Přisvícení do zatáček

camseek - FK

Přisvícení do zatáček

Příspěvek od camseek - FK »

Napadlo mě, že bych si na felicii udělal do mlhovek eště zvlášť žárovky, ktyrý by se rozsvítili vždycky s puštěnym blinkrem(zapojení přes relátka a každý zvlášť- při blikání doleva by se rozsvítilo levý a naopak). Jenom by mě zajímalo, jak by to bylo třeba s policajtama a podobně, jaký by s tim mohly bejt problémy :-) nevíte někdo? :-) (jo a samozřejmě bych to udělal na vypínač a pouštěl jenom v noci :))
Stollby
Kontaktovat uživatele:

Re: Přisvícení do zatáček

Příspěvek od Stollby »

zalzi na perovedeni.udelal by jsi vicemene to same jako se dava do oktavek a pod mlhovky s funkci CORNER ma to ten samy vyznam akorat tam to myslim neni na vypinac ani pri zaplnem blinkru ale sviti to porad
Vždy je co zlepšovat
Raceman

Příspěvek od Raceman »

funkce CORNER je závislá na snímání polohy natočení volantu a je aktivní pouze při rychlosti do 40 km/h a rozsvěcí mlhovky na tý straně kam se zatáčí
GeorgeWWW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od GeorgeWWW »

A hlavně se to světlo natočí do zatáčky. Nevím, jak bys to chtěl ve Feldě udělat a bez toho natočení je funkce podle mě nulová...
Obrázek
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Nic se nenatáčí, konstrukce mlhovek je jiná, jenom se to zapíná a funguje jak psal Raceman.
http://cs.autolexicon.net/articles/svet ... kci-corner
hydrant

Příspěvek od hydrant »

hydrant

Příspěvek od hydrant »

Řešení je celkem jednoduché a ani nebude moc finančně náročné.
http://galerie.autorevue.cz/showphoto.php?photo=42662
camseek - FK

Já sem to chtěl udělat upe jednoduše :) z lukasu doleva-doprava de + nebo - do relátkový skříňky, tak z toho vzít signál na 2 samostatný relé který by nezávisel rozsvěcely žárovku v pravý nebo levý mlhovce (vypínač by tam byl jenom aby neprovokoval policajty za dne :-)) spíš mě zajímaly problémy se zákonem :-) btw natáčení je trošku jiný :-) to se snad natáčí celá potkávací čočka :-)
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Hydrant: Tak taková verze je opravdu potřeba :D a na zadní plato dát elektrickej vařič místo výhřevu zadního okna :mrgreen:
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Ahmed - FK

Příspěvek od Ahmed - FK »

camseek píše:Já sem to chtěl udělat upe jednoduše :) z lukasu doleva-doprava de + nebo - do relátkový skříňky, tak z toho vzít signál na 2 samostatný relé který by nezávisel rozsvěcely žárovku v pravý nebo levý mlhovce (vypínač by tam byl jenom aby neprovokoval policajty za dne :-)) spíš mě zajímaly problémy se zákonem :-) btw natáčení je trošku jiný :-) to se snad natáčí celá potkávací čočka :-)
pokud bys použil kombinaci spínacích relé a polovodičových doid nemusel by jsi přidávat žádné další žárovky do mlhových světel a přesto by jsi dokázal rozsvítit buď jednu nebo obě jak bys zrovna potřeboval... už jsem o tomto uvažoval a jsem z té funkce úplně nadšený, jen to budu mít trošku složitější. v prvé řadě si chci koupit nárazník z nové tváře, tak samotné mlhovky a poté se můžu zabývat funkcí korner...
no a možná než-li řešit nějaký vypínač bylo by jednodušší použít nějaké 12V světelné čidlo nebo spínač který se dá kdekoliv velice levně koupit... :-)
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Mám jednu mlhovku zrovna na stole (oldface) a nevím jak by se tam dala přidat další žárovka. Není tam místo, pokud to nebude nějaká bludička.
Obrázek
Origo je to H3 a další se tam určo nevejde. Spíš mne napadla jiná věc. Přes žárovku je kryt. Byla by možnost pohrát si s ním, aby se změnila vyzařovací charakteristika více na levou, případně pravou stranu. Asi by stačilo kousek z něj na odpovídající straně odříznout.
Obrázek
Zapínání páčkou od blinkrů by byla brnkačka. Navíc by se to dalo bloknout, aby to makalo jenom v noci.
Bez úpravy vyzařovací charakteristiky reflektoru to nemá cenu, Bude to svítit zase jenom dopředu.
camseek - FK

ja nevim jak vám, ale mě mlhovky rozptylujou světlo i celkem do stran :-) ale s tou čepičkou by to nemusel bejt špatnej nápad ... děkuju za upozornění :-)
camseek - FK

