vymena oleja

AEF
smazany clen - FK

Re: vymena oleja

Příspěvek od smazany clen - FK »

Jo jen tak mimochodem, nezačalo vám to dělat třeba po výměně oleje? Pročítal jsem dost témata na oleje.cz a dieselpower a řada lidí tam tyto problémy vyřešila výměnou oleje za původní. Mysleli si že polepší motoru kvalitnějším olejem, ale ten pak nedokáže zůstat ve zdvihátkách a ty klapou. Takže návrat zpět na horší olej to opět napraví. Samozřejmě to tak nemusí být v našem případě, ovšem mě se to každopádně začalo projevovat až po výměně oleje za 10w40, přičemž původně tam byl asi obyčejný 15. Takže teď uvažuji opět spíše o 15w40 při nynější výměně. Jinak jsem koukal do manuálu a neměl by být žádný problém se sundáním toho víka, ovšem je pod ním dost složitě tvarované těsnění, které je třeba při poškození vyměnit a stojí minimálně 500,-. To je sice celkem prd, ovšem abych se jen tak podíval pod víko, houby zjistil a vyhodil pětikilo se mi taky nechce. Takže nevím nevím, protože nevěřím tomu že bude po sundání v pořádku. Teď sice nikde nic neteče a olej mi tak vůbec nebere olej, ale nerad bych aby právě začal.
smazany clen - FK

Zbysek píše:Jo jen tak mimochodem, nezačalo vám to dělat třeba po výměně oleje? Pročítal jsem dost témata na oleje.cz a dieselpower a řada lidí tam tyto problémy vyřešila výměnou oleje za původní. Mysleli si že polepší motoru kvalitnějším olejem, ale ten pak nedokáže zůstat ve zdvihátkách a ty klapou. Takže návrat zpět na horší olej to opět napraví. Samozřejmě to tak nemusí být v našem případě, ovšem mě se to každopádně začalo projevovat až po výměně oleje za 10w40, přičemž původně tam byl asi obyčejný 15. Takže teď uvažuji opět spíše o 15w40 při nynější výměně. Jinak jsem koukal do manuálu a neměl by být žádný problém se sundáním toho víka, ovšem je pod ním dost složitě tvarované těsnění, které je třeba při poškození vyměnit a stojí minimálně 500,-. To je sice celkem prd, ovšem abych se jen tak podíval pod víko, houby zjistil a vyhodil pětikilo se mi taky nechce. Takže nevím nevím, protože nevěřím tomu že bude po sundání v pořádku. Teď sice nikde nic neteče a olej mi tak vůbec nebere olej, ale nerad bych aby právě začal.
ja som viko daval už par krat dole a nič sa nestalo.ono je to gumove takže sa tomu nič nestalo.
smazany clen - FK

Tak jsem opět přenastavoval potenciometr snímače zátěže na šerpadle, kterým jsem dříve vyřešil cukání motoru zpět do původní polohy (po vymazání paměti závad už to bylo zase možné) a řehtání se velice značně omezilo. Tedy dost možná by to tím šlo vyřešit úplně. To řehtání tedy dělá buď samotný přesuvník předvstřiku (což asi těžko) a nebo hlavně právě blbě nastavený předvstřik, který jde poladit na potenciometru.
Monty

Příspěvek od Monty »

