Vystřelující víčko dolévání oleje

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Vystřelující víčko dolévání oleje

Příspěvek od DuDe »

Problém viz níž .

Tak jsem mel dnes ráno pěkny překvapko u auta . Přišel jsem k autu a na zemi vyděl mokrej flek , ale říkám si že to není z mojeho auta protože stávám pokaždý jinak a takových fleků je tam spousat . Sednu do auta , na drc nastartuju , motor krásně chytne , ale nedalo mi to ,tak jsem se kouknul pod kapotu a co nevidim . Výčko od oleje tam nebylo (zaprskanej motor od oleje , zezadu na bloku motoru vychrstaná voda (chybělo cca 0.5-1l vody . Hledal jsem prasklou hadicu a nic nenašel . ( nevým do kud to vyteklo )

Koupil jsem novy výčko , dolil vodu , nechal to ohřát na 90 stupnů párkrát se spustil i větrák (po ohřátí ) a vše uplně v normálu .

Tak tet přemýšlím co se vlasně stalo . Včera jsem se vráátil cca ze 100km výletu , na motoru bylo stále 90 a nic nenormálního jsem nepozoroval . Pak auto zaparkoval před barákem . No a pak ráno jsem ho našel v takovym stavu ? ? ?
A nedokážu si vysvětlit co se stalo ? ? ?

Dnes jsem najezdil cca 50km a vše zase OK .

Ještě jedna drobnost , když zaparkuju auto a vypnu motor (teplota 90) tak v motoru jakoby párkrát zabublá a pak to přestane .

V lednu se na motou dělaly kroužky , brousila hlava + novy těsnění a nějaky drobnosti .(v servisu )
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: Uvařenej motor ? ? ?

Příspěvek od Kuladmin »

A mas tam dostatecne namichanou nemrznouci smes?? aspon na -30?
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

To právě nevim . Minulej rok jsem to měl na -20 ,ale přes léto jsem něco dolíval .

Tet jsem doplnil ten litr čistej fridex .
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Jezis tos nemel zmereny?? Lidi to je takovej problem vzit asi 50,- kc a koupit ten merak - balonek s plovakem to sami na baterii?? Dle meho ti to mohlo nekde zmrznout a tlacit se ven - bacha na hlavu a jeji protizamrazovy zatky hlavne ty maly pod vikem !! Ale snad to ted uz bude ok - musis tomu verit pac stejne ti nic jineho nezbyva kdyz si nic nenasel.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No nevím...ale myslím že zas tak velkej mráz nebyl aby mu to mohlo zamrznout až na pojistky.A to by viděl i na expanzce že by byla zamrzlá.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Tak bylo tu -10 . V expanzce bylo trošku namrzlé vody .
A co se teda mohlo stát . Spíš teda odkud ta voda vytekla ? Jako přes těsnění pod hlavou ? ?
Ale když tet je vše OK .
Změřit to není problém , jenže jsem si nenašel chvilku . No co stane se .
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Pod hlavou ne to by vybehly ty zatky, spis hadice dole u motoru tam jsou nejvic odkryti, resp spoje.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Tak včera jsem dolil fridex (1l) a dnes jsem to změřil a ukazovalo to do -10 . Tak jsem tam ještě půl litru přidal .

Ale když vezmu v potaz že to mohlo přimrznout , proč mi uletěla ta zátka od oleje z výka ventilů a vyprskal olej ?
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Pokud ti to přimrzlo a motor se trochu víc přehřál a připekl,tak samozřejmě že se v klikové skříni zvýší tlak.Odpařovačka to neposbírá a víčko vyletělo ven.Ale že ti teplota držela pořád 90 tak tomu nerozumím.A voda ti mohla vyletět z expansky přes víčko.Ona totiž asi přimrzla v chladiči a systém se natlakoval a hlavně vyvřel...
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

A ses si jistej ze ta zatka na olej ti chybi az ted?? Nemohl jsi ji ztratit uz driv?? Trosku to tam pulzuje a kdyz uz je na ni stary vamackany tesneni tak vyskoci ven a je papa.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Výčko bylo rok starý . Ale to jestli to výčko vyletělo ve stejnou chvíli jako když utekla voda , top fakt nevim . Vím že jsem otevřel kapotu výčko bylo v čudu a zezadu na motoru vychrstana voda ( ve spodní části až pod hlavou byla ta voda ) .

Celou dobu co jsem jel bylo na motoru 90 stupnů . Nechápu co se stalo .

Tet po dolití vody a trosky oleje . Jsem najel cca 300km a nestratila se ani kapka vody a motor šlape pořád v pohodě .
Nedokážu si to vysvětlit.

