Teplota motoru na dálnici

MPi 1AV
AEE
Jurka - FK

Teplota motoru na dálnici

Příspěvek od Jurka - FK »

Mám dotaz...normálka jezdím po městě a ventilátor spína něco malinko nad tu čárku 90 stupňů, ale teď sem jel dvakrát po dálnici asi 140-160km/h a teplota mi vystoupala na bod, kde normálně spíná ten ventilátor. Takže otázka: Může se něco poškodit když se zapne ventilátor v takové rychlosti? Auto bylo prohřáté a je fakt, že sem ho trochu honil, ale je možné, že se na dálnici při neustálém náporu na chladič to ohřeje na bod kdy spíná ventilátor? Je fakt, že sem jel polovinu cca 110-120km/h a to teplota byla v poho pod čárkou nebo na čárce, ale až když sem na to šlapal šla teplota nad čárku do bodu kdy spíná ventoš. Jinak chladící soustava OK nová chladící kapalina a novej chladič. Ono to asi vůbec nic nebude, ale to jen tak pro klid v duši... Jo jinak jediný co bych tak mohl podezřívat kdyby to nebylo OK je termostat. Je fakt, že se mi auto o něco déle zahřívá asi zůstává furt trocha pootevřený, tak sem si říkal, že by se třeba nemusel zase otevřít úplně jak má, ale zase jinak opravdu problém nemám s chlazením voda neutíká atd.. jen ta dálnice mi vrtá hlavou:)
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Re: Teplota motoru na dálnici

Příspěvek od Zdenda19895 »

Tady je toho o teplotě popsané hodně. http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 21&t=11565 Jinak já jsem jel v neděli ze srazu domů hodně rychle přes 300 km daleko. Skoro celou cestu se rychlost pohybovala mezi 150 - 180 km/hod. Bylo dost teplo a přesto mně teplota nepřesáhla 90°C :D
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Není důležité vyhrát, ale nasrat toho kdo tě porazil.
Jurka - FK

Jo ten topic už sem četl, ale to je 1.3MPi a já mám 1.6ku
DonSalieri

Příspěvek od DonSalieri »

Tak ono pri 140km/h je ventilator k nicemu, ale zalezi jak moc to na te dalnici hralo, rikas ze pri teplote, kdy ti spina ventilator coz je tedy jaka teplota? 100,105 bo 110 stupnu?Pokud se teplota drzela kolem 95 stupnu plus minus,tak bych to neresil..Pokud lezla nad tuto hranici asi to ok nebude,protoze co by delala kdyby jsi ji drzel na plnej plyn, coz by mela v poho uchladit..
1.9TD Passat Variant....
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Jurka píše:Jo ten topic už sem četl, ale to je 1.3MPi a já mám 1.6ku
Teplota i systém chlazení je u všech aut + - stejné. ;)
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Jurka - FK

Jako ono to na té dálnici je tak mezi tou ryskou 90 stupnu a kousek nad asi 3mm což bude asi 95 stupnu jako dá se říct teplota motora OK. 5 minut sem frčel i 170km/h a teplota se nezvýšila, takže asi jen ten větrák spíná brzo... Ale i tak na dálnici se větrák furt točí? Myslím samovolně níporev vzduchu přes chladič? A když se roztočí na dálnici, tak není ten ventilátor nějak namáhanej, že by se mohl poškodit motorek ventilátoru? To asi ne co?
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Ty brďo. :o Tak to mně ještě nenapadlo, za jízdy na dálnici se dívat jestli se ventilátor točí. :) To teda opravdu nevím. :) Ale jestli ti spíná kolem 90°C Tak to je fakt brzo. Ale kdyby se točil náporem, tak to určitě nevadí. Jen by mně zajímalo jak jsi to za jízdy zjistil. :)
Jurka - FK

Hele já nevím jestli se točí to asi těžko zjistím, ale prostě dosáhne to teploty kdy se normálně roztočí...spíná mi cca 3mm na tlustou čárku 90 stupnu a na té dálnici to kolísalo mezi tou čárkou tlustou a tím kdy sepne ventilátor tam se to drželo spíš, ale výš to nejde... Takže usuzuji, že se mohl zapnout větrák na dálnici a možná to i pomohl uchladit nějak když to nešlo více nahoru ta teplota. Já s tímhle nemám moc zkušenosti, protože na dálnici moc nejezdím, ale podle mě by se to do bodu kdy sepne ventilátor nemělo dostat. Koncem srpna jedu do Chorvatska 900km po dálnci tak to bude zkouška. Před zimou vyměním termostat, aby se to rychleji hřálo, ale ted do toho nechci šahat, protože to se potom dycky něco posere a nechci mít problémy do chorvatska už sem se naučil, že do toho co funguje nešahat :roll:
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Já bych řekl že termostat máš dobrý, když se to drží okolo 90°C Spíš bude vadný spínač ventilátoru když ti to zapíná brzy. :)
top gun - FK

Příspěvek od top gun - FK »

ak mas novu tvar,tak pozri ci tam mas okolo chladica taky umely ram co vlastne vhana vzduch do chladica,mne to tiez chybalo a ked sa auto ohrialo straaasne dlho sa ochladilo a pri takej rychlosti ako pises sa hrialo..
Jurka - FK

Mám starej xicht a žádnej plast tam nemám...vím co myslíš, ale není to tam
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Ja mam prerobeny ventilator na spinac...a urobil som aj kontrolku,v pristrojovke je jedna kontrolka volna,cize namiesto zhavenia som si napojil na zirakovku vysutp z vypinaca a ked mi zopne ventilator aj sam od seba tak sa mi rozsvieti kontrolka.Pocas rychlej jazdy sa ventilator otaca naporom vzduchu a ten potom vyraba prud,takze sa mi aj trosku ta kontrolka rozsvieti,takze ja tom mam takto zapojene a viem kedy je zopnuty a kedy zase nie... ;)
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Odpovědět