Chcem len povedat, ze aj golf II 1,6 D-GTD mal vymenu oleja po 7500 Km a mal predsa cerpadlo Bosch a aj trysky bosch a aj tak sa olej menil v kratkom intervale,takze neriesme tu nejake riedenie nafty s olejom u Lucasa. Je ale mozne, ze tvar komorky a vyustenie kanalika na piest ma rovnobezny a teda zhodny uhol s uhlom vstreku trysky do komorky,tak je mozne,ze sa tam nieco zriedi,lebo nafta u komorkoveho motora nezacne horiet okamzite,ako u priameho vstreku,ved preto je tam aj predsuvnik na start,aby naftu vstreklo skor a motor za studena lepsie naskocil. Niekde som cital,ze komorky sa daju vo feliciovej hlave menit,na golfackej hlave neviem,ako je to riesene,ale hovorim,je to jedno,aj tie motory mali predpis po 7500 Km. Motor felicia AEF je z VW POLO. Je zaujimave, ze polo SDI ma taky isty vykon (64k) ako obycajny komorkovy 1,9 D,len tam je asi minimalne o 0,5 L priemerna spotreba nizsia na ukor tvrdsieho chodu aj za tepla,kdezto komorkovy rachoce len kym sa nezohreje na skoro pracovnu teplotu ( to je uz ale praca RJ a hlavne bezchybne fungujuceho 4-poloveho cidla teploty so zelenym pasikom!!!!)
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Nevím jak u toho golfa, protože jsem se u nich nikdy nezajímal právě o tyto motory ale vždy o jiné, ovšem u feldy je opravdu problém s tím, že konstrukce komůrky ve spojení s relativně nešťastnými vstřiky umožňuje větší nasákání oleje ve spalovacím prostoru naftou. Se samotným čerpadlem to nemá zase až tak moc společného, protože tomu je celkem fuk jak probíhá v motoru mazání a plnění pokud je dobře nastaveno. Interval výměny je na tomto motoru právě proto nastaven velice dobře na tak málo a nepomůže tomu ani lepší olej. Žádný olej totiž není schopen ten bordel jímat méně a tedy po tomto intervalu i sebelepší olej je v těchto motorech špatný. Samozřejmě tak jako každý jiný motor to vydrží pár set tisíc kilometrů i s nepravidelnými výměnami, ovšem na motoru se to podepisuje mnohem více. Jelikož ale zrovna felda je starý pekáč, kterému až odejde motor, je lepší to strčit do škarpy, tak není moc proč to řešit. Já servisní intervaly snad na všech autech celkem dodržuji, ale třeba zrovna na feldě se mi taky při poslední výměně stalo, že jsem ji nějak zazdil a vyměnil to až při 10tkm.
Monty

Příspěvek od Monty »

Mal si pravdu,tiez som asi pred 3 mesiacmi ( pre dobro motora) presiel z 15W40 na 10W40 polosyntetiku a skutocne ten motor zacina nejako hrkotat a ano,pri malych rychlostiach aj tie ventily nejako divne rachotia,ako na starej skodovke. Zajtra ma caka 500 Km jazdy dialnicou aj mesto,tak dufam ze to obidem v pohode a pojde tam asi pekne naspat 15W40 ten fungoval bez jedneho zaklepania,len akurat zimne starty boli tazsie (lebo uz som menil pastorok)
V benzinovom motore mi ta polosyntetika ide senzacne,ale tu bude chyba ten olej.

Neviem si predstavit,ako to asi chodi ked je tam 5W40,alebo 0W40,lebo su stranky,kde pisu pre feliciu diesel aj 0W30 aj 5W30. Inak ak mam 400-900 korunovy olej menit po 7500 Km tak to je luxus. Ten mineral po 8000 Km vymenim v pohode a aj pre motor to bude dobre.
smazany clen - FK

Ono může mít felcie klidně i 5W40. Ale zásada je, že se tam má lít od výbory pořád to samé a změna se nedoporučuje!
Takže pokud si někdo přál od výroby tam mít 5w40, tak ho tam má a motoru to jen prospěje.

Mně tam lijou celou dobu 15w40 Castrol a tak to nejlepší co jsem mohl udělat, je koupit místo obyčejného ten nejkvalitnější 15w40 Castrol a šup ho tam.
A motoru to velice prospělo. Zdá se mi, že je tišší, líp jde do otáček a spotřeba mi taky něco klesla.

Opravdu přechod z 15w40 na nižší se v pozdějším věku automobilu vyloženě nedoporučuje z odůvodněním možného poškození motoru při možném uvolňování usazenin. Ale taky jsem nebyl daleko od tohoto životního omylu. Naštěstí mně moje intuice a informační dálnice uchránily. V tomhle bodě se i můj dvorní garážový mechanik mýlil. Chtěl mi tam tu spropadenou polosyntetiku nalít. :roll:
Zbysek - FK

S uvolňováním usazenin nemá řidší olej vůbec nic společného. Toto platilo pouze v dobách, kdy se opravdu dle značení oleje dělily na minerál, polo a plnou syntetiku a díky tehdejším agresivním příměsím v plné syntetice to opravdu rozpouštělo to co minerál nechával usazené. Ovšem doba za ty roky řádně postoupila ve vývoji a když dnes dáte jakýkoli olej 15w40 a po něm třeba i 5w40 (nemluvě o 10w40), tak nerozpustí vůbec o nic víc. On totiž nemá čím, když má stejné schopnosti jako ta patnáctka, akorát je řidší a má naladěnou jinou teplotní charakteristiku.
To že by se oleje neměly střídat je pravda, ovšem pouze v případě, že dáváte každou náplň něco jiného. A tady nejde ani tak o hustotu, ale o naprosto jiné složení (například jednou nějaký obyč mogul a podruhé nějaké Liqui Molly dokonce se sírou). Za tohle vám motor opravdu nepoděkuje. Pokud splňuje daný motor specifikaci, není vůbec problém tam nalít řidší olej ani po x letech, pokud je na něm vše ok a nebude to někde téct. Samozřejmě je nutno počítat právě s nižší hustotou a tedy možností cvakání zdvihátek, která se nedokáží tak naplnit. Ovšem toto cvakání je přípustné pouze chvíli po startu, kdy jsou prázdná a u hustšího by prázdná nebyla. Poté co se natlakují, je to bez problémů. Pokud se vám nenatlakují ani tak, je problém v mazací soustavě, kdy čerpadlo podává řidší olej s menším tlakem = má vůle. V tomto případě je výhodnější zůstat na hustém oleji i přes tužší zimní provoz, protože je to levnější než oprava všech vylágrovaných dílů.

