Automatické svícení

camseek - FK

Automatické svícení

Příspěvek od camseek - FK »

Zdravím... kámoš mi včera řikal, že jednou na střední dělali automatické rozsvicování světel fungující na zvýšený napětí...
(2 diody, trimr, tranzistor aspínací relátko) ... nemoh by ste někdo spočítat hodnoty + udělat schéma? O:-)
breta1 - FK

Re: Automatické svícení

Příspěvek od breta1 - FK »

S těmi součástkami, jak jsi napsal, to udělat jde, ale je to k ničemu. Bude to nepřesné, závislé na teplotě a bez t. zv. hystereze. Např. to nastavíš na 13V, po nastartování a zvýšených otáčkách nebo i volnoběh to překročí 13V, sepne to světla, ale jakýkoliv zvýšený odběr (stěrače, větrák topení, vyhřívání skla, mlhovky....) ti způsobí pