sisin - svařování - Ostrava

Nabídka služeb klubáků pro klubáky
Pravidla fóra
Cílem této sekce je dát na vědomí který člen klubu poskytuje nějakou servisní službu pro ostatní "klubáky"

každý poskytovatel si založí vlastní topic aby byl přehled

jako příklad uvedu toto: ;)

název tématu:
Luka$ - diagnostika

text v tématu:
CO: diagnostika VAG, zjištění PIN kódu Imobilizéru
KDE: Východní čechy
KDY: Dle dohody, většinou po 17h
KDO: Luka$
sisin - FK

sisin - svařování - Ostrava

Příspěvek od sisin - FK »

Kdyby někdo potřeboval něco zavařit tak by se to dalo domluvit.Státnice na CO2 a elektroddu mám+ trubka v poloze HL-045 na elektrodu,kotlové desky,tlakové nádoby-vše EN+základ na argon.Svářečku na elektrodu i na CO2 bych mohl půjčit(svoje nemám),ale lepší je mít svoje k vůli převozu.Argon nemám,elektrody podle nároků na svary můžu zajistit.Takže svary s doložením zkoušek svářeče není problém.Vše záleží na domluvě.Pro členy klubu skoro zdarma,nebo nějaký destilát a jinak podle domluvy podle náročnosti a požadavků na svary a atestaci(třeba protislužbou nějaká drobná oprava na autě ).Né že bych měl tolik času a byl dobročinný ústav,ale já už jsem od narození tak blbý,že mám nutkání furt někomu pomáhat.Takže jestli někdo něco podobného potřebuje tak se ozvěte a nějak se domluvíme.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 15. srp 2009 7:35:43, celkem upraveno 1 x.
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Re: Nechce někdo něco zavařit?

Příspěvek od hromyblesky »

co takhle kdybys mi zavaril 30kg okurek?to zvladnes?a i s papirama? :lol:
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
sisin - FK

Re: Nechce někdo něco zavařit?

To je vůl :lol: :lol: :lol: ,ale přechodové elektrody (z plechového víčka na sklo) si seženeš sám.....Jinak ti můžu taky pěkně zavařit!!!! :lol: :lol: :lol:
favo

Re: Nechce někdo něco zavařit? KROMĚ HROMYHO OKUREK!!!

Příspěvek od favo »

Koukám že v Ostravě je dnes veselo :D Já bych pak někdy možná z Tebe tahal spíš rozumy páč jsem si koupil svářečku za nějakých 20000,- ale moc zběhlý v tom nejsem , něco nabodovat a tak ale co jak nastavit a podobně. Už víc jak dva roky mi leží v garáži skoro nevyužitá tak ať aspoň vím co stím :D
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

COcko je pro tupce,to pochopi kazdej akorat je nejhorsi kdyz zacatecnik jeden den svaruje dobre a druhej den hodinu toci s knoflikama pac svary stoji za hovno a pak prijde na to ze si zapomel pustit plyn

myslim ze s CO2 se nauci svarovat kazdy(tim myslim obyc svary a body ,ne nejaky kolejnice a sileny svary nad hlavou)
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
Michal71717 - FK

Příspěvek od Michal71717 - FK »

co takhle nerez a hliník umíte někdo?
Macman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Macman »

mi stacilo varit obloukem ... pri kazdem zapaleni se mi prilepila cela elktroda na matrerial a uz jsem ji nedostal dolu...za pul hodiny bylo 20 elektrod v p.deli :D zbytek jsem nezkousel..u ohne to kazdemu praskalo bouchalo a k cocku jsem se nedostal:( .. tohle radsi prenecham profikum tak se nekdy ozvu ;) :D
méně znamená někdy více...
Obrázek
favo

Příspěvek od favo »

Tak nějaký základy s COčkem mám a něco málo už jsem za těch pár let posvařoval, ale i tak vím otom prd.
Moje felda 1.4 MPi
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

Na CO som samouk. Ale vlečku som si pozváral. Dokonca aj stopu drží, nejde šejdrem. Konštrukciu altánu a dve hojdačky na záhradu. Potom blbosti ako ponk, regále a podobne.Ale zvary pre istotu obrusujem, nie sú na výstavu. :lol:
sisin - FK

Pokud nejsou ůplný hnus tak je brousit nemusíš,stačí více hustší barvy :lol:
sisin - FK

