napájení rádia

dotazy a rady na vše kolem hudby
trivet
Kontaktovat uživatele:

napájení rádia

Příspěvek od trivet »

Zdravím, potřeboval bych radu ohledně zapojení rádia, tahám + a - kabel přímo od baterky a dál bych potřeboval vědět kam napojit ten "spínanej +" aby se mi rádio zaplo když otočím klíček do polohy 1 ale zaroveň hrálo dokud ho nevytáhnu. Zatím se mi povedlo najít akorat na spínačce "15ku" ale ta mi vypne rádio hned jak zase vrátím klíček do polohy 0. Půjde to vůbec tak u Feldy udělat? Dík za rady Formis
smazany clen - FK

Re: napájení rádia

Příspěvek od smazany clen - FK »

spínaných +12V je na kontaktu 15 na spínací skříňce. Většinou je tam jeden kontakt spojený vedle něj ještě volný, takže stačí napojit na něj konektor. Když se mrkneš pod spínačku, tak by to měl být černý kabel, ale raději si to ještě proměř, ať to nemáš nějaké předělané třeba. Případně je možnost to brát z pojistkovky samozřejmě, ale pokud máš na té spínačce ten kontakt ještě volný, je to jednodušší.
trivet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trivet »

Já vím, tu 15 volnou jsem našel ale když jsem ji proměřoval tak je zapnutá jen v poloze 1. Já bych to chtěl tak že když ji vrátím z tý 1 do nuly nebo na polohu stop aby to pořád hrálo. Abych při hraní neměl spuštěbý ostatní spotřebiče jako je větrák..... Aby se to vyplo až když ten klíček vytáhnu jako to funguje třeba v Octvii 1 nebo v C3 ale jak tak koukam tak to nepůjde, nebo nějaký jiný nápad jak to realizovat?
smazany clen - FK

Jo takhle to myslíš. No tak toto jsem ještě nezapojoval teda, ale i tak by to mělo jít i na feldě pokud máš imobilizér. podle něj to potom spíná elektriku, takže by to šlo píchnout na něj a dokud by byl klíček ve spínačce, tak by to fungovalo.
PavelZ - FK

Příspěvek od PavelZ - FK »

trivet píše:Zdravím, potřeboval bych radu ohledně zapojení rádia, tahám + a - kabel přímo od baterky a dál bych potřeboval vědět kam napojit ten "spínanej +" aby se mi rádio zaplo když otočím klíček do polohy 1 ale zaroveň hrálo dokud ho nevytáhnu. Zatím se mi povedlo najít akorat na spínačce "15ku" ale ta mi vypne rádio hned jak zase vrátím klíček do polohy 0. Půjde to vůbec tak u Feldy udělat? Dík za rady Formis
bez další elektroniky asi těžko. Na sv. 15 je +12V jen když máš zapnuté zapalování. Taky je ale na spínačce kontakt P, kde je +12V při vyndání klíčku.
smazany clen - FK

PavelZ píše: Taky je ale na spínačce kontakt P, kde je +12V při vyndání klíčku.
No tak v tom případě je to ještě jednodušší. Stačí jedno relátko a už to bude fungovat. Ani nevím že tam takovej kontakt je. Je to takhle u novějších aut s těma klíčkama oboustranýma ale u feldy (staré) jsem to nevěděl.
trivet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trivet »

Moc díkas, ten kontakt P jsem našel, ale vubec nevim co sehnat a udělat pro to aby to fungovalo opačně. Jaký relé nebo co jste to psali? Kde to seženu? Tomu už něják nerozumím :cry: .
trivet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trivet »

Haló chlapaci? jak to mam teda udělat aby to fungovalo? ;)
smazany clen - FK

No když je tam teda ten kontakt P, který má +12V v případě vytaženého klíčku a 0V v případě zasunutého klíčku, tak tak normálně pořídíš klasicképřepínací relé, na které napojíš pro ovládání cívky elektromagnetu kostru a kontakt P a na vstup přepínaného kontaktu přivedeš 12V pro napájení rádia a na jeden z výstupů, který bude sepnutý v případě, kdy do relé nejde žádný proud napojíš rádio. Tím tedy když bude klíček ve spínačce, relé nepracuje a je sepnuto +12V na větev, která je přitahovaná pružinkou. Když klíček vyndáš, začne do relé jít +12V a rozpojí se to.
Jedinou nevýhodu to má v tom, že to bude brát proud když bude vytažený klíček, ale to relé si vezme dost málo, takže to asi nemá cenu řešit. Lépe by to šlo vyřešit elektronickou cestou a ne takhle relátkem, ale bylo by to podstatně složitější.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Zbysek píše:No když je tam teda ten kontakt P, který má +12V v případě vytaženého klíčku a 0V v případě zasunutého klíčku, tak tak normálně pořídíš klasicképřepínací relé, na které napojíš pro ovládání cívky elektromagnetu kostru a kontakt P a na vstup přepínaného kontaktu přivedeš 12V pro napájení rádia a na jeden z výstupů, který bude sepnutý v případě, kdy do relé nejde žádný proud napojíš rádio. Tím tedy když bude klíček ve spínačce, relé nepracuje a je sepnuto +12V na větev, která je přitahovaná pružinkou. Když klíček vyndáš, začne do relé jít +12V a rozpojí se to.
Jedinou nevýhodu to má v tom, že to bude brát proud když bude vytažený klíček, ale to relé si vezme dost málo, takže to asi nemá cenu řešit. Lépe by to šlo vyřešit elektronickou cestou a ne takhle relátkem, ale bylo by to podstatně složitější.
No ono si to relé něco vezme,a neřekl bych že to bude až tak zanedbatelné,kor pro někoho kdo jezdí jednou za čas.
Alf

