Samovolné zvyšování otáček 1,9D

AEF
smazany clen - FK

Samovolné zvyšování otáček 1,9D

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ahoj všem,vyměnil jsem rozvody a všechny filtry.Motor(1,9d)při jízdě se mi samovolně při lehce sešláplém plynu auto začne samo přidávat.Při prudkém sešlápnutí plynu auto krásně akceleruje,jen občas cukne.Při stání běží hezky,jen občas se zvednou otáčky,trvá to tak 5sekund a znovu se to ustálí.ERG ventil mám zaslepenej.Nevíte někdo co by to mohlo být?předem dík za rady.Vilda
smazany clen - FK

Re: Samovolné zvyšování otáček 1,9D

A dělá ti to pravidelne nebo nepravidelně?
smazany clen - FK

dělá to všelijak,stary jsou dobré.začlo to dělat v průběhu 100km.Už mám druhý vtřikovací čerpadlo.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

vilda píše:dělá to všelijak,stary jsou dobré.začlo to dělat v průběhu 100km.Už mám druhý vtřikovací čerpadlo.
někde bude bublina ale spíš bych to viděl že to někde přisává vzduch ,asi nekde kolem filtru mě to taky dělalo.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
smazany clen - FK

Vyměnil jsem všechny hadice od filtru a jdu to testnout
Mylen

Příspěvek od Mylen »

Kovi píše: někde bude bublina ale spíš bych to viděl že to někde přisává vzduch ,asi nekde kolem filtru mě to taky dělalo.
presne tak, robi to vtedy ak sa tam dostane vzduch.. taktiez mi to spravi ked uz mam velmi malo nafty, spodok nadrze.... preto to radsej nenechavam cucat spodok nadrze, ale tankujem uz ked zacne kontrolka preblikavat...
Felicia 1.3MPi LX ;-)
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

vsimni si kdyz budes vycucavat nadrz do mrte a pojeden jen na par kapek tak cerpadlo bude sat jako divy a vstriky budou nepravidelny, takze si to drzi nesmyslny otacky aniz bys o to projevil zajem plynem a v pripade ze se to zavzdusnuje to udela klidne taky ze nahle nasaje par bulinek a cerpadlo se to bude snazit dohnat v pristim striku ( polopaticky receno ) protoze jak motor nepatrne zacne ztracet tim ze tam slo malo paliva tak pri dalsim cyklu tak vstrikne o trosku vice paliva aby se to jakoby srovnalo, delalo mi to taky a byla volna hadicka od filtru -> prisavalo to trosicku vzduch ;)
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Mě to tenkráte přisávalo přes filtr ,skrze ten plastovej kokotinec. Nikde sem ho nesehnal,tak sem byl nucenej zajet do Škodovky a tam ho koupit za nekřestanských 615Kč :evil: :evil: :evil: A pka se mi taky stalo že byla v prdeli už z výroby tak objímka pro tenhle pičus a pod ní to přisávalo vzduch do filtru. No řeknu vám tři dny sem jezdil do křižovatek se 2500 ot na volnoběh. než sem přišel na to kde je závada. Připadal jsem is jak debil,když se všichni dívali na co si hraju :D
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
smazany clen - FK

Po včerejší výměně hadiček zvyšování otáček zmizelo,ale při větším přidání plynu to zase cuká a ztrácí výkon.když to lechtám tak je to v poho.Začínám bejt zoufalej:)
Diablo - FK

tak to udelej jako my vcera s VW a bylo po prisavani vzduchu :D
vitek

Příspěvek od vitek »

ahoj, take me obcas na neutralu vyleti otacky na 3000 myslite ze je mozny ten stejny problem? mam polo 6n1 1,9d a uz jsem s toho zoufalej diky za radu
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

vitek píše:ahoj, take me obcas na neutralu vyleti otacky na 3000 myslite ze je mozny ten stejny problem? mam polo 6n1 1,9d a uz jsem s toho zoufalej diky za radu
vypadá to tak,zkontroluj všecky spoje na hadičkách a filtr.
vitek

