Nezahřeje se, nízká teplota motoru

Simos 2P
135M, 136M
Fojc

Nezahřeje se, nízká teplota motoru

Příspěvek od Fojc »

Zdravím chtěl bych se zeptat - teplota by se měla držet někde mezi 70ti a 90 C pokud se nepletu že? .. jde o to že při běžné jízdě se to vůbec neohřeje - ručička se vyhoupne maximálně tk milimetr nad rysku takže cca 50-60 C ve městě nebo v koloně to vyleze mezi tých 70-90 a v tom momentě sepne ventilátor a stlačí to zpátky na nějakejch 70, když se potom rozjedu tk to zase spadne pod tých 70.. hadice se zdály bejt horký dost je možný že by to jen špatně ukazovalo? Jinak chladící systém je zkontrolovanej vyměnil jsem kapalinu dal novej temík odvzdušnil ale nic se nezměnilo :? tak teda nevím...
smazany clen - FK

Re: Nezahřívá se :-(

Příspěvek od smazany clen - FK »

No on může být i ten novej termík v háji. To vypadá že ho máš pořád otevřenej. Nebo bych se podíval na čidlo teploty jestli není v háji.
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

Tak termostat jsi měnil, koukl bych na čidlo teploty. Mám stejný problém tak doufám že po výmeně termíku to bude ok.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

čidlo teploty nebo termostat... (nemusí být nový v pořádku)
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Toto vypadá na čidlo teploty motoru,termostat otvírá jinak by se to neohřálo na teplotu sepnutí větráku.
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Jozefj píše:Toto vypadá na čidlo teploty motoru,termostat otvírá jinak by se to neohřálo na teplotu sepnutí větráku.
když auto stojí tak se to zahřeje v pohodě aby sepnul větrák... Aspoň mě u 1.6 jo a bylo to termostatem... Jinak i nový kus může být špatný, já jsem nový originál termostat musel vyreklamovat a koupil jsem ho od Febi, ten slouží už rok a půl...
bos

teplota

Příspěvek od bos »

mam problem vymenil jsem chladici kapalinu a teplota vody pri jizde nejde vis nez na 70C° kdyz stojim tak vyleze na 90C° A zapne ventilator kdy se znovu rozjedu tak klesne na 70C°termostat otvira naplno mezi 70 a 90C°DIKY ZA POMOC
mikka

Re: teplota

Příspěvek od mikka »

Když sepne ventilátor při 90 st. na přístrojovce, tak bych spíš viděl chybu v ukazované teplotě. Ventilátor spíná při teplotě ke 110 st..
Vypadá to, že teploměr ukazuje o 20 st.míň.
skeda - FK

Příspěvek od skeda - FK »

hele a kdyz si menil tu chladici kapalinu naredil si ji destilkou????nebo si tam nalil jen nemrznouci smes-fridex.Zajimavy ze to blbne az po vymene,treba je ta smes husta a dyl se hreje hm ;)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

no tím bych se neřídil že když to spíná v 90 že je to budíkem.mě to předtím taky spínalo někde skoro u 110 ale pak jsem koupil novej termospínač a rázem mi to spíná asi milimetr nad 90kou.a jsme spokojenej.auto se i v zimě ohřeje normálně a když je teplo tak to apsoň neuvařím. :)
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

nizka teplota 1.3mpi r98

Příspěvek od Pascalik »

ahojte
potrebujem poradiť s mojou felinkou nevie sa zohriať . Teplota 70 a kúsok a keď sa pusti kúrenie tak je to iste .
ďalej som postrehol aj kvapkanie vody z výfuku to bude tou zimou asi ?