Ahmed píše: pokud bys použil kombinaci spínacích relé a polovodičových doid nemusel by jsi přidávat žádné další žárovky do mlhových světel a přesto by jsi dokázal rozsvítit buď jednu nebo obě jak bys zrovna potřeboval... už jsem o tomto uvažoval a jsem z té funkce úplně nadšený, jen to budu mít trošku složitější. v prvé řadě si chci koupit nárazník z nové tváře, tak samotné mlhovky a poté se můžu zabývat funkcí korner...
no a možná než-li řešit nějaký vypínač bylo by jednodušší použít nějaké 12V světelné čidlo nebo spínač který se dá kdekoliv velice levně koupit... :-)
Nechceš si s tim dát práci a nakreslit mi jednoduchý schéma s těma diodama? :-) Já sem strašně línej, jinak bych to udělal sám :D
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Tak jsem zas vypustil z huby tvrzení bez toho, že bych se podíval do schemat.
Zapínání páčkou od blinkrů by byla brnkačka.
Tak to zas tak jednoduché nebude. Nejdřív je přerušovač a pak přepínač blinkrů. Takže připojit to na spínač blinkrů, tak bude blikat i mlhovka ... Viděl bych to na pomocná relé na každou mlhu, napětí přidržet kondíkem. Přivést 12V na jednotlivé mlhy přes kontakty odpovídajícího relé a ty navíc oddělit od sebe diodami.
Ale takhle se vrtat v instalaci ??!! to by se mi asi nechtělo.
TAKŽE:
Výstupy na jednotlivé mlhovky by šly dát přes kontakty pomocných relé na vývody BA8 a BA10 (nebude to ale jištěno pojistkami - jinak přímo na F5 a F6). Ty by se musely navíc oddělit diodama. Přívod třeba z BA9 nebo něco co je od světel (musely by se zkontrolovat průřezy drátů a dalo by se to pak jistit společnou pojistkou).
Cívky od relé přes lukas (jedna na L, druhá na P), pak diody (aby se kondík nevybíjel přes žárovku), druhý konec na kostru. Paralelně k nim přídržný kondík. Ten by se musel spočíst podle rychlosti blikání a odporu cívky relé, aby stačil po dobu zhasnutí blinkru přidržet sepnuté pomocné relé mlhovky. A to zatím netuším, co by na to přerušovač světel ...
A navíc by při zapnutých výstražních světlech svítily obě mlhovky ...
Tudy asi cesta nepovede.
Ale někdo by mohl mít geniálně jednoduché řešení.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Tak bych měl řešení a ani by to nemuselo být složitý. Byl bych rád kdyby někdo reagoval, nechci zase rozebrat půl auta,
protože si už nepamatuji detaily.
Podobné fotky už jsou v jiném tématu. Navrhovaná úprava je brčálově zelená.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Vzhledem k tomu, že do lukasů jdou konektory (a nee samostatné fastony) nevím jestli je tam místo pro další trojici.
Pokud ano je vyhráno.
Potřebné věci by byly k mání na vrakovištích za hubičku (spíše zdarma) z rozbitých lukasů. Kdyby se společný přívod napájel ze soumrakového relé, tak by to fachalo jenom v noci a nezávisle na varovných světlech.
Pro ty, kteří neměli v ruce lukas a už vůbec ne rozebraný, jedná se o přidání druhého (stejného) přepinače blinkrů (jenom kontaktů) do původního. Jsou tam na to otvory.
mikka

Příspěvek od mikka »

V konektoru místo pro přidání kontaktů je:
http://www.jpeg.cz/view-655_IMG_1030.jpg.html

Takže - mělo by to být príííma.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Díky mikka, ušetřils mi ohybání hřbetu a šátrání v autě. Jenom dotaz, ty fastony v konektorech jsou nějaké spešl? Dají se sehnat?
Mrknu jak splodit nějaký jednoduchý a hlavně levný soumrakový spínač. Pak by to němelo mít žádný zádrhel.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No nemůžu se ubránit pocitu že na Feldě to bude působit tak nějak lacině....zapnu blinkr a rozsvítí se mlhovka... :(
camseek2

