Vymena skrine termostatu a stale sa prehrieva!!!

MPi 1AV
AEE
DanoSK - FK

Vymena skrine termostatu a stale sa prehrieva!!!

Příspěvek od DanoSK - FK »

Pozdravujem! Mam taky zvlastny problem. Minule som autom absolvoval dlhsiu cestu po dialnici. Auto ide pekne, dokonca som urobil vynikajucu spotrebu s klimou. Auto som po dialnici najprv trosku prehnal - isiel som vkuse 130 - 150 km/h, to asi tak 70 km. Prevadzkova teplota sa mi normalne drzi niekde nad 90°C (podla teplomeru na pristrojovke) ale teraz vysla prevadzkova teplota niekde medzi strednu palicku (90°) a 110°C - teda niekde okolo stovky. Ventilator mi spina, ked je rucicka na 110°C! Ked mam zapnutu klimu, ventilator fuka nonstop, ale teplotu to dole netlaci, kedze motoru sa klimatizaciou pritazi... Druhu rychlost ventilatora som este asi nepocul... Pri zapnutej klime mam prevadzkovu teplotu okolo 100 °C.
Horsie je to v kolonach alebo po prichode z dialnice do mesta, kedy auto trosku "prefuknem". Mam taky pocit, ze ten liatinovy motor sa nahreje a nie a nie ho schladit... Ked som v kolone, alebo ked dobehnem do mesta po sviznejsej jazde, tak s klimou mam prevadzkovu teplotu tesne pod 110°C a nejde to dole! Bez klimy to kolise medzi 100 a 110 (vyjde to po 110 a potom sa zapne ventilator a vyfuka to do 100)! To sa mi zda vela. Akonahle auto dostanem z mesta, teplota mi pekne klesa niekde ku 100°C, resp. niekde pod nu.
Ani nie tak samotna teplota ma zaskocila, ako "cvakanie ventilov". Ked som isiel po tej dialnici rychlostou cca 120 - 140 a auto malo teplotu okolo 100°C, tak bolo pocut cvakanie ventilov, a to aj ked som nasledne spomalil na nizsiu rychlost. Cvakanie prestalo az po dlhsej pomalsej jazde rychlostou do 100km/h. Zeby sa prehrieval olej a stracal viskozitu? Mam tam Castrol Magnatec 10W/40. Hladina oleja bola do jednej tretiny na ryske... Ked nejazdim po dialnici a dlhodobo auto nezeniem vysokou rychlostou nad 100km/h, tak som tento jav este nepostrehol. Bolo to vtedy prvy a odvtedy aj posledny krat.... To som spravil cestu z Bratislavy cez Donovaly na odpocivadlo Dechtare na severnej D1 za 3 hodiny (cca 270 km). Napr. hore Donovalmi mi ventily cvakali, auto som "chladil" topenim naplno so zapnutou klimou. V tom som este obehoval kamiony, takze auto to nemalo lahke... To som mal teplotu niekde okolo 100°C, akonahle som isiel dole kopcom, auto sa za 1-2 minutky okamzite schladilo a aj ventily stichli.
V com to moze byt? Riesil to uz niekto? Moze ta teplota alebo to cvakanie ventilov autu ublizit?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 01. zář 2009 19:21:54, celkem upraveno 4 x.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Prevádzková teplota motora - 1.6 s klimou

Příspěvek od Atnarfus »

Hřeje se ti to dost. Nikdy jsem teplotu za jízdy neviděl dál, než kousek nad vodorovnou čárkou. I když dlouho stojím na místě se zapnutou klimou, tak teplota nejde dál než pět milimetrů nad vodorovnou čárku.
Druhý stupeň větráku fouká běžně. Jak zastavím se zapnutou klimou, tak za chvilku už to fouká na druhý stupeň.

