účinnost klimy

smazany clen - FK

účinnost klimy

Příspěvek od smazany clen - FK »

Zdravím,

mám v autě (Felicia 1,6) originální klimu - auto jsem koupil v zimě a v nynějších horkých dnech jsem si chtěl dopřát komfort klimy.......ovšem zdá se mi že klima chladí málo tzn. ventilátor mi jede na 4ku a tak tak to chladí. Na starém fóru jsem četl příspěvek, že při čtyřce už pomalu nasazují beranici ;) ... tak nevím kde je problém :(
RadekN70 - FK

Re: účinnost klimy

Příspěvek od RadekN70 - FK »

Klimatizace by to měla chladit na střední rychlost něco okolo 8 stupňů.
Lybor - FK

Příspěvek od Lybor - FK »

na delších trasách klima mrazí dobře.protože sa ti zchladí všechny plasty.na krátké trasi se zdá jakoby moc nechladila.každopádně pokud tam máš míň náplně tak to trochu poznáš.a když tam budeš mít náplně málo tak se ti ani nezapne
Mailo - FK

Příspěvek od Mailo - FK »

Tak jestli se ti zdá že chladí málo, tak zkus omrknout jestli nemáš špinavý kondenzátor a výparník, prostě zajistit aby byli čisté a tepelná výměna vzduchu dobře probíhala. To je jedna z v'ěcí které můžou zabránit správnému chlazení.

Kompresor snad špatný nebude, ale možné je že je v okruhu mámo chladiva. To už ale sám asi nezjistíš. Potřeba klimu napojit na budíky a změřit tlak, popř. chladivo doplnit a taky najít místo kama ušlo a to opravit. Stává se že jelikož komresor je poháněn od motoru, má tudíž hřídel, takže není hermetický a nekdy to tadyma ujde.

Poslední věc co mě napadá tak vadné čidlo. Jestli tam je. Přesně nevím jak to funguje u aut, ale mělo by tam být nějaký nástřikový ventyl který se otvírá podle toho jakou máš nastavenou teplotu, a nento ventyl ovládá nějaké čidlo - termostat a tudíž by mohl být problém i v něm.

Takže pokud pominu to že si zkountroluješjestli nemáš špinavý kondenzátor a výparník, tak snad ještě se podívat jestli kolem kompresoru není moc mastno - ušlé chladivo, tak zbytek budeš muset nechat ne servis. Což je u klimi celkem dobré provádět tak aspoň jednou za dva roky. Protože není nic lepšího když ti na výparníku začné růst plíšeň a ty si přes něj foukáš vzduch do vozu. To se to pak marodí ;)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Mailo píše:Takže pokud pominu to že si zkountroluješjestli nemáš špinavý kondenzátor a výparník,
heh ;) jenom orientačně - nejsem zrovna autaznalý - kde tyto součásti najdu :oops:
Mailo píše:Protože není nic lepšího když ti na výparníku začné růst plíšeň a ty si přes něj foukáš vzduch do vozu. To se to pak marodí ;)
plíseň asi nezkontroluju sám že ?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

S "klimatizovanou" Feldou jsem toho najezdil dost (služební). Svojí mám od zimy.

Je tam klima manuální a tak je její účinnost jen tak tak aby v autě nebylo horko, žádný mrazák to neni. Na čtyřku nemá větrák cenu pouštět. Jenom to huláká a chladí stejně jako na trojku. Když jedu a venku je 25-30st a svítí sluníčko, tak to na tu trojku chladí tak že se nepotím, v autě je tak 20-25st. Když je polojasno, tak to většinou stačí na dvojku. Směr foukání přepínám na ty dvě šipky (dělá to nejmenší kravál a fouká to pěkně na nohy a to umocňuje pocit chladu).

Když je auto rozpálené na sluníčku, tak to trvá minimálně deset kilometrů plynulé jízdy, než se to trochu vychladí. Studený vzduch z výdechů ale jde samozřejmě během okamžiku po nastartování. Když se jede třeba 100km, tak už je auto vychlazené a i když je venku horko, tak větrák přepínám na dvojku, protože mi začíná být zima.
Mailo - FK

Příspěvek od Mailo - FK »

Tak klimu ve feldě neznám, takže jak je učiná netuším ...

