Kvuli obcasnym problemum se startovanim jsem si koupil prostredek s vysokohorlavou smesi pro usnadneni startovani. Na tomto pripravku je napsano, ze se ma nastrikat do okolí sání vzduchu. Poradite posim kde to je? Musim kvulit tomu neco odmontovat?
Jako absolutni laik bych typoval, ze se to ma vstriknou do krouzku vyznacenem na obrazku.
1. musíš to stříknout mezi filtr a klapku. viz foto. žlutý kroužek
2. je to naprosto nouzové řešení, musíš najít důvod problémů se startováním, toto nic neřeší
nastala doba kdy se z felicií stávají traktory, tanky, žigulíky ještě před pár lety když na autě něco nefungovalo jelo se s ním do servisu dneska se už vše zpravuje izolačkou, vruty, zkraty, super spreji... a to na to všecky díly stojí v podstatě pár korun
2) Problém je, že už jsem ztratil sílu to řešit normální cestou . Na diagnostice je vše O.K. Vyměnil jsem několik drobností co by to mohlo způsobovat (svíčky, čidlo teploty, snímač otáček, filtry,..). Další věci co mě doporučují v servisu vyměnit jsou už podstatně nákladnější (škrtící klapka, ŘJ, zapalovací lišta,..) a to už by mě stálo ranec a nikoliv pár korun a stejně nebudu mít jistotu, že to pomůže. Díval jsem se zde na forum a zjistil jsem, že podobný problém má víc lidí jako já a neví si s ním rady (Špatné starty, když je ohřátý motor - HELP, pls http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 32&t=12129). Tento problém mě poskytuje cca 3-4 krát do roka, kdy se mi podaří nastartovat až po 15-30 minutách, takže řešení se super sprejem se mi zda adekvátní.
Hadici není problém oddělat, je na ní pouze sna, která tam ani nemusí být, takže to oddělej z filtru, vždycky jen odehneš hadici a stříkneš do ní. Ovšem pokud budeš sám, tak je ti to prd platný, vždy musí jeden stříkat a druhý startovat, aby to mělo smysl.
Doufám, že jsem přišel včas. S touto problematikou mám bohaté zkušenosti! Tak tedy - měl jsem občas velké problémy se startováním, točila, ale nechytala a nemohl jsem přijít na to co to je - vag jen něco málo sporadickou chybu, po vymazání se neobjevovala...z této situace jsem se nouzově dostával pomocí spreje. NIC NETŘEBA MONTOVAT A JEDEN ČLOVĚK ZVLÁDNE V POHO. Já už měl cvik. Akorát, že v některých případech to nechtělo napoprvé čapat ani se sprejem. Takže - když stojíš před motorem, tak vlevo u blatníku máš obdélníkový kryt vzduchového filtru. Drží na 4 sponách (ta u světla je ku*evsky blbě dostupná - já ji měl standardně rozepnutou, zbylé 3 to zvládaly taky) - odepneš a víko trochu nadzvedneš od strany kabiny, poleze ti i filtr, tak ho prstama donuť aby zůstal ležet v drážce. Pod to víko strč hadičku spreje a stříkni. Mě stačil tak 1s střik. Hned zaklapnu víko, zacvaknu 3 spony a jdu startovat bez plynu. V 90% mi to čaplo. Ale jak jsem psal, občas (jednou za 1-2 měsíce to po stříknutí dvakrát zabrblalo a hned chcíplo, jako když není palivo po vyhoření toho spreje) si to postavilo hlavu a běhal jsem sem a tam třeba 10x. Ale nakonec jsem odjel. Teď už mám vyřešeno a zbylej funglovku sprej mám v garage.
A co to u mne bylo? Nemám jednoznačné řešení. Napíšu co to nebylo - čidlo teploty termostatu, svíčky, palivový filtr, palivové čerpadlo, baterka.
A po čem to definitivně přestalo - vyčistil jsem totálně klapku (a bez nastavení jezdil cca 1000km - postupně si sedalo a míň a míň visely otáčky) a zároveň vyměnil el. část spínačky (visel mi občas klíček). Nevím tedy co jsem přesně odstranil, ale od té doby neznám nenastartovat.