Jinak člověk by tam také měl lít pořádný olej, protože není 10-tka jako 10-tka, jelikož něco je ještě polosyntetika, některé dokonce i skoro minerál a některé jsou plná syntetika. Je to přímo podle dané specifikace směsi a jak už jsem napsal dnes se to už proto ani raději na tyto pojmy nedělí, jelikož to často nepasuje.
Pokud víte na jaký olej auto jezdilo doposud, rozhodně tam lijte ten samý, pokud to není totální šmejd. V případě castrolu bych opravdu na nic jiného nepřecházel a lil tam jen castrol, protože v případě přechodu hrozí opravdu šok pro motor, jelikož oleje od castrolu jsou již mnohokrát ověřeny, že jsou prostě špatné.
smazany clen - FK

No ano, těch ale je tam mnoho. Proto rada zní nepřecházet na jiný olej ani za nic.

No jo, další odpůrce Castrolu.....
Není nejlepší a ani nejhorší. Já mám Castrol Magnatec 5l za něco přes 500 kč, takže je to v poho.
"Castrol Magnatec 15W-40 A3/B3 kombinuje "inteligentní" molekuly se syntetickou technologií zajišťující silnější film ochranné vrstvy. Udržuje motor na špičkové úrovni po delší dobu." :lol:
Když je Castrol takový shit, tak proč mi motor šlape jak hodinky, spotřeba super a vůbec nežere olej a to má najeto 140 tisíc. Garantuju, že celých 11 let se tam leje Castrol 15w40. :roll:
Zbysek - FK

Tenhle motor musí jako hodinky šlapat i po 300tkm a ne po té trošce co s tím máš najeto. Tohle opravdu není vlivem oleje. Pokud se používá stále stejný olej a od začátku je tam castrol, není to špatné, protože motor je na něj zajet a to že se trochu více lepí a další jeho neduhy jsou tak minimalizovány. Kdyby jsi tam jednou dal shell a potom se zase vrátil na castrol, je to horší. Naštěstí tenhle motor je fakt skoro ingot, který snese snad vše a právě proto jich jezdí spousta s nájezdem přes půl milionu kilometrů v pořádku. Vady castrolu jdou vidět hlavně po rozebrání citlivějších benzinových motorů, u nichž už jsem viděl spoustu repasí mazací soustavy po oddělání castrolem. Mezi olejáři by ti rzhodně castrol nikdo nedoporučil, toho se opravdu neboj. Všichni kdo se úproblematikou zabývají hloubkově totiž moc dobře vědí podle zkušeností, že castrol je velice drahý obyčejný olej, za jehož cenu lze pořídit něco mnohem kvalitnějšího.
icestring

Příspěvek od icestring »

Zbysek,

fakt by ma zaujimalo, ako je to s tym castrolom - mas link na nejake dlhodobejsie porovnavacie testy olejov, kde by castrol vsiel nejako zvlast zle? Su to HC oleje, no a co? Z coho sa vyraba "cista" syntetika? Vieme presny postup, ako to vyrabaju? Pytam sa len preto, ze v mojej felde je castrol od prvej vymeny oleja, dokonca 5W40, teraz ma najazdene cca 170000 a neviem co by som mu vytykal - auto startuje dobre a hlavne - dymi asi tolko ako elektromobil :mrgreen:, uplne jedno ci za studena alebo za tepla - za co, si myslim ze vdacim prave tomu castrolu. Lebo ked sa pozriem na niektore, napr aj Octavie - dymia na hanbu a to maju nabehane menej ako ja. A to ho vobec nesetrim.. Takze - fakt by ma zaujimala nejaka seriozna studia, ktora by ma presvedcila, ze to s tym hanobenim :) castrolu nie je len taka cielena kampan..
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Ja mám na Castrole najazdených skoro 330 000km a podľa servisu je motor ako nový. Takže by som to nejako tragicky nevidel.
vladon - FK

