účinnost klimy

Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Re: účinnost klimy

Příspěvek od Jura_Favorit »

Pokud má vnitřní cirkulaci - píše, že má - tak to musí být jedině koncernová klima. Diavia (pro dodatečnou montáž) vnitřní cirkulaci nemá, umí jen uzavřít přívod vzduchu.
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Jura_Favorit píše:Pokud má vnitřní cirkulaci - píše, že má - tak to musí být jedině koncernová klima. Diavia (pro dodatečnou montáž) vnitřní cirkulaci nemá, umí jen uzavřít přívod vzduchu.
S tím bych nesouhlasil. Origo klimu nemám a vnitřní cirkulaci mám.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Přesně tak mám rovněž vnitřní cirkulaci.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mám origoš klimu v autě z roku 2000.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Je tady ještě někdo z Hané, kdo má dodělávanou klimu?
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

ka-spel píše:S tím bych nesouhlasil. Origo klimu nemám a vnitřní cirkulaci mám.
Tak to by mě opravdu zajímalo, co máš za klimatizaci...? Bylo by foto? ;)
Řešili jsme to tady i v jiných vláknech, že Diavia má jen uzavíratelný přívod... Byla snad ještě nějaká další klimatizace určená pro dodatečnou zástavbu do Felicie?
Škoda Favorit 135 L
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Fotky jsem dával tady http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 17&t=13104, klidně ukážu. Bydlíš kousek.
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Tak tohle je evidentně Diavia, určená pro dodatečnou montáž, a ta by snad mít recirkulaci fakt neměla...
http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 62#p202062
Málem jsem už v minulosti jednu koupil, a i prodávající mi tvrdil, že není potřeba žádných zásahů do kastle, faktem je, že tam ani ze spodu žádný další vzduchovod nevedl. Tak jak to teda je? Žiju v domnění, že recirkulaci mají opravdu jen ty dva typy originálních klimatizací a Diavia "jen" umožňuje elektronicky uzavřít přívod vzduchu z venčí jako částečnou náhradu za vnitřní okruh... :?
Škoda Favorit 135 L
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Klimu spouštím předposledním tlačítkem (červená LED pod ukazatelem paliva), vedle ní (poslední tlačítko vpravo) je vnitřní cirkulace (žlutá LED -//-). Při zapnutí vnitřní cirkulace dojde podstatnému zvětšení větrání. Při zapnuté klimě i k větší účinnosti klimy (nemusí se ochlazovat teplý vzduch z venku).
Alf

Příspěvek od Alf »

Diavia - ( dodává firma Molpir) nemá vnitřní recirkulaci.
Ještě jedna firma co sídlí v Mladé Boleslavi dodávala jiné klimy, které asi měli vnitřní recirkulaci.
Každopádně co se týče kvality zpracování a použitých materiálů je nejlepší originální klima.
V případě potřeby jde na ni alespoň něco sehnat..
Ale každopádně jakákoliv klima je lepší než žádná.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Alf

Příspěvek od Alf »

Atnarfus píše:Účinnost klimatizace ve Feldě je dostatečná. Ověřeno na dovolené.

Závěr z 2000km s klimou ve feldě je následující:
I když přímo svítí na auto a venku je přes třicet, tak to zvládá auto bez potíží uchladit. Venku bylo podle tabulí nad dálnicí přes 30st. Teploměr s čidlem v předním nárazníku ukazoval 38. V autě bylo 23-25 při větráku na třetí rychlost. Když se zastaví, tak stačí zapnout vnitřní cirkulaci a teplota interieru nestoupá ani na volnoběh. Je super nastoupit po přestávce na rozžhavéném dálniním odpočívadle do krásně vychlazeného auta.
S chlazením motoru není žádný problém. Za jízdy po dálnici na půl plynu se teplota drží na tlusté vodorovné čárce. Když se zastaví, tak rafička popoleze o 3mm nahoru a zapne se druhý stupeň větráku. Ani po třech hodinách v koloně se teplota víc nezvedla.
Vnitřní cirkulace je super věc do tunelů. Posádka nemusí čuchat ten hrozný smrad.
Souhlasím.