.
Macman píše:mi stacilo varit obloukem ... pri kazdem zapaleni se mi prilepila cela elktroda na matrerial a uz jsem ji nedostal dolu...za pul hodiny bylo 20 elektrod v p.deli :D zbytek jsem nezkousel..u ohne to kazdemu praskalo bouchalo a k cocku jsem se nedostal:( .. tohle radsi prenecham profikum tak se nekdy ozvu ;) :D
Někdy stačí přehodit plus a mínus do správné dírky (přepólovat mezy sebou) :lol: a někdy stačí sehnad elektrody,které k dané svářečce patří.Můžou být taky staré nebo vlhké,pak to stačí dát do normální trouby(vyhřívaný toulec asi nemáš),ale nesmíš je zase přesušit,to by se ti pak samy loupaly a nestačil bys jí tlačit do svaru,takže bys tam měl samou strusku a póry,protože bys pořádně nenahřál oba materiály.Jak průměr podle výkonu svářečky tak jestli je to nějaké trafo nebo Tryodyna,Fronius nebo něco jiného.Elektrodama na Trafo na Tryodyně a opačně nezavaříš ani suché z nosa,bude ti to jenom jiskřit,lepit a nic víc.Jinak někdy stačí překontrolovat jestli třeba zásuvka nemá v pr*eli jednu fázi.V robotě nás vaří na jednom kotli třeba šest svářečů a jeden hodinu chodí kolem mašiny že mu nejede,kontroluje kostru a celou mašinu a pak to strčí do jiné zásuvky a ejhle ono to jede.Jinak jsou elektrody,kterýma se dá vařit i trafem i třeba tou Tryodynou,ale strašně těžko se shání a jsou dost drahé.V robotě je sice máme,ale jenom od průměru 3,2/4 a 5,ale výrobce a označení si nepamatuju,protože je nepoužíváme.To by mohlo stačit.Třeba ti něco z toho pomůže.
sisin - FK

hromyblesky píše:COcko je pro tupce,to pochopi kazdej akorat je nejhorsi kdyz zacatecnik jeden den svaruje dobre a druhej den hodinu toci s knoflikama pac svary stoji za hovno a pak prijde na to ze si zapomel pustit plyn

myslim ze s CO2 se nauci svarovat kazdy(tim myslim obyc svary a body ,ne nejaky kolejnice a sileny svary nad hlavou)
Podle tvých příspěvků si myslím,že už jsi nějakou tu cívku vytočil.No s tím plynem se to stane i lepším svářečům,že ho nepustí :oops:,ale s tím,že CO je pro tupce s tebou souhlasím jenom na 50% pač.....jestli někdo zavaří jeden den perfektně tím myslím,že svar vypadá a drží(je provařený) a druhý den si vezměš jinou mašinu tak to nemusí být to samé,protože ikdyž si obě mašiny nastavíš úplně stejně tak to nikdy úplně stejně vařit nebude a to vím z vlastní skušenosti,protože máme v robotě asi 10 svářeček a každá vaří jinak.Pak taky záleží jaký drát tam máš...průměr,jakou tloušťku materiálu budeš vařit,jestli stejnou nebo každou jinou,jaký plyn...výrobce,protože chodím k soukromníkovi na fušky a ten chce ušetřit,tak kupoval různé dráty značek,které jsem v životě neviděl a svary nebyly nic moc.Potom je taky nepatrný rozdíl jestli máš plyn třeba Mison nebo Stargon,protože pak se ti může trochu hádat složení drátu a směs plynu.Samozdřejmě si ho musíš pustit :lol: No a v neposlední řadě může mít vliv i složení materiálu,jinak se chová třeba 11 a jinak 15 materiál,ale to už jsme někde jinde.
Ale jak jsi napsal,že bodování a obyč svary by snad zvládnul i :roll: tak to máš pravdu,když si aspoň trochu umí seštelovat svářečku.Jinak by to musel být asi už jenom opravdový tupec,ale je fakt,že někdo prostě neumí ani to.Pak už má ale na*rané v rukách.Toť vše.
sisin - FK

favo píše:Koukám že v Ostravě je dnes veselo :D Já bych pak někdy možná z Tebe tahal spíš rozumy páč jsem si koupil svářečku za nějakých 20000,- ale moc zběhlý v tom nejsem , něco nabodovat a tak ale co jak nastavit a podobně. Už víc jak dva roky mi leží v garáži skoro nevyužitá tak ať aspoň vím co stím :D
Pokud budu vědět tak ti rád poradím a kdybych nevěděl tak bych se pokusit to zjistit v robotě.Napiš značku a něco kolem toho.Mělo by to být všechno v manuálu,ale ten asi nemáš jinak bys to určitě zvládl podle něho,jestli je to přidávání proudu po číslech a písmenech(D1,D2,D3,D4,D5...1 až 12) a přidáváš kolečkem drát ručně nebo jestli je to automat a má to čelní displej s plynulou regulací proudu a drátu a nebo jestli to má jenom plynulou regulaci proudu a drát si to přidává automaticky samo.Za 20 000 před dvouma rokama by to mohla být dost slušná mašina až se divím,že to máš dva roky v garáži nepoužité.Dá se to i nějakému soukromníkovi pronajmout na nějakou dobu,když má hodně zakázek a nechce na tři měsíce kupovat novou nebo starší zabavenou v exekuci.Napiš co k ní víš a uvidíme co se s tím dá dělat.
favo