Zkus vyndat termostat jak se to bude hřát bez něj a zjisti proč ti nejde ten druhý stupeň větráku.
DanoSK - FK

a ako vlastne zistim, ci je ten druhy stupen funkcny alebo nie? Termostat by mal byt v poriadku. Skor mam obavy, ci to nebude zaneseny chladic z vnutra alebo nieco podobne.
Inak, doteraz som to nesledoval, lebo mi nefungoval teplomer. Ale v zime som menil komplet rozvody (kladka, remen, v.pumpa), chladiacu zmes aj cidlo teploty, tak odvtedy vidim, ze teplota nie je celkom ok...
Chladiaca kvapalina ma stale rovnaku hladinu (vymenena pred 5 mesiacmi - najazdených vyse 7000km), len ta teplota... Moze byt to prehrievanie sposobene aj vzduchovym filtrom? Priznam sa, ze ten som este nemenil... (cca 40000km...) :oops: , pomohol by nejaky specialny filter (napr. sportova vlozka do boxu)? Samozrejme nechcem, aby to zase bolo na ukor spotreby...
Aka zavada by mohla byt na termostate? Kontrolu som robil cisto laicku - skusal som, ci pri nastartovanom motore nie su ihned teple vsetky hadice. Tak jedna hadica je studena az do urciteho momentu, kedy zacne termostat otvarat a vtedy je hned horuca... Myslim, ze tak je to spravne, nie?
Co este moze byt vadne? Dakujem za typy!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Druhý stupeň ventilátoru poznáš sluchem. Zastavíš se zapnutou klimatizací a větrák běží na první stupeň. Za nějakou dobu (maximálně několik minut) se zapne druhý stupeň. Větrák se točí rychleji a vydává znatelně větší hluk.

Termostat může otevírat málo, nebo pozdě (při vysoké teplotě). Když ho vyndáš a auto se uchladí bez problémů, tak je chyba v termostatu.

Vzduchový filtr na chlazení vliv nemá. Aby to dobře chladilo, tak ale musí být čistý chladič a musí být plasty kolem chladiče.
glx1.6 - FK

Příspěvek od glx1.6 - FK »

ja to mam tak isto tiez felicia 1.6 klimova a tiez teplota sa drzi nad 90stupnuv a 100stupnov medzi mesto a po dialnici v pohode rovnych 90stup. s klim.aj bez klim. a v meste bez klimi 100stup. a s klimou 110stup. jazdim tak uz tri roky a nikdy mi nevyvrela je to v pohode a ak by si chcel vediet presne ake tepelne hodnoty to dava skus vag diagnostiku pojazdi snou a budes vediet presne teploty
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já čísla na teploměru nemám, tak nevím.
Normálně za jízdy je rafička na té vodorovné čárce. To je předpokládám 90st.
Když zastavím, tak vyleze několik milimetrů nad tu vodorovnou čárku a už běží druhý stupeň větráku. Maximálně mi rafička vyleze do poloviny pole nad tou vodorovnou čárku. Na další čárku se nedostane ani náhodou, o červeném poli ani nemluvím.

Musíme ale ty teploměry na palubce brát s rezervou. Je to jenom informativní měřidlo. Auto jsem schválně po delší jízdě nechal běžet půl hodiny na slunci. Teplota nestoupala nad výše uvedené hodnoty. Jenom klima na volnoběh moc nechladila. Udržovala v autě 30st. Pořád lepší než 45 v autě bez klimatizace, které stálo vedle :D . Zapnout hned po příjezdu vnitřní cirkulaci, tak by to asi uchladilo i na méně.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Hledal jsem obrázky palubek a našel jsem i verzi s očíslovaným teploměrem.
Ta skoro vodorovná čárka je 90 a ta další co je kousek před červeným polem je 110.

Mě se to teda drží za jízdy na devadesáti a když stojím na místě, tak to doleze tak na 100. Někde kolem té stovky se zapíná i druhý stupeň větráku.
110 jsem ještě nikdy neviděl, ale jezdím dost pohodově. Věřím, že když to někdo fakt bere u huby, tak to tam po zastavení i doleze.
DanoSK - FK