Příspěvek od vitek »

hele dneska jsem zjistil ze blbe ukazoval palivomer je mozne ze kdyz jsem tam mel minimum paliva tak to mohli delat bibliny v palivove soustave?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

vitek píše:hele dneska jsem zjistil ze blbe ukazoval palivomer je mozne ze kdyz jsem tam mel minimum paliva tak to mohli delat bibliny v palivove soustave?
Víceméně ano,protože pokud jedeš "nadoraz",dostává se do oběhu soustavy vzduch.Ten pak způsobuje kolísání otáček na volnoběh či nenadálé prudké akcelerace při sešlápnutí plynu. Je to způsobeno tím,jak si systém přidává, aby "dohonil" nepravidelnou dávku paliva. U mě velice častý jev poslední dobou,dokud ručička nezaujme polohu ležícího střelce na benzínku nejedu.
Diablo - FK

obcas tohle dela felinka kdyz je nasuchu skoro
jezo

kolisání otáček

Příspěvek od jezo »

Ďelá to jenom při volnoběhu jak je studený motor,po zahřáti to vesměs ustane ale neďelá to pořád jen ňekdy.Při jízďe to je ok neškube jede plynule,jen až vyřadím a sundám nohu s plynu.Řemen nepíská.Liju jen čistou naftu žádný panč.
Zbysek - FK

Re: kolisání otáček

Příspěvek od Zbysek - FK »

A ty otáčky jsou na tom jak? Když nastartuješ motor studený, tak se MUSÍ zvednout aspoň na dvě minuty otáčky nad 1000. Po nějakém čase jak vypne sytič, tak klesnou na standartních 900. Pokud ti to tedy po startu nezvedá otáčky, je chyba v sytiči (buď v elektromagnetickém ventilu - dráty, signál, ventil, nebo v podtlakové regulaci - hadička, regulace, nebo špatné nastavení na čerpadle na sytiči).
Jinak není nafta jako nafta. Například s naftou od shellu jezdí každý nafťák lépe než např. od slovnaftu a pdoobných. Celkově se trysky zanášejí časem a proto není na škodu je občas pročistit aditivy, nebo celkově. Ovšem protože ti to dělá pouze za studena, tak by to mohl být ten sytič. Muselo by to ale dělat jen za studena jen v době působení sytiče (max. 5 minut když je kosa).
Jinak samozřejmě po startu a při studenším motoru je velmi důležitá správná funkce žhaviček, protože pokud se jeden z válců neohřeje, pak to cuká než to prohřeje motor. To samé pokud je už zanesený filtr paliva.
Každopádně nejdříve bych zkontroloval sytič a žhavičky, které mohou být nejpravděpodobnější příčinou. Další příčinou může být také špatná funkce čidla teploty, nebo chyby v řídící jednotce. Záleží také od kdy to dělá. Jestli to začalo náhle, nebo se to začalo zhoršovat až do dnešního stavu.
jezo

Příspěvek od jezo »

Dík budu pátrat,snad se dopátrám.Hoj.
vanplus - FK

Příspěvek od vanplus - FK »

tak já mám zas jinej problém a to sice že mi někdy za jízdy motor "sám přidá plyn" a otáčky se asi tak 3-5 vteřin držej víc než je poloha plynovýho pedálu,nejsem sám komu to dělá tak je to normál u tohodle motoru anebo je někde chyba??
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

vanplus píše:tak já mám zas jinej problém a to sice že mi někdy za jízdy motor "sám přidá plyn" a otáčky se asi tak 3-5 vteřin držej víc než je poloha plynovýho pedálu,nejsem sám komu to dělá tak je to normál u tohodle motoru anebo je někde chyba??
Já bych to viděl na to,že máš v palivové soustavě vzduch. podívej se na O kroužek pod plastovým ventilem zpátečky na pal. filtru.
vanplus - FK