Příspěvek od camseek2 »

myslim, že by to mohlo celkem přispět bezpečnosti :) proto mě taky napadlo to nějak zkusit udělat :)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jako funkce Corner se mi zdá užitečná,ale na autech který jsou na to uzpůsobený...úhel natočení volantu,rychlost.Připadá mi divný že při objíždění/předjíždění něčeho s Feldou kdy používáš blinkr se bude rozsvěcovat mlhovka...ale tak je to každýho věc co si namontuje.
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

Bezpecnostni coner urcite prispeje , ale neni to jen o tom ze bude neco svitit v zatackakach , viz jak bylo psano nademnou.. Musi na to byt uzpusobena i parabola svatla aby to svetlo vyzarila tam kde je potreba... mlhovka bude svitit dopredu nikoli ke strane, ovladani taky nikdy nebude takove jake by melo byt . Nevidim v tom zadny prinos to bastlit do felicie, kdyz uz neco do auta dat tak at to funguje tak jak ma a ma to nejaky vyznam. Vec nazoru.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Je pravda, že je každého věc co si do auta namontuje (a pak při kontrole obhájí :lol: ), ale tak docela bych nesouhlasil s Ivarkem. Podívej se ještě jednou na tohle video a uvidíš, že ochcávka rozsvěcuje mlhy také jenom podle blinkrů a na volant šahat nemusíš. Přesně maká tak aby ti to připadalo divný.
http://www.youtube.com/watch?v=TG75Oby6 ... re=related
Jinak souhlasím, že s normálníma mlhama to nebude mít žádný smysl, 60 stupňů na stranu nesvítí žádná. Corner světlo je podmínka: http://cs.autolexicon.net/articles/svet ... kci-corner
Pokud někdo potřebuje svítit do stran a nechce se moc vrtat v autě, tak úprava přepínače blinkrů je jedna z cest.
Společný přívod na druhý přepínač lze přerušit přidáním spínače do volné pozice na palubku a tím tuhle "vymoženost" jednoduše vypínat. Investice pár korun, ale budu IN.
Ještě pro ilustraci jak to pracuje v roomsteru:
http://www.youtube.com/watch?v=7ID59l-B ... re=related
A tam se navíc krásně natáčejí čočky...
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

s tim ze rozsecuje dle blikacu nesouhlasim... i na tom videu je na zacatku videt spis neni videt ze blika a co vim tak ta funkce to bere dle nataceni volantu a jizdniho stavu.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Když to nevidíš na ochcávce, tak si to POSLECHNI na roomsteru: Kromě notoricky známého spouštění funkce natočením volantu, je uvedena i následující možnost:
Při použití směrového světla je funkce corner light aktivována bez ohledu na natočení volantu po celou dobu zapnutí směrových světel. Je to pouze omezeno rychlostí do 40km/hod, musí být zaplá dálková, nebo tlumená, nefunguje to při couvání a ani při výstražných světlech.
Onehdáá jsem stál před semaforem v levém odbočovacím pruhu, za mnou medvěd 350 AMG, kola rovně, blinkr zaplej a levej bazmek mu svítil.
Hoši, neberte fandům iluze. Když nemám nabušený auto, tak mám alespoň poloviční "korner".
Ahmed - FK

hydrant: kluci fandím vám ať vykutíte nějaký nabušený corner light taky pro naše auta... různí inženýři si to vymysleli do svý super kár ale to nás majitele obyč vozítek nemůže postavit na druhou kolej... je úplně jedno jak to bude vypadat ale vím že když to bude pěkně fungovat bude mě to těšit jako jeden z dalších levelů fukcí mého auta... a když si toho nějaký loudil všimne určitě nebude přemýšlet jestli jsi to připojil na blikr, sedne si na zadek jaktože ty to máš a on né... samozřejmmě sto lidí = sto chutí... :-)
Psykopath - FK

Příspěvek od Psykopath - FK »