Takové spreje typu "rychlý start" se používaly na LIAZky, AVIE, apod. kdysi (2-3 roky) jak jsme měli starou rotační sekačku, tak byl problém ji nastartoval, bylo to na "nakopnutí" na klasické lano a potáhnutí. Koupili jsme to, stříkli a startovalo se v pohodě, jenže po 2-3 měsících motor kompletně odešel, mechanik v Husqvarně co nám ji opravoval říkal, že je motor na odpis, že je zničený, že jsme ho zničili tím sprejem, tak jsme to pak vyřešili vyměněním motoru za lepší značky. Už si nepamatuju co to dělalo, vím ale že to byl pěkný hnus.
Po této zkušenosti bych se to v životě neopovážil do Feldy stříknout.
tento sprej je vhodný spíš na staré dieslové motory a hlavně v zimě.A to jen nezbytně.Nouzově se dá použít kdykoliv a u čehokoliv,ale ve spalovacím prostoru narůstá takový tlak že ten motor se doslova ku*ví.Pravidelným používáním se zničí.Já osobně bych spíš pídil po tom co mi způsobuje že to nestartuje.Samozřejmě že pokud to udělá jednou za půl roku bych to neřešil,ale každodením použítím budeš za chvíli shánět motor a bude tě to stát víc než odstranění závady.
Souhlasim s obemi poslednimi prispevky - znamej to taky pouziva - eter sou to desny rany a pro motor je to fakt zahul - zbytecne. Urcite bych se radeji pidil po tom proc to nechce chytat.
Je mi jasne, ze sprej motoru dvakrat neprospiva, doufam ze ho budu potrebovat opravu jen vyjmecne (tento rok jsem nenastartoval pouze jednou, uspesnost startu > 99%).
Já tedy nevím jestli jsou ty přípravky různých typů. Rovněž nemohu nastopro prohlásit jestli to mému motoru nějak uškodilo. Fakt je ale ten, že při použití u mne se žádný rány neděly, startovalo to zcela standardně, ani to nevyletělo do extra otáček...A v té nouzové době jsem používal skoro denně a občas byl případ (asi 1 měsíčně) kdy jsem zasebou musel stříknout 10-15x. Takže celkem desítky střiků...No a je to doba už před cca rokam a něco a nepozoruju něco na motoru - olej nemizí, spotřeba spokojenost (ekonomická jízda teď v létě průměr 5.9 na denních cca 15km tam a zpět, 30procent město), startuje naprosto spolehlivě...jak by se měl vlastně projevit ten negativní vliv používání spreje?
Nenastartoval 1 za půl roku? Tak to bych snad nehodnotil jako problém se startem, to by mne překvapilo, že to řešíš...ty moje "nestarty" jak jsem psal výše, to byl opravdu problém...
Přípravky sou od různých výrobců,ale způsob je stejný.Eter.Na benzínu jsem to nikdy nezkoušel a díky nižším tlakům oproti dieselu to nemusí až zas tak škodit(možná),ale diesel si krásně zakřápe.A nedej bože když někdo ještě zkouší žhavit a startuje.Eter chytne od nažhavené svíčky a motor neví jestli se má točit tak nebo naopak.Viděl jsem motor co po řádné dávce eteru se už neroztočil.Byla to sice V3S,ale ten by měl vydržet snad všechno.Píst byl protečený ve vaně.Tak dlouho to tam stříkal a trápil to na eter až to nevydržel.(Zamrzlá nafta,tudíž motor hrčel jen na eter)Já osobně se těchto přípravků zdráhám.Doma ho mám,jelikož mám traktor starší výroby,ale radši motor proleju horkou vodou,jak ho ničit tímto způsobem.
Po použití toho spreje jsme taky nic nezaznamenali, žádné křapání, otáčky apod. bylo to úplně čisté a přesto to dokázalo za pár měsíců motor zničit, děda ho má ve stodole, možná že bych ho mohl někdy rozebrat a podívat se na ventily, píst apod.beztak budou promáčknuté.
Když je léto, velké horko přijedu domu s Feldou nechám ji na slunci a po 10 min startuju tak taky obvykle nenastartuju napoprvé, nebo z zimě třeba po 2 dnech stání, já mám bych se vsadil menší číslo než 99%