FK »

Koupil jsem nový alarm TrackPro CS 584. Podle části schématu, které jsem měl k dispozici o dveřních spínačích jsem zjistil, že ten spínač spíná se zemí jak žárovku vnitřního osvětlení, tak vodič vedoucí k alarmu. Nevím ale jestli je tam nějaká dioda nebo jestli je vůbec potřeba, protože pokud není předpětí v alarmu a napětí za žárovkou stejné, tak se tam bude snažit proudit proud. Napětí od alarmu je asi 11V, napětí od žárovky cca 12V. Mám to dobře zapojené, když jsem to dal napřímo bez diody(starý alarm tam taky neměl diodu)?
vasek125 - FK

Re: TrackPro CS 584 - zapojení dveřních čidel

A další věc je že nevím kam s imobilizačním relátkem. Starý alarm ho měl v sobě, ale tady je vně a v pojistkové skříni už mi zbývá jen místo na cyklovač zadního stěrače. Je pro to relé někde místo?
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Dioda není potřeba, pokud jsi měl origo alarm (Metasystem M94A), tak u motoru máš k dispozici zelenobílý vodič od dveřních spínačů a hnědobílý od spínače kapoty. Můžeš je spojit a propojit na černobílý drát alarmu. Immobilizační relé jsem sice nezapojoval, ale je potřeba koupit automobilové relé a k němu patici a celou sestavu nainstalovat někde poblíž spínací skříňky.
Nebo případně fastony s návlekami. Doporučuji koupit ty relé dvě a druhé využít na odskok kufru. Dodnes jsem rád, že jsem použil odskok (řešen servem, ne elektromagnetem) místo pátého serva cenrálu. Alarm mám od května loňského roku a zatím bez problémů.
vasek125 - FK

Neměl jsem originální, měl jsem jablotron ca 300p. Felicia má něco na odskok kufru nebo se to musí do zámku u kufru namontovat?
vasek125 - FK

Jo a k těm vodičům, já vím že je mám k dispozici, ale ten dveřní je pod napětím(spojen také s osvětlením interiéru), proto se ptám.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Odskok se nemontuje u zámku pátých dveří, ale do spodní hrany zadního čela částečně pod ten plastový kryt. Pokud použiješ níže uvedený výrobek, tak se nic nemusí vrtat, jenom natáhneš elektriku.
Obrázek
Napětí na dveřní kontakt se dostává přes vlákno žárovky při rozpojeném kontaktu. Pokud otevřeš dveře, tak se okruh uzavře na zem a druhou stranu žárovky máš tak připojenou na kostru.
Naposledy upravil(a) hydrant dne stř 24. čer 2009 13:35:21, celkem upraveno 1 x.
vasek125 - FK

No právě, ale pokud jsou dveře zavřené, není obvod uzemněn a je vlastně spojen vodič od žárovky s vodičem od alarmu bez země.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

To neřeš, obvod je navržen tak, aby reagoval pouze na změnu stavu na dolní úroveň (přizemněním). Je to namalováno i na schematu jako ovládání mínusem aktivační vstup (-), dveřní kontakt.
Jako příklad máš tady zapojení časovače s 555:
Obrázek
Obvod se spustí také jenom v případě, že se "vysoký" stav pinu 2 (napětí přes rezistor R3) změní na "nízký" přizemněním přes tlačítko START. A následně lze nastavený čas zrušit stejnou změnou stavu na pinu 4 stiskem tačítka RESET.
vasek125 - FK

Hm, třeba by mi mohl taky někdo prosím poradit, proč mi nespíná relé imobilizéru. Přikládám obrázek, kde mám vytažené kabely, které mám už co se týče imobilizéru zapojené. Spínané kontakty zatím zapojovat nebudu, protože to stejně nespíná a nevím proč? Pokud otočím klíčkem, tak na tom růžovém kabelu naměřím +12V. Ale ten druhý kabel, který jde tako do jednotky to neuzemňuje, takže relé nespíná. Napětí na tom druhém kabelu je 0,7V vůči zemi při vyndaném relátku. To se musí nějak speciálně nastavovat ten imobilizér? Nějakej fígl? Proč tam vlastně vedou do jednotky 2 kabely a ne jen jeden a jeden na zem?