Mám 1.3 s klimou z 1.6 a velký vodní chladič, teplota vody drží pořád na 90 a ani se nehne.
Co se týče klimy by se celkem hodil další ventilátor na zbylou 1/3 kondenzátoru jelikož při jízdě po městě je špatné ochlazování dost znát. Teplota zbylé části kondenzátoru je při venkovní teplotě 28 o 20 stupňů větší, než té části, kde je ventilátor

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jo, kondenzátor je na stojícím autě ochlazovaný dost špatně. I tak to ale chladí a tak se v tom rejpat nebudu. Stejně se snad taky rozhoupu a koupím si nějaké auto. Felda zůstane jenom na courání po městě.
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Alf píše:Diavia - ( dodává firma Molpir) nemá vnitřní recirkulaci.
Tohleto jsem si donedávna myslel taky a v té diskuzi, co na ni odkazuji, jsme se o tom ujistili.
Jenomže ka-spel právě podle fotek má Diavii a předpokládám, že jako majitel asi ví, co tam má a jak mu funguje... asi napíšu přímo výrobci - chystám se na to už dlouho - a vyžádám si k těmto klimatizacím nějaké podklady... :?

Alf: jak jsi vyřešil propojení klimatizace s ŘJ motoru? Vyměnil jsi ji za verzi pro klimu?
Škoda Favorit 135 L
Alf

Příspěvek od Alf »

Záleží na tom jakou konkrétní klimu seženeš. Pokud seženeš originál tak musíš vyměnit skoro půl auta, aby to všechno na sebe pasovalo.
Já jsem dával z 1.6 do 1.3 MPI se servem a stejné uchycení kompresoru nebude v žádném autě v republice :lol:
Já mám 1.3 MPI 50kW a asi všechny tyto motory měli řídící jednotku s podporou pro klimu, alespoň v etce jiná není. Do konektoru jsem přidal nové piny a připojil vodiče od klimy na správné piny a chodí to, zvedne volnoběh a motor mění se i doba po které se zapne kompresor podle teploty motoru.

ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Alf, chceš říct, že máš na 1,3 klimu i servo? :shock:
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

2 Jura_Favorit: Až pojedu do Olomouce, tak si může dát scuka a ukážu.
2 Alf: Rád bych dal taky řeč. Vidím, že se v tom vyznáš. Smekám.
Alf

Příspěvek od Alf »

Jo, mám. + mám vodní chladič 1.6 + klima ( 1.9D)
Až najdu nějaký server kam se dají uploadnout fotky ( všechny naráz) tak sem hodím fotky jak to vypadá.

ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

To bych rád viděl. Já furt všude četl, že servo a klimu do 1,3 prostě nenarveš? Jinak bych rád poradil co s tou mojí. Kdy máš čas?
Alf

Příspěvek od Alf »

Času je teď málo, tento týden chci dodělat auto a nějaké věci doma. Příští nebo ten další týden se na to můžem mrknout ( co se týče elektriky ).
Jde to tam dostat, akorát se musíš vykašlat na ty reči, že to tam nejde :)
Dělala to firma Partex ( nebo tak nějak ). Měli na to i držák, já mám samodomo

Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

ka-spel píše:To bych rád viděl. Já furt všude četl, že servo a klimu do 1,3 prostě nenarveš? Jinak bych rád poradil co s tou mojí. Kdy máš čas?
Nacpeš...tuším že Dedla tady dával foto.Akorát si myslím že ten motor má co dělat.
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Ka-spel: určitě, bylo-li by to někdy možné, bych setkání uvítal :) Už delší dobu přemýšlím právě nad tou Diavií (na zástavbu koncernové klimy jsem příliš líný), tak se rád kouknu. Ikdyž definitivně pro ni rozhodnutý nejsem, přecejenom uvádí se, že je slabší, a hlavně se obávám toho, jak každý píše, že na ni většinu ND už neseženeš... No, uvidím, co se dozvím od výrobce.