Kovi píše: Já bych to viděl na to,že máš v palivové soustavě vzduch. podívej se na O kroužek pod plastovým ventilem zpátečky na pal. filtru.
aha to jako na vzduch má vyšší otáčky? tak to budu jezdit jenom na vzuch :D :D :D néé podívám se,ale vim že v tý hadičce co vede z toho filtru je bublinka tak to je tim aha....dík
Zbysek - FK

Ano, pokud se samovolně zvyšují otáčky, je to přisáváním vzduchu a nejčastější příčinou je právě špatný kroužek nebo zpětný ventil na filtru paliva.
vanplus - FK

no ten kroužek je na filtru ne? a filtr měnim každejch 10000 ale tohle dělá už co to auto mám takže to asi vždycky blbe odvzdušnim...
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

U feldy je samoodvzdušnovací soustava. Mě to taky dělalo co sem feldu koupil,až se to začalo zhoršovat,tak sem to řešil. Takže u tebe to bude určitě jako u mě tím zpětným ventilem.
Monty

Příspěvek od Monty »

Zacalo mi robit to iste po vymene filtra,pride kopec,chvilu ide,potom zatrha,strati tah a blbne,zvysuje volnobeh. Pod tym plastovym ventilom som pozeral mi asi chyba tesnenie. Ked si kupil novy ventil,bolo tam nejake tesnenie od spodu smerom k filtru?
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

Diablo píše:obcas tohle dela felinka kdyz je nasuchu skoro
Je to tak. S tim jsem se taky už setkal :)
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

Kovi napsal: Víceméně ano,protože pokud jedeš "nadoraz",dostává se do oběhu soustavy vzduch.Ten pak způsobuje kolísání otáček na volnoběh či nenadálé prudké akcelerace při sešlápnutí plynu. Je to způsobeno tím,jak si systém přidává, aby "dohonil" nepravidelnou dávku paliva. U mě velice častý jev poslední dobou,dokud ručička nezaujme polohu ležícího střelce na benzínku nejedu.
To je zajimave tohle cukani mě děla taky ale většinou už na začatku červeného pasma ;)
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Tak mě to taky postihlo - ve značkovém servisu mi měnili naftový filtr, od té doby občas na volnoběh vyletí otáčky a též při tahu motoru to jde poznat. Než tam pojedu - neví prosím někdo, jak je přesně ten naftový filtr vevnitř dělaný, popř. nebyl by nějaký náčrt? (starý filtr jsem si zpátky nevzal, abych ho prozkoumal). Vím, že těmi silnějšími hadičkami to jde z nádrže do filtru a z něj to nasává čerpadlo, těmi slabšími hadičkami jakýsi přebytek nafty jde nějak nazpátek zase přes ten filtr a ten plastový ventil na něm. Myslel jsem, že čerpadlo to saje ze dna toho filtru, který je celý zalitý naftou, takže jediná možnost, jak nasát bublinu, je netěsnost jen té jedné silnější hadičky od filtru směrem do čerpadla. Ale na foru jsem se dočetl, že to může být i u toho plastového ventilu, který nevím jak funguje a kde chybí jakýsi O kroužek, takže mám v tom guláš a vůbec nevím, jak celý ten filtr funguje a jak se tam ta bublina dostane - nějaký výkres by se někde prosím nenašel?
miracv

Špatné starty

Příspěvek od miracv »