Dakujem za postrehy. Myslim, ze tych 110 nie je celkom v poriadku... Moze to byt aj cidlom vetraku? Cokeby som ho vymenil za cidlo zo 120-ky? Zevraj spina skor... Mne totiz vetrak sam o sebe spina na 110°C! a vychladi to niekde ku stovke... Ked to zeniem po dialnici nad 100 km za hodinu, tak sa auto rozohreje na 100°C a nijako ho nedokazem schladit, co vedie asi aj k zrednutiu oleja a zacinaju klepat ventily... Ked potom idem pod 100 km za hodinu, tak po niekolkych minutach ventily klepat prestanu a teplota ani neklesne (resp. klesne nepatrne). VAG diagnostikou by som vedel zistit presne hodnoty teploty? Dakujem!
Este dodam, ze to klepanie ventilov a eventualne prehriatie oleja je len "dialnicny fenomen", tzn. ze som to zazil raz pri dlhej jazde po dialnici, ked som auto nepustil pod 120km/h. (ale potom uz ventily klepali aj pri nizsej rychlosti).
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Přidám svůj postřeh. Nemám klimu a světrák mi sepne cca 3 mm před červeným políčkem na teploměru! Je to nějaký problém? Teď v teplém počasí se mi někdy stane, že chladící kapalina bublá v expanzní nádržce a trochu i uniká pod zavřeným víčkem! Když jsem táhl na laně Passata přes město, cca 15 km a jel po většinou na 2 tak se nedivím, že to v expanzce vřelo. Motor se moc nechladil, ale že to dělá když je auto lehké a za normálního provozu se mi nějak nezdá. Prosím o radu co by mohlo být třeba špatně. Stará chladící kapalina?(co jsem auto koupil, je to 1 rok, jsem kapalinu neměnil), vadný termostat? Čekám, že napíšete, že vyměnit kapaliny když koupím auto je základ, ale já jsem to nevěděl páč jsem autům moc nerozumněl :oops:
gerrik - FK

Příspěvek od gerrik - FK »

Tak chladíci kapalinu hned měnit nemusíš, stačí ji změřit aby odolala mrazům. Jinak u těch 1,6 je to asi celkem běžné, u ty mý v létě skoro pořád běžel větrák. I to spínání větráku se mi zdá v cajku ;)
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

U té 1,6 jsem udělal zajímavý poznatek.Myslel jsem si,že ta vnější televize se prodává ve dvou verzích pro malý chladič na 1,3 a pro větší chladič 1,6+1,9.Ale ono je to univerzální,jen musíš u většího chladiče utrhnout ten od výroby naperforovaný pruh plastu.U mě to předchůdce kupoval po bouračce nové a na tohle si ani nevzdechl.Takže 10-ti centimetrový pruh chladiče náporem nechladil.Po odtržení je to mnohem lepší.
Obrázek
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

To je JoSi pro vozy s klimou? Ten plastový rámeček okolo chladiče. Klimu nemám a ani to na káře nemám
smazany clen - FK

Nene!Právě ten celej rámeček je univerzální pro chladiče v šech motorizací s tím,že na 1,3 se ten kus plastu nechá(má kratší chladič) a na 1,6 a 1,9 se to utrhne a pak je to zároveň.Jak je to u klimy,nevím,ale ten rámeček je prostě lapač a bez něj to bude asi hůř chladit.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

1.6 s klimou a bez klimy mají úplně jiný rámeček kolem chladiče.
DanoSK - FK

Da sa novo kupeny termostat otestovat pred tym, ako ho nahodim?
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

ten plastovy ramecek kolem chladice je velmi dulezita vec! kdo jej nema a spatne mu chladi za jizdy mel by jej dokoupit..
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
DanoSK - FK

Atnarfus píše:1.6 s klimou a bez klimy mají úplně jiný rámeček kolem chladiče.
Viete mi ten rameček odfotit na felicii s klimou? Tusim ho tam nemam...
DanoSK - FK

Vici píše:ten plastovy ramecek kolem chladice je velmi dulezita vec! kdo jej nema a spatne mu chladi za jizdy mel by jej dokoupit..
posielal som ti sukromnu spravu ohladom plechu pod motorom, vies mi s tym pomoct?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Předek Felicie s klimou mám vyfocený. Ale mám to v druhém compu. Zítra to nahraju někam na net a hodím sem link.
Na ten plech jsem se ještě nepodíval, doufám že to o víkendu zvládnu.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

zde jsou vyfocené plechy pod motorem
http://uloz.to/2098912/plechy.rar

a zde je fotka plastu kolem chladiče
http://img1.imgup.eu/P2260005.JPG
DanoSK - FK

Ďakujem velmi pekne za tie fotky!!! Konecne som mudrejsi
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dnes jsem prováděl generální zkoušku chlazení auta před dovolenou.

