Výměna kulového čepu ramene - nýty z prvovýroby
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Re: svislý čep
Poznačit si to mužeš , ale jestli to bude ok to ti nikdo nezaručí . Rač si zajed pak na geometrri, ty 300,- už člověka nevytrhnou . .
Pokud to bdeš dělat , tak udělej všechny klouby a zajed na geošku . A budeš mít klid .
Pokud to bdeš dělat , tak udělej všechny klouby a zajed na geošku . A budeš mít klid .
-
stony - FK
Chci měnit jen jeden kulák řízení protože ostatní jsou ok a to bude stát 150 kč. Takže dalších 300 kč navíc to není moc OK. 
A dávat celekem 1600 (materiál, práce, geoška) za výměnu všech čepů u mechanika se mi nechce.
A dávat celekem 1600 (materiál, práce, geoška) za výměnu všech čepů u mechanika se mi nechce.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 29. zář 2009 19:41:53, celkem upraveno 1 x.
-
schovka - FK
Jen taková zajímavost byl jsem v autodílech Škoda a chtěl jsem šroub ke svisláku co spojuje čep s hlavou kola a koukal namě jak
Nepochopil?! Nakonec na mě vychrlil šroub vodícího kloubu jo a tak ten NEMÁME

-
raduzo22 - FK
stony : jestli ti můžu poradit tak ho vyměn aj na druhé straně!já když něco měním tak to měním na obouch stranách je to lepší!věř že za nějakej čas se ti vy...aj ten na druhe straně a budeš to muset dělat znovu tak to udělej při jednom!
-
stony - FK
No je problém, že mně vrže. Ale nevím jestli vrchní nebo spodní čep. Takže žačnu jedním horním a pokud to byl on, tak udělám i druhou stranu. Pokud to bude až ten spodní, tak druhá strana musí počkat.
Zas tak bohatý nejsem, abych měnil na autě něco preventivně. Staší až když se to začně ozývat.
Zas tak bohatý nejsem, abych měnil na autě něco preventivně. Staší až když se to začně ozývat.
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Připadá mí tvuj postup trošku postavenej nahlavu . Když udělaáš vše najednou , tak budeš mít pokoj .
Udělat se to dá i na parkovišti před barákem . Nemusíš platit mechanika .
Geometrii budeš muset dělat tak i tak . Takže 300dáš určitě .
za všechny 4 čepy dáš kolem 500 . Prodraží se ti to o 350,- což přeci už není žádná hruza .
Ale jak chces .
Udělat se to dá i na parkovišti před barákem . Nemusíš platit mechanika .
Geometrii budeš muset dělat tak i tak . Takže 300dáš určitě .
za všechny 4 čepy dáš kolem 500 . Prodraží se ti to o 350,- což přeci už není žádná hruza .
Ale jak chces .
-
stony - FK
Tak se mi to nakonec prodraží, protože jsem se snažil dneska vybít ven kulák řízení a ani se nehnul. Naštestí jsem si dával pozor abych nezničil závit. Takže jsem to pak zašlrouboval tím novým šroubem.
Stahovák na čepy nemám ani nevím od koho půjčit.
Jak sakra dostat ten starý čep řízení ven?
Stahovák na čepy nemám ani nevím od koho půjčit.
Jak sakra dostat ten starý čep řízení ven?
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Musíš někoho poprosti aby ti zvrchu přitlačil pořádnám kladivem těhlici , aby ti to nepružilo , pak stačí pár klepnutí a je venku .
Dělal jsem to tak už hodněkrát a dostali jsme ven i dosti zarezlej čep .
Dělal jsem to tak už hodněkrát a dostali jsme ven i dosti zarezlej čep .
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Pokud myslíš čep na řízení tak bouchat proti páce řízení a čep zespod podepřít heverem.A pokud máš i někoho kdo ti pomůže tak jak psal DuDe.
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
samotnýmu se ti to bude dělat blbě . . .
Jedině pak někde pujčit stahovák . . .
A nebo jak piše Tomas6
Taky možnost
Jedině pak někde pujčit stahovák . . .