Jinak kondenzátor je tam kde se chladivo zkapalňuje, tudíž před kompresorem, takže u chladiče. Nevím jestli velda má dvou okruhový chladič, a nebo kondenzátor pro klimu samstatně před chladičem ... výparník je tam kde se chladivo vypařuje a odebírá tak teplo, tudíž to bude někde v "topení" ;)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Felda má kondenzátor před chladičem samostatný.
K výparníku je přístup po demontáži krytky za nasávacím otvorem. Už dávno jsem sliboval, že to vyfotím. Dneska už snad tak učiním.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Udělal jsem pár obrázků klimatizace

celkový pohled na origoš klimu
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=ExHYbZU3NG.JPG

kondenzátor
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=AmIxNf3Foj.JPG

na dalších fotkách je viditelné umístění krytky nad výparníkem, do volného prostoru pod krytkou se vkládá filtr, to kovové žebrované uvnitř je výparník klimatizace (to to co je studené a proudí skrz to vzduch aby se ochladil)
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=TtXxIZGwlQ.JPG
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=iw7aqkKFE9.JPG
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=R94sDvdCW5.JPG
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=Q1MrFUEMfa.JPG
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Včera jsem auto trápil na sluníčku, abych ověřil schopnosti chlazení motoru(spínání větráku...).
Při té příležitosti jsem změřil i klimatizaci. Venku bylo cca 30st, auto stálo přímo na slunci ve 14:00, uvnitř bylo 48st.
Po 20km jízdě klimatizace stáhla teplotu na 28 (samozřejmě jsem auto vyvětral, než jsem jel). Pak jsem auto nechal stát na slunci s nastartovaným motorem, zapnutou klimatizací, větrákem na trojku a zapnutou vnitřní cirkulací. Z výdechu šel vzduch o teplotě 20st na volnoběh a 15st při 2000 otáčkách. Teplota interieru se zvedala, až se ustálila na cca 31st.

Teplota vody se držela stabilně fous pod vodorovnou čárkou.

Chladit motor to zvládá naprosto v pohodě. Účinek klimatizace je nic moc. Chystám se nechat jí vyčistit a naplnit, tak to pak zkusím ještě jednou.
smazany clen - FK

no jak vas tak posloucham tak ta klimatizace ve feline neni asi buh vi co...
smazany clen - FK

Kein píše:no jak vas tak posloucham tak ta klimatizace ve feline neni asi buh vi co...
Každa manualni klima neni buhvi co ale lepsi nez dratem do voka.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Když to neni automat, tak klima stojí za dvě věci se dá říct, protože kdo je trochu chatrnějšího zdraví-tím pádem choulostivý na nemoci, tak to určitě neni nic dobrýho v manuálu.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

tak pokud dotycny neztratil schopnost poznat rozdil mezichladema zimou tak snad nemuze mit problem..
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ve Fabce a VW Caddy máme taky manuální klimu (climatic - takový nějaký poloautomat) a ta chladí jako blázen.
Michal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal »

Atnarfus píše:Včera jsem auto trápil na sluníčku, abych ověřil schopnosti chlazení motoru(spínání větráku...).
Při té příležitosti jsem změřil i klimatizaci. Venku bylo cca 30st, auto stálo přímo na slunci ve 14:00, uvnitř bylo 48st.
Po 20km jízdě klimatizace stáhla teplotu na 28 (samozřejmě jsem auto vyvětral, než jsem jel). Pak jsem auto nechal stát na slunci s nastartovaným motorem, zapnutou klimatizací, větrákem na trojku a zapnutou vnitřní cirkulací. Z výdechu šel vzduch o teplotě 20st na volnoběh a 15st při 2000 otáčkách. Teplota interieru se zvedala, až se ustálila na cca 31st.

Teplota vody se držela stabilně fous pod vodorovnou čárkou.

Chladit motor to zvládá naprosto v pohodě. Účinek klimatizace je nic moc. Chystám se nechat jí vyčistit a naplnit, tak to pak zkusím ještě jednou.