Ujel jsem cca 30km a pak auto na půl hodiny postavil na sluníčko s nastartovaným motorem a zapnutou klimou. Test probíhal v čase 14:00 - 15:00 při teplotě cca 30st ve stínu. Snímač teploty interieru mám připevněný ze spodní strany na sloupku řízení (nesvítí na něj a nikde na něj přímo nefouká z výdechů klimatizace)

Teplota motoru:
Za jízdy se teplota během dvou kilometrů ustálila na vodorovné čárce (90). Po zastavení se během okamžiku vyšplhala o 3mm nad vodorovnou čárku, sepnul se ventilátor na druhý stupeň a rafička už se ani nehnula. Po půl hodině jsem vypnul klimatizaci, ventilátor se hned přepnul na první stupeň a za cca půl minuty se vypnul, následně se pravidelně zapínal a vypínal asi tak v minutovém intervalu, rafička kolísala kolem té polohy 3mm nad vodorovnou čárkou.
závěr - i se zapnutou klimou to zvládá stojící auto v pohodě uchladit na druhý stupeň větráku, s vypnutou klimou se to uchladí při občasném sepnutí prvního stupně ventilátoru

Funkce klimatizace:
Auto stálo otevřené ve stínu a bylo v něm 27st, hned po rozjezdu jsem zapnul klimu a větrák na trojku, teplota pomaloučku lezla po desetinkách dolu a po 20 minutách jízdy bylo v autě 26st.
Po zastavení na místě jsem přepnul větrák na čtyřku a zapnul vnitřní cirkulaci, teplota slezla na 25 a tam se celé půl hodiny držela, když jsem klimu po půl hodině vypnul a otevřel okna a kufr dokořán, tak šla teplota ihned prudce nahoru dolezla až na 38.
závěr - za jízdy klima chladí docela rozumě i s větrákem na trojku, kdy to ještě nedělá kravál, na místě je dobrý zapnout vnitřní cirkulaci, klima na nízké otáčky chladí jen tak tak a horký vzduch nad kapotou prostě uchladit nezvládne, s vnitřní cirkulací to v autě udrží pořád docela příjemnou teplotu, pořád lepších 25 při zavřených oknech, než skoro čtyřicet při autě dokořán

Sorry za tu délku ;)
DanoSK - FK

Vyborna odpoved, dik za tieto skusenosti, presne nieco take som potreboval! Inak, ten moj problem typujem na termostat. Ventilator uz nespina ani pri 110°C, tak to typujem, ze termostat pusta teplu vodu len minimalne do chladica a termospinac ventilatora jednoducho "nevie o tom", ze motor uz je taky horuci.
Druha mozna zavada je ten termospinac. Chystam sa ho odfotit. Ma len tri kontakty... Nemal by mat styri, ked mam feldu s klimou? Este to vsetko skusim otestovat s vybratym termostatom, dufam, ze to zmaknem rozobrat sam...
DanoSK - FK

Re: Prevádzková teplota motora - 1.6 s klimou - PROBLEM TRVA!!!