Příspěvek od Alf »

Jednou z možností je taky vypínat ,, výkonové plus " kontaktem Imobilizéru,
nebo nějak napojit relé na centrál aby ti sepnulo když bude odemčené auto.
Pokud budeš v autě, půjde ti rádio a když zamkneš nebo zapneš alarm tak se výkonové plus odpojí a nebude ti to vybíjet baterku.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
smazany clen - FK

Ivarek píše: No ono si to relé něco vezme,a neřekl bych že to bude až tak zanedbatelné,kor pro někoho kdo jezdí jednou za čas.

Dnešní kvalitní relátka mají odběr v řádech několika málo desítek mA (většinou 20-30), takže to není žádná hrůza a na většině felicií žere mnohem více další elektrika. Ale samozřejmě šlo by to vyřešit i jinak pro menší odběr, jenže to je tak pro elektrikáře.
Alf

Příspěvek od Alf »

Holá Felda ( hodiny a centrál ) 8 mA, ABS, AIRBAGY, nemají vliv .
Až alarm ti to zvedne o nějakých 15 mA.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

V této diskuzi jsem nenašel přímo, ale proklikal jsem se z ní na stránky s popisem ISO konektoru na autorádio, tak jej sem přidávám: http://www.skoda.panda.cz/clanek.php3?id=323" href="_blank
smazany clen - FK

Zbysek píše:spínaných +12V je na kontaktu 15 na spínací skříňce. Většinou je tam jeden kontakt spojený vedle něj ještě volný, takže stačí napojit na něj konektor. Když se mrkneš pod spínačku, tak by to měl být černý kabel, ale raději si to ještě proměř, ať to nemáš nějaké předělané třeba. Případně je možnost to brát z pojistkovky samozřejmě, ale pokud máš na té spínačce ten kontakt ještě volný, je to jednodušší.

zdravím, chtěl bych se zeptat - kontakt 15 je na spínací skříňce označen nebo ne ? -- než to rozdělám chtěl bych vědět do čeho se pouštím ;) ... dky za odpověď
Monstrak - FK

Příspěvek od Monstrak - FK »

Bez odběru a s relé je to jednoduchý. Na vstup relé Kontakt P a +12V. Na spínaný výstup příjde napájení autorádia.
Když tak nad tim přemýšlím, přišel jsem na to, proč mi po vložení klíče nefunguje DO :D . Asi to mám omylem zapojený na ten kontakt P.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 29. kvě 2008 12:51:49, celkem upraveno 2 x.
Monstrak - FK

Novej nápad tentokrát bez relé, ale ten kontakt P se musí ukostřovat po vložení klíče jinak to fungovat nebude.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 09. čer 2009 17:28:40, celkem upraveno 1 x.
Monstrak - FK

Tak takhle to vlastně půjde jen u (starých) autorádii bez vstupu do spínačky, pokaždý by se vymazala paměť. Takže použitelnej je návrh pouze s relé.
hotdog
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hotdog »

NO JÁ BYCH SE BÁL ZAPNUTÉHO RELÉ KDYŽ NEJSEM U AUTA. JEDNAK MAJÍ ODBĚR A JEDNAK KVŮLI BEZPEČNOSTI.
autohifi SPL napořád
osobní rekord 156,7 db
2006 6. místo ME EMMA Bern
2005 5. místo MČR dbdrag racing - 140,3 db
2006 2.místo MČR dbdrag racing - 144,5 db
2007 3.místo MČR dbdrag racing - 149,7 db
2008 Mistr republiky dbdrag racing, CZ rekord v Super Street 3-4 - 156,7 db
2009 2 místo MČR dbdrag racing - ani nevím kolik tam bylo
2010 zatím jen 152,1 v kat. St. B
http://usblaster.tym.cz
Monstrak - FK

O kousek výš je popsaný jak to zapojit bez zapnutýho relé v době nečinnosti.
Na vstup ovládání relé bude kontakt P a +12V. Na spínaný výstup příjde kabel zapnutí autorádia. Chtělo by aby někdo zjistil jestli to bude fungovat.
Odpovědět