A nebo jak piše Tomas6
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Jelikož většinou dělám sám a když mi nedejbože někdo pomáhá,tak to stejně dělám sám protože,kromě kolegy z práce mi zavazí úplně každý
,to dělám tímto způsobem.A když mám auto moc vysoko,tak to jde vždycky i bez podepření,jen je potřeba víc ran.Kolikrát ani v práci se neobtěžuju hledat stahovák.Tohle je rychlejší a míň pracnější.
-
stony - FK
Tak mi ještě řekněte jak vyšroubovat čep z tyče řízení. Zatím to vypadá, že je to dost napevno přirezlé k tomu jístícímu šroubu a nepůjde to povolit. Jaký je u toho dalšího kroku postup?
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Musíš povolit tu kontra matku.Pořádně očisti závit a nastříkej si to WD.Ta půjde vždycky.Ale i s tyčkou z čepu.Pokud ne,tak dvě kladiva a proti sobě bouchat,dost často to pomůže.A pokud ani to tak švajcaparát.A do červena.A bacha až to budeš šroubovat tak na manžetu.Bude se ti asi točit i s tyčkou.Tak ať si ji neurveš.
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Postup je dát dva klíče proti sobe a zabrat . To povolí . Uvidíš .
Nebo to povol ještě než vyklepneš ten čep . Tak to bude jednodušší . Když to nepujde ,tak bych flexou rizl kontra matku a ne*ral se stím
Nebo to povol ještě než vyklepneš ten čep . Tak to bude jednodušší . Když to nepujde ,tak bych flexou rizl kontra matku a ne*ral se stím
-
stony - FK
Tak vidím, že hlavní nástroj automechanika je pořádné kladivo. 
Já taky věci opravuju podobně. Nejdřív do toho praštím, většinou to zabere.
Já taky věci opravuju podobně. Nejdřív do toho praštím, většinou to zabere.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Určitě povolit dřív než se vyndá čep.je to mnohem jednoduchší.A hlavně pořádný vercajk.Ne roztáhlé orezlé klíče po dědovi a nebo měkké klíče z obi atd...Pokud ta kontra matka nende,tak nějaký aušus se šklhne a dok**ví matku a pak je to papina.Osvědčilo se mi širší poločko od Tony.Co máme sic kvalitní vercajk v práci,tak klíče jsou kvůli hmotnosti a přístupnosti užší a to už je trošku horší...
jinak s tím kladivem máš pravdu.jsem odkojený Tatrama a Ve3eSkama,takže se nediv.a jak to tu má někdo v podpisu,Co nejde silou jde ještě....
jinak s tím kladivem máš pravdu.jsem odkojený Tatrama a Ve3eSkama,takže se nediv.a jak to tu má někdo v podpisu,Co nejde silou jde ještě....
-
stony - FK
Dík za tip na klíč poločko. To nemám a mohlo by to pomoct. 
Jmenuje se to převlečné:
http://www.grent.cz/klic-na-prevlecne-m ... -x-19.html
Ten hajzlík stoji skoro 200 kč. No nic pohledám doma očko 19 a kousek to upiluju
Jmenuje se to převlečné:
http://www.grent.cz/klic-na-prevlecne-m ... -x-19.html
Ten hajzlík stoji skoro 200 kč. No nic pohledám doma očko 19 a kousek to upiluju
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
No tohle je taky dobrý,ale to jsem nemyslel.Tohle: http://www.landsmann.cz/tona-3113-22-kl ... _d539.html
-
stony - FK
Můžete někdo naspat postup jak vyndat rameno z atua?103457 píše:Jo a je mnohokrát lepší jednodušší a rychlejší rameno vyndat z auta.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Jednoduché.Vytáhneš spodní čep z těhlice,vyšroubuješ šroub co je přes přední silentblok a dva na zadním silentbloku a rameno vyndáš.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Ještě když auto stojí na kolech musíš odmontovat táhlo stabilizátoru z ramena (jestli stabilizátor máš).
Zvedneš auto, sundáš kolo.
Odmontuješ uchycení stabilizátoru na nápravnici - jeden šroub a plechová objímka(stačí na té straně, kde vyndaváš rameno)
Vymontuješ šroub, kterým je přitažený čep v těhlici.