Tak vcera som vybral termostat a nechal auto bezat bez neho. Auto sa zohrialo az na cca 115°C! Potom sa spustil vetrak, ale nevedel auto vychladit, teplota isla dole velmi pomaly, tak som to zacal chladit klimou (zapol som klimu, taktiez teply vzduch naplno a pustil vetrak na IV). Auto sa postupne schladilo ku 90°C. Ako mi teplota motora klesala a klima bola zapnuta, zapol sa mi ventilator na 2.rychlost!!!
Z toho dedukujem, ze voda sa dostava z motora do chladica ku termospinacu veeeelmi pomaly a teda termospinac nevie, ze motor je uz taky horuci, preto tak neskoro spina ventilator a este neskor (aj ked uz pri postupnom ochladzovani????) spina 2. rychlost ventilatora... Typujem to teda na vodnu pumpu... Co vy na to?
Este jeden poznatok. Pri odpojeni tenkej hadicky za chodu motora (bez termostatu), ktora je napojena na expanzku hore, bol prud veeelmi slaby. Ked bola hadicka napojena, prud nebol v expanzke badatelny... Malo by to byt silnejsie? Aj to ma utvrdzuje v tom, ze je v keli vodna pumpa....
A este jedne poznatok - auto som zohrial na cca 100°C a potom sa vydal na jazdu. Pocas nejakych 7-8 km auto ochladlo na cca 90°C, ale nie menej. Teplota klesala pocas jazdy len velmi pomaly.
Moze byt chybne aj cidlo teploty? Zeby mi ukazoval teplomer prilis vela??? Ale toto sa mi samemu nezda... Co vy na to vsetko?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Čidlo teploty by mohlo být špatné, ale moc bych tomu nedával.
Problém může být opravdu s tím čerpadlem.
DanoSK - FK

Postupne auto testujem a zajtra sa chystam na cca 100 km cestu bez termostatu. Uvidim, ako to vypali... V nedelu v noci som bol na ceste cca 30km a auto sa fakt za jazdy ani neohrialo. Akonahle som zastavil, auto sa pekne zacalo ohrievat, az to vyslo na peknych 90°C. To som sa znova pohol a po dalsej jazde cca 3 km mi auto pekne ochladlo... Moze byt, ze v sobotu, ked som auto testoval a nechcelo chladnut, som ho poriadne rozohrial (a hlavne olej bol rozohriaty - auto mi varilo na 110 - 115°C cca 10 min doma na dvore) no a vonku bolo cez 30, tak mozno preto to nechladlo... Zajtra otestujem lepsie a zacnem od vymeny termospinaca.
Inak, pri rozoberani termostatu som vytocil spodny srobik z telesa termostatu aj so zavitom... Na srobiku bol namotany taky plastovy šnek - zavit je teda strhnuty. Srob sa pretaca, tak som tam pichol kusok handry. Zatial nic netecie a system bol uz aj pod tlakom, ale chcel by som to poriesit nejako poriadne. Ako by sa to dalo spravit? Dakujem za typy!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli to chceš opravit pořádně, tak dej nový box termostatu.
Jinak nevím, nezkoumal jsem množství materiálu kolem díry pro spodní šroub. Možná by se tam dal dát větší šroub, nebo delší šroub a pod. Musíš to prohlédnout.
DanoSK - FK

a aku znacku komplet boxov kupujete? Aka znacka je original? Aby mi aj v znackovom servise nepredali nejaky šunt... Kolko to asi moze vyjst? Ide tam aj nejake tesnenie, aby som mal vsetko pokope, keby som sa do toho pustil...
petr1001

Příspěvek od petr1001 »

Zdravím, mám také 1.6 s klimou. Ve čtvrtek ráno jsem vyjel od chaty a asi tak po čtyřech kilometrech pomalé jízdy ve vedru koukám, teplota motoru leze nad tu 90, ventilátor nesepnul a teplota lezla ke 110. Raději jsem auto odstavil, protože mi todle nikdy neudělala. Jak tady píše Atnarfus, vždy, když vylezla ručička 5milimetrů nad 90 tak sepnul ventilátor, nikdy se mi teplota nedostala výše. Se zapnutou klimou, pokud zastavím, tak druhý stupeň běží během minuty. No samozřejmě mi odešel termostat, rozpadl se a ještě byl v háji termospínač. Auto jsme odtáhli do servisu, škodováckého. Oprava stála 2400kč. Teď to opět funguje stejně jako předtím.
DanoSK - FK

a v servise vymenili len termospinac a termostat? Alebo vymenili komplet skrinu termostatu? Zda sa mi to dost palka... Inak, tiez som uz vymenil termospinac a ventilator fuka ako ma. Ked sa rucicka pohne asi tak 5mm nad 90°, pekne to fuka..
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jsi nemusel auto tahat. Termostat jde snadno vymontovat přímo na silnici. Každému majiteli 1.6ky doporučuji seznámit se s umístěním termostatu.
Termostat vyndáš, namontuješ zpět přírubu, doplníš vodu a jedeš vesele dál.
smazany clen - FK