Příspěvek od favo »

No asi takto , jsem úplný samouk a učím se formou pokus omyl. Svářecký průkaz nemám protože soustružníci si ho na učňáku nezasloužili a tak ho dělali jen záměčníci. Po konzultacích s kamarády svářeči jsem se rozhodl nekupovat levný šunty z OBI a podobně tipu Einhel, Gude a spol a koupil jsem českou značku Omicron a tip Omi 165 http://www.gamasvar.cz/1899-mig/4722-omi-165-/

Jediný co by mě tak nějak zajimalo zda existuje nějaký vzoreček nebo nepsané pravidlo jaký nastavit proud a množství drátu k dané tlouštce plechu a nebo je to jen na zkušenostech a tedy v mém případě pokusy a omyly. Ta svářečka není úplně nepoužitá , svařoval jsem s ní asi 4x za celou dobu co jí mám ale otom že bych jí pronajímal neuvažuji ani omylem. Já si jí koupil proto že jsem jí vždy chtěl (protože jsem vlastnil jen auta co rezivý) a věděl jsem že pokud si jí nekoupím hned tak už nikdy. Bral jsem to jako investici do budoucna až budu starý a budu mít spoustu času tak budu moc kutit v dílně kterou si taky na starý kolena pořídím :D
Dál by mě zajimalo jestli je velký rozdíl vařit normální železo a nebo nerez , vím že na nerez musím použít jiný plyn , měl jsem za to že Argon ale dnes mi zámečníci z vedlejší firmy radili spiš Korgon (snad jsem jim rozuměl dobře) . Ještě bych chtěl vědět zda se dá s COčkem vařit hliník (dural) pokud ano co k tomu budu potřebovat.
Moje felda 1.4 MPi
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

jo hele k tý triodyně, děda onehdá něco postavil s brutálním dynamem, snad z tanku nebo tak. A já s tím dneska nezavařím ani prd, furt se mi tam ty elektrody lepí, zkoušel jsem i nový, pravda - nesušil jsem. Jen občas se mi povede chytit oblouk, ale jinak nic... Je možný, že jsou v zásuvce přehozený fáze a tím pádem se to točí na druhou stranu a tím pádem je to přepólovaný? Jakej pól má bejt na elektrodě a jaký cca napětí naprázdno? A dá se i nějak změřit proud, co svářečka dává, abych si mohl "zkalibrovat" ten regulátor? Je mi jasný,že ampérmetrem s nějakým brutálním bočníkem (drát ponořenej do vody?), ale jak? Rovnou na ten drát píchnout kleště a měřit? A ještě jedna věc, když už chytím oblouk, tak elektroda je pod úhlem cca 45 stupňů skloněná ke mě? A posouvám jí jakoby od sebe anebo směrem "proti žhavému jezírku" ?
hromyblesky
Kontaktovat uživatele:

sisin to je jasny,,cukrar neudela svar ani za tyden,ja jen rikam ze pokud je nekdo kutil,ua ucenlivy clovek co ese neboji,tak se to nauci,sam ze hned nepujde varit kolejnice a pevnostni "podepsane svary" ale zkusi si to na zahrade na koleckach atd,pisu jen proto ze sem svarel uz asi vsim co existuje a co2 radim mezi nejlehci stroje na nauceni
Naposledy upravil(a) hromyblesky dne pon 24. srp 2009 19:56:28, celkem upraveno 1 x.
FAKJU BIČ
sisin - FK

Na elektrodě musíš mít plus.Jenom u jednych elektrod a teď si nevzpomenu u jakého to je svařování,jestli odporového nebo tak nějak se dávájí kleště s elektrodou do svářečky místo kostry a kostra do díry místo plusu,ale to asi nebude tvůj případ a my to taky nepoužíváme,jenom vím,že to existuje.Na to měření se musíš zeptat nějakého elektrikáře,ale když máš všechno dobře zapojené tak když se přilepíš a chvilku to podržíš tak se ti ta elktroda rozžhaví do červena a krásně se ti ohne.S tím přepólováním v zasuvce nebo zástrče máš pravdu,může to dělat a pak se to toší opačně,protože jestli to je něco jako z tanku tak tam můžeš dát osmičku elektrodu a zavaříš s tím v pohodě.Můj tatík má na zahradě comácí výrobu z trafa,které má max výkon 80A a vaří s dvojkama elektrodama.V robotě máme 400 a 630,ty čtyřstovky v pohodě utáhnou pětky a s těmy 630kama drážkujeme kořeny svarů a to je už mazec.Elektrodu taháš jakoby za sebou,když jsi pravák tak z leva do prava a naopak u leváka,nebo když jako pravák píšeš.Ale s tím měřením ti moc neporadím.