Vymenené: pumpa 100 percentný termostat aj čidlo aj budík uzáver nádržky z druhého auta

Otestované aj tak že som dal okrem pumpy do do druhého a maka to ako ma 90 stupňov

prosím o pomoc myslím si že tesnenie pod hlavou príp. hlava
cipik

Re: nizka teplota 1.3mpi r98

Příspěvek od cipik »

mozno zly merac teploty motora
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metiu »

a mozno studeny spoj na plosnom spoji budikov :) .. aj to som uz mal

Avsak mne sa to aspon sem-tam znormalizovalo a na chvilu meralo realnu teplotu motora - vzdy 90`C
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

ale mne fuka vlažný vzduch ta druha felina fuka ako keď si otočiš fen na seba
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

Vymenené: pumpa 100 percentný termostat aj čidlo aj budík uzáver nádržky z druhého auta
Otestované aj tak že som dal okrem pumpy do do druhého a maka to ako ma 90 stupňov

to si nemyslím a ta teplota 15 stánia po jazde a teplota okolo 70 viacej to neukazovalo vetrak sa nepusta uz ani neviem kedy som ho počul
vody je dosť
Teea - FK

Příspěvek od Teea - FK »

Termostat zzjistis jednoduse.
Studeny motor nastartuj a jed po cca 2km zastav koukni pod kaporu a sahni na tu velkou hadici co jde z termostatu do chladice. Jestli bude vlazna tak je proste termostat stale otevreny. Pokud bude studena tak je to jinde.
Za pokus to stoji a mas to zadarmo :)

M.
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

studena pri termostate troska vlazna po 10 minutovej jazde
teraz v zime
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Nastartuj zimné auto a nech ho běžet a drž tu samou hadici jak už bylo řečeno, měla by být pořád zimná a pak najednou by se měla "zavalit" horkou vodou, pokud se bude zahřívat postupně tak máš špatný termostat.

Já jsem měnil termostat letos na jaře, je funkční, ale třeba dneska jsem jel v 5 ráno do Ostravy (20km daleko) jel jsem na letních, takže velice opatrně a teplota se mi ani při příjezdu domů (40km celkem) nedostala nad 75 C, když jsem pak jel do města tak se teplota na těch 90 dostala a celkem držela malinko spadla pod 90 když jsem to rozjel, taky to není úplně ideální ale nebudu to řešit, termostat bych s takovou měnil pořád.
Ahmed - FK

Příspěvek od Ahmed - FK »

taky mám takový problém... teplota je stále dole ale když stojím na místě postupně se mi to zahřeje až na 110 jenže to trvá skoro 15 minut... za jakékoliv jízdy mám méně než 70 a z větráku fouká jen opravdu vlažný vzduch...
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

ja len nechapem toto prehodim termosta do druheho auta a tam to maka ako ma . dam termostat z z toho prveho a zase to iste cize nieco v motore mam podozrenie na tesnenie pod hlavou. na prvom aute som menil lebo sa to stesne prehrievalo teraz maka tak ako ma len sa mi neche na tom co ma divnu teplotu ho teraz menit . :cry: :cry: sviecky su cierne cize bohata zmes kolisu otacky atd ma to tehdenciu skapinat az sa rozvieti bat a olelej .
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Mi termostat taky nefunguje jak má, kdyby ho měl ale člověk pořád řešit tak by snad nikdy nedořešil, pomáhá na to koupit origo a né poland nebo čínu, ale ani tak si člověk někdy nepomůže...
Ahmed - FK

vůbec nevím jak to pořešit, je zima, v autě jedu v rukavicích, na oknech mi zevnitř stojí voda a vlažným vzduchem to neodmlžím... po jakékoliv jízdě mám motor teplý ale z větráku jde pořád vlažno. můžete někdo trošku popsat jak to všechno funguje a jakým způsobem se řídí teplota toho větráku? respektive jak se ta telá voda přeměňuje na teplý vzduch. zatím jsem to ještě neměl rozebrané abych se na to podíval...
přímo na chladiči vlevo dole (pohled od strany světel) je nějaké čidlo či co (dva kontakty), dále pak na široké gumové hadici nalevo od nádobky na vodu je taky jakýsi senzor (čtyři kontakty)...
borlan - FK

Příspěvek od borlan - FK »

Ahmed - to čidlo na chladiči je spínač ventilátoru a ten "senzor" na hadici u termostatu je teplotní čidlo - dva fousy jsou pro budík a dva pro ŘJ. To že ti to netopí se domnívám s těmahle snímačema nesouvisí.