Přesně tak a přírubu koupíš a vyměníš,až bude čas.Navíc v létě to nevadí ani dlouhodobě.Termospínač měním bez vypouštění kapaliny.Kapalina musí nejprve trochu zchladnout(40 minut)a potom musíš být rychlý.Vyteče max půl deci. :)
DanoSK - FK

Atnarfus píše:Jsi nemusel auto tahat. Termostat jde snadno vymontovat přímo na silnici. Každému majiteli 1.6ky doporučuji seznámit se s umístěním termostatu.
Termostat vyndáš, namontuješ zpět přírubu, doplníš vodu a jedeš vesele dál.
To by slo len za predpokladu, ze kazdy ma u seba potrebne kluce a vodu... :-)
Chcem sa spytat taku vec.
Mam strhnuty spodny zavit, co drzi prirubu (hrdlo termostatu) na skrini termostatu. Teraz ten zavit drzi bez termostatu v pohode s "handrovou vlozkou" :) , ale obavam sa, co sa stane, ked tam pichnem novy termostat - ci to ten zavit vydrzi... Opravovali by ste to trebars vacsou skrutkou? Nejake miesto na opravu tam je... Alebo mam radsej vymenit komplet skrinu?
Bol som v skodovackom servise informovat sa ohladom cien ND. Original termostat (nevedeli mi povedat znacku -zeby Wahler?) stoji u nas v skodovke 24 Eur, priruba stoji 15,80 eur. Komplet skrina termostatu stoji 77,00 ( :shock: ) eur... Su to normalne ceny?
V neznackovom obchode by mi Wahler objednali za 21,00 eur, priruba stoji tusim 8 eur a komplet skrina termostatu stoji 49,90 (FEBI), alebo 47Eur (HP).
Opravovali by ste strhnuty zavit alebo radsej vymenit celu skrinu? Pripadne ak opravovat, tak ako? Pomoze mi taviaca pistol?
Ak by som menil skrinu, ktoru by ste mi odporucili? Vylucne original (nie som nadseny cenou...), alebo niektoru z vyssie spominanych?
peteer101

Re: Prevádzková teplota motora - 1.6 s klimou -VYMENA SKRINE TER

Příspěvek od peteer101 »

Měnili i skříň termostatu, tak je to komplet. Termostat funguje jak má ukazuje mi ručka 90 stupňů.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

No nemít sebou základní klíče a PET flašku na vodu, to je teda mazec.

Já jsem na svém autě už termostat na silnici vyndaval. Za čtvrt hodiny jsme jeli dál a to mi nejvíc času zabrala cesta k potoku a zpět.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

A ještě k teplotě motoru.
Dnes ráno jsem přijel z dovolené. Včera odpoledne jsem tři hodiny popojížděl v chorvatsku na dálnici. Klima jela celou dobu a teplota se držela asi tři milimetry nad tou tlustou skoro vodorovnou čárkou. Za jízdy se rafička "zabetonovala" na té tlusté čárce.
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

A kolik tak toho vyteče když chci vyměnit termostat? Může být nějaký zádrhel při výměně?
DanoSK - FK

staci odmontovat vyrovnavaciu nadrzku a spustit ju pod uroven termostatu. Este by som z vyrovnavacej nadrzky vytiahol tolko vody, kolko ide..
Zadrhel by nemal byt ziadny. Treba davat pozor pri spätnej montazi, aby si nestrhol zavity pri montazi hrdla termostatu... Taktiez skontrolovat hrdlo, ci v nom nie je prerazena prepazka, ktora drzi termostat, alebo ci nie je ulomena...
DanoSK - FK