Příspěvek od vladon - FK »

Ja kupuju poslednich par let nejaky 15W 40 v Lidlu,ani nevim znacku, jen to tusim vyrabej nemci, tak jsem si rekl ze to asi nebude takovej smejd a nepozoruju nejake zhorseni. Stoji 300Kc/5L, ale da se koupit v akci za 199 nebo 219kc, tak jsem se na par let predzasobil.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Zkus sehnat značku, jsem zvědav co to bude :shock:
Radek1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek1 »

Já jsem tuhle sračku z Lídlu jednou ze zajímavosti zkusil a po 100km ujetých po dálnici to na volnoběh nemazalo,tak šel okamžitě pryč a dal jsem tam pořádnej olej.
vladon - FK

a tao jak poznam ze na volnobeh nemaze?
Radek1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek1 »

normálně mi blikala,nebo spíš skoro trvale svítila kontrolka mazání.
vladon - FK

ses si jistej ze je cidlo v poradku? Vim ze ti to na jiny olej nedela,ale nezda se mi to, ze by to bylo olejem.
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Můj děda tím neřádem mazal fáčko. Když jsem mu na jaře dělal ventily, nestačil jsem se divit. Pod víkem byly šupiny karbonu, nebo co. Komplet zasračkovaný motor.
1,6 sportline 1999
DonSalieri

Příspěvek od DonSalieri »

Tak tuhle sračku z Lidlu bych nedal ani do té nejvyběhanější stodvacítky...Pokud vím tak Lídl prodává jen olej W3 Carcare 15W40, který rozhodně neplní normy co má na obale...Jen pro zajímavost- co jiná jazyková verze to jiné specifikace jednou uvádí API SF pak zase SJ, takže nikdo neví co je v kanystru..Řešilo se to na i na olejářkým foru a někdo volal do Lidlu a olej je skutečně pouze API SF což je pro vozidla vyrobené před rokem 1989 a ani tam bych ho nelil..Vždyť za podobné peníze lze sehnat např rozlívaný Mogul GX-FE 10W40 což je celkem slušný olej narozdíl od výrobku firmy W3, který se olejem nazývat ani nedá...Je dobrej tak na oddělání motoru-chudák auto!!!
1.9TD Passat Variant....
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Co jsem před dvěma lety Felišovou koupil tak jsem do motoru i převodovky (při výměně spojky) použil olej FUCHS 10W40. Neměl jsem zatím nejmenší potíže. Za ty dva roky při výměnách po 10tis. mám naježděno 43.195km.
Naposledy upravil(a) Jojin dne stř 26. srp 2009 20:10:43, celkem upraveno 1 x.
FELICIA 1,9D GLX cca 300 000 km
Obrázek

Velké závady mívají banální příčiny. (můj otec)
Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká. (Miroslav Horníček)
Moudrost přichází s věkem. Někdy však věk přijde sám.
vladon - FK

Zdravim, mam prosbu, dosla mi zasoba filtru a neco bych zase rad nakoupil, tak 5-10ks, at na to nemusim porad myslet. Dival jsem se ze uz se dnes da koupit dokonce filtr zA 50kc, z cehoz mam strach i ja, tak jsem se chtel optat, zda me poradite levnej dobrej filtr. Uz ani nevim co jsem driv pouzival za znacku, krabice jsem vyhodil. V podstate ten samy dotaz mam i k palivovemu a vzduchovemu, nastal cas udelat trosku udrzbu a posledni vzduchac se me 2x nezda, je mozny, ze by byl tolik hustej, ze malo propousti vzduch a diky nemu je auto linejsi, popr. jezdi se zvysenou spotrebou?

Dik za info(a).
Zbysek - FK

Vzduchový filtr má samozřjemě ohromný vliv na spotřebu a celkový chod motoru, ale že by byl až natolik málo pórovitý, že by to šlo už na novém poznat je divné. Ovšem když tak mrknu v jakých cenových relacích nakupuješ, je to dost možné.

Já zrovna dnes taky kupoval další náplň do motoru a filtr a samozřejmě jdu s filtrem opět v kvalitě Mannu. To ovšem nesplňuje tvé požadavky na cenu. Byla by pak možnost koupit tradiční polské filtry, které jsou sice levné, ale člověk prostě musí počítat s tím, že se z nich vyplavují špóny.
vladon - FK

Zbysku, ja jsem psal ze se daji dnes uz koupit filtry za 50kc atd,ale ne ze jsem je pouzival. Bral jsem drazsi,ale nevim znacku. To same vzduchac, ten stal taky cca kolem 150kc,ale to neni original, ktery ma pry lepsi prostupnost vzduchu, to jsem tenkrat nejak neresil, kdyz jsem kupoval nouzovku.