A myslíte si, že by byl problém udělat to na to natočení volantu? Já myslím, že kdybychom dali hlavy dohromady, nemusel by to být žádný problém, elektronika se dořeší, a ohledně té rychlosti, nevím přesně, ale odněkud bere rychlost i pal. PC - do cca 40-ti km/h ukazuje l/h a od vyšší rychlosti už l/100 km. Akurát vymyslet ty světla... každopádně já jsem si teď ty mlhovky rozšteloval, takže mi svítí do boku místo rovně, takže mlhovky corner už mám, ale musím si je zapínat ručně :D :D
Psykopath - FK

Toto téma umřelo? nikomu se nechce vymýšlet?
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Neumřelo...
Psal jsem výrobci palubáku TC-6 ohledně snímače rychlosti. Dostal jsem dostatečné informace o parametrech snímače. Má výhodu, že je konstrukčně přizpůsoben pro montáž na tachometr felicie. Takže blokovat funkci "korneru" nad 40km/hod by bylo možné. Pak jsem trošku rozdělal auto, ale nepřišel jsem na to, kam by bylo možné umístit nějaký snímač na volantovou tyč.
Felicii poznávám až na tomhle fóru (a to ji mám už 9 let). Jenže jsem takový magor, že mojí reakcí na nějaký dotaz je, že jdu rozebrat auto a podívat se jak je to tam udělané. Proto moc nechodím do sekce "motor", to bych si už nezajezdil. :lol:
Psykopath - FK

:D tak to mám i já, když se mnou někdo jel v létě autem, tak se mě zeptal jestli tam mám klimu, no a už ji tam mám, takže vím o čem mluvíš, každopádně, na to aby se dalo něco takového realizovat, bude stačit cca 5 cm volné volantové tyče (která se otáčí) a někde poblíž nějaký pevný bod, na který se přišroubuje snímač natočení volantu. Ten nějak domyslím, podle toho kolik bude místa...
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Celý forichtunk, silně připomínající "amatérskou garážovou produkci", by se dal za určitých předpokladů sestavit docela snadno.
Stačila by k tomu jednoduchá releová logika.
Obrázek
Nebyla by splněna pouze podmínka, že to nepracuje pokud jsou zapnutá varovná světla. To myslím není na škodu. Pokud jedu pomalu, blikám všema směrovkama, tak asi budu brzo někam zajíždět. A přisvítit si ....
Ale teď k těm předpokladům:
- doplnit releovou a pojistkovou desku o dvě diody, které zajistí oddělení jednotlivých světel a zajistit přívod od relé
spínaných indukčními snímači tak, aby bylo ponecháno původní jištění pojistkama.
- doplnit spínač blinkrů druhou řadou kontaktů - viz předešlé příspěvky.
- snímání otáček volantu nebrat z otáčení volantové tyče, ale ze spojovací tyče řízení (nebo jak se ten bazmek vepředu
jmenuje). Na tyč by se připevnila plechová clona, někde na pevné místo poblíž držák se dvěma snímači, vzdálenými
od sebe o úhel natočení na obě strany. Nevím jestli to vůbec jde. To je největší ořech.
Ostatní části "korneru" jsou v pohodě.
Ke schematu:
Pokud zapnu světla, tak 12V z přívodu na přepínač dálková-tlumená přivedu přes klidové kontakty dvou relé na doplněný přepínač blinkrů. Po zapnutí blinkru se rozvítí odpovídající mlhovka. Pokud zapnu zpátečku, nebo pojedu rychleji, než
nastavenou rychlostí, odpovídající relé přeruší napájecí obvod.
Pokud neblikám a zatočím, tak sepne odpovídající relé od indukčního snímače snímače a rozsvítí příslušnou mlhovku (pokud nemám zpátečku, nebo nejedu víc než nastavím).
K součástkám:
- snímač rychlosti je od výrobce TC-6. Jelikož je napájen 5V bude nutné přidat stabilizátor 5V (7805).
Na výstupu jsou pulzy cca 5V, rychlosti 100 km/hod odpovída frekvence 109Hz. Cena je 220,- Kč
+ expediční poplatky 130,- Kč. Obrovská výhoda - snadná montáž na tachometr felicie.
- prahový spínač by se musel osadit na desce, stačil by jeden OZ, tranzistor a pár součástek. Ten OZ doporučuji
kvůli možnosti zajistit hysterezi spínače. Pořizovací cena zanedbatelná.
- indukční spínače, stačily by o průměru 8mm. Napájení mají univerzální 10-30V, výstup přímo spíná relé.
Pořizovací cena minimálně 450,- Kč/ks.
- relé budou stačit 8A s dostatečnou rezervou.
Takže závěrem, pořizovací cena by byla do 2 tisíc.
Ale pracnost je obrovská. Úpravy na releové desce, v přepínači směrovek a zejména způsob snímání natočení volantu bude představovat problém který odradí spoustu zájemců.
V nových automobilech se používají snímače natočení volantu jako součást systémů ESP. Úhel je snímán přes kódové kotoučky několika optickými snímači. Na kotoučcích jsou různě dlouhé štěrbiny. Vzájemnou kombinací snímaných hodnot z jednotlivých snímačů vzniká poměrně jemné měření úhlu. Výpočet zajišťuje procesor. Takže do felicie ani náhodou.
Já osobně dávám od toho ruce pryč.
Pokud se najde nějaký zoufalec, co to musí za každou cenu mít, tak jsem ochoten mu pomoci. Ale jenom když uvidím dva signály od natočení volantu...
Ahmed - FK

