Tajný vypínač

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Tajný vypínač

Příspěvek od smrcek »

Můžu se tímhle návodem řídit i ve felicii s novou tváří?
Jednoduchý imobilizér do auta - Autor Admin
Velice jednoduchý imobilizér je řešen tak, že se přeruší pomocí vypínače kabel od spínací skřínky-101 do spínače elektronického zapalovaní-105, který je na pinu 15.
Pak stačí vypínač šikovne někam schovat aby ho jen tak někdo nenašel a při odchodu od auta tento imobilizér (vypínač) zapnout. Díky tomuto přerušení nebude fungovat spínač elektronického zapalovaní ale startér se bude točit, nikoho nenapadne hledat šikovně schovaný vypínač a spíš si bude myslet, že máte rozbité auto.
Jako dobrou a jednoduchou variantu alarmu při pokusu nastarkovat auto s imobilizérem je použít 3 pacičkový vypínač, kde na pacičku rozepnutého vypínače (funkce jako imobilizér) půjde kabel k houkačce (klakson v autě, kabel je na 3 pinu ovládací páčky klaksonu). Jestliže se někdo pokusí nastartovat auto se zapnutým imobilizérem, začne houkačka troubit.

Schéma elektrické instalace Škoda Favorita 135L a 136L je vzato z knížky:
Údržba a opravy automobilů Škoda Favorit, Forman, Pick up - J. Andrt, T. Malina
http://chrudim.cz/tuning/elektronika/im ... na_02b.jpg
http://chrudim.cz/tuning/elektronika/im ... na_01b.jpg

Převzato z http://www.chrudim.cz/tuning

Jedná se mi o něco hodně jednoduchýho...lepší než nic:)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
breta1 - FK

Re: Jednoduchý imobilizer

Příspěvek od breta1 - FK »

Stačí např. rozpojovat jeden přívod k cívce immobilizéru. Buď skrytým vypínačem nebo např. kontaktem jazýčkového relé, k němuž přiložím magnet na určitém místě atd. atd...
simisimi

tajný vypínač - opět

Příspěvek od simisimi »

Zdravim mládežníci. Vymejšlim tajnej vypínač na feldu. Je mi jasný že bych ho měl dát třeba do napájení palivovýho čerpadla, ale jelikož tam mám LPG tak je jistá pravděpodobnost že by to naskočilo i na plyn ne? Tak jak to vyřešit? Je nějákej jinej způsob? Napadlo mě opřerušit snímač otáček motoru. Ale nevim jestli je Hallův, nebo indukční, čili jestli má dva nebo tři kablíky a nejsem teď doma tak to nemůžu zjistit. Jde mi o to zda se nic nezkurví po přerušení snímače a zda u Halova mám přerušit napájení nebo signál.
Popřípadě se nebráním i jiným možnostem kam vypínač napojit.
díky
Raceman

Re: tajný vypínač - opět

Příspěvek od Raceman »

je to Hallův snímač
co třeba přerušit napájení řídící jednotky? ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Záleží, jakej máš motor, lze přerušit i napájení vysokonapěťovýho trafa nebo přerušit impuls od klíčku do starteru
Raceman

Příspěvek od Raceman »

já bych právě přerušoval napájení řj což je univerzálně použitelný pro všechny motory
Martased - FK

Příspěvek od Martased - FK »

breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Přerušit přívod ke čtecí cívce imobilizéru. Protože to není silový přívod, stačí miniaturní vypínač nebo jazýčkové relé, ke kterému stačí na skrytém místě přiložit magnet, možností je fůra.
simisim - FK

Příspěvek od simisim - FK »

Martased píše:já sem to dělal takto na 1.3 http://chrudim.cz/tuning/elektronika/im ... na_02b.jpg
To je pěkný schémátko, nemáš ho někde celý že bych ho vyžebral? Jinak chci to na MPi 1,3 čili tam jsou schovaný cívky v tý liště a nevim kterej kablik je kterej. Asi to budu muset proměřit kde se oběví napětí po zapnutí klíčku co?
Martased - FK