Ahoj, chtěl bych poradit s problémem při startování. Včera když jsem trošku protáhl svého dieslového cukrouše (cca 10 minut při 3600 ot. na pětku) tak jsem si při dojezdu všiml že se na volnoběh agregát více klepe. Dnes ráno když jsem přišel k autu tak jsem ho nastartoval až na po páté. Dvakrát na chviličku chytnul (cca na 2 sec) a hned zhasnul. Vůbec se mu nechtělo po té co jsem ho nastartoval tak po dobu jízdy (cca 50 km) a zařazení neutrálu si motor držel cca 1800 otáček a občas i při zařazeném stupni si přidal otáčky z 2200 na 2500 a zase to padlo dolů. Pak se to uklidnilo a dál se to neopakovalo. Samozdřejmě že jsem ho taky zkoušel protáhnout do kopce aby se situace popřípadě opakovala ale nic, teď jsem si autíko byl zkusit nastartovat (cca po 4 hodinách) a problém se opakoval 1x zhasnul a po druhé už šlapal, ale stejně měl takový tvrdý chod. Do včerejška vše šlapalo jak mělo, jediné co jsem dával byla nová nafta v nádrži jsem měl 20 l a 15 jsem tam dal té samé co jsem měl v garáži (stejně stará cca 14 dní). VAG nemá žádnou chybu, napětí postupuje lineárně od 0,67 do 4,75 V. Napadl mě potenciometr, ale je mi divné že vše chodilo jak mělo. Byl u nás pěkný slejvák myslíte že by to mohlo mít problém s vlhkostí nebo zavzdušněním díky za rady
miracv

Re: Špatné starty

Příspěvek od miracv »

Tak starty vyřešeny, prasklé těsnění na čerpadle u vývodu na trubičky ke vstřikovacům. Systém se zavzdušní tak proto se mu pak nechce startovat, s tím kolísáním otáček zatím nevím, ale asi to bude mít souvistlost vše v čerpadle, nevíte co to obnáší s tím přetěsněním? Díky
Zbysek - FK

To přidávání na otáčkách dělá také to zavzdušňování, respektive přisávání vzduchu. Je to stejný efekt jako když se dojíždí prázdná nádrž a motor si sám občas trochu zvedá otáčky. Nechat přetěsnit v servisu Lucas čerpadel, nejlépe rovnou s kompletní kontrolou.
miracv

Příspěvek od miracv »

Tak vyřešeno odvozem do servisu, přetěsnění čerpadla + kompletní kontrola. Fantastická práce vyndat to čerpadlo :shock:
vladon - FK

Příspěvek od vladon - FK »

no to je parada, taky sem to kdysi delal :)
miracv

Příspěvek od miracv »

tak cerpadlo je po repasy, nerosi, trubky jsou ciste ale stejne to jeste nekde prisava vzduch, kdyz to dele necham stat tak dele toci nez chytne, jeste mi obcas prokapne nekde nafta, ale nevim zda to je jak je motor od nafty pocakany nebo zase teče :D
miracv

2fc4kyx

Příspěvek od miracv »

Tak mi ještě odešli úplně nové žhavicí svíčky brisk celá sada. Je možné, že ukroucený káblík od 1 žhavičky odpráskl celou sadu? :x
miracv

Příspěvek od miracv »

Ja to vyresil ze jsem vyhodil filtr s predehrevem, zpetnou hadici jsem natahl primo z cerpadla do potrubi zpet a privodni pres filtr (pouze vstup a vystup) a je klid. Zadny predehrev, akorat to bere vzduch
vladon - FK

to urcite mozne neni a jaky kablik? Tam je jen privodni a pak medeny pasek co spojuje zhavky. Aspon sem to tak videl u kazde feldy.
Zbysek - FK

Také moc nechápu ten ukroucený káblík, protože na žhavicí lištu jde pouze jeden. Samozřejmě pokud se ti ukroutil právě ten, tak pak na žhavičky nejde přes jejich lištu žádné napětí a tedy nefungují.
miracv