(ve schématu jsem otočil označení voltáže u kabelů, tam kde je 12 má být 0,7 a naopak)
odkaz na schéma(nešlo přiložit): http://www.kvetakov.net/upload/cs584.JPG
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Měřil jsi jestli jsi to ukostření z alarmu když byl alarm aktivovanej?
vasek125 - FK

Jaký ukostření? Napětí mezi černo/žlutým kabelem a zemí?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Ten drát který vede z toho alarmu na to immo relé.Jeden drát je 15ka od klíčku a tím druhým o kterým píšeš že nekostřuje a proto relé necvaká.Tak jestli jsi to měřil při aktivovaným alarmu.
vasek125 - FK

Jo, těch 0,7V je tam při zapnutým alarmu. Při vypnutým je tam 0V. Měřeno bez připojeného relé.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No a ještě k tomu zapni klíček,resp přiveď napětí na růžový drát.Alarm by se měl aktivovat a poslat kostru na to relé.
vasek125 - FK

Tak při zapnutým alarmu a otočení klíčku opravdu relé sepne. Proč to nefunguje i při vypnutým alarmu? Přeci nebudu jezdit s houkajícím autem.
vasek125 - FK

Leda že by tam mělo být rozpínací relé???
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Ten alarm tam pošle kostru až v momentě poplachu,tzn že tam musí být rozpínací kontakt.
vasek125 - FK

Děkuju za rady. Já žil se přesvědčením, že relé spíná až při zapnutém zapalování.
vasek125 - FK

Popravdě na rozpínací relé jsem ani nepomyslel a to nad tím bloumám už několik hodin. :oops:
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Jak jsem psal výše, já jsem immo relé nezapojoval. Ale myslím si, že ten růžový kabel nesouvisí s immo relé. Když tam naměříš 12V po otočení klíčku je normální, protože napětí tam přivedeš ze spínačky (alespoň si to tak zapojil). Alarm umí jako volitelnou funkci zamknout auto 4 sekundy po nastartování vozidla (funguje to jen při uzavřených dveřích). A když se podíváš na popis jednotlivých drátů, tak se to alarm "dozví" pouze z toho, že se na růžový drát přivede 12V po otočení klíčku. To immo relé zapoj vývodem 86 na černo/žlutý, 85 na klíček vývod 15. Podle mě by mělo sepnout při deaktivovaném alarmu při otočení klíčku do polohy 15.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Hmm..tak teď jsi mu poradil přesně podle toho jak je to na schématu.Růžový jde jak na 15ku tak zároveň na cívku relé.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Já to schéma mám, vždyť ten alarm fachčí v mém autě. Jenom tvrdím, že když řeší immo, tak růžový drát do toho nemusí tahat. Růžový nejde na 15, 15 jde na růžový (tím chci naznačit, že je to informace pro alarm o zapnutí zapalování v autě pro funkci automatické zamčení). Zároveň z ní je napojena cívka relé, která by se měla deaktivací na pinu 86 ukostřit. Jenom chci naznačit, aby zatím ten růžový nezapojoval. Zbytečně ho to mate.
Zkus malou žárovičku na 12V, jedním koncem někde na +12V a druhým na ten černožlutý vodič. Při vypnutí alarmu by se měla rozvítit. Je nelogické, aby bylo immo relé pod proudem pokud auto stojí (parkuje) - už z hlediska spotřeby.
Naposledy upravil(a) hydrant dne stř 24. čer 2009 18:40:59, celkem upraveno 1 x.
vasek125 - FK