Příspěvek od Martased - FK »

kdyz oddelas tan plast pod volantem tak uvidis spinaci skrinku a tam je kontakt 15 tak na ten jsem dal ten vypinac. Jinak cele schema je zde http://chrudim.cz/tuning/elektronika/im ... na_01b.jpg
looki - FK

Tajny vypinac u felicie

Příspěvek od looki - FK »

Napadlo me dat tajny vypinac do sve krasky,ale furt jsem dumal jak to provest.V knize Dilenska prirucka,kapitola zapalovaci soustava,jsem objevil malinky odstavecek,kde se popisuje mereni kompresnich tlaku,aniz by motor chytnul
viz. přepis z knihy:

Kód: Vybrat vše

Pokud má být motor startován, aniž by
naskočil, např. při kontrole kompresního
tlaku, musí se rozpojit svorkovnice Hallova
snímače.
No a tak me napadlo toho jevu vyuzit u skryteho spinace.Provedeni mam vymysleno pomoci jazyckoveho rele,takze proste parada.
Myslite ze to bude fungovat???
Zlodej totiz prijde do auta,nastartuje (pokud se dostane pres immobilizer),ale oha...motor mu nechytne.dobry ne?! :chef:
xmorfeuz
Kontaktovat uživatele:

Re: Tajny vypinac u felicie

Příspěvek od xmorfeuz »

ja mel obycejny vypinac na jeden drat ktery vede k palivovemu cerpadlu....je to jednodussi a nemusis nic tahat do kabiny
artin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od artin »

Věčinou se dělá že se vypínačem přeruší přívodní kabel k palivovému čerpadlu. Jednoduchý a učiný.
EDIT: člověk se kaceká a už ho předbehnou :-) čerpadlo máš pod zadníma sedačkama, takže si natáhneš kabel pod kobercem a můžet mít vypínač třeba pod sedačkou řidiče
Naposledy upravil(a) artin dne sob 23. led 2010 13:51:53, celkem upraveno 1 x.
Šmoulujem na to! :-)
Peugeot 206 1.6 16v 80kw
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No právě že ne...problém u čerpadla bývá v jeho vysokém proudovém odběru.Je opravdu málo vypínačů který tyhle proudy (kolem 10A) dlouhodobě vydrží.Proto je lepší tam dát buď relé,anebo přerušit ten snímač otáček,zapalovací lištu nebo modul.
xmorfeuz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmorfeuz »

ja sem prave prerusil cerny/hnedy drat timto vypinacem a fungovalo to....http://www.ask-motorsport.cz/?page=sort ... ort_id=425

motor tocil ale nenaskocil
Kristensen - FK

Příspěvek od Kristensen - FK »

na zapojení vypínače na snímač otáček bych se vyprdnul, signál ze snímače je háklivej na odpor vedení a po čase s tím jsou problémy, napoj to na čerpadlo a bude to taky plnit účel.
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

já si na své 1.6ce přerušil přívod do spinačky pomucí přepínacího relé světel z trabantu a ovládám to dálkovým ovládáním od jablotronu a to funkcí otevírání pátých dveří léta mi to bezvadně maká. a ještě sem přemýšlel o tomhle http://www.jablotron.cz/cz/Katalog/auto ... vy+ventil/ Rolling Eyes :scratch:
looki - FK

takze to prdnout na palivove cerpadlo,jo?! no a neodvarim si tim neco??
kdyz prerusim napajeni pal.cerpadla,tak mi motor bude startovat ale nechytne,ze?
Kvuli vysokemu odberu cerpadla bych to musel resit asi relatkem,ale to neni zaden problem.Ovladaci napeti bude samozrejme 12V s releovym odberem okolo 0,19A,takze muzu směle pouzit jazyckovy kontakt ovladany magnetem (tudiz absolutne neviditelny spinac).Jen me tak jeste napadlo,ze po otoceni klicku jde slyset sepnuti relatka,ktere spina cerpadlo,no a co kdyz si da zlodej v hlave dohromady,ze nic neslysi a zacne patrat po problemu ????!
Naprotitomu vhodne umistene relatko u Hallova
snímače,mi nerozhaze odpor,zbyva doresit jeste ktery z tech tri dratku rozpojit (nejspis napeti,nebo kostru??)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Taky doporučuju relátko na přívod k palivovému čerpadlu.
Majky2223 - FK