Dokonce jsem to včera aj prohnal 4000 - 5000 tis otáček , teplota stale v pohodě , tak nevim .
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Re: Uvařenej motor ? Pokračování .

Příspěvek od DuDe »

Mám menší dotaz . dnes po ránu jsem startoval v -15 . Chytlo to na drc , ale po minutě se z motorovýho prostoru ozvalá pěkná rána . Otevřel jsem kapotu a viděl jsem že mi zase uletělo víčko (zátka) od oleje . Ránu zpsobylo to výčko o kapoutu - skončilo roztřítěný na pár kousků .

Potřebuju radu co s tím , víčko bylo dva týdny starý protože jsem už jedno ztratil .
Kde může být chyba - může být ucpaná ta "přetlakováů hadice co jde z víka do sání ?
Nebo je to normální jev ?

Nebo jsem narazil na tenhle zlepšovák - proti vylítávání .
Omlouvám se Jasperovi že jsem použil jeho fotku .

Obrázek
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Re: Uvařenej motor ? Pokračování - Rada

Příspěvek od Tomas6 »

Pokud ho přišroubuješ tak nevyletí.To je jasný.Otázka proč vylítává.Zkus jestli není ta hadice ucpaná.Pokud ne tak je tam nějaký problém.neztrácí se ti olej?Jestli ten motor není připečený a nedýchá.Pak ta hadice nemusí být schopna to posbírat a motor se natlakuje.Mi se teda nikdy nestalo že by víčko vyletělo a to tam moc nedrží.koukni jestli nemáš olej v airboxu.Máš BMM viď?Jak to startuje?Nechytá to třeba jen na tři?Kdyžtak bych zkusil změřit tlaky.Klidně ti mohla prasknout hlava.Nechcu tě strašit,třeba pravdu nemám.Tohle je jen výčet několika možností.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Na motoru se loni brousila hlava překroužkovávali pisty , vše přetěsněny . Motor šlape krasne , chytá pěkně na drc a jede hned na čtyři valce , a táhne pekne .
Zkusim tu hadicu , ale vůbec se mi nechce v te zimně .
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Pokud jsi ho připekl,tak to co píšeš že jsi dělal je teď K.O.Koukni na hadicu a do filtru.Kdyžtak ještě zkus nastartovat bez víčka,jestli ti z nalévacího hrdla nejde víc kouře jak z výfuku.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Nežere vodu ani olej . Z víčka jen lehce fouká ,ale jen čistej vzduch , ne žádná pára ani splodiny .

Hadičku prozkoumám zítra dnes uz je tma . . .
kimmi

Víčko krytu ventilov poskakuje.

Příspěvek od kimmi »

Chcem sa spýtať prečo mi nadskakuje víčko krytu ventilov,kde sa nalieva olej.Robí to iba za studena na voľnobehu,po rozbehnutí auta alebo pridaní plynu namieste prestane.Nemá tam byť nejaké gumové tesnenie?,ja tam nič také nemám.Nemá to žiaden iný vplyv iba akustický že to hrkoce,prečo to robí?
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Re: Víčko krytu ventilov poskakuje.

Příspěvek od Tomy »

nechce sa mi veriť že by sa to tesnenie rozpadlo do takej miery žeby až samovolne vypadlo... (či už von alebo dnu), navyše je uložené v drážke vika. Chod kupit za 1€ tesnenie a šupni ho tam.... viko držia len 2 matky tuším M6... kľuč č. 10 ;-)

ale ak náhodou myslíš tesnenie toho okrúhleho uzávaeru, tak áno, tam má byť po obvode tesnenie. stojí 35cent.
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Už som nato prišiel čo mi tam chýba,toto:

http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 4272b4087c

nie tesnenie pod kryt ventilov ale pod víčko nalievania a dolioevania aleja
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Dnes som kúpil tesnenie pod víčko napľňania oleja to kruhové a jaksi som nevedel ako ho tam mám dať na ten deklík.Má totiž drášku a neviem či dráška má byť hore alebo dole.
piskot - FK

Příspěvek od piskot - FK »

Ten jakoby klín má směřovat do motoru.
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Aj som to tak dal,drážka hore,klin k motoru.
future1 - FK

Příspěvek od future1 - FK »

Zdravim, tak mám podobnej problem, ztratil jsem víčko, ale voda se mi žádná neztratila, jen se mi zdá, že to dost z toho motoru fouká když tam dám ruku, nevím jestli je to normální... Nevíte někdo? :(
RadekN70 - FK

Příspěvek od RadekN70 - FK »