Proč? Já už mám zapojené skoro všechno a ty různý funkce s otáčením klíčků(no fuj, nikde nepíšou že se musí točit rychle a po signálu znova zmačknout tlačítko 2) běží. Jen vyměním relé za rozpínací a je vymalováno.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

hydrant píše:Já to schéma mám, vždyť ten alarm fachčí v mém autě. Jenom tvrdím, že když řeší immo, tak růžový drát do toho nemusí tahat. Růžový nejde na 15, 15 jde na růžový (tím chci naznačit, že je to informace pro alarm o zapnutí zapalování v autě pro funkci automatické zamčení). Zároveň z ní je napojena cívka relé, která by se měla deaktivací na pinu 86 ukostřit. Jenom chci naznačit, aby zatím ten růžový nezapojoval. Zbytečně ho to mate.
Zkus malou žárovičku na 12V, jedním koncem někde na +12V a druhým na ten černožlutý vodič. Při vypnutí alarmu by se měla rozvítit. Je nelogické, aby bylo immo relé pod proudem pokud auto stojí (parkuje) - už z hlediska spotřeby.
Deaktivací se cívka relé neukostří,dyk to sám psal že v deaktivovaném stavu mu tam kostra nejde.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

vasek125 píše:Jo, těch 0,7V je tam při zapnutým alarmu. Při vypnutým je tam 0V. Měřeno bez připojeného relé.
psal tohle, a tím že naměřím 0V nevím, jestli jsem na kostře nebo ne. Ať udělá pokus se žárovkou a bude doma. To rozpínací relé bude ptákovina ...
hydrant

Příspěvek od hydrant »

vasku a teď si ještě sám napověděl k čemu slouží ten růžový drát. K nastavení parametrů.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Rozpínací relé není žádná ptákovina....je to běžné zapojení např i kvůli bezpečnosti protože pokud ho máš např na pal. čerpadlu nebo zapalování a alarm nebo relé se za jízdy podělá a odpadne pak zůstaneš stát např na přejezdu nebo v křižovatce.

A jinak tím růžovým drátem se mimo nastavování parametrů anebo funkci uzamčením i aktivuje poplach.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Nebavím se o tom, jestli rozpínací relé jako takové je ptákovina, ale použití v aplikaci jako immo je ptákovina.
Možná se mýlím, immo jsem zatím nikdy neřešil, ani ho v autě nemám. Pořád si ale myslím, že immo slouží k zablokování možnosti nastartování při zapnutém alarmu ... Pokud nemám pravdu, rád se poučím.
I v tom schématu pouze umožní přivést napětí na spouštěč.
Ostatně díky "nakoukání" na tohle fórum jsem se dověděl o feldě víc než za 8 let co s ní jezdím.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Nevím a nehádám se...tenhle alarm neznám ale podle toho co psal autor je to rozpínací.Já mám Maxicar a tam je to taky rozpínací.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Kdo znáte automobilní relé vyjádřete se. Podle schematu má relé kontakty 85, 86, 87 a 30.
Je to stejné jako na relé světel - 85 a 86 cívka, 87 a 30 spínací kontakt.
Raceman

Příspěvek od Raceman »

rozpínací relé nemá osazenej kontakt 87 ale 87a ;)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

hydrant píše:Kdo znáte automobilní relé vyjádřete se. Podle schematu má relé kontakty 85, 86, 87 a 30.
Je to stejné jako na relé světel - 85 a 86 cívka, 87 a 30 spínací kontakt.
Jo jasně ...já vím že 87 je NO a 87a NC ale pokud to u tohodle alarmu zapojí jako spínací tak to nenatočí.
vasek125 - FK