Příspěvek od Majky2223 - FK »

No, najjednoduchšie, je vybrať 10 A poistku (4 z ľava). Zapneš zapaľovanie , čerpadlo nepočuješ(nebeží-nemá šťavu) ,ale relé cvakne po chvíľke ako by všetko fungovalo. :D
To len tak na okraj :)
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Vyprdni se na odpojování snímače otáček, bude ti to ukládat závady do paměti. Jednoduché elegantní řešení-je relé na palivové čerpadlo. nemusíš nic složitě natahovat, stačí přerušit pod kobercem zadních sedaček drát a přehnat ho přes relé. Nahazování relé lze z úspěchu použit druhého kontaktu relé a udělat s něj samodrž. Ovládaní relé napíchneš do 30, nebo 15, teď honem nevím tam kde máš napětí při zapnutém zapalování. potom pomocí magnetu a jazýčkového relé, nebo do jde udělat i elegantněji "nahodíš relé, které se následně drží stále zapnuté (ovšem do doby než vypneš zapalování) Potom opět musíš provést znovu nahození relé.
To že zloděj neuslyší zvuk čerpadla vůbec neřeš, pokud má alespoň trochu IQ tak mu dojde že někde něco je, jenže neví kde a neví co. A určitě ti nebude sundávat sedačky, koberce, tahat svoje dráty............a vykašle se ti na to a pujde vedle. V tom je myšlenka těchto zabezpečovacích zařízení. Pokud bude nevýslovně toužit pouze a jen po tvé feldě, tak si ji odtáhne na laně/odtahovce. :salut:
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Chybu do paměti mu to zapíše pokud zapne zapalování s odpojeným snímačem resp pokud bude chtít nastartovat což bude nestandartní stav.A i kdyby tak co?Např u BMM je to normální - chyba snímače otáček.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Jo, já vím, ale mne by to třeba vadilo.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
rogalo - FK

Příspěvek od rogalo - FK »

Dobré téma : Potom co minulý týden ukradli susedovi Š120 ze zahrady , ták ten vypináč tám šoupnu . Už by tám byl dávno, ale nevěděl jsem kde ať nedoblbnu ten počitač nebo co to tám je za hobo , asi to vyhraje to palivové čerpadlo .
looki - FK

http://www.jpeg.cz/view-231_tajny_vypinac.jpg.html
graficke schema.kdo chce neco upravit,tak at to udela a ukaze nam vsem. ;)
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

A to tam ten magnet budes drzet porad? Ale jinak dobry napad. Jen to chce upravit zapojeni, aby to rele po oddelani magnetu drzelo seple az do vypnuti zapalovani. Malovat se mi to nechce. Nekdo to snad zmakne za me.
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

LucasCZE: existují relátka, která po odpojení ovládacího napětí drží výkonové kontakty sepnuté po celou dobu kdy přes ně prochází proud
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Stačí si sehnat pořádný vypínač, kde jsou kvalitní kontakty a je to :-).(starý kvalitní tahací vypínač z V3Sky vše zvládne:-D).
rogalo - FK

