Brzdění motorem a spotřeba

Simos 2P
135M, 136M
Borec - FK

Brzdění motorem a spotřeba

Příspěvek od Borec - FK »

Zdar slyšel jsem,že když mám z kopce zařazený stupeň,že ten motor nežere žádný benzín,takže se chci zeptat jestli je to pravda?Nemám palubní počítač,takže to nemám jak zjístit.Mám Felicii 1.3 MPi.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaká je spotřeba při zařazeným stupni z kopce

Příspěvek od Kuladmin »

Ano ale musi byt nejake min otacky motoru nekdo rika cca 2000 nekdo uz okolo 1500. Nejde tam benzin pouze vzduch a motor je pohanen od kol. Je to takhle snad u vsech ,,strikacek,,.
tajnej

Příspěvek od tajnej »

Co takhle pouzit diagnostiku a sledovat dobu vstriku? :-)
Havoc - FK

Příspěvek od Havoc - FK »

Přesně tak, pokud jede auto se zařazeným kvaltem setrvačností (nemusí jít nutně o jízdu z kopce, ale je to tak samozřejmě nejčastější příklad) a otáčky motoru jsou nad 1.800 (to pro změnu učili ve škole mě, ale liší se to u BMM i u MPI tak to rozmezí 1.500 - 2.000 bude optimální volba :) ) a plyn je v nulové poloze, tedy není sešlápnutý (tady bacha, když má někdo špatně seštelované plynové lanko a je moc napnuté a i při puštěném pedálu je tam "trošku plynu" pořád, pak nulová spotřeba není) tak řídící jednotka odpojí úplně přívod paliva a je opravdu nulová spotřeba.
Takže teoretický příklad, jedu z kopce na pětku, otáčkoměr ukazuje 2.500 otáček a nedotýkám se plynu a auto nežere nic. Pokud otáčky klesnou pod těch dejme tomu 1.800 otáček, pak se přívod paliva znovu otevírá kvůli zabránění případného chcípnutí motoru, pokud je kopec dostatečně prudký pomůže zařazení čtyřky aby otáčky vyskočili znovu výše a zase máme spotřebu nulovou :-)

Jen je někdy problém tohle vysvětlit důchodcům co jsou zvyklí ze svého starého (žigula, stodvacítky, karbcového fáva atd....) a zásadně jezdí z kopců a dojíždějí do křižovatek na neutrál i u pozdějšího nového vozu se vstřikováním, že to tak opravdu žere víc, přestože jejich starší vozidlo takto žralo naopak méně :-)
xaser5

Příspěvek od xaser5 »

Z popisu riadiacej jednotky od výrobcu (viac bodové vstrekovanie) sa vstreky obnovujú až pri poklese na voľnobežné otáčky.
Taktiež sa vypína vstrekovanie pri vysokých otáčkach (najskôr len pre prvý valec, potom pre všetky)
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

jj je to tak i podle palubáku okolo těch 1 600 .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Dohady jestli je nulová spotřeba nad 1500 ot. nebo 2000 ot. jsou oprávněné, protože platí oboje, záleží jaký je zařazený rychlostní stupeň (zapomněl jsem u kterého je těch 1500 a u kterého 2000, až budu o víkendu s Feldou tak to přezkouším).

EDIT: Je to přesně 1500 nebo přesně 2000, až jsem se divil. O víkendu dám info.
mikka

Příspěvek od mikka »

Já to mám podle palubáku kolem 1800 ot., a je jedno, při jakém rychlostním stupni. Pod 1800 ot./min. se spotřeba zvedne z nuly na nějakých 2,5 l/100 km.
Řídící jednotka neví, jaký je zrovna zařazený rychlostní stupeň. Možná ale hraje roli rychlost poklesu otáček - řekl bych, že při rychlejším poklesu otáček se dodávka paliva obnoví o něco dřív.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Mi to bylo taky divné, přišel jsem na to tak, že jsem to kdysi zkoušel a bylo to při 1500 ot. Nedávno jsem se bavil s mamkou a ta mi tvrdila, že to je při 2000 ot. Neveřil jsem ji, tak jsem to šel projet a zjistil jsem, že na 5. a 4. stupeň to reagovalo jinak, ikdyž u obou "testů" klesala rychlost velmi pomalu.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 30. zář 2009 20:17:14, celkem upraveno 1 x.
Tild - FK

Příspěvek od Tild - FK »

Ked idem dole kopcom a mám zaradenú rýchlosť (5) motor mi pomaly brzdí. Pod kopcom musim pridať plyn lebo spomaľujem, ked vyhodím rýchlosť tak auto pomaly zvyšuje rýchlosť a urobim asi tak 300 metrov navyše a potom zaradim a pridám plyn . Vyradenim získam tak 300 metrov, sice mám spotrebu na voľnobehu, asi tak 5 sekúnd. ?? kde je teraz večšia úspora? Kedˇ potrebujem dobrzďovať (križovatka ) tak určite nevyhadzovat rýchlosť.
Satek - FK

Příspěvek od Satek - FK »

nevím jak feldy, ale naftový motory (common rail) je při jakýchkoliv otáčkách z kopce a vyšlápnutém plynu aktuální spotřeba vždy nulová.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

ale tady se bavíme o felicii 1,3 MPi :lol:
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
stony - FK

Příspěvek od stony - FK »

Správně je to tak, že aby to začalo žrát nulu, tak musíte mít při vyšlápnutí více jak 2000 otáček.
Ale nějaká spotřeba naskočí až tam bude míň než 1800 otáček. V některých situacích je lepší dát neutrál a v jiných zase vyšlápnout plyn. Bez palubního pc se to dost blbě vysleduje.
Stejně to nežere nic i když se motorem brzdí, třeba před křižovatkou. Ale tam se vyplatí ještě navíc podřadit.
Proto jezdím za 5.
Odpovědět