Topení funguje tak, že v té bedně pod kapotou je ventilátor a takovej malej radiátorek - vložka topení. Tou stále proudí voda z chladicího okruhu a skrz tu vložku proudí vzduch ventilace a ohřívá se. Říkáš, že po jízdě je motor prohřátej ale topení je vlažné - zkus osahat přívodní hadice k tomu topení (při pohledu zepředu do motoru vedou zleva) a pokud jsou studené či vlažné, zřejmě máš zanešenou tu vložku topení = vyměnit. Pokud hadice "topějí" tak můžeš mít problém někde v mechanice klapek uvnitř té bedny topení - topení se ovládá pouze tím, že systém klapek pouští nebo zavírá proudění ventilačního vzduchu skrz tu vložku topení (buď jde přes vložku nebo mimo ni)...
borlan - FK

Ahmed - ještě jsem nezmínil možnost, že máš stále otevřenej termostat a voda v chladicím okruhu se dostatečně nezahřeje = nemůže ani dostatečně ohřát tu vložku. To, že se ti zdá motor po jízdě teplej tě může klamat, asi se těžko odhadne jestli má těch 90....co ukazuke budík za jízdy? Za jak dlouho vyleze ručička a na kolika se drží? Pak bys musel řešit termostat...
borlan - FK

Ahmed - přehlédl jsem tvůj dřívější příspěvek - budeš fakt řešit termostat - zřejmě je furt otevřený...
Ahmed - FK

borlan - moc děkuju za perfektně podrobný popis... o víkendu se na to podívám, teď už vím kam kouknout... zahřátí motoru je opravdu jen orientační údaj ale jednou jsem to zkoušel přehřát tím že jsem stál s nastartovaným motorem a trvalo to skoro 17 minut...
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

poriesene vynema komplet celeho termostatu aj s cidlom a krasne drzi 90 stred a kurenie ide super

origo ternostat 52euro moze lock
Pascalik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pascalik »

zozen si origo je sice drahy ale je komplet skrin aj cidlo neda sa to porovnat s polan druhovyroba cechy
Fojc

Příspěvek od Fojc »

Cus, jezdim ted s feli poprvy v zime, a teplota nechce vylyzt pres 70-75 stupnu :? termik i cidlo jsou meneny ted v lete.. JInak pres leto to drzi normalne kolem 80 stupnu, ventilator spina ale az nekde za stovkou :roll: muze tu nizkou tzeplotu delat jenom to cidlo? chtel bych tam hodit jinej typ, 100 C mi pripada fakt zbytecne moc.. Pro ten motor to neni nejlepsi kdyz pri popojizdeni drzi kolem tech 90-100 a pak spadne skoro na provozku :-/ Jinak vcera jsem jel pri tech -16C a myslel sem ze zmrznu, topeni na trojku na plnou teplotu a moc to teda nehralo, ani kdyz se pak ve meste ohrala na tech 90 :? nehlede na to ze mi namrzaly okna zevnitr... Nevim nejak mi to nejde do hlavy, mel jsem Mitsubishi Colt z 86. roku a tohle se mi teda nidky nestalo a to sem jezdil ve vetsich mrazech... Feli ma teprv 68tkm :shock:
mikka

Příspěvek od mikka »

Dobrý termostat udrží teplotu motoru na 90-ti stupních, což je správná provozní teplota, a to i v mrazech. Pokud se motor neohřeje, zkontrolovat termostat. Hadice od termostatu k chladiči musí být studená, dokud teplota motoru nestoupne na otevírací teplotu termostatu. Pokud je teplá, termostat propouští, nebo otevírá dřív, než by měl.
80 st. v létě je málo. Takže bych vyměnil termostat, vypadá to, že je od začátku špatný. Někdy to chce víc pokusů, než člověk natrefí na dobrý nový termostat.
To spínání ventilátoru chladiče při 100 st. je ok, je to tak akorát.
MartinB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinB »

Mě už asi 3 týdny se drží teplota na 75°C,
Obrázek
ze začátku jsem si myslel, že to je tím mrazem ale teď už si to nemyslím.
Zítra zkusím zkontrolovat hadice podle návodu a uvídím teda, co s tím budu provádět.