Pokud jsi tam měl nemrzku -10 stumnů, tak to nemohlo vadit.
Auta jezdí v této době i s holou vodou a nic jím to nedělá.
Nevím čím to může být..
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Fiha tos nasel hodne stary tema. Jediny co muzes je zkontrolovat tu pretlakovou hadici zda je ok cista a dycha. Pak mohlo byt jen ko tesneni na vicku a pak staci malo a je fuc. Nebo ti zacina neco odchazet - treba pisni krouzky a tlakuje to do spodku a pretlak ti to zahodil. Muzes zmerit tlaky na valcich a uvidis za to nic moc nedas.
markos29 - FK

vystřelování víčka na olej

Příspěvek od markos29 - FK »

Zdravím.Před 4 dny se my stalo,že po nastartování ně vystřelilo víčko od nálevu motorového oleje.A stává se to pouze v zimě.Nevíto co by to mohlo být?Už delší dobu se mi ztrácí motorový olej.Přetěsněný motor mám,ale asi neviměnily pístní kroužky.Může to být tím že to vystřeluje?Že ten tlak co tam je tak se dostává mezi válec a pístní kroužky.Jelikož tam je takový tlak,tak to asi nestačí rozptýtil.Může to být i tím?Díky moc
zoidberg

Re: vystřelování víčka na olej

Příspěvek od zoidberg »

Máš něco z hlavou ? Mě to dělalo když jsem měl sniženou palici.
piskot - FK

Příspěvek od piskot - FK »

Těsnění na víčku už jsi vyměnil?
markos29 - FK

sice jsem už mnohokrát kupoval to víko,ale pořád to dělá?Jsou nějaká těsnění které by to mohlo udržet?Jaké jsou kdyžtak rozměry?
Frank
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frank »

Mě to ďálo taky vyměnil jsem těsnění na víčku a je to OK
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Číslo dílu dle etky
047 103 487 těsnící kroužek
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
jen-da - FK

Příspěvek od jen-da - FK »

Nebo si udělej držák z plechu na to víčko. Ten pak přišroubuješ k šroubu, co je na víku ventilů. Už jsem to u někoho tady z fóra viděl
xmorfeuz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmorfeuz »

jj favo

Obrázek
Kristensen - FK

Příspěvek od Kristensen - FK »

Kolik máš najeto KM? Kolik to žere oleje? Samozřejmě že je možné že ti to vyfoukne přes pístní kruhy obvzláště studené a pokud je opravdu problém v kroužkách tak bych prvně řešil je a potom nějakej pomocnej plech ale taky záleží na co to auto máš, jestli ho chceš hodit za půl roku do šrotu tak samozřejmě plech je dostačující.
markos29 - FK

mám najeto cca 290 000Km.Ale spotřeba benzínu je 5-6l/100Km.Takže se mi to nechce dávat za půl roku do šrotu.Kolik si asi řeknou za výměnu pístních kroužků?Nejsi z Prahy?Pokud ano zakolik by si mě to mohl udělat tu výměnu?Díky moc
6host - FK

Příspěvek od 6host - FK »

napred si nech zmerit kompresi nez se pustis do neceho dalsiho
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Koukni jestli nemáš ucpanou tu silnou hadici co jde od nalévacího hrdla.
markos29 - FK

6host ty by si mě to prosím tě nezměřil?Jsem z také z Prahy.Kolik bys za to chtěl?Díky moc
6host - FK

Příspěvek od 6host - FK »

bohuzel ne, nemam merici sadu, ale maji ji skoro v kazdem servisu a za par kacek ti to zmeri je to prace na 15min
denis15
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denis15 »

Změřit tlaky na motoru-děje se to, pokud je motor v řiti na kruhách a fouká jako kompresor (nastartuj, oddělej víčko na dolití oleje a uvidíš. Nesmí to být jako parní kotel :D . Druhá varianta a po zkušenostech s Opely je to co psal Tomas6-odvětrání hadicí do sání. Pokud je přicpané, vyhodí to víčko, v horším případě i měrku na olej ;) .Snad to bude ta druhá varianta. Pokud je to na dojetí, udělej úpravu dle fotky a neřeš.
Snowflake - FK

Víčko olejového hrdla 1.3 Bmm

Příspěvek od Snowflake - FK »

Ahoj lidi, Včera sem jel večer domů a stala se mi taková věc. Z ničeho nic mi do auta začal smrdět benzín, protože byla tma tak sem dojel a opravu nechal na dnešek. Dnes sem otevřel kapotu a víčko kudy se do motoru leje olej nikde a olej téměř všude. Chci se zeptat jestli už ste se někdo s tímhle problémem setkal. Navíc po nastartování motoru mi to z díry kde bylo to víčko poměrně dost fouká, je to normální? Není to projev nějaké závady, třeba špatného těsnění pod hlavou? mám Felicii 1.3 BMM .
Za odpovědi předem díky.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: Víčko olejového hrdla 1.3 Bmm

Příspěvek od Ivarek »

Odpovědět