Alf: díky za odpověď. Ještě by mě zajímala jedna věc - kdyby někdo věděl - v čem se liší ŘJ BMM (136, 50kW) ve verzi pro klimu a bez ní? Totiž, jestli by třeba nestačilo také jen dodat piny, jak píšeš, že jsi to udělal u Siemensu?
Škoda Favorit 135 L
Alf

Příspěvek od Alf »

Jura_Favorit píše: Alf: díky za odpověď. Ještě by mě zajímala jedna věc - kdyby někdo věděl - v čem se liší ŘJ BMM (136, 50kW) ve verzi pro klimu a bez ní? Totiž, jestli by třeba nestačilo také jen dodat piny, jak píšeš, že jsi to udělal u Siemensu?
Já jsem dával piny do konektoru na kabelovém svazku.
Nejprve bych zkusil jestli to bude fungovat, pokud ne, tak jestli to bude vůbec vadit, že se nezvýší volnoběh

stony - FK

Příspěvek od stony - FK »

Kolik tak výjde klima do 1,3 MPI 50 KW? Součástky + montáž. Sám to namontovat neumím.
Kolik :?:
Nové auto letos asi ještě nebude, tak jsem si říkal, že bych si pořídil na leto klimu. Aspoň se to bude s klimou líp prodávat.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

cca 10 tisíc, záleží, jak levno nebo draze seženeš komplet součástky.
stony - FK

Příspěvek od stony - FK »

10 tisíc - Fíha :pale:
Víc než 5 tisíc bych nedal.Tak to už je lepší sehnat v bazaru za litr střešní okno a namontovat u garážníka + těšnící bílá guma na okna.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Nemůžeš srovnávat střešní okno s klimou :lol: :lol: to je prostě nesmysl.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Desítka za klimu se ti zdá hodně? Se podívej jenom na cenu servisu. Loni jsem dal 1100 za kontrolu náplně a dezinfekci.
Já jsem před pár lety uvažoval o dodatečné montáži a chtěli za to 40k. A to nešlo o origoš klimu, ale o nějakou tu sadu pro dodatečnou montáž, která zdaleka nedosahuje kvality originálu.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Loni na jaře jsem nechal dělat kontrolu-doplnění za 499,-Kč a dezinfekci za 300,-Kč.
Jinak kontrola klimy by se měla dělat každých ujetých 40 tisíc km. nebo každé 2 roky, podle toho co přijde dřív.
Alf

Příspěvek od Alf »

Já jsem sehnal komplet klimu z 1,6 za

2500,-
+1000.- vodní chladič se saharou z 1.6 klima ( 1.9D) v excelentním stavu

+350,- za spodní trubku z 1.9 + hadice od topení + jedna nová hadice na 1.6
+1000,- nová kladka, kterou jsem neplánoval :( , ale při montáži jsem musel stávající nahradit jiným typem.
+gumy pod chladič a nový - delší náhon k tahometru - už nevím kolik.
+120,- drážkový řemen
+800,- za naplnění a diagnostiku. ( v servisu koukali jak je to super namontované )
Akorát jsem neměl rovod vzduchu do přístrojovky, tak jsem ho nekupoval, řešil jsem to jinak.
+ budeš potřebovat ještě silnější alternátor , ale pokud by jsi měl SPDS, tak bych to neřešil a pokud neseženeš držák , tak bych si ho vyrobil. Nacpat kompresor do prázdné 1.3 by byla brnkačka, já jsem to měl podstatně horší.