Náhodou nevíte někdo, na kolik vyde origo termostat né žádná čína?
MartinB ;-) a jeho Felí 50 kiloWattová kráska v kombajnu
Můžeš se mrknout ;-)
http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... 16&t=15025
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Origo počítej minimálně 900, spíš víc.
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

MartinB píše:
Náhodou nevíte někdo, na kolik vyde origo termostat né žádná čína?
Když dáš origo, tak stejně nemáš záruku, že bude dobrej, u termostatu je jedno, jestli dáš druhovýrobu. Mě i ostatním se osvědčil polskej termostat, stál kolem 2 stovek a felda s ním makala 2 roky, než jsem jí prodal.
MartinB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinB »

když říkáš... za pokus to stojí ;)
MartinB ;-) a jeho Felí 50 kiloWattová kráska v kombajnu
Můžeš se mrknout ;-)
http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... 16&t=15025
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

100 lidí, 100 názorů, ale u termostatu to opravdu nehraje roli, já u 1,3ky dal neorigo a perfekt, u 1,6ky jsem koupil komplet celou origo komoru za 16 stovek a vydržela 10 měsíců, tak teď jsem koupil taky jen obyč termostat za 150,-Kč a drží dobře.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Malá zkušenost ,mně to netopilo měl jsem vadný termostat,tak jsem koupil nový termostat,made in france 500 Kč.Když jsem teď v mrazech pustil topení,tak nebyla schopna teplota vylést na 90.Je pravda ,že mám zabudovaný LPG a ten taky něco sežere.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Já koupil nejprve polskej termostat asi za 170Kč a ještě ten den jsem ho šel reklamovat. Pak jsem koupil origo (prodává se komplet s domkem i čidlem teploty = proto taky ta cena) a ten funguje dobře. Takže je to fakt asi o náhodě, ale přeci jenom origo dílům věřím víc.
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Speedbiker »

Mám dotaz, nevíte jesli je automobilove dily záruka 12 nebo 24 měsíců?? Bude to cca rok co jsem si koupil ve škodovce origo termostat - komplet i s čidlem a teď už neplní správně svou fci. Tak přemýšlím , že bych to šupnul na reklamčku. Máte s tím někdo zkušenost?? Doklad i krabicu mám .
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud koupíš ND bez práce, tak je záruka 24 měsíců, takže reklamovat to můžeš, ovšem škodovka je vych... budou tvrdit, že šlo o neodbornou montáž.
Vyjímku tvoří zboží prodávané v tzv. „zvláštním režimu“ podle ust. § 90 zákona č. 235/2004 Sb.
to je zjednodušeně řečeno zboží, které není vyrobeno přímo pro náš trh, ale je sem prodejcem pouze dovezeno. U tohoto zboží nelze odpočítat DPH a reklamační lhůta je jen 12 měsíců.
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

Ok, super diky , po novém roce to zkusím . S tou neodbornou montáži mě nedostanou mám vystudovanou Průmyslovku Provoz a údržba vozidel. Už takhle jsem uhádal reklamaci (nebylo to ve škodovce ) kotoučů a destiček Fri-tech - vrátily peníze.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Trošku som prevetral jednu 1.3MPi :D a po 800km som vypozoroval, že najnižšia prevádzková teplota je tak 80stupňov, pri 103 na budíku zapína ventilátor. Nejdem teraz rozoberať prečo je to tak, ale zaujímalo by ma, či to mohlo mať vplyv na zvýšenú spotrebu asi o 0.5l/100km?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jozefj píše:ust. § 90 zákona č. 235/2004 Sb

Zvláštní režim pro obchodníky s použitým zbožím, uměleckými díly, sběratelskými předměty a starožitnostmi .