Ještě doplním,pro upřesnění,že elektrudu taháš směrem od tavné lázně a s kalibrací regulátoru proudu to si nejsem jistý jestli uděláš doma a jestli to budeš dělat sám tak asi plus mínus,ale to by ti mohlo stačit.My mašinu odstavíme když končí termín další prohlídky,zavoláme elektrikářům,ti si pro to přijedou,já si vezmu jinou mašinu a jedu dál.Až mají hotovou elektrorevizi a kalibraci tak mi to zase hezky dovezou až pod nos takže se o to vůbec nestarám.Takže ti ani neporadím jak to dělají.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 25. srp 2009 6:00:51, celkem upraveno 1 x.
sisin - FK

favo píše:No asi takto , jsem úplný samouk a učím se formou pokus omyl. Svářecký průkaz nemám protože soustružníci si ho na učňáku nezasloužili a tak ho dělali jen záměčníci. Po konzultacích s kamarády svářeči jsem se rozhodl nekupovat levný šunty z OBI a podobně tipu Einhel, Gude a spol a koupil jsem českou značku Omicron a tip Omi 165 http://www.gamasvar.cz/1899-mig/4722-omi-165-/

Jediný co by mě tak nějak zajimalo zda existuje nějaký vzoreček nebo nepsané pravidlo jaký nastavit proud a množství drátu k dané tlouštce plechu a nebo je to jen na zkušenostech a tedy v mém případě pokusy a omyly. Ta svářečka není úplně nepoužitá , svařoval jsem s ní asi 4x za celou dobu co jí mám ale otom že bych jí pronajímal neuvažuji ani omylem. Já si jí koupil proto že jsem jí vždy chtěl (protože jsem vlastnil jen auta co rezivý) a věděl jsem že pokud si jí nekoupím hned tak už nikdy. Bral jsem to jako investici do budoucna až budu starý a budu mít spoustu času tak budu moc kutit v dílně kterou si taky na starý kolena pořídím :D
Dál by mě zajimalo jestli je velký rozdíl vařit normální železo a nebo nerez , vím že na nerez musím použít jiný plyn , měl jsem za to že Argon ale dnes mi zámečníci z vedlejší firmy radili spiš Korgon (snad jsem jim rozuměl dobře) . Ještě bych chtěl vědět zda se dá s COčkem vařit hliník (dural) pokud ano co k tomu budu potřebovat.
Jestli vydržíš do zítřka tak se na to podíváme,já už u toho sedím od včerejška non stop(spal jsem hodinu a zase šup k bedně) prostě závislák a už se mi plantají písmena na klávesnici.Některé příspěvky jsem musel i 3x upravovat.Ale něco s tim uděláme,jenom vydž do zítřka,budu tu zase sedě od rána :lol: Jenom okrajově: ten Korgon je pravda,CO mašinou se dá vařit,nerez i hliník,ale musí ten hliník umět,jsou tam jiné hadice i plyn,na železo je jiný drát třeba OK Aristrod(ESAB) 12.50 a na nerez potřebuješ jiný drát,přímo nerezdrát.Zbytek zítra,rozepíšu ti to podrobněji.
sisin - FK

hromyblesky píše:sisin to je jasny,,cukrar neudela svar ani za tyden,ja jen rikam ze pokud je nekdo kutil,ua ucenlivy clovek co ese neboji,tak se to nauci,sam ze hned nepujde varit kolejnice a pevnostni "podepsane svary" ale zkusi si to na zahrade na koleckach atd,pisu jen proto ze sem svarel uz asi vsim co existuje a co2 radim mezi nejlehci stroje na nauceni
Máš svatou pravdu,totální hovado nezavaří nikdy nic,jedině vodu na kafe a CO je opravdu snad nejlehčí metoda svařování.Naučit se to fakt dá a nic na tom není.Jak píšeš,když není po ruce někdo kda by poradil tak si pohrát.Někdo ti ale řekně,že lepší je elektroda a bude mít taky částečně pravdu třeba v tom,že elektrodou je menší pravděpodobnost,že uděláš studený spoj,ale to jsme někde jinde než o čem je tady řeč. Než v robotě elektrodou zavařím třeba jedno víčko na tlakovku nebo metr svaru na desce a to stené budu dělat CO tak než to dovařím elektrodou u Co už budu dávno na svačině.Nehledě na to,že elektrodou jsem omezený v délce svaru a u Co když bude dobrý přístup tak zavařím metr,dva tři na jeden zátah bez přerušení,když mi nedojde drát nebo plyn.A dělali jsme i delší svary na vazníky,které měly šest metrů na délku,hodil sis hadici přez rameno a šel kolem vazníku jenom ses posouval.Vaří to vlastně samo na 4takt.Kdo se to naučit chce tak se to naučí,jenom musí hubici tahat správným směrem(opačně než elektrodou) jinak se bude divit jaké tam navařil jelito :lol: My musíme mít v robotě státnice(eu normy) na elektrodu i CO a už jsem tohle u CO viděl i u nás :lol:
hromyblesky
Kontaktovat uživatele:

ja kdysi varil vlakove vagony,a opravoval zavesne haky ci jak se tomu rika,taky sem si uzil,nikdy vic,banda debilu ,v zime na hale bylo minus 30 stupnu a mel si jit s hakama do vyhne tam bylo plus 40 stupnu(predehrev v peci na X set stupnu) vylozit nalozit,vyjet ven,a jak si se spotil tak to na tobe skoro zmrzlo,vuuuuuubec bych se nevracel!!!!!!!!!a to tam byli idoiti co rozpalovali vagony do srotu treba jeden sedel na "traverze "vagonu vysoko 3metry,upalil autogenem v levo ,a pak upalil autogenem v pravo,a s tim metrovym a autogenem letel dolu i s traverzou,pulka zamestnancu furt chlastala,otres, od te doby vim ze nikdy nechci mit s opravdovym svarovanim nic spolecnyho :D
FAKJU BIČ
sisin - FK

Nevařil jsi náhodou v Žosce? Tam takové hovada opravdu dělají a furt tam berou :lol:
Abdul - FK

Toto nie je návod pre zváračov so skúškami ani iných majstrov. ;)
No pokiaľ si niečo pamätám, ale nemusí to byť všetko pravda: Elektródy tzv. mínusky - tuším ER 117 majú nižšie zápalné napätie - asi 60 - 65V. Sú len na striedavý prúd to jest na domáce trafo a podobné lacnejšie zváračky. I obal je vodivý a oblúk sa chytá celkom ľahko. Zvar je väčšinou mizerný ( teda u mňa ) lebo necháva bubliny a struska sa zle čistí. Potom takzvané plusky u mňa ER 121,123,125 na jednosmerný prúdik to jest Triodyna prípadne konektory, ktoré majú usmerňovač. Zápalné napätie okolo 73V.Obal nevodivý a lepšie zvary, struska väčšinou odskočí sama po jednom klepnutí.Keďže mínusiek elektród v robote už nebolo, tak som si ku trafu urobil usmerňovač a faklím trafom po usmernení aj plusky.Tie sa dajú ešte dosť dobre zohnať. Na továrenských výrobkoch by mal byť štítok o prúdoch a na krabiciach s elektródami tiež. Treba vyskúšať aké prúdy dáva konkrétna zváračka na jednotlivé stupne. Založiť elektródu napr. priemer 2,5 mm a potiahnuť húsenku. Prípadne obrať, alebo pridať. Jakel stena hrúbky 2 mm som varil 2 mm elektrodou, ale videl som zvárača čo varil 3,15 mm.To je o praxi. Len skúšať a skúšať. Zapol som trafo, zobral kus železa a " ťahal" husenku. :lol: To isté s CO. Tam som si fixkou poznačil na zváračku polohy vypínačov. :lol: Dodnes som nepochopil 4 takt a 2 takt na CO. Ale zatiaľ ho nepotrebujem.
Mal som v dielni ZU 315 a Triodynu 320 a chlapi všetko varili len 2,5 mm elektródami ESAB. Uložené v plechovej bedni, kde dňom i nocou svietila 60W žiarovka - na vysúšanie. Iné nechceli.
sisin - FK