Špatné starty

Příspěvek od miracv »

ano je tam lišta a mezi lištou a žhavičkou tak tam to bylo ukroucené, špatně jsem to napsal. Je možné to, že díky tomu, že jedna žhavička byla zničená se zvedlo napětí na celé liště a tím se odpráskli všechny? Jinak po všech opravách motor startuje ihned a vrní úžasně. Hezký traktůrek, jsem velmi spokojen.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Zase jedna žhavička nejaký veľký pokles napätia nespravý, to by si potom nedokázal naštartovať, ak všetky idú. Netreba zabúdať, že žhavenie beží ešte chvíľu po naštartovaní.
vladon - FK

Jsi si 100% jisty ze odesla cela sada? Jak jsi to zkousel?
Jinak muzes klidne zapojit jen jednu zhavku a nic se ji nestane, pokud ji chces opravdu vyzkouset, je treba ji vyndat z auta a zkusit nazhavit z baterie (nebo neco co da 8A),aby jsi videl jestli sice nema spravny odpor,ale zhavi spatne (malo). Musi se od spicky behem par vterin rozpalit cele telisko. U techto je to zhruba 5 vterin.
Timto chci rict ze ji temito (i opakovanymi pokusy) rozhodne neznicis po par nazhavenich a uz rozhodne ne v aute, kdy odvadi cast tepla do bloku.
vladon - FK

Jeste jsem chtel a zapomel napsat ze pokud sundas listu a promeris je ohmmetrem, tak odpor radove vyssi nez 1-2ohmy urcite znamena ze neni neco v poradku, nekonecny odpor pak jasne znaci ze je prepalena. Akorat je lepsi zapichnout hroty vicekrat, muze to byt nekde zaoxidovane a vysledky mereni muzou byt zkreslene..
miracv

Příspěvek od miracv »

Zkousel jsem je z baterie, preventivně jsem zkusil ty nové a žhavili perfektně od špičky až přes celé tělísko. Pak jsem tam dal ty staré a ani jedna nenažhavila :( Teď jsou tam ty nové a není žádný problém, lištu jsem ještě neměřil. Zkusím zítra.
Zbysek - FK

Je dobře, že už ti to funguje s novými, ale rozhodně se nemohly všechny ty staré "spálit" tím, že by byla jedna vyřazena. Vydrží i celkové napětí pouze pro jednu z nich, natož pak, když je jich tam zapojeno více. Běžně samozřejmě baterka vůbec není schopna dodat potřebnou energii pro všechny žhavičky najednou v takové míře, jako když to zkoušíš jen tak jednotlivě, ale na start to stačí.
vladon - FK

Cau Zbysku, a to proc neni? Vzdyt jedna zhavka bere tusim 8A, tedy celkem 32A. To baterka urcite da, samozrejme kdyz pustis zapalovani a zhavis. Pri startovani uz je to o necem jinem.
Zbysek - FK

Napsal jsem to špatně: baterka je schopna sice dodat bez jiných spotřebičů potřebné proudy a napětí, ale když máš zapojené všechny čtyři najednou, nebo pouze jednu, samozřejmě se ta jedna rozžhaví rychleji (i přesto, že má baterka rezervu). Takhle jsem to myslel. Tedy v reálných podmínkách spolu s chlazením žhavičky blokem motoru nedojde k rozžhavení do červena (lépe do běla) třeba po 5 sekundách jako když ji zkusíš venku na baterce samotně, ale po 7-10 sekundách.
miracv

Příspěvek od miracv »

Chlapi jak Vám žhaví felda? Po otevření dveří?
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Uz si to moc nepamatuju, ale kdysi jsem to zkoumal a zjistil, ze zhaveni zapne ne pri otevreni dveri, ale az po naslednem zavreni dveri [felda 04/1996].
Zbysek - FK

Ano, žhaví po zavření dveří. To ale pouze se správným čidlem teploty, nebo se správným odporem.
vladon - FK

Tuto dle meho nazoru blbost byla prvni vec kterou jsem odpojil. Casto chodim pro veci do auta a nevidim duvod proc neustale zhavit po kazde navsteve vozu..
Odpovědět