No a kde to jazýčkové rele a hlavně jaké ,koupit?
rogalo - FK

Oprava : Jazyčkový kontakt.
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

rogalo: záleží na tom, jak to chceš řešit:
a) můžeš si někam (pod palubku, pod sedačku, ...) namontovat obyčejný vypínač. Sedneš do auta, přepneš vypínač (čímž připojíš čerpadlo), nastartuješ a jedeš. Při odchodu z auta ho zase vypneš a čerpadlo odpojíš. Pokud zapomeneš, tak ti s tím potom někdo odjede... ;)
Na výrobu nejjednodušší řešení. Na GME.cz si najdi nějaký vypínač který bude na napětí12V a proud odpovídající odběru čerpadla (nevím jaký je). Například tento by mohl stačit (za předpokladu že čerpadlo bere míň než 15A)

b) můžeš sestrojit něco podobného, jako navrhoval looki. Konstrukčně sice o něco složitější, ale lepší uživatelský komfort (po vypnutí zapalování se přívod k čerpadlu vypne automaticky).
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

To Vrba: S takovym rele jsem se jeste nesetkal. Jiste by to s nim slo, ale kolik bude stat a kde ho sehnat? Reagoval jsem, protoze jsem se u schematu docetl, ze rele po odsunuti magnetu ihned odpadne a vyradi cerpadlo. To je dost nestastne reseni. Pouzit jde i obycejne spinaci rele, jen se musi zapojit trochu jinak.

Udelal jsem jednoduche schema s jazyckovym kontaktem. Spodni dioda je nezbytna, protoze by se jinak cerpadlo spinalo i pres jazyckovy kontakt a ten by to asi dlouho nevydrzel. Horni dioda je zde zase kvuli tomu, aby se pri prilozenem magnetu nenapajel zapalovac a vnitrni osvetleni z okruhu pro cerpadlo. Staci nejake obycejne diody (napr. 1N4007).

EDIT: Postup startovani: 1) klicek na jednicku, 2) kratce prilozit magnet, 3) nastartovat.

Obrázek
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
looki - FK

Pokud nekdo nevi co to ten mag.kontakt je,tak at koukne sem:

http://www.tme.eu/html/CZ/jazyckove-kontakty-rady-kakc/ramka_2199_CZ_pelny.html
jsou to dva kontakty (plosky ) ktere jsou od sebe vzdaleny a po priblizeni magnetu se tyto kontakty díky mag. poli spoji. To cele je vakuově zatavene ve skle.
Uz ze schematu musi byt kazdemu jasne,jak to funguje.Spinac musi byt umisten na takovem miste,kde lze polozit nejaky magnet (maskovany napr. v sachove figurce).
Na palubce je dost mist kde to cele umistit.
Jedine co potrebuju natahnout je jeden kabel.nic vic(samozrejme plusovy, kostra je spolecna,jak taky jinak,ze?!) !!!!!!!!!
Spotreba autorelatka je okolo 0.20A,cili vykon okolo 2.4watu,takze ten jazyckovy kontakt naprosto postacuje.
Kdysi byl v amaterskem radiu clanek: elektronicky klic kodovany kmitoctem.proc to tu pisu? protoze takove udelatko muzes mit na verejnem miste a stejne ho nijak nespustis bez toho klice.cele to je resene pres klasicke Jacky (to co je na konci sluchatek).Jeden jack umistis do palubky a kodovany klic mas napr. na kličich.ten pak normalne zapojis do zdirky a je to!!! jednoduche,bezpecne,levne.
Ja ho uz mam asi 5let a stale mi lezi v šupleti.tak proc ho nevyuzit?! :chef:
samotny klic ma velist cca 3cm+jack
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Aha. Takze to v tom schematu nebyl omyl, ale umysl. Jak pises, nekam polozis magnet a jedes. Co kdyz se ten magnet za jizdy ale pohne. Okamzite se vypne cerpadlo... To se mi zda hodne nesikovne. Mnohem lepsi je prilozit a tim to konci. Horsi kdyz ti to potom nekde na krizovatce zdechne. Musis vypnout zapalovani a tim padem znovu prikladat magnet. Pokud ale jazyckovy kontakt vhodne umistis, tak to nebude problem.
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Souhlas s LukasCZE. ešení, kdy je třeba mít permanentně přítomný "klíč" (magnet) je z uživatelského hlediska nepohodlné. A jak jsou na tom tyhle magnetické kontakty s odolností proti otřesům?
Kdybych to měl řešit, tak bych to udělal následovně:
do klíče od zapalování vyvrtám z přední strany dírku a do ní zalepím magnet. Z vnitřní strany přístrojovky vedle spínací skříňky (v dosahu magnetu v klíči) umístím magnetický kontakt. Co se zapojení týká, tak jde určitě vymyslet hromada způsobů zapojení a určitě budou fungovat, ale to nejjednodušší:
Obrázek
Relé se samopřídrží stojí jenom o pár korun víc než obyčejné.