Macman-důležité je abys držel elektrodu furt jakoby v lázni,jak ji dáš moc do lázně tak se přilepíš.Při zapalování obloku neklepej o materiál,ale jakoby s ní škrtni.Musíš to vyzkoušet,dej si více proudu a jak chytneš oblouk tak druhou rukou reguluj proud a jestli je svářečka dobře zapojená tak to půjde za chvilku samo.Chce to trochu potrénovat.Nejdříve na hrubším materiálu ať neproletíš a pak na tenším.Chce to trochu trpělivosti.Zbytek prace mi ušetřil Abdul
Abdul-díky za ušetřenou práci.Jinak je každý zvyklý na jiný průměr elektrody.Jestli ti chlapi chtěli jenom2,5 já je taky používám často,tak ti někdo jiný řekne,že jsi ho*ado a vezme třeba4.Ale za tvou osvětu a mi ušetřenou práci ti na oplátku poradím,že:4takt je vlastně automat.Jednou zmáčkneš,pustíš a vaříš.Jak dojedeš na konec svaru tak jednou zmáčkneš a přestane to vařit.Nemusíš spínač držet po celou dovu svařování.Používá se hlavně u delších svarů a u stejných svarů se stejnou délkou s časováním.Nastavíš na časovači třeba 10sekund.Zmáčknes spínač,pustíš,vaříš 10 sekund a ono se to samo vypne,už nemačkáš.U těch delších svarů nebo stoupaček musíš na začátku a na konci svaru zmáčknout,jinak to vaří samo.Takže ten 2tak je už z toho jasný.To je zmáčknout,držet,vařit a na konci svaru pustit,ale to si myslím,že takhle vaříš teďka.Jinak ta struska se odloupne sama,nemusíš ani klepat,ale to musíš mít svářečku seštelovanou tipťop.Jak to zavaříš,špatným proudem tak se z toho klepání po*ereš.Pak už jenom kladivo a sekáč. :lol:
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 25. srp 2009 7:48:15, celkem upraveno 1 x.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Zdravím, tak jsem taky amater - svářeč a elektrodama jsem svářel už kdysi a nyní mám CO čko a docela obyčejné .
Zajímá mě, jak někdo psal , že elekrodou se tahá opačně než CO čkem.... to jsem nějak nepochopil . Docela mě to jde a už jsem vařil i 14 ku traverzu a železný schody a trubky na vodu na zalelejvání po zahradě , všechno zábradlí na baráku a taky jsem bodoval kastli na Fiatu . Dokonce mi to jde i levou rukou, pokud je ta nutnost a nedá se tam jinak dostat, ale to jak opačně nechápu.
sisin - FK

Vem do ruky hokejku,polož ji před sebe a couvej,takhle taháš elektrodu,vem si prupisku,jestli jsi pravák tak ji pod úhlem 45 stupňů nakloň jak při psaní a piš z leva doprava.Jde tam o úhel sklonu.Jinak tam kde se nedostaneš dá se to zavařit takovým způsobem,že to hlava nebere.Kdybys takhle po úhlem 45 stupňů tahal hubici tak tam jedině nasereš jelito.Podívám se jestli mám doma ještě něco o svařování a hodím fotku elektrody a CO hořáku.

Tak už to doma nemám,asi jsem to někomu dal.Jestli mě napadne jak to co nejlépe popsat nebo k čemu to přirovnat tak to ttu hned hodím.Mám vyfocený příklad,vydržať stáhnu fotky.Nepoznalo mi to foťák,musím ho odinstalovat a zase nainstalovat,jak na sviňu
sisin - FK

http://radeksisin.rajce.net/Svary
nějak se mi odinstaloval foťák,tak se to trochu zdrželo.Je to improvizace,knížky už nemám a v paneláku mi svářečky jsou na nic.Ale snad to bude stačit.Chtěl jsem to tu dát přímo jako fotky,ale v životě se mi to nepodařilo a to jsem zkoušel snad všechno,takže přez rajče.Kdyby mi to vložení fotek někdo chtěl vysvětlit polopatycky tak třeba přez ICQ nebo skype,ale mi to podle těch návodů co jsou tady prostě nešlo.Holt nemůžu umět všechno :oops:
sisin - FK

jarda.vysocina píše:Jo, díky, většinou to tak svářím, jen mě to nějak nedošlo . Brácha mě kdysi učil CO čkem svářet a mě to baví . Fakt je, že udělat třeba na plechu 2mm jen ukázkový svár není většinou problém, ale svařit dva různě silné materialy a ješte když je každý jinak kvalitní už chce cvik . Tak až najdeš nějaký fotky tak je sem hoď, člověk se holt učí celý život ikdyž jsem už dědeček, tak se učím pořád.
Jarda
Ono jak na jakém plechu.Já mám raději tlustší než tenčí.Tenký je sice rychleji zavařený,ale jak je trochu vetší mezera tak jsi hned na druhé straně a pak to lepíš jak osel,ale u tlustších napereš kotel jedeš.
A KONEČNĚ FAVO-takže tabulky jsou buď v podobě knihy a nebo přímo na svářečce,většinou na zadním krytu.Ale je to jenom tabulka,já jsem podle toho nikdy nedělal,vždycky to šteluju podle zvuku.Když vaříš tak by to mělo jakoby šustit jako bys muchlas sáček a kolem svaru by mělo být minimum kuliček.Záleží taky jak moc je plech rezavý,čím čistší tím lepší.Hodně nerad vařím tenké plechy,ale třeba na vzduchovém potrubí tl.4/mezera mezy plechama 1mm na průvar jsem vařil na nějakých 110-120A.Železo vs. nerez,je jasné.Železo normální drát,na železo plyn Stargon,Mison na nerez Korgon,nerez se vaří daleko hůře a dříve zhebneš z výparů.Plyn čistý Argon se používá na vaření Wolframovou netavící se elektrodou(tyčinka asi 10 cm průměr 1 1,2 1,4 1,6 2 2,4 nebo tak nějakna konci označená červeným proužkem),ale na to je jiná hadice s keramickou vložkou(směšovačem) s tímhle bys mohl vařit i hliník,ale ten wolfram by musel být na konci označený barvou žlutou.A s tou tvojí svářečkou je nějaký problém,že by ti něco nešlo nebo nevíš kde se co šteluje a přepíná?Jinak je to celkem slušný stroj,škoda že ho nevyužíváš častěji.Kdyžtak vyfoť čelo a zadek svářečky a uvidíme co k čemu je,podle te prodejní to moc nejde poznat,je dost daleko.UF,nenapsal jsem to moc složitě?Abys ses v tom vůbec vyznal.
sisin - FK

