jak nejlépe odstanit puchýře od rzi

karoserie, narazniky, skla atd.
sword - FK

jak nejlépe odstanit puchýře od rzi

Příspěvek od sword - FK »

Dobrý den prosím vás potřebuju poradit a nebo navézt na odkaz jak mám postupovat při odstranění puchýřů na lemech blatníků. Jde mě o vybroušení až po kytování a zakrytí barvou. Co na to řikáte kdybych po vybroušení až na čistý kov toto místo zacínoval a jak bych měl postupovat dál. Jen mě prosím neraďte koupit plasty a zakrýt tyto místa. A jak nejlépe postupovat s barvou ve spreji na zakrytí těchto míst popř.čím zabrousit a vyleštit poslední vrstvy. To je téma ,ale nechám si rád poradit. JoJo to jsou ty řidiči co si pořídily starši felici:-)
big.jedla - FK

Re: jak nejlépe odstanit puchýře od rzi

Příspěvek od big.jedla - FK »

něco podobného budu taky muset udělat jen co se oteplí... ale jak to tady znám tak ti všichni napíšou že se na to máš vykašlat a koupit nový díl karoserie :oops: ale já to stejně nějak zapatlám, najezdím 10tis ročně a parkuju v garáži tak myslím že takový rok to vydrží ať to udělám jak chci... a pak holt znovu a na větší ploše no :lol:
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Dobré je vybroušení až na opticky čistý kov (ač je jinak řádně zkorodován v těch místech nenávratně), poté použít bezoplachové odrezovače, nebo nějaký žrout rzi (kvalitně fungují některé americké). Poté přetmelit jak skelným vláknem, tak finiš tmelem na vyhlazení, základka, plnič (někdo ani základovku nedává, ale je odolnější rzi než plnič) a potom stříknout nejlépe pistolí. Zástřik pouze sprejem znamená opakování akce nejpozději do roka (častěji mnohem dříve), jelikož sprej nemá tak vhodné vlastnosti (je prostě jen na rychlou práci a nouzovku).
Pokud je to po obroušení nějak více chycené, buď alespoň místy vyměnit, nebo komplet.
S cínováním na již zrezlém povrchu zkušenosti nemám, takže neporadím, ale jelikož právě rez na těch místech je i když není vidět a zdá se že je to už čisté, asi to nebude taky žádná výhra.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Taková technická....není lepší dát základovku (na kov) hned na odrezovačem ošetřené místa?Na tmelu přece je k prdu,nebo ne?
mikka

Příspěvek od mikka »

Ono to rezne zevnitř. Puchýře na laku se udělají proto, že se rez zevnitř prokousala skrz plech až pod lak, a ten pak nadzvedla.
Takže pokud to neošetříte zevnitř, bude to vesele reznout dál.
Určitě tam je dírka, nebo spíš víc malinkých dírek. Je dobré to nejenom důkladně očistit z vnější strany, ale taky ty dírky zvětšit a odškrábnout jimi rez alespoň v jejich okolí i z vnitřních ploch blatníku i podběhu. Pak to něčím vystříkat - ne olejem, to by na to pak špatně chytaly barvy a tmely, raději voskem na dutiny. Pak srovnat vnější plochu, odmastit, natřít základovkou, zakytovat atd.
Pochopitelně je lepší ty zadní lemy odstříhnout, důkladně opravit plechy pod nimi, navařit nové lemy a hned to zevnitř zakonzervovat.
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Ivarek píše:Taková technická....není lepší dát základovku (na kov) hned na odrezovačem ošetřené místa?Na tmelu přece je k prdu,nebo ne?
Někdo dává základovku na začátek, někdo až přes tmel (každý z tmelů je dnes už antikorozní většinou). Tmel ale celkově lépe drží přímo na plechu, než na barvě, kde se pak může odploupnout, když to podkoroduje i pod tou základkou (když to začne korodovat pod tmelem, měl by se udržet). Ale jak říkám, někdo to dělá tak a jiný naopak. To tmelení by nemělo být nějaké velké, takže z toho tmelu tam zbyde většinou stejně jen vyrovnávací film takový, takže ta základka pak jde vesměs na plech stejně.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

takový dva dotazy:

1) lemy už broušený a kitovaný jednou mám a začíná se odlupovat stříkaná barva...jde mi o to aby to ted prezilo leto, pristi rok pujdou novy lemy...takze mam teda vzit smirgl a vybrousit to aspon na ten puvodni tmel (je pretreny zakladovkou) a vyrovnat to znova hezky tmelem a co pak? když to natřu základovkou (ted mam sedivou) tak mi pak barva ve spreji chytne tmavej odstin kdyz ji prestrikam...je nejaka "bezbarva" zakladovka? :D

2) predni lemy jsou jakoby obouchany od kaminku (nerezne to ale jamky tam jsou) - jak ošetřit tohle? nechci to brousit, to by pak asi začalo hnít, stačí to jen zadělat tmelem ty jamky a stříknout?
Krettoss - FK

Příspěvek od Krettoss - FK »

Ja pouzivam original farbu v takych 2 malych flastickach, v jednej je modra metaliza, a v druhej je bezfarebny lak, ani to netmelym, ani nestriekam, tymto to pretriem a je to vpohode, drzi to bez problemov uz niekolko rokov
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

nejtěžší mi na tom celém přišlo dopasovat ty zadní debilní lemy u dveří,proste to vůbec nesedělo po cca hodinovém dopasovávání a stalém rožezávání a ohýbaní jsou mezery jakš takš stejné a lícuje to i s prahem...ale byl to oříšek,už se nemužu dočkat druhé strany:D:D:D :oops: :oops:
Hadepe - FK

Příspěvek od Hadepe - FK »

Mozem to zhrnut ??

1 - vybrusit az do "ziveho"
2 - natriet s odhrdzovacom ( je viac druhov tich odhdzovacov ??? aby som nekupil hlupos :? )
3 - zagitovat
4 - zakladna
5 - plnic
6 - tak vybrusit plnic s 1000 ??
7 - ? lak ?
doplnte prosim koniec co este treba aby to bolo v poho :roll: alebo ked tak ma opravte... stale si to mylim
smazany clen - FK

jj naprosto souhlasím,nekdo tu zakladovku dava pod tmel a nekdo zase na tmel...a plnič brousím šmirglem se zrnitostí 1200 je to krásně hladké,ale aji ta 1000 může být
Hadepe - FK

ok tak pouzijem aj ja 1200.... a kolko krat to treba prestriekat plnicom ? a brusit ? ..... potom som cital ze je lepsie striekat lak s pistolou nez so sprejom z obchodu ... pri laku je aky postup kolko krat striekat a brusit ? dik :)
smazany clen - FK

každopádně je lepší kompresor a stříkat to pistolí než sprejem,plniče mužeš dat 1 nebo i vice vrstev to uvidíš sám jestli tam budes mit jeste nejake nedostatky po přebroušení,a s lakem jsem dával 2 vrstvy,a pak rozlěštit,nejakouleštěnku s filcem+nejaky prostředek rozleštíš ten matný film co bude na tej barvě ;)
smazany clen - FK

A co dělat když je auto v metalíze tam je každé doplnění barvy vidět, asi přestříkat celý díl co.
smazany clen - FK

notoje přesně můj případ :lol: dal sem cca 1500kč za namícháni barvyna prahy blatní a masku,ale jak jsem jí zkkoušel stříknout na kousek plechu takten odstín už trefit stejně nikdy nepůjde :cry: takže bohužel nevím jak poradit taky to mám takové "flekaté".... :x
Hadepe - FK

tak ze bude asi lepsie nastriekat cely blatnik co ??
smazany clen - FK

No to kažopádně bude ;)
Hadepe - FK

ok .... ale s plnicom ho cely striekat nemusim ze ?? ... staci ked len poriadne umyjem a odmasnim ??
smazany clen - FK

no je lepší to trochu zbrousit ten původní lak,tím se zdrsní povrch a pak se to stříkne plničem přebrousí a dá se lak....ono na tom starém laku to tak dobře nebude držet ten nový lak tak je lepší to už udělat pořádně ;)
smazany clen - FK

to je fakt na pytel malý flíček kterej je vidět ale je malej a kvůli němu stříkat celej díl, zlatej bílej favouš kterýho soused natíral primalexem :)
Dexter - FK