Když jsem to řešil před 4 rokama, tak všichni chtěli za demontovanou klimu cca 11-12 tis.
Loni tak kolem 6 000,-
Ale pokud budeš shánět tak seženeš. Já jsem to našel na S-bazaru od nějakého malého garážníka co občas něco rozstřeleného rozebere a zavazí mu to doma . Auto šlo přes střechu, tak klima byla jako nová...a měl jsem štěstí, že to bylo jenom 180 km daleko ( blízko ). No nekup to za ty peníze :)

t b

Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

S ohledem na to, že jsem teď viděl například docela slušného Sharana z roku 99 s climatronicem za 90k, tak bych o nějaké větší investici (peněz a práce) do Felicie ani neuvažoval.
geodet1984 - FK

Příspěvek od geodet1984 - FK »

Ahoj, dnes mi dorazila klima z Krkonoš. Koupil jsem jí dost levně, ale teď řeším postup montáže do 1.3 MPI 50kW. Nemohl by někdo jen lehce nastínit postup jak ji nacpat do auta? Předem moc díky za odpověď.
Psykopath - FK

Příspěvek od Psykopath - FK »

Jde to celkem snadno, staci rozdelat pul auta, nejake veci z toho vytahnes, neco jineho tam narves a mas to :-D Ne delam si srandu, tady jsou nejake moje fotky z montaze klimy do 1,3 BMM: http://psykopath.rajce.idnes.cz/Motaz_klimatizace/ hlavne si nekde pozjistuj co vsechno budes potrebovat a co vsechno mas, at nelitas tak jako ja co treti den do mototechny a nekupujes dily na objednavku na ktere se ceka tri dny a zbytecne necekas... Kdyby ses potreboval na cokoliv zeptat, staci napsat tady nebo do SZ. Odkud jsi?
geodet1984 - FK

Kozlovice, je to kousek od Frýdku-Místku. Minimálně mi chybí držák kompresoru. A dále asi budu muset vyměnit altík, že? Nejhorší je, že mám asi 3 týdny novou vodní pumpu a nechce se mi kupovat další. :( :( Jinak to vypadá, že bych mohl mít všechno. Jinak moc díky za foto. Super návod. Mnohem lepší než popisovat slovy.
Psykopath - FK

vodni pumpu muzes nechat puvodni, s tou nemusis nic delat...
geodet1984 - FK

Tak mi chybí: rámeček do interiéru na zakrytí ovládání, dále rámeček pro ten výdech vnitřní cirkulace. A ještě jsem zapomněl na to hlavní. Nemám držák na uchycení kompresoru k alternátoru. Nevíš kde ho nejrychleji sehnat? Asi si mám sehnat jiný chladič, že? Protože se mi zdá, že to tam nenarvu kvůli hadice z chladiče. Pak jen 5ti drážkovou řemenici na kliku. A altík stejně koupím nový 90A. Ať to tu klimu zvládá. Jak dlouho ti to trvalo, než si to tam nacpal? Když nebudeš počítat prostoje kvůli dílům. :scratch:
Psykopath - FK

No na 1,3 bych jiny chladic dal, ale nevim jestli se tam vleze z 1,6 ale mel by, to si musim jeste doresit i u me, protoze kdyz je hodne teplo, tak se mi auto prehriva, rozmerove to vyjde, jen se to musi trochu upravit... Remenici na kliku vubec nemusis menit, staci 4-drazkova. Montaz by se podle me dala stihnout za den, max. dva pokud vis co a jak :-D
Jo a standartne se daval do klimatizovane feldy 70A altik
Alf

Příspěvek od Alf »

Do feldy s origo klimou se dával jen 90A altík, ne 70A

Psykopath - FK

Jo ja jsem to zmotal :-D 70A je normalne v aute, 90-ka je pro klimu... Stydim se za dezinformaci :oops:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Psykopath píše:No na 1,3 bych jiny chladic dal, ale nevim jestli se tam vleze z 1,6 ale mel by, to si musim jeste doresit i u me, protoze kdyz je hodne teplo, tak se mi auto prehriva, rozmerove to vyjde, jen se to musi trochu upravit... Remenici na kliku vubec nemusis menit, staci 4-drazkova. Montaz by se podle me dala stihnout za den, max. dva pokud vis co a jak :-D
Jo a standartne se daval do klimatizovane feldy 70A altik
Chladič z 1.6ky má úplně jinde vývody.
V 1.6ce s klimatizací je chladič z 1.9D s dvourychlostním větrákem. Jaký chladič dávali origoš do 1.3ky s klimou netuším, ale zkoušet tam ten z 1.6ky, nebo 1.9 s původníma hadicema nemá smysl.
Venda002
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Venda002 »