Princip potom bude takový, že:
1) sednu do auta a zasunu klíček do zapalování. Díky magnetu v klíči se mi sepne magnetický spínač (viz "schéma").
2) otočím klíček na "I". Tím projde proud přes ovládací cívku relé, která sepne výkonové kontakty a čerpadlo se rozjede.
3) nastartuji. Relé pořád drží a čerpadlo jede. Pro případ rozpojení mag. spínače třeba vlivem otřesů má relé samopřídrž.
4) zaparkuji, vypnu motor, vytáhnu klíček. Relé ztrácí energii a rozpojuje kontakty. Vytažením klíče se rozpojuje i mag. spínač.
5) přijde zloděj a pokusí se nastartovat. Čerpadlo je odpojené, takže nedává palivo a zloděj točí motor bez paliva. Vybije baterku a odchází po svých... :rendeer:
Sice si to představuji jako Hurvínek válku, ale třeba to někoho odradí... :D
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Nehledě k tomu, že jazýčkové relé ovládané magnetem má poměrně malou citlivost (magnet musí být umístěn velice blízko, a pominuli , že by to fungovalo tak pokud ti někde někdo vezme klíče tak je ti to celé na nic. Navíc lze tohle vyřešit daleko elegantněji a bez magnetu, lze použít pro nahození relé napětí (signál) který máme v autě a zřetězením do série zapojených takovýchto signálu si můžeme sami zvolit obtížnost/nelogičnost . např. před startem musím šlápnout na brzdu+mít zařazenou zpátečku+zapnuté výstražná světla+zapnutí vyhřívání okna +si můžu zprovoznit origo vypínač nad topením .........pokud tohle neudělám při zapnutém zapalování tak mi nesepne to relé co mi odpojuje čerpadlo. Nemusím nikde nic vrtat, hlídat magnet, vše zůstáva v autě.
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

To Vrba: Nejsem si jisty, jestli by sel dat magnet do klicku. Teda dat by tam sel, ale asi by se to na takovou dalku a takovym magnetem (omezeni kvuli klicku) neseplo. Radsi bych si udelal nejaky privesek na klice s magnetem a jazyckovy kontakt bych umistil nekde kousek od spinacky.

To Ales: Chapu, ze si uvedl extrem, ale dovedes si predstavit, ze ti to nekde chcipne a zacnes... Brzda, zpatecka, svetla, topeni, vyhrivani okna, svetelna houkacka, trubka, sterace... To bych urcite nechtel. Vidim to jedine na nejake skryte tlacitko (nebo magnet) + rele se samopridrzi (popripade to schema co jsem nahodil). Obycejny vypinac bych zavrhl hned. Kdo ma porad myslet, ze musim po zdechnuti motoru jeste vypnout cerpadlo.
looki - FK

stema otresama a naslednym odpadnutim relatka mas naprostou pravdu.libi se mi schema od LucasCZ.opravdu jednoduche a ucelne.asi to pouziju i pro sebe.
Puvodne jsem sice chtel pouzit relatko s prepinaci,ale tohle tvoje zapojeni je OK.navic diody 4007 stoji po koruně :thumleft:
nejmene vhodne mi prijde to stema zapinanima ruznych prvku (brzda,svetla atd...),to je mazec :scratch: uz vidim jak mackam milion bazmeku :lol:
Jenom snad u toho zapojeni od LucasCZ bych nedal napajeni ze zapalovace,ale az z kablu co ma napeti po otoceni klicku do polohy 1.zapalovac by daval štrum porad a rele by neodpadlo ( teda pokud zapalovac nema taky štrum jen pri zaplem zapalovani-nejsem si totiz jisty :oops: )
jo a taky by sla lehce dodelat signalizace na palubce.staci pouzit jednu nepouzivanou
kontrolku a slo by zjistit zda system jede,nebo je vypnuty.