Re: Prevádzková teplota motora - 1.6 s klimou -SKRINA T.VYMENENA

Takze som vymenil komplet skrinu termostatu, ale problem sa vratil do podobnych kolaji.... Kupil som original skrinu zo skodovky, cena 77,23 Eur... Skrinu som si nahodil sam, tak sa bojim, ze mi neuznaju reklamaciu... Za montaz totiz chceli 20 Eur. Kedze som daval robit prednu napravu, tak mi znamy mechanik prehodil aj tu skrinu v cene...
K veci. Prevadzkova teplota je znova cca 3-4 mm nad stredovou palickou (typujem niekde okolo 95°-100°C). Za jazdy mi zacinaju cvakat ventily, co ma neskutocne stve - asi sa prehrieva olej, alebo co... Hladina oleja postacujuca - medzi ryskami, kontrolka ani neblikne, takze tlak by mohol byt v pohode... Ako nahle auto necham vychladnut, cvakanie prestane, ked spomalim, cvakanie po par minutach postupne prestane tiez. Cvakanie zacina tak 15-20 minut po zahriati a suvislej jazde okolo 100km a viac (v otackach). Ked som termostat nemal, cvakanie nebolo!
Ked som termostat nemal, teplota sa vysplhala tak na prvu rysku, niekedy ani to nie... V meste to vyslo aj na 90°C, vynimocne sa aj ventilator zapol. Teraz staci, aby som zastavil na prvych svetlach a do 10-15sekund mi fuka ventilator!!! Menil som aj cidlo ventilatora, to bolo pred tym (na zaciatku mojich problemov) vadne. Teraz spina ventilator ako ma....
Je to normalne? Ako postupovat pri reklamacii? Moze byt problem aj v niecom inom, ako v termostate? Uz stracam z tejto situacie nervy....
glx1.6 - FK

Re: Vymena skrine termostatu a stale sa prehrieva!!!

Příspěvek od glx1.6 - FK »

takze zacneme dano k tomu cvakaniu ventilov aky davas olej to zauji mna a ty si skontroluj kolkoho ho tam mas a k tomu problemu stym chladenim motora ak si daval termostat cidlo teploty cidlo vetraka nove a stale to prehrieva tak nabeton to je vodna pumpa uz si ju menil na tom tvojom aute ja som mal tieto iste problemy s klimou po meste a auto sa nedokazalo uchladit teraz som robil chip ostru vacku menil rozvody aj s pumpou a bola spatne vnutorne kolecko co ti zenie vodu bolo stianhute z hriadelky a chladenie fungovalo tak ze tepla voda vytlacala studenu inac si to neviem vysvetlit skus ju pozret v akom je stave tesnenie pod hlavou urcite je v pohode lebo by sa to hrielo stale tlacilo by to vodu von zaujima ma tvoj proble tak sa klidne ozvi cauko
DanoSK - FK