Jak sis jiste dle mych prispevku za tu chvili co tu jsem vsimnul, tak ja na mem aute jdu vylozene po spotrebe, tak si urcite dovedu spocitat, ze kdyz koupim vzduchovy (potazmo jine filtry) o nejakou stovku draz, tak se mi to nekolikrat vrati na spotrebe. Na druhe strane nerad zase kupuju veci, kde zaplatim pouze za znacku a parametry jsou stejny s filtrem 3x levnejsim.
Prave proto jsem se ptal, cim se mam ted predzasobit (olej. filtry), protoze ja nerad po kazde vymene beham do autodilu pro dalsi filtr a nebo ho nedejboze chodim shanet tesne pred vymenou.
Kdysi davno pred lety jsem koupil asi 10filtru za 99kc (ted uz jsou drazsi), znacku opravdu nevim, ale to jsem jeste o FK foru nevedel, abych se poptal nezavisle lidi, protoze vsichni vime ze prodejcu vetsinou nema smysl se ptat, kazdy prodava to nejlepsi :)
Proc se ptam na ty filtry, cetl jsem nejake letme prispevky o ruznych kvalitach, tak proto bych sel rad do vyzkousene znacky.To same olej a vzduchovej filtr,
vcera jsem s hruzou zjistil, ze me felda po egr off a ruznych dalsich operacich jede i s opicimi kapkami po dalnici na rovine max 160 (dle navigace).

Nevim jestli jsem ji "zkurvil" tim ze posledni dva roky jezdim hodne na spotrebu a da se rict ze skoro podtacim motor (ne pravidelne, ale obcas prece jen jo) a nebo za to opravdu muze ten olej z Lidlu a vzduchovej filtr viz vyse,ale rad bych auto pokud mozno uvedl do stavu, aby jezdilo jak ma.
Pak kdyz ani toto nepomuze, tak se podivam v jakem stavu jsou rozvody a pak popr. zkusim pootocit cerpadlem. A pak se nas*** a dam tam druhej motor, kterej sem vcera koupil za 1200Kc (komplet nastrojenej a funkcni :) Tu posledni vetu ber samozrejme s rezervou..
Zbysek - FK

:D , tak to pak jo. Já už myslel, že tam cpeš právě vše tak levné.
To že tam dáváš shit olej, který tam v podstatě ani nemá co dělat může maximálně způsobovat horší mazání, ale díky tomu ti to nepojede hůř (nejelo by to postupně vůbec). Tedy jde vidět, že i ten shit olej felda pobere (ještě aby ne při tomto typu motoru), ale rozhodně to není něco, co by mu prospívalo.

Olejové filtry dnes vyrábí opravdu kupa značek a tak už není výběr tak jednoduchý jako dříve. Nejlepší je má firma Mann (díky nejpřesněji nastaveným tlakům obtokáče), ovšem tento filtr stojí skoro 200,-. V té samé ceně je většina ostatních kvalitních značek s trošičku nepřesnějšími nastaveními (které tak moc nevadí) jako champion, filtron atd. Samozřejmě lze koupit i febi (náhrada originálu) za čtyři kila, což je zcela zbytečné při kvalitě Mannu za polovic.
No a nebo je možnost jít do něčeho jako starline, což je opravdu ta nejhorší ale levná volba.
Tedy pokud koukáš opravdu na tu cenu, vem kupu filtrů kvalitního výrobce v akci (například nyní filtry Delphi za 90Kč)

Vzduchové filtry jsou na tom velmi podobně. Opět shit starline, kvalitní champion, delphi, filtron... a perfektní ale dražší Mann. Mann je zde vhodný spíše kvůli dobré filtraci (to ještě díky dvěma různým provedením filtru pro ještě lepší filtraci), ale mají o maličko horší průchodnost. Tedy v tvém případě bych volil nějaký z těch dobrých a opět pokud možno v akci, když chceš tedy nakupovat do zásob.
Pak jde o to jak často vzducháč měníš a jaký máš nájezd, jestli by tě nakonec nevyšel lépe například KN za 1500,- , který budeš už pořád jen prát a dávat zpět.

Já tedy nakupuji na feldu vše až před potřebnou výměnou, protože mi přijde zbytečné to kupovat předem, když ani nevím jak dlouho s ní ještě budu jezdit. Pokud to je ale u tebe výhledově dlouhá doba dopředu, chápu ty zásobární nákupy.
Odpovědět