TO fakt pomůže, včera jsem si nechal klimu vyčistit a zkontrolovat. po 8 letech provozu byla náplň cca 300 g místo předepsaných cca 730 gramů. účinek klimy se zvýšil dost znatelně i když třeba proti oII. nebo berlingu je pořád slabší.
smazany clen - FK

PINY píše: Každa manualni klima neni buhvi co ale lepsi nez dratem do voka.
to neni pravda ;)
smazany clen - FK

Kein píše: to neni pravda ;)
:)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dneska zajedu do servisu na klimakterizace. Domluvím se kdy mi to napumpují a pak to znovu za podobných podmínek změřím.
Osobně pochybuji, že by to Helmut nechával plnit a auto je z roku 2000.
Josh123456 - FK

Vici píše:tak pokud dotycny neztratil schopnost poznat rozdil mezichladema zimou tak snad nemuze mit problem..
No, tak to vysvětli seniorům a nebo lidem, co nemají rádi náhlou změnu teplot a uvidíš, co ti na to řeknou. stačí pár stupńů rozdíl a je to docela pro někoho problém. A Felicie nemá rozhodně klimu, která by byla nějaká echt. Spíš naopak.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 03. črc 2008 11:28:21, celkem upraveno 1 x.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

nj pak by radej nemeli klimu pouzivat... on ji asi kazdy musi pouzivat opatrne.... to jim pak nepomuze ale ani climatronic
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Josh123456 - FK

njn ale je to lepší, než manuál.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

tak to je jasne :-) ale climatronic hadam do feldy nepujde :-(
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Climatronic tam asi jen tak nenacpeš.

Teď jsem byl v klimaservisu. Řekli mi, že to musí normálka foukat vzduch do deseti stupňů. Tomuhle že něco je, když to i v otáčkách fouká 15st.
Bohužel maji tak narváno, že mne objednali až na 22.7.
Josh123456 - FK

Vici píše:tak to je jasne :-) ale climatronic hadam do feldy nepujde :-(
no jasný to je, ale někdo preferuje manuál kolikrát, aníž by si vyzkoušel automat. klimu :( to je potom zbytečný někomu něco řikat, když to nevyzkoušel a má jen manuála, ale pro gustu žádný dišputáát :-D :-)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Automat je samozřejmě jiná liga.
V každém případě je ale manuální klima zásadní pokrok, než nemít nic.
Komu nevadí, že musí v zimě regulovat topení, toho nerozhází ani regulace chlazení v létě. Naštěstí klasická manuální klima byla naposledy ve Feldě. Fabka už má "poloautomat"
favo

Příspěvek od favo »

Až Vám v létě i při vypnutém topení bude vzduch z ventilace foukat teplý jako mě budete vděční za cokoliv byť i třeba částečně nefunkčního co ten vzduch aspoň trochu ochladí. Já bych bral manuální klimu všema deseti.
Mám možnost se poslední dobou vozit v Lančii s klimatronikem dokonce dvouzonovým a zrovna v sobotu jsem jel pryč a koukám že je nastavená teplota na 22°C říkám si že švagr je blázen že bude brzo nemocný a tak jsem si nastavil 25° jedu a jedu až si říkám že je to přeci jen moc a tak jsem postupně skončil na těch 22°C jak bylo původně nastaveno a liboval si jaká je to paráda proti topící feldě. No ,ale až do chvíle kdy sjem si na palubním displeji všimnul ,že venkovní teplota je pouhých 20° a já si vlastně přitápím, ale i tak to byla paráda.
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Felda je ještě speciál v tom, že topí i když nechceš. Několikrát jsem s ní jel 1000km v jednom tahu. Motorová přepážka a podlaha se prohřeje tak důkladně, že i když je venku 15st. tak uvnitř se pečeš.
favo

Příspěvek od favo »

No teď docela často jezdím s feldou svýho otce a tam je vše jak má tedy topení topí úplně neskutečně ale když jej vypneš tak fouká krásně chladný vzduch z venku.
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