Pozdravujem! Uz len dohodnutie terminu so servisakom mi brani v prezreti alebo vo vymene tej vodnej pumpy. Som takmer stopro presvedceny, ze je to prave nou. Napr. pocas dlhsej jazdy sa motor nahreje takmer k 110°C a ventilator nefuka. To mi pripada tak, ze ta voda v obehu stoji, alebo sa "otaca" velmi pomaly a tak studena voda nestaci ochladzovat motor a tepla voda vobec neohreje chladic... Chladic je studeny - preto nic nefuka, a motor sa prehrieva, lebo don nejde studena voda (resp. dostatok ochladenej vody). Akonahle zastavim, alebo spomalim, motor sa zacne ochladzovat!!! Typujem, ze motor sa aj menej namaha, preto sa ochladzuje a voda pomalicky cirkuluje, tak sa postupne schladi.. Ak necham motor bezat na volnobeh na niekolko minut, tak teplota sa ustali niekde okolo 100°C, vtedy sa ventilator spina v takmer pravidelnych, ale aj dost dlhych intervaloch - ked fuka, su to aj dve-tri minuty fukania... Pritom sa teplota absolutne nepohne dole alebo hore... Preto si myslim, ze to uz ide len na zaklade fyzikalnych zakonov dookola - resp. tepla voda hore a studena dole a asi trosilinku malo pri cirkulacii ta vodna pumpa pomaha... Ked mi to slapalo, tak viem, ze ked ventilator zafukal, tak mi hned na to klesala aj teplota na teplomeri. Teraz vobec.
Co sa tyka cvakania ventilov - lejem tam Castrol Magnatec 10W40, menim kazdych cca1 12 000km. Olej mam presne medzi ryskami a, chvalabohu, felda mi olej takmer nepapa - teraz v lete cca 0,5l od poslednej vymeny (cca 11 000 km dozadu), co je celkom fajn. Cvakanie je len obcasne, a to len vtedy, ked dam autu "zahul". Minule som isiel celu dialnicu z PO do KE medzi 140 - 160 km/h a vtedy sa zrejme olej dobre rozohrial a auto zacalo cvakat. Ked nasledne spomalim (idem na nizsich otackach), auto mi prestane cvakat za par minut... Typujem, ze je to vsetko tou teplotou... Prevadzkova teplota je jednoducho 90°C a nie 100°C a viac, ako to mam teraz ja... Proste pri tejto teplote sa jazdit da, ale musim motor setrit, aby som to "neprepiskol". Bojim sa, aby som nepridrel, alebo nieco podobne. Moze sa mi nieco take prihodit?
DanoSK - FK

glx1.6 píše:takze zacneme dano k tomu cvakaniu ventilov aky davas olej to zauji mna a ty si skontroluj kolkoho ho tam mas a k tomu problemu stym chladenim motora ak si daval termostat cidlo teploty cidlo vetraka nove a stale to prehrieva tak nabeton to je vodna pumpa uz si ju menil na tom tvojom aute ja som mal tieto iste problemy s klimou po meste a auto sa nedokazalo uchladit teraz som robil chip ostru vacku menil rozvody aj s pumpou a bola spatne vnutorne kolecko co ti zenie vodu bolo stianhute z hriadelky a chladenie fungovalo tak ze tepla voda vytlacala studenu inac si to neviem vysvetlit skus ju pozret v akom je stave tesnenie pod hlavou urcite je v pohode lebo by sa to hrielo stale tlacilo by to vodu von zaujima ma tvoj proble tak sa klidne ozvi cauko
este aby som dokoncil - vodna pumpa bola vymenena v januari tohto roka v ramci vymeny rozvodov. Neviem, aka tam isla pumpa (znacka), ale ak to bude nou, tak tam chcem dat nieco kvalitne. S akou pumpou mate dobre skusenosti? Od rozvodov to mam cca 13 000 km, takze do dalsej vymeny veselych 60 - 70 000 km, tak chcem nieco, co tam tych par kilakov vydrzi...
Tesnenie pod hlavou v poriadku - olej cisty, expanzku mi tiez netlakuje. Vicko mam hadam dobre - kvapalina sa mi nestraca, iba minimalne, co je pri tejto prevadzkovej teplote myslim v pohode... Cela skrina termostatu je uplne nova zo skodovky. Cidlo teploty je odskusane aj zamenou za ine a funguje tak ako ma. Termospinac novy - funguje taktiez dobre.... Uz to typujem fakt len na tu pumpu...
Este dam otazku mimo temy. Kedze mas klimu, aky tam mas pelovy filter? Neviem ho za bo*a zohnat, mam tam len ten oval hned na mriezke pod kapotou na vstupe do nasavania vzduchu do ventilacie...
medvedik82

Příspěvek od medvedik82 »

Zdravim mam takovy mensi problem vcera jsem koupil felicii 1,6 kombi, pri ceste domu po dalnici mi zacala njednou varit. Problem byl v rozsypanem termostatu tan jsem vytahl, jenze pak jiz jsem nebyl schopen dostat do chladiciho okruhu vodu, nechtel se nechat odvzdusnit a vsechnu vodu tlacil pres expanzni nadobu ven. Vcem by mohl byt problem?
Predem diky za odpoved
medvedik82

Příspěvek od medvedik82 »

Tak a je to jasne odesla vodni pumpa.
Odpovědět