Pravdu máte asi tak trochu všichni. Podle schématu mi v obchodě dali spínací relé. Podle funkčnosti tam ale musí být rozpínací, tudíš to mají ve schématu špatně zakreslené. Jen tak pro zajímavost: pamatuje si alarm nastavené hodnoty jako automatické uzamčení atd. nastavené otáčením klíčku nebo se hodnoty ztratí po vypnutí napájení?
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Pamatuje. Alarm je přes červený drát napojený na trvalých 12V. Předpokládám, že srdcem celého zázraku bude procesor a ty využívají pro uchování paměti typu flash, které si podrží dlouhou dobu uložené informace i po odpojení napájecího napětí.
Jinak pro informaci - alarm má funkci znovuzamčení, která se nedá deaktivovat. Proto se celý alarm, pokud po deaktivaci do 30 sekund neotevřeš dveře, znovu zamkne. Jak to zkoušíš? Máš představu v jakém stavu ten alarm vlastně je? Nepřepne se ti při zkoušení do aktivního stavu aniž bys o tom nevěděl?
Dám si asi tu práci a vykuchám ho z auta. Zkusím jak vlastně ten immo drát funguje.
vasek125 - FK

Alarm je teď v neurčitém nastavení. Zamknutí po nastartování jsem deaktivoval, ale je asi aktivní zamčení po vypnutí zapalování a zavření dveří do 30 sekund(říkají tomu myslím pasivní alarm). Abych byl v obraze jak rychle mám otáčet klíčkem a za jak dlouho zmačknout ten velkej "čudlajs" na ovladači abych to nastavil? Něco se mi nastavit naponěkolikáté podařilo, ale asi jsem nastavil i něco omylem. Na nový pokus jsem samozřejmě zamknul a zase odemknul auto aby se to nějak vyresetovalo, protože jinak to stejně nešlo.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Při oživování alarmu je dobré, aby byly připojeny alespoň blinkry a kontrolní LED dioda. Samozřejmě musí být zapojena dveřní čidla. Po aktivaci alarmu siréna jednou pípne, jednou bliknou blinkry a LED začne blikat pomalu. Po deaktivaci siréna dvakrát pípne, dvakrát bliknou blinkry a LEDka začne blikat rychle. Máš 30 sekund na to, abys otevřel dveře jinak se alarm zapne znovu a zamkne dveře. Tahle funkce se nedá vypnout. Pokud ty dveře ve stanovené době otevřeš, dioda zhasne. Jestli byl v době "hájení" vyvolán poplach, tak po vypnutí alarmu siréna pípne 4x a 4x bliknou blinkry. Tak víš, že se něco událo.
Ještě je tady další funkce - při zapnutí alarmu, pokud nejsou dovřené všechny dveře, tak alarm pípne 3x a blinkry totéž, čímž upozorní na tento stav.
Nastavení volitelných parametrů je jednoduché a nepředpokládá se, že se bude často měnit. Vždy se začíná tím, že se DO vypne alarm a otevřou dveře (tím se deaktivuje úplně). LEDka nesvítí. Podle parametru se otočí klíčkem požadovaný počet a naposled se ponechá v poloze zapnuto. Pak zmáčkneš velké tlačítko DO a podle počtu bliknutí blinkrů poznáš, jestli je parametr povolen (3x) nebo zakázán (1x).
zapalování 5x (po posledním nechat v poloze zapnuto) - pasivní zapnutí alarmu, t.j. 30 sekund po vypnutí zapalování a zavření dveří alarm zamkne a zapne se.
zapalování 6x (po posledním nechat v poloze zapnuto) - pasivní zavření dveří, t.j. 30 sekund po vypnutí zapalování a zavření dveří alarm zamkne.
zapalování 8x (po posledním nechat v poloze zapnuto) - uzamčení dveří po nastartování, t.j. 4 sekundy po zapnutí zapalování se zavřou dveře. (samozřejmě musí být všechny dveře zavřené)
zapalování 9x (po posledním nechat v poloze zapnuto) - nastavení délky zavíracího pulsu - 0,5 nebo 3,5 sekundy.
To kroucení klíčem není nic neobvyklé, nahrazuje mačkání tzv. servisního tlačítka nebo přehazování propojek u jiných alarmů.
Je třeba si uvědomit, že se jedná o počáteční nastavení a dál už to zpravidla absolvovat nebudeš.
S tím otáčením nemusíš spěchat (stačí tak 2 sekundové intervaly), alarm počítá počet zapnutí zapalování a čeká na zmáčknutí velkého čudlu. Po něm je jednoznačné, který parametr je zvolen.
Na to immo se kouknu, protože Ivarek měl pravdu v tom, že pokud se podělá alarm, tak s autem neodjedu.
vasek125 - FK