favo píše:Až Vám v létě i při vypnutém topení bude vzduch z ventilace foukat teplý jako mě budete vděční za cokoliv byť i třeba částečně nefunkčního co ten vzduch aspoň trochu ochladí. Já bych bral manuální klimu všema deseti.
Mám možnost se poslední dobou vozit v Lančii s klimatronikem dokonce dvouzonovým a zrovna v sobotu jsem jel pryč a koukám že je nastavená teplota na 22°C říkám si že švagr je blázen že bude brzo nemocný a tak jsem si nastavil 25° jedu a jedu až si říkám že je to přeci jen moc a tak jsem postupně skončil na těch 22°C jak bylo původně nastaveno a liboval si jaká je to paráda proti topící feldě. No ,ale až do chvíle kdy sjem si na palubním displeji všimnul ,že venkovní teplota je pouhých 20° a já si vlastně přitápím, ale i tak to byla paráda.
tos to ti vole asi nejak nedoseda nebo netesni nejaka klapka. musi to foukat studeny...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když je venku 30 ve stínu, silnice má padesát a vzduch to saje nad rozpálenou kapotou, tak to zrovna studené foukat nebude.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Mne to taktiez fuka taky teplejsi vzduch takze je to strasne. Co by som dal zato keby mi to fukalo aspon zimny vzduch a vy sa tu stazujete ze vam auto nevychladi na 5 stupnov.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Atnarfus píše:Když je venku 30 ve stínu, silnice má padesát a vzduch to saje nad rozpálenou kapotou, tak to zrovna studené foukat nebude.
Zapnu si vnitřní cirkulaci a fouká ledový vzduch i na nejvyšší rychlost ventilátoru. ;) Je hloupost, chladit vařící vzduch nad kapotou, stačí jen občas vyvětrat.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

V případě klimatizace to samozřejmě bude foukat chladný vzduch tak jako tak. Když ale klimu nemáš, tak nemáš ani vnitřní cirkulaci a funí to teplé jako z fénu.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dneska jsem s klimou byl u maníka co to plní. Změřil to a řekl jež je to OK. Doporučil mi, abych už se na to letos vybodnul a ať se zastavím před příští sezonou, že to naplní...
Je fakt že teď už na těch pár dní to nemá smysl lámat přes koleno.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli Vás mohu poprosit, až bude teplo (25 a víc), změřte mi jak studený vzduch Vám to fouká na volnoběh a na zvýšené otáčky.
Díky
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dnes je horko, tak jsem měřil. (větrák na trojku, vnitřní cirkulace vypnutá, čidlo teploměru nacpané přímo v mřížce prostředního výdechu)

Před nastartováním to psalo 47st.
Po nastartování to začalo klesat a po cca dvou minutách to slezlo na 13st.
Za jízdy to drželo 8-10st.
Neměl jsem chuť to nechávat zase půl hodiny štěkat na místě, ale to jsem minule naměřil, že to moc nechladí (20st na volnoběh).

Pravděpodobně to funguje jak má, ale když to stojí dlouho, tak sahara nestíhá.

Osahal jsem i kondenzátor a trubky. Na vstupní trubce do kondenzátoru neudržím ruku. Výstupní má tak 40-50st. To by potvrzovalo pochybnou funkci sahary.
vanplus - FK

Příspěvek od vanplus - FK »

nechte si udělat kvalitní folie a klima poběží na 1čku a bude to OK
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

O foliích na zadní okna uvažuju. Na přední už to nejde, protože mám origoš zatmavená okna.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mám teď dovolenou a je parádní počasí, tak klimu testuju.
Poté co jsem vyčistil a vydezinfikoval výparník, přilepil důkladně izolaci na expanzním ventilu, tak to teď chladí jako o život.
Za jízdy to fouká 6-8st. Když krátce zastavím (semafory u uzavírky) tak se to ani neprojeví. Při delším stání to i na volnoběh fouká tak 10-12st. Při přepnutí na vnitřní cirkulaci to fouká 9st.

Teď už to konečně chladí tak jak bych očekával.
Alf

Příspěvek od Alf »

Když jedete delší cestu a je venku například 25, necháváte klimu pořád zapnutou ? Na kolik to vychladí ?
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když je teplo a svítí slunce, tak nechávám klimu většinou zapnutou trvale. Reguluju rychlostí větráku.

Když auto stojí ve stínu a není rozpálené na padesát stupňů, tak to auto za pár kilometrů ochladí tak na 20-22. Potom pro udržení teploty stačí mít větrák na dvojku a za jízdy to teplotu udrží. Když je fakt hic, tak musí větrách běžet na trojku, aby to udrželo takhle nízkou teplotu.
Rozpálené auto vyvětrám jízdou s oknama dokořán, zavřu okna, zapnu klimu a větrák dám na čtyřku. Už po po kilometru je v autě docela snesitelně. Teploměr ukazuje tak 30-35, ale jak přímo na mne funí studený vzduch, tak je to fakt v pohodě. Po deseti kilometrech to stáhne teplotu na 25-27. Jak jsou nažhavené plasty, sedačky... tak se tomu moc dolu nechce. Dál to klesá hodně pomalu.