p.s. znate vubec nekdo ten el.klic kodovany kmitoctem?? :shock:
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 28. led 2010 18:26:43, celkem upraveno 2 x.
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Tak jsem jeste upravil schema s obycejnym rele. Doslo mi to, az kdyz jsem uvidel schema od Vrby. Dioda by mela opet stacit obyc 1N4007.
Obrázek
Aleš

Příspěvek od Aleš »

1, pokud vám někde něco chcípa na křižovatce, tak si dejte dopořádku auto, nebo se naučte jezdit :D
2, ty sekvence byly pouze orientační můžeš mít klidně třeba jen jednu,
3, pořád se bavím o zapojení relé se dvěma kontakty, přičemž kontakt č.1 bude použit jako samodrž pro toto uvedené relé.(tu nikde nevidím) Tudíž odpadá jakékoliv vypínání čehokoliv po jízdě. Relé odpadne samo po vypnutí zapalování. Pokud už máte problém s chcípáním na křižovatce , lze i toto velice elegantně realizovat se součástkami za cca 100Kč kdy se immo inicializuje až třeba za 10minut po vypnutí zapalování. (do té doby čerpadlo funguje)

Vtip těchto zařízení je že nejsou sériová a záleží jak se to udělá a nikde se to moc nevytrubuje. Ale chce to alespoň základy elektrotechniky stačí zš. :thumright:

relé máte tady potřebuješ dvě protože potřebuješ dva spínací kontakty http://www.aukro.cz/item892191262_rele_ ... inaci.html

http://www.aukro.cz/item868556500_jazyc ... 0_107.html
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

To looki: Rele by odpadlo i v puvodnim zapojeni, protoze magnet tam nebudes drzet porad, ale jen chvili pred nastartovanim.

Nedelejte to podle toho prvniho schematu. Pri prilozeni magnetu bude rele zapinat (cerpadlo se nerozbehne, jen bude cvakat rele) i s vytazenym klickem ze spinacky. Druhe schema je lepsi, levnejsi (o korunu :D) a hlavne se bude snaz montovat do fara. Je to vlastne to same zapojeni jako od Vrby, jen je pouzito obycejne rele...

EDIT: Jak je vubec resene rele se samopridrzi? Nema v sobe jen navic tu diodu co sem tam dal?
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Aleš: ty sekvence jsou taky možnost, jenže pro běžného člověka který o elektrice ví jenom tolik, že se nemají strkat hřebíky do zásuvky, prakticky nevyrobitelné. Další věc, že čím to bude složitější, tím je větší pravděpodobnost že se tam něco posere ;) A ještě: jedna z dnešních metod kradení aut (asi něčeho lepšího než je Felda) je ta, že vytipované auto nějakou dobu sleduješ a koukáš, jestli řidič před startem nehrabe pod palubku atp.

LukasCZE: nevím, s těmito "kontakty ve skle" jsem nikdy nepracoval (pouze těmi velkými průmyslovými), takže nevím jak moc jsou nebo nejsou citlivé. Ale logicky by to mohlo fungovat:
1) plast je magneticky neutrální, takže nedojde k útlumu mag. pole.
2) plast okolo spínačky má nanejvýš 2 - 3mm a zasunutý klíček je od tohoto plastu taky velmi blízko (odhadem do 1cm).
3) dneska už existují extrémně výkonné permanentní magnety (neodym a spol.), které by to mohly zvládnout i při malých rozměrech.
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Mas pravdu. Predstavil jsem si ty "obycejne cerne magnety"... Treba v harddisku jsou velmi silne a dost male magnety. Ty by mohly byt idealni. Myslim, ze by to slo.
Odpovědět