hydrant: ty jsi eskamotér ! pěkná prácička, ovšem s těmi signály natočení volantu je to fakt složité...
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Hydrant napsal
snímání otáček volantu nebrat z otáčení volantové tyče, ale ze spojovací tyče řízení (nebo jak se ten bazmek vepředu
jmenuje). Na tyč by se připevnila plechová clona, někde na pevné místo poblíž držák se dvěma snímači, vzdálenými
od sebe o úhel natočení na obě strany. Nevím jestli to vůbec jde. To je největší ořech.

Ano, je to orech, zejmena proto, ze optozavora bude v miste, ktere je vystaveno silnemu znecisteni, ktere zpusobi jeji nefunkcnost.
Napadlo me polomechanicke reseni - na spojovaci tyc upevnit / nalepit 2 male magnety a dvema pripevnenymi jazyckovymi rele v jejich blizkosti spinat prislusne obvody. V poloze volantu prime by obe tato rele byla mimo magnety [rozepnute kontakty jazyckoveho rele], pootocenim volantu vlevo/vpravo by se magnet priblizil k levemu/pravemu jazyckovemu rele, ktere posle prislusny povel.
Dalsi reseni by bylo pripevnit na spojovaci hridel 2kousky ohnuteho plechu, ktere by pri pootoceni volantu vlevo/vpravo klouzaly po mikrospinaci levem/pravem.
Snimat to z volantove tyce je problem, protoze klidne muze nastat situace, ze volant pootocim o vice nez 360 stupnu a logika, pokud se to neosetri, se zlbne.
Psykopath - FK

no Hydrante, pěkná práce, nicméně se mi to zdá příliš překombinované :D Nic proti máš to vymyšlené velice dobře, jenomže v dnešní době mikroprocesorů se mi zdá použití tolika relátek docela zbytečné... Ohledně elektroniky - to je otázka pár součástek v ceně do 200 Kč, natočení volantu bych řešil podobně jako to mají udělané na Oktávě - tzn. na volantové tyči optosmímačem (nebo více podle toho jak se to vymyslí) mi neříkejte, že je problém zjistit natočení osy do jednoho nebo do druhého směru.... Popřemýšlím nad tím, ale teď nemám vůbec čas, při dlouhých zimních večerech nad tím popřemýšlím.
breta1 - FK

1. Mikroprocesor ti stejne nevyresi vykonovy stupen [rele, vykonovy FET]
2. Tak zas uplne jednoduche to zjisteni natoceni volantove hridele neni, protoze ta hridel se muze otocit o vice nez 360 stupnu a co ted, jak bys to jednoduse resil?
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 15. říj 2009 17:51:44, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Jistě, dal by se použít procesor, třeba z řady PIC16F...Jenomže já jsem stará škola, na PICe bych si musel obléct žluté tričko s nápisem ... :lol:
Ale ty světla musíš stejně sepnout nějakým výkonovým prvkem (relé, tranzistor,...).
U tranzistoru by bylo zřejmě aktuální chlazení, u relé to odpadne. Takže 2 relé tutovka.
Pouze logika - zpátečka, rychlost, doleva, doprava - potom rozsviť pravou (levou) mlhovku, by se ošetřila programem.
Nejjednodušší snímání rychlosti vhodné pro feldu stejně bude se snímačem od TC-6.
Snímač otáček volantu není levná záležitost - co jsem zahlíd přes dva tácy. A přidělat to na volant??
Co vlastně z toho leze??