Nšel jsem tabulku kde si můžete sami zadat metodu svařování i tloušťku materiálu a ono vám to spočítá jakým proudem byste měli vařit,posuv drátu,průtok plynu a ostatní parametry.Je to ale jenom orientační a doporučený výpočet,nikoliv skutečný ikdyž podle toho jak vařím v robotě tak ta odchylka je poměrně dost malá,takže podle toho výpočtu byste si mohli přiblížně nastavit všechno co potřebujete.Doladit si svářečku musí každý sám,holt s doladěním si musíte trochu pohrát.Snad vám to aspoň trochu pomůže

http://www.aek-svareci-technika.cz/kalkulacka.htm
Abdul - FK

Sisin : nič mi to neukázalo.
Podľa tohoto : http://radeksisin.rajce.net/Svary zváram zle :x , lebo ja ťahám aj hubicu CO stejne ako elektródu to jest k sebe.Vyskúšam tvoj postup, možno sa to zlepší. V sobotu idem variť sušiaky na prádlo do záhrady švagrovej, tak určite vyskúšam. Ešte mi prezraď koľko máš nastavený výstupný tlak CO z flašky na hodinách. Ja 4 atm.Neviem či málo, alebo treba viac. Zatiaľ to ide ako tak.
mako
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mako »

abdul napravo je kalkulátor kde to musíš nastaviť aby ti to ukázalo
VW passariantion+VW felicia diesel power
ex-felicia GLXi 1,3MPi 1997 Red-Hot-chilli, ex-felicia LXi 1,4mpi 1996 White candy
Abdul - FK

Do pi.i, už som to našiel :lol: .Dík.
sisin - FK

Abdul píše:Sisin : nič mi to neukázalo.
Podľa tohoto : http://radeksisin.rajce.net/Svary zváram zle :x , lebo ja ťahám aj hubicu CO stejne ako elektródu to jest k sebe.Vyskúšam tvoj postup, možno sa to zlepší. V sobotu idem variť sušiaky na prádlo do záhrady švagrovej, tak určite vyskúšam. Ešte mi prezraď koľko máš nastavený výstupný tlak CO z flašky na hodinách. Ja 4 atm.Neviem či málo, alebo treba viac. Zatiaľ to ide ako tak.
Při samotném svařování by měl být průtok plynu nějakých 18,používám budík z Argonu.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 03. zář 2009 21:48:31, celkem upraveno 2 x.
sisin - FK

Abdul píše:Sisin : nič mi to neukázalo.
Si piš,že svařuješ špatňě!!!KU*VA CHLAPI MĚ TOHLE ZABIJE A STAROU POŠLU K VÁM A TO SI PAK NEPŘEJTE!!!
Abdul - FK

Ak je tvoja stará mladšia ako ja, pošli. :lol: Naturálie môžeš poslať po zbere úrody. :lol:
sisin - FK

Abdul píše:Do pi.i, už som to našiel :lol: .Dík.
spoj se pže ICQ
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 03. zář 2009 21:43:27, celkem upraveno 1 x.
sisin - FK

mako píše:abdul napravo je kalkulátor kde to musíš nastaviť aby ti to ukázalo
Já se z toho asi fakt poseru,potom jedině že bych kekaždému přijel sólo
po skype vyřešno na slovensko!!!
sisin - FK

Nech si doma raději tu novější svářečku než mojí staroutryodynu,budeš na tom líp,stejněještě není doma :lol:
Klobouk dolů s těma startovacíma proudama,musel bych to hledat,jinak od 1.9 jdu na EU nerez v ochranné atmosféře netavící se wolframovou elektrodou ,čistý argon-nerez,tak kdybyste někdo chtěl jakékoliv fotky i i elektrdy,sklonu,co hořáků nebo něco tak bycch to mohl po 31.8 vyfotit a hodit sem.Už mi chybí jenom státnice na nerez Argon a jsem fit.Tak kdyžtak pište,můžu si půjčit i mnějaké knížky