A v kterém odstavci toho par.90 se mluví o novém spotřebním materiálu a zboží? Rád si ho jako podnikatel přečtu a poučím se.
Ty woe, tak to víš, jako podnikatel teda málo, jedná se to i spotřebního zboží, které je sem dovezené, dovozce si odpočítal DPH a dál toto zboží prodává,,jako použité" tím pádem je bez DPH a tudíž levnější na našem trhu. Ovšem ikdyž je to zboží fyzicky nové, papírově je už použité a proto se na něj vztahuje záruka jen jeden rok, alias 12 měsíců.
Je to další mezera v zákoně, kterou vykutálení podvodníčci využívají.

Šedý dovoz
Jak bylo zmíněno, šedí dovozci zboží, se vyznačují většinou tím, že se pohybují na spodní hranici cen zboží. Nízká cena je však jediným pozitivem těchto prodejců. Jinak vám hrozí jen samé problémy s případnou reklamací nebo opravou .
Na co si dát pozor!
Nezanedbávejte obchodní podmínky. V obchodních podmínkách tohoto prodejce bude nejspíš stát následující formulace nebo její obdoba:
„Námi nabízené výrobky jsou prodávány v tzv. „zvláštním režimu“ podle ust. § 90 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Pro spotřebitele to znamená, že nemá nárok na odpočet daně z přidané hodnoty, jelikož kupuje hmotný movitý majetek použitý, který je vhodný k dalšímu použití v nezměněném stavu.“
Co je to zvláštní režim?
Na zboží ve zvláštním režimu nelze uplatnit odpočet DPH.
Zboží ve zvláštním režimu je vedeno jako použité, proto se na něj ze zákona vztahuje pouze jednoletá záruční doba.
Kdykoliv v textu najdete, že prodej zboží se řídí podle §90, raději hledejte u jiného obchodníka.

Jinak pardon za OT, musel jsem Josefojc odpovědět, když už to začal.
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

tak jsem dnes volal do Škody , abych se informoval jak u nich probíhají reklamace, Pán mi řekl, pokud mám originál doklad a ten termostat , tak mám dojít a že mi vráti peníze nebo dá druhý termostat . Říkál, že termostaty mění každou chvíli, že z jejich strany strany je zbytečné, abych čekal měsíc na vyřízení reklmace, protože termostat bude KO, (mezi řečí mi řekl, že životnost termostatu je cca rok) a záruka je 24 měsícu , potom oni si řeší reklamaci na jejich triko. Jestli to tak dopadne tak klobouk dolu.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Mám tu samou zkušenost ikdyž v obyč mototechně a neznačkovým termostatem, přišel jsem ho vrátit, že otevírá brzo, kouknul na paragon a beze slov mi ho vyměnil.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Já jsem v AutoKelly vypisoval protokoly a po měsíci mi vrátili peníze. Ale alespoň že to uznali...
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

v létě mám teplotu motoru úplně normální, ale jak je zima tak mi nikdy nestoupne teplota výše jak 70 a kousek, jedině když to nechám na volnoběh a pak se i pustí ventilátor, ale jinak fouká již po pár km teplý vzduch, je tedy termostat KO?:(
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Jojo, termostat KO...
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

takže jestli to dobře chápu, ikdyž bude venku -20 tak by měl mít motor pořád teplotu kolem těch 90 stupnu? a ještě by mě zajímalo jestli se nějak neničí motor když už s tím jezdím asi tak 2 roky...a jestli by byl někdo tak hodnej a poradil mi jakej koupit (nechci žádný šmejd ale ověřený kus) a nebo kdyby se někomu válel doma navíc...
Speedbiker
Kontaktovat uživatele:

original vetsinou funguji na prvni pokus

tady mas komplet termostat

http://www.cc-autodily.cz/skrin-s-termoreg-1-3mp.html
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Ano, i když bude -20, motor by měl mít 90C. Jinak to samozřejmě motoru nesvědčí, když nemá správnou provozní teplotu.
Odpovědět