No mě to vždy blikne 2x po několika otočení klíčkem a zmáčknutí velkého tlačítka. Jinak myslím, že rozpínací relé má velkou výhodu právě v poruše alarmu, kdy při nejhorším stačí odpojit kabely od jednotky, ale zase to mají jednodušší zloději.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

vasku, nejdřív napiš, co a jak si dosud zapojil. Nejdřív musíš rozchodit vlastní alarm a až pak nastavovat doplňkové funkce.
červený - musí být zapojený na trvalých 12V
černý - zapojit na kostru
žlutý - přes oddělovací diody na blinkry
bílý - odemykací vstup centrálu
hnědý - zamykací vstup centrálu
oranžový - na sirénu, druhý konec sirény na kostru (potřebuješ zatím pouze pro akustickou kontrolu)
černobílý - dveřní kontakty, kapota
Na malý konektor připoj LEDku.
To zatím musí stačit.
Když zmáčkneš velký čudl, tak siréna jednou pípne, jednou bliknou blinkry, zámky se zavřou a LEDka začne pomalu blikat.
Pokud otevřeš dveře klíčkem (bez deaktivace alarmu) musí alarm houkat.
Když znovu zmačkneš velký čudl tak siréna dvakrát pípne, dvakrát bliknou blinkry, zámky se otevřou a LEDka začne rychle blikat. (Pokud si předtím provedl pokus s vyvoláním alarmu, tak to pípání a blikání bude čtyřikrát.)
Máš teď 30 sekund čas abys otevřel dveře, nebo kufr a alarm se deaktivuje, LEDka přestane blikat. Pokud to neuděláš, tak se auto znovu zamkne, siréna jednou pípne, blinkry 1x bliknou a LEDka začne blikat pomalu.
Pokud ti to takhle nefunguje, nemá cenu laborovat s nastavením doplňkových funkcí, zapojením immo relé nebo odskokem.
Navíc si psal, že si vykuchal Jablotron, tak to bys mohl mít všechny původní dráty někde k dispozici. Našel jsem na webu nějaké zapojení CA-300, tak pro kontrolu napiš barvy drátů, co máš k dispozici.
vasek125 - FK

Už mu funguje všechno. Kromě toho relátka jsem měl už všechno zapojené a nyní funguje i imobilizér. Dokonce i nastavení alarmu mi už funguje. Asi jsem na to moc pospíchal. Opravdu pokud otáčím tak ve 2 sekundových intervalech tak to funguje. Díky.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

vasku, zrovna jsem chtěl kuchat svůj alarm, abych zjistil jak maká immo. Předej trochu rozumu. Kdy teče cívkou relé proud?
vasek125 - FK

No cívkou relé teče proud pouze tehdy, kdy je aktivní alarm a zapnuté zapalování - spustí se poplach a rozepne se relé. 12V je na kontaktu relé vždy po otočení klíčku, ale uzemní se to, tudíš tím teče proud pouze tehdy je-li alarm aktivní.
tajnej

Příspěvek od tajnej »

Ahoj vcera sem zadelaval tento alarm do felinky, ale spis kvuli dalkovemu ovladani centralu, tudiz se ptam, zda jde alarm vypnout jednou pro vzdy.?? A jeste jedna vec-alarm mi prisel s tema hnusnyma ovladacema co maj modry tlacitko, pritom na strankach, kde sem je koupil, tam maji ten pekny cerny ovladac.
http://www.tuningbloor.cz/univerzalni-1 ... -2456.html
Diky za odpovedi :-)
Odpovědět