Rozhovor na skype s Abdulem na slovensko vypúadá vyřešeno.-
bitmap - FK

Příspěvek od bitmap - FK »

sisin: da se litinove vyfukove potrubi rozriznout a znova svarit tak, aby vysledna pevnost celeho vyrobku byla stejna, jako by tam nikdy nebylo nic vareno?
sisin - FK

Rozříznout se dá,svařit taky,ale záleží jakou litinu máš na mysli.Šedou nebo bílou? Chceš mi říct,že máš výfuk z litiny????
bitmap - FK

Nevim jaka je to litina, ale jsou to klasicke litinove svody jako jsou na Felicii.
Jse mi o to, jestli se da z jednoho vyfukoveho svodu odriznout priruba a navarit na jiny vyfukovy svod tak, aby to v tom svaru casem neprasklo.
sisin - FK

Zavařit se to samozdřejmě dá.Předpokládám,že je to šedá litina,protože bílá se svařit z 99,9% svařit nedá,protože má kur*vské složení(je strašně křehká,takže praská a vznikají nejčastěji trhliny ve svaru nebo v jeho okolí).Ve tvém případě asi půjde teda o šedou.Ta se svařit dá,ale otázka čím to chceš vařit.Jestli elektrodou nebo autogenem.
bitmap - FK

To ja nevim, svarecku jsem videl jen na obrazku, takze nemam nejmensi poneti jak na to.
sisin - FK

Tak to bude složitější.Budeš to vařit ty a nebo to budeš někomu dávat?
bitmap - FK

Chtel bych to udelal tak, ze dodam potrubi na ktere se ma varit, uriznutou prirubu z druheho potrubi, reknu jak to chci a odbornik at si s tim nejak poradi :)
bitmap - FK

A nebo je potom druha moznost se na tohle vykaslat a vyrobit svod komplet od zakladu.
Jen tak pro informaci, na kolik by mohlo vyjit posvarovat neco podobneho z litinovych kolinek? -> http://autospeed.com.au/cms/gallery/art ... =2605&i=17
sisin - FK

Tak levnější je nechat to navařit než nechat svařovat nové svody,protože drahé budou už jenom ty kolena,nepočítám dodržení roztečí atd.A hlavní věc je ta,že se tohle odlívá a nevaří.Tohle by tě vyšlo pěkně draho.Svařit litinu není zase tak jednoduché,protože litina sama o sobě je křehká,takže by se při svařování měla dodržet určitá teplota předehřevu,při svařování co nejkratší oblouk(elektrodu co nejvíce do svaru-tavné lázně) a pak po určitou dobu plynulý dohřev,abys to nezakalil víc než už je.Jinak to popraská.Musíš taky zvolit ty správné elektrody na litinu(v robotě je máme,ale přesné označení si nepamatuju) a nebo při vaření autogenem zvolit správný přídavný drát. Takže jestli si to nebudeš vařit sám odvez to někomu kdo ti to bude dělat.To je nejjednodušší a hlavně nejlevnější.Nic nevyřezávej a odvez mu všechno co použije,včetně prasklých svodů.Svářeč si to vyřeže sám na patřičnou délku k vůli průvaru.Víc ti k tomu asi neřeknu tak doufám,že ti to aspoň trochu pomohlo.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 04. zář 2009 21:38:02, celkem upraveno 1 x.
sisin - FK

To co je na obrázku je sice pěkné jako celek,ale tohle buď nezaplatíš a nebo tě každý pošle ........ a řekne ti,že si to máš koupit hotové,protože litina se odlívá a nesvařuje,teda kromě oprav,ale pochybuju,že by se někdo zabýval tímhle.
bitmap - FK

Diky, urcite mi to pomohlo.
Jen skoda, ze jsi az z Ostravy, hned bych ti to slozil pred barakem, at se nenudis po praci :lol:
sisin - FK

Neboj já se nenudím.Dneska jsem složil plného Dodge fošen na střechu pergoly,ráno jedu na autoburzu,pak rozebrat starou střechu,nahodit novou,to bude víkend v prd*li,od pondělí zase do školy na argon a to už mi včera volal kámoš,že bude mít fofr zakázku tak jestli bych mu nešel vařit.Školu mám ráno od 6 do 14 h pak vyzvednu děcka ve škole a školce,se starší na trénink,přijedeme večer,dám je spát a na noční na fušku.Ráno do školy a tak furt dokolečka.Doufám,že se ve škole vyspím.
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

Když už jsme u toho, není tu někdo z mladoboleslavska/liberecka, kdo by byl schopnej mi za nějakou naturálii přivařit COčkem na nádrž z motorky kus plechu s víčkem z jiný motonádrže ? :)

Zhruba takhle: http://jenikovo.misto.cz/_MAIL_/upravy/26.htm
Odpovědět