Příspěvek od Dexter - FK »

nemá někdo zkušenosti třeba s resistinem? místo základovky, budu opravovat nějaké puchýře na dveřích a na prahách a rád bych to maximálně ochránil aby to vydrželo co nejdýl...
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

A není náhodou ten rezistin moc mastnej? :lol: aby to na něm drželo.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Raceman

Příspěvek od Raceman »

rezistin je něco jako vosk s asfaltem takže na něm nic držet nebude :D
Dexter - FK

aha to jsem nevěděl, ale viděl jsem že je bud přelakovatlený a nebo ne tak jsem myslel když to je ve spreji že to nějak jde... :?
Raceman

Příspěvek od Raceman »

ve spreji jsou obě varianty ;)
Dexter - FK

hm, takže jediná rada co použít je ta co tu už padla dříve, doufam že to nějakej čas vydrží
Raceman

Příspěvek od Raceman »

já takový věci vybrušuju pokud možno na čistej kov a když tam něco zbyte tak to přetřu savem a nechám působit, pak se to vysuší a umeje acetonem a nastříká zinkovým sprejem
po pořádným vytvrzení na to jdu pak klasickým postupem jako je kit plnič a barva
Dexter - FK

ok, děkuju za radu
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

Race : prečo to SAVO ? Nejaký špeci recept ?
Raceman

Příspěvek od Raceman »

koroze je houba - plíseň a jak známo cokoliv v čem je chlór to zlikviduje
Raceman

Příspěvek od Raceman »

ještě taky spolehlivě funguje to opět dokonale očistit a napadený místo pocínovat ;)
zdick - FK

Příspěvek od zdick - FK »

Otázka amatéra: co je to prosím ten plnič?
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Vyplní (ucpe )případné bublinky po tmelení .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
zdick - FK

Takže něco co se koupí v plechovce podobně jako klasická barva?
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

Dokonca aj sprej.
smazany clen - FK

Raceman píše:koroze je houba - plíseň a jak známo cokoliv v čem je chlór to zlikviduje
Raceman: A jak dlouho to vydrží? Řekněme typicky rozehnilé lemy....
Já experimentuju jak se zinkovým sprejem, tak s "Penetrátor rzi" od firmy Rust Oleum, který už mám odzkoušený z jiných aut...
Ten penetrátor to pozastaví na cca 4-9 měsíců. Ale samozřejmě záleží na stupni hniloby... Každopádně to hnije méně a pomaleji...
Taky mám zkušenost pouze s klasickou základovkou. Po měsíci to bylo zpět!!!

Lepší by byla situace, že bych to dělal max. jednou za rok a ideální, že by to vydrželo třeba dalších 5let :D
Ale to už chci od plechů Felicie opravdu moc....
Raceman

Příspěvek od Raceman »

nevím jak dlouho to vydrží protože já to pomažu chlórem pak přetáhnu drátěným kartáčem a když to jde tak se to vezme bruskou se smirkem a na závěr pocínuje ale zinkovej sprej po chloru a obroušení se mi zatím osvědčil
smazany clen - FK

Raceman píše:nevím jak dlouho to vydrží protože já to pomažu chlórem pak přetáhnu drátěným kartáčem a když to jde tak se to vezme bruskou se smirkem a na závěr pocínuje ale zinkovej sprej po chloru a obroušení se mi zatím osvědčil
No dobrá a jak dlouho to už vydrželo?
Raceman

Příspěvek od Raceman »

dělal jsem to loni a pořád je to OK
vanplus - FK

Příspěvek od vanplus - FK »

Raceman píše:koroze je houba - plíseň a jak známo cokoliv v čem je chlór to zlikviduje
:D :D :D :D :D koroze je přeci chemickej proces ne živej organismus :D
Ponman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ponman »

:lol: Tak bych to sjednotil-koroze je chemicky proces,ktery se siri jako houba(plisen).... :) ;)
Felda,to je auto!!!! Aspoň víš,že jedeš!!!
vanplus - FK