To breta1: uvažuji indukční snímače, spínací vzdálenost 4mm, rozsah teplot -20 až 65 st. C (rozhodující je cena). Třeba něco takového:
http://eshop.technoline.cz/produkt/475- ... nzory.html
ale s kabelovým vývodem. Existují i s vyšším teplotním rozsahem.

Breto, ten tvůj poslední přispěvek jsem neviděl, zrovna jsem psal.
Použil jsem nevhodný výraz "clona", samozřejmě uvažuji proužek plechu, který musí aktivovat indukčák od 40 stupňů až do plného natočení a to v obou směrech. Ale to půjde ošetřit vhodnou volbou délky "aktivačního" plechu a umístěním snímačů.
Právě ten problém s otočením volantu a přidržením informace až do plného rejdu dělá problém s umístěním snímačů na volant
Psykopath - FK

ano, použitím procesoru bych si ušetřil sice jenom polovinu relatek, ale nemusel bych například používat další kontakty na přepínač blinkrů... spínání žárovek by samozřejmě zajišťovaly dvě relátka...
Psykopath - FK

A toho, že se volant dá natočit o více než 360° jsem si samozřejmě vědom, a to je to nad čím přemýšlím... napadlo mě udělat "šneka" na volantovou tyč, který bude z nulové polohy otáčením vlevo nebo vpravo posouvat např. clonu pro optozávoru dopředu nebo dozadu... ale k tomu potřebuju pevný bod v okolí volantové tyče...
breta1 - FK

Ono to vypada na prvni pohled hloupe, ale jednoduche by bylo omotat hridel volantu tremi zavity spagatku/lanka a ten druhy konec ukotvit pres natahovaci pruzinku a vyhodnocovat polohu toho spagatku [mechanicky ci elektricky].
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Psychouši, máš možnost. Namaluj zapojení, vytvoř program a zájemcům nabídni naprogramované čipy.
Pokud budeš chtít využít signál od jednoduchého spínače směrovek, uvědom si, že bude mít pulsní průběh odpovídající kmitočtu přerušovače. To budeš muset programově ošetřit, aby byl vyhodnocen stav na vstupu procesoru jako zapnutý po celou dobu sepnutí blinkru. Zároveň by se musel uvažovat stav, kdy bude vadná jedna žárovka a rychlost blikání se zvýší ...
Sundal jsem asi před týdnem plasty pod volantem a místo kam by se dalo něco přidělat jsem nenašel. Dej mi taky pevný bod a ... to už řešil někdo před námi. :lol:
To samé si bohužel myslím i o tyči řízení. Bylo by vhodné, kdyby se vyjádřili znalci podvozku ať nemlátíme prázdnou slámu.
breta1 - FK

Ta "elektronika", ktera by osetrila ty impulzy z prepinaci packy i ruznou frekvenci blikani i prepalenou zarovku je primitivni a lze ji jednoduse udelat. Ani ta nahrada rele tranzistory FET [napr. IRFZ48N] by nebyla slozita a pri cca 50W zarovce, t.j. cca 4A, by byla vykonova ztrata tranzistoru okolo 0,24W, takze tranzistor by ani nepotreboval chladic.
Psykopath - FK

No ono by to nebyl problém, ale to bych si taky musel oblíknout žluté triko s nápisem :lol: ne, já dělám vždycky takové věci s kamarádem, on programuje, já vymýšlím, nicméně teď se mu narodil syn a k tomu ještě rekonstruujeme byty, takže na to nemáme ani jeden čas, a máme rozdělaný ještě jeden projekt - trojblik, coming/leaving home, automatické zapínání světel a ještě něco, takže jak doděláme toto, vrhneme se na corner mlhovky...
breta1 - FK