Vymontuješ dva šrouby co jsou do podlahy na zadním silentu ramena a usekneš hliníkový nýt, který drží objímku silentu a nápravici pohromadě (dávali si ho tam jenom pro pohodlnější montáž v automobilce - my už ho tam nepotřebujeme)
Vymontuješ šroub co jde skrz přední silent.
A rameno už je tvoje.
Já osobně nýty odvrtávám. Označím si důlčíkem střed hlavy. Nýt skoro skrz provrtám šestkou vrtákem a pak mu hlavu odvrtám desítkou vrtákem. To navrtání šestkou je šikovné, protože z dříku nýtu toho moc nezůstane a jde snadno vyklepnout.
Když se jenom odvrtá, nebo odbrousí hlava, tak je někdy problém vyklepnout zbytek nýtu. Oni to nýtovali fakt kvalitně a dřík nýtu je do díry fest roztemovaný.
Štvou mne, že tam nedávali šrouby rovnou. Šrouby tam pasují M8x20. Samozřejmě musí být pevnostní a dotahují se na krev. Běžný šroub se strhne už při dotahování.
Montáž ramena je to samé v obráceném směru. V případě poškození šroubu co drží čep v těhlici je potřeba koupit nový origoš i s maticí. Je to šroub s přesným průměrem dříku. Ne že by to obyčejný šroub neudržel, ale asi věděli proč tam dali speciální.
Následně by se měla překontrolovat sbíhavost (geometrie). Podle mé zkušenosti se ale při použití originálních čepů nikdy zásadně nezměnila.
Zvedneš auto, sundáš kolo.
Odmontuješ uchycení stabilizátoru na nápravnici - jeden šroub a plechová objímka(stačí na té straně, kde vyndaváš rameno)
Vymontuješ šroub, kterým je přitažený čep v těhlici.
Vymontuješ dva šrouby co jsou do podlahy na zadním silentu ramena a usekneš hliníkový nýt, který drží objímku silentu a nápravici pohromadě (dávali si ho tam jenom pro pohodlnější montáž v automobilce - my už ho tam nepotřebujeme)
Vymontuješ šroub co jde skrz přední silent.
A rameno už je tvoje.
Já osobně nýty odvrtávám. Označím si důlčíkem střed hlavy. Nýt skoro skrz provrtám šestkou vrtákem a pak mu hlavu odvrtám desítkou vrtákem. To navrtání šestkou je šikovné, protože z dříku nýtu toho moc nezůstane a jde snadno vyklepnout.
Když se jenom odvrtá, nebo odbrousí hlava, tak je někdy problém vyklepnout zbytek nýtu. Oni to nýtovali fakt kvalitně a dřík nýtu je do díry fest roztemovaný.
Štvou mne, že tam nedávali šrouby rovnou. Šrouby tam pasují M8x20. Samozřejmě musí být pevnostní a dotahují se na krev. Běžný šroub se strhne už při dotahování.
Montáž ramena je to samé v obráceném směru. V případě poškození šroubu co drží čep v těhlici je potřeba koupit nový origoš i s maticí. Je to šroub s přesným průměrem dříku. Ne že by to obyčejný šroub neudržel, ale asi věděli proč tam dali speciální.
Následně by se měla překontrolovat sbíhavost (geometrie). Podle mé zkušenosti se ale při použití originálních čepů nikdy zásadně nezměnila.
- Speedbiker
- Kontaktovat uživatele:
Rozměr šroubu upevňující čep
Zdravím,
nevíte náhodou, jaké rozměry mají šrouby, které spojují čep a rameno?? Originál jsou nýtované, nyní se chystám vyměnit čepy, takže nýty odvrtat a nasadit nově čepy . Jo a ještě jaká je vhodná pevnostní třída 8.8 nebo 10.9?? Děkuji
nevíte náhodou, jaké rozměry mají šrouby, které spojují čep a rameno?? Originál jsou nýtované, nyní se chystám vyměnit čepy, takže nýty odvrtat a nasadit nově čepy . Jo a ještě jaká je vhodná pevnostní třída 8.8 nebo 10.9?? Děkuji
M8x22,pevnost 8.8 by mělo stačit,jestli jim nevěříš tak 10.9 a určitě bych dal samojistící matice 
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
mám to na imbusech M8x25 třídy 8.8 se samojistkama
- Speedbiker
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za rozměry