Příspěvek od vanplus - FK »

dejme tomu ale nač potom to savo?? to je desinfekce přeci :D jinak nejlepší se mi vždy osvědčilo ty lemy odřezat a dát nový....
mikka

Příspěvek od mikka »

Jo, je to tak, koroze je chemický proces.
Ale to Savo může mít něco do sebe, právě pro tu chemii. Ten chlor může reagovat se rzí za vzniku nějakých chloridů železa, které se pak asi dají z plechu líp odstranit, třeba ocel.kartáčem a acetonem.
Raceman

Příspěvek od Raceman »

čtěte hííír a hííír jak na korozi ;)
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Tak to jsem ještě neslyšel. Chlor jako moc prima prostředí proti korozi nevidím.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
zdick - FK

Prosím o záchranu...
Pustil jsem se do toho prvně, tak jsem nečekal nic extra, ale zatím je to fiasko...

Na pátých dveřích jsem se pustil do jednoho puchýřku nad plastovou lištou (spojuje světla nad SPZ a její součástí je i otevírání kufru).
Jelikož tam byla ďourka, zaplácnul jsem to dvousložkovým tmelem, vyrovnal zasucha 100 smirklem. Doposud celkem OK.
Potom jsem aplikoval postupně 3 vrstvy základovky s plničem (CAR'S Filler and Primer značky DUPLI-COLOR). Vždy nechat min. 2 hodiny zaschnout (na sluníčku při teplotě 25-30°C), zamokra vyrovnat 600 smirklem. Dvakrát se mi objevil kousek čistýho kovu, tak jsem znovu použil základ s plničem. Plechovku samozřejmě vždy řádně 3 minuty proklepat. Sice tam byl bílej flek, ale už to vypadalo supr, hladký, lesklý, takže tady bych řekl pořád OK.
Pak další den jsem aplikoval "ORIGINÁLNÍ AUTOLAK", výrobce je asi AUTO K (nedokážu to pořádně vyčíst), no prostě klasika co se koupí v Baumaxxu.
Nechal jsem to schnout 24 hodin, protože to včera vypadalo fakt děsně, takový matný, flekatý, ....

Dneska jsem to přetřel hadrem no a mám na tom povrch ala plastová lišta, je tam prakticky stejná povrchová nerovnost... Zkoušel jsem to vzít Tempem, zelenou leštěnkou Turtle Wax, drhnout hadrem... Zkrátka vypadá to jak plast v barvě laku auta.

Co s tím můžu dělat a hlavně, kde jsem udělal chybu? Lak jsem nanášel v bezvětří na čistý povrch, snažil jsem se to brát rovnoměrně a křížovým tahem. Bylo to v tom včerejším pařáku a stejně to schlo děsně dlouho :(
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli to po nastříkání bylo hladké a časem se na tom udělal kožený dezén, tak ti ten vrchní lak zvednul vrstvu pod tím. Stane se to, když například použiješ pod nitro barvu nějaký syntetický základ. To nitro dokáže rozleptat i zaschlý základ a výsledek je takový jaký máš.
Jestli jsi to neměl hladké hned při stříkání, tak jdi to prostě špatně nastříkal, nebo byl špatný sprej. Já osobně spreje používám tak maximálně na označení výkopu na silnici.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

ObrázekObrázek
Tequilla-888 - FK

Příspěvek od Tequilla-888 - FK »

Zdravím, keďže ma táto prácička rovnako čaká tak som zašiel do obchodu, kde mali podla mňa dva druhy tmelov Asi jednozložkový keďže k plechovke nebola žiadna tuba ako zubná pasta. A Dvojzložkový s takou tou tubou. Ale neviem ktorý je vhodnejší. Mali ich v troch farbách Žltej, Zelenej a aj bielej pričom ten biely tmel by bol rozhodne kôli prekrývaniu vhodnejší lebo moja Feliss je biela. Tak neviem 1 alebo 2 zložkový. A ešte by ma zaujímalo ako je to z začiatkovým a koncovým tmelom.
Mali tam ničo takéto http://www.juel.sk/detail/479/77/439-45 ... knami.html
http://www.juel.sk/detail/479/79/413-bo ... -fine.html
Za odpovede vopred Ďakujem.
Odpovědět