Tak jsem trochu pouvažoval a vymyslel jsem toto (zjednodušeně).
http://sklad.obrazku.cz/obr208430_corner3.PNG
Je to bez procesoru, s jedním IO a se spínači FET, zapojené přímo na přepínač blinkrů, samostatně přivedené napájecí napětí to nepotřebuje , blokuje to zpátečku a po úpravě třeba i rychlost.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 16. říj 2009 17:59:55, celkem upraveno 2 x.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Břéťo, schema je to pěkný, ale vychází z nepochopení funkce "korner".
Ty "světla do zatáčky" musí svítit jenom pokud svítí dálková nebo tlumená svetla a tuto informaci na schematku neuvažuješ.
Dále mi není mi jasný způsob blokování od spínače zpátečky, když se tam objeví buď 12V, nebo je vývod uzemněn přes vlákno žárovky. To samé platí o signálu od snímače rychlosti, kde je impulsní výstup do 110 Hz o úrovni 5V. Navíc je každý signál přiveden pouze do jedný větve světla.
Pro osvěžení:
Funkce "korner" je aktivní pouze:
- pokud svítí dálková nebo tlumená světla
- pokud mám zapnutý spínač směrových světel
- pokud natočím volant asi o 30 st. a více (tento údaj si nepamatuju přesně).
- pokud nepřekročím rychlost 40 km/hod
- pokud nemám zařazenou zpátečku
- pokud nemám zapnutý spínač varovných světel
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Než jsem to splácal tak si to upravil.
Stejně je potřebné ošetřit výstup ze snímače rychlosti, aby překlápěl při rychlosti nad 40km/hod., t.j. nějaký prahový spínač, nejlépe s hysterezí kvůli vyloučení hazardních stavů kolem nastavené rychlosti. Snímač je napájen 5V (tak přibude stabilizátor) a navíc musí být napájen po celou dobu zapnutí zapalování.
A chybí podstatná záležitost - spínání podle natočení volantu. Pokud využiju úpravy průběhu napětí na výstupech z přepínače směrovek (viz tvoje schéma), stejně bude nejjednodušší řešení blokace od rychlosti a zpátečky s využitím relé.
Psykopath - FK

mno ohledně toho spínače od rychlosti - já mám palubní pc, tak mi jeden problém napájení odpadá, nicméně nějaký stabilizátor tam určitě bude kvůli procesoru. O tom natočení popřemýšlím, ale jak jsem říkal potřebuju kousek volantové tyče a pevný bod v okolí zbytek je "hračka"
breta1 - FK

V úvodu jsem již psal, že je to zjednodušeně, není problém to namalovat v konečné podobě i s hodnotami součástek.
K tvým připomínkám:
1.Ty žárovky se nezapojí na baterku, ale na kontakt 87 relé světel
2.Zpátečku blokuje přivedení +12V přes odpor na vstup hradla, jeho výstup přes dvojici diod zablokuje ty světla
3.Totéž pro rychlost- musí se podle toho snímače upravit vstup. S nějakou přesností bych si hlavu nelámal a o hysterezi se postará ten Schmitt.
4.Ano, natočení volantu to neřeší, ale samozřejmě pokud se zbastlí nějaké čidlo, jde to tam dobastlit
5.S tím zapnutým varovným světlem jsi mě zaskočil, ale to je snadné to tam dobastlit
(bod 1 a 5 už jsem tam domaloval)
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Asi jsem neandertálec, ale popisuješ že: Zpátečku blokuje přivedení +12V přes odpor na vstup hradla, jeho výstup přes dvojici diod zablokuje ty světla.
Ale to samé pak nastane, pokud přivedu napětí z relé světel ... a požadováno jest, aby corner fungoval jenom při rozsvícených světlech.
breta1 - FK

Vysvetlim- ten elyt uplne nahore se pres odpor muze nabit jen tehdy, kdyz se roznou NAJEDNOU oba blinkry [t.j. zapne se funkce varovnych svetel]. Ty dve diody nahore spolu s tim odporem delaji diodovy soucin.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Jj bretko, poňal ...
Pořád jsem měl zafixovanou blokaci související s rozsvícením světel.
Nevšim jsem si napojení těch dvou diod na blinkry.
Jenom ještě malý dotaz, pokud nebude na obou žárovkách blinkrů napětí (v režimu spuštěných varovných světel), nevybije se ten konďous moc rychle přes žárovky??
breta1 - FK

Jo, mas pravdu, uz jsem to opravil. To schema jsem sil horkou jehlou.
Podrobnosti v pripade zajmu by se doladily, mozna by se usetrily nejake diody, kdyby se pouzily misto invertoru hradla NAND [chtelo by to pohrat si s Karnaghofou mapou, pokud by nekdo chtel, mozna by se to zjednodusilo].
Odpovědět