Jak se zastaví, tak to na volnoběh moc chladit nestíhá. Malé otáčky kompresoru a chabé chlazení kondenzátoru se projeví. Když už je auto vychlazené, tak stačí zapnout vnitřní cirkulaci a i na volnoběh to teplotu v autě drží.
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

no mě to chladí hodně když nechám regulací na plně studeném vzduchu tak to jde tak studený že bych řekl že by se vyplatilo dát držáki nápoju na ventilačku a bude furt studený :D :D .
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Pití to vychladí i v kapse na dveřích. Stačí boční výdech natočit dolu.
vanplus - FK

ještě k těm foliím je to cca 6 měsíců co jedna firma vyvinula folie který zadržujou 97% tepla,což je neuvěřitelný a ještě ke všemu jsou světlý takže bez problému na boční a čelní okna. (pro představu klasická 5% -tj.nejtmavší autofolie bere cca 37% tepla)já jsem si je samozřejmě hned nainstaloval a můžu říct že je to neuvěřitelný,samotný auto s klimou je na prd- 1) když stojí na sluníčku je tam jak ve skleníku 2)když zapnu klimu tak hubu mám studenou ale třeba kolena nebo ruka mě pálí(záleží kam svítí sluníčko) 3)spotřeba nahoru (auto nemyslim v tomhle případě feldu) kdežto s foliema je to 1)na sluníčku je tam asi jen 40-50 st oproti 70-80 za jízdy stačí obyč ventilátor na 1 max 2 rychlost a je všude rovnoměrná teplota.....
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

favo píše:No teď docela často jezdím s feldou svýho otce a tam je vše jak má tedy topení topí úplně neskutečně ale když jej vypneš tak fouká krásně chladný vzduch z venku.
Tak to bych chtěl. :( Mám sice klimu, ale nevím co se stalo, ale s klimou, bez klimy, s filtrem i bez to fouká minimálně. Na čtverku, jako dříve na jedničku stupeň a to ještě tam nejde vyloženě teplý vzduch (i když je venku chladno). Nevím co se stalo.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
vanplus - FK

tak pokud ti to fouká na 4 jako dřív na 1 tak bych hledal závadu budto v táhle klapky anebo uhlíci na motůrku .....
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Folie jsou super, ale klima je klima. Jestli máš v autě s foliema 40-50st, tak to jsou nějaké šmejdy. Já mám v autě bez folií naprosto vyjímečně fous přes 50st. Běžně když jdu z práce, tak tam je 40 a něco. Vyvětrám, pustím klimu a po kilometru je tam pod třicet.
Aby ti nebyla částečně kosa a částečně horko, to si musíš nastavit kam to má foukat.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Účinnost klimatizace ve Feldě je dostatečná. Ověřeno na dovolené.

Závěr z 2000km s klimou ve feldě je následující:
I když přímo svítí na auto a venku je přes třicet, tak to zvládá auto bez potíží uchladit. Venku bylo podle tabulí nad dálnicí přes 30st. Teploměr s čidlem v předním nárazníku ukazoval 38. V autě bylo 23-25 při větráku na třetí rychlost. Když se zastaví, tak stačí zapnout vnitřní cirkulaci a teplota interieru nestoupá ani na volnoběh. Je super nastoupit po přestávce na rozžhavéném dálniním odpočívadle do krásně vychlazeného auta.
S chlazením motoru není žádný problém. Za jízdy po dálnici na půl plynu se teplota drží na tlusté vodorovné čárce. Když se zastaví, tak rafička popoleze o 3mm nahoru a zapne se druhý stupeň větráku. Ani po třech hodinách v koloně se teplota víc nezvedla.
Vnitřní cirkulace je super věc do tunelů. Posádka nemusí čuchat ten hrozný smrad.

A ještě taková perlička:
Po asi 200km jsem začal pozorovat, že se mi začíná při spodní hraně mlžit okno a pak už se to sráželo vyloženě na kapky. Nechápal jsem co to je, když klima naopak dokonale vzduch vysouší a sklo odmlžuje. Chtěl jsem to zevnitř setřít a ono to nešlo :) Prochladilo to čelní sklo natolik dokonale, že se na něm srážela voda zvenku. Musel jsem to sem tam stěračema setřít :D
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Ty máš origo klimu nebo dodělávanou?
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
Odpovědět