Pro 1,3 byl dle ETKY speciální chladič pro vozidla s klimatizací a nebo s posilovačem
Profil na hlavní stránce: Zde
Můj mazlík: Zde
Fotky: Zde
Psykopath - FK

No na to uz jsem se dival, ze jsou dva druhy pro 1,3 s klimou a bez, ale nevim jaky je v nich rozdil...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Chladič bych až tak neřešil. Důležitý je ale pořádný větrák. Ta bída co je v 1.3 bez klimatizace to určitě nezvládne. Jestli chceš aby klima chladila i při stání na místě, tak sežeň větrák z 1.9.
Alf

Příspěvek od Alf »

Pro klimu má jiné uchyty pro saharu.
problém je spíš v ceně, 1.3 klima musíč koupit nový, jelikož jinde těžko seženeš, já jsem koupil za 1000,- 1.6 klima ( stejný 1.9D ) i se saharou a za 200 spodní trubku z 1.9, hadici mezi trubku a chladič, hadici od topení k termostatu. za 140 nějaku hadici na 1.6 abych propojil trubku s trubkou od čerpadla, horní hadice pasovala, akorát na expanzku jsem přivařil kousek trubky na tu z 1.9 a gumy pod chladič + pásky na stažení a je to tam i pokud je 33 ve stínu tak s vypnutou klimou nemám šanci přehřát motor ( se zapnutou se teplota při stání zvedne).termospínač ze š 120 a teplotu vody mám pořád 90 a ani se nehne ;)

Ješte určitě nemáš rozvod vzduchu do palubovky ?? Musíš taky vyřešit jinak ti nebude fungovat přepínání směrování vzduchu.

Psykopath - FK

no ja jsem napasoval na chladic z 1,3 ventilator z 1,9, ale kdyz je teplo, tak rucicka leze pres 90-ku, jinak na chladici mam taky termospinac ze S120 - 89° tusim. Rozvod vzduchu nemusis resit, pokud ozelis moznost vetrat jenom na nohy nebo jenom na predni sklo, ale kdyz se zadelaji pruduchy, tak ta klima sklo rozmlzi behem nekolika malo sekund, takze si myslim, ze ten rozvod vzduchu neni az tak dulezity, a kazdopadne ze da jeste za cenu okolo 800 koupit fungl v mototechne
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Alfe máš někdy čas? Potřeboval bych poradit co tam opravit aby to mělo větší výkon do kabiny (nejen na klimu). Prostě na první stupeň to není ani cítit, že tam něco fouká a na trojku je to míň jak dřív na jedničku.
Alf

Příspěvek od Alf »

No času moc není, teď potřebuju dodělat tripplingy a za chvíly přebírám dům a potom se nezastavím.
Pokud chceš jen zjistit případnou závadu a opravíš si to sám, tak to není zas tak na dlouho.
Víš kde máš na autě předřadný odpor v topení a jak se k němu dostat , případně ho vyndat ? Je to takový bazmek ke kterému vedou minimálně 4 dráty a je umístěný v topení v místě, kde je ochlazovaný proudícím vzduchem.
Můžeme udělal mini PV sraz, potřebuju Schimimu předat trippling a vzít od něj nádobku na ostřikovače..

ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

OK. Potřebuji jen naťuknout. Kdy můžeš? Já každý den po šesté a víkendy furt.
Alf

Příspěvek od Alf »

zatím nevím..
asi příští týden od středy , do té doby nestíhám

ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Alfe, kdy tě můžu odchytit? Jinak v tom vedru chcípnu a máš mě na svědomí. :lol:
Alf

Příspěvek od Alf »

Nemám tucha. včera jsem měl šílený den...
Dnes musím dát auto do kupy po krádeži SPDS a sundat zadní nárazník a opravit lak. Zítra to naházet zpátky a ještě bych chtěl vyměnit dráty v pátých dvěřích a zabalit a vychystat stavebnice na tripplingy... :?

Pošli mi číslo na mobil..

Odpovědět