Aditiva do maziv

:)
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Aditiva do maziv

Příspěvek od Jojin »

Rád bych znal názor na různá aditiva do olejů jak motorových tak převodových. Mám na mysli přípravky jako SLICK50 nebo XERAMIC.

http://www.olejspol.cz/castrol-zbozi-de ... 50-ml-487/
http://www.olejspol.cz/castrol-zbozi-de ... 80-ml-489/
http://www.tuning-centrum.cz/katalog/8251-slick-50
FELICIA 1,9D GLX cca 300 000 km
Obrázek

Velké závady mívají banální příčiny. (můj otec)
Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká. (Miroslav Horníček)
Moudrost přichází s věkem. Někdy však věk přijde sám.
Zbysek - FK

Re: Aditiva do maziv

Příspěvek od Zbysek - FK »

Osobně bych nikdy žádná aditiva do olejů nepřidal, protože vždy naruší samotnou strukturu oleje a i když nějakou věc třeba zlepší, několik dalších klidně zhorší. Pokud chce někdo dávat aditiva, není to o tom tam nalít něco komerčního, ale něco přímo namíchaného pro speciální účely (k tomu se ale běžný člověk nedostane).
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Nebrat, nejlepší aditivum je dobrý olej měněný zavčas. Před lety jsem zkusil kde co (Ekolube, Xeramic, Liqui Moly MoS2, Bardahl No Smoke, Bishop) a efekt žádný, případně krátkodobý, max. však na peněženku. Efekt uvedených aditiv je max. do výměny oleje, což mě připadne jako dost drahý špás, když za ty prachy se dá pořídit až 2x výměna 10W40. V případě přísad s pevnými částicemi (teflon, keramika, MoS2) dochází k usazování na dně vany se všemi důsledky.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Dobrá, proč ale přidáváme aditiva do nafty která by měla na tom být úplně stejně jako jsou oleje. Mám z informací které dostávám od mechaniků spíš pocit že jejich averze vůči těmto aditivům jsou spíš legendy nez něco podložené fakty neboť když položím přímou otázku proč jim tak vadí tak se většinou dozvím že o nefunkčnosti či závadnosti ví z doslechu.
Obrázek

ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

U paliv je to něco zcela jiného. Olej kupuješ v uzavřeném balení se standardní kvalitou. Paliva cestou k pumpě své složení často mění a jistotu nemáš žádnou. Další věc je např. u nafty její původ (ruská - více sirnatá x norská, arabská) atd. U nafty je hodně doporučován VIF aditiv. http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php ... hlight=vif
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Já kdysi zkoušel přísadu do oleje kvůli tomu že dolívám na 1000km 1l a účinek žádný.Akorát v peněžence.A to ještě opačný než bych čekal.A dělal jsem motor na fáčku kde majitel nalil aditivum s keramikou,ta se usadila na dně,navíc to rozpustilo karbon nalepený na bloku a tahle usazenina zalepila sací koš.A jak píše ka-spel.Se všemi důsledky.
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Jasně, i když nechápu kde se vzala složka rozpouštějící úsady v přípravku který nic takového neobsahuje... Co ale převodovky, jsou aditiva specielně určená pro tyto zařízení.
Také by mě zajímalo co jsou ty důsledky úsad v olejové vaně. Pokud používám kvalitní oleje měly by být minimální protože karbonové produkty olej na sebe váže (správně podotýkáš při správném intervalu)a pokud máš na dně špony ...
Naposledy upravil(a) Jojin dne sob 29. srp 2009 18:06:07, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Možná tam něco je.Já nevím.Moc tomu nefandím.pokud je něco opotřebené,tak žádná přísada to nedokáže dát dohromady.
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

p
Měl jsem starou stodvacítku, tenkrát frčel SLICK50 a tak jsem ho do ní nalil v cca 40tis.. Ještě ve 150tis. měl motor velice dobré kompresní tlaky které neodpovídaly počtu kilometrů.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne sob 29. srp 2009 18:12:01, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Obrázek

Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Já mám na felis kompresní tlaky kolem 12-13 a má najeto skoro 400 000km bez nějakých přísad a úprav.Navíc na LPG
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

pridani aditiva do oleje se testovalo ve svete motoru cislo 35/2009 , v praktickem testu.. a vyslo to velmi zajimave...
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Ještě jsem si vzpomněl na jeden argument ... ministerstvo obrany Spojených států má svůj vozový park kompletně ošetřený přípravkem SLICK50, je to standard který USARMY používá již řadu let. Američané bývají z našeho pohledu, z pohledu Evropanů v některých ohledech dětinští. To se nedá ovšem říci ve věcech týkajících se techniky a technologií, tam se projevuje jejich praktičnost a pragmatičnost. Jinými slovy ... nebudou si plošně cpát do vozidel pro armádu něco co nefunguje.
Obrázek

ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Mildacaso píše:pridani aditiva do oleje se testovalo ve svete motoru cislo 35/2009 , v praktickem testu.. a vyslo to velmi zajimave...
Nemá někdo scan? Jinak o přísadách http://www.rozhlas.cz/vedaarchiv/techno ... ava/219617
http://oleje.cz/index.php?left=main&page=clanky_mytus10
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

svet motoru asi nikdo necetl ale tam to testovali prakticky na starem aute lada samara... nalili aditiva a najeli cca 100 km, vypustili olej.. a motor bezel dal nekolik km.. Pak na zvedaku sundali vanu a koukali jak motor hezky beha.. Motor se zastavil po 32 nebo 35 km nyni nevim
DonSalieri

Příspěvek od DonSalieri »

To Kaspel: Scaner nemam, ale pokud mas zajem hodim ti na mail vyfoceny clanky digitalem..
1.9TD Passat Variant....
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Ty články jsem pochopitelně četl. Nemohu se ubránit dojmu že pan docent odmítá cokoliv jiného než olej, a strašit korozí je podle mého názoru nesmysl. Tedy nesmysl praktický nikoliv faktický, jinými slovy koroze v tomto případě je tak pomalá že by motor definitivně zničila ož dlouho potom co by jeho kov byl v igotech. To co je v článku připisováno korozi je mechanické opotřebení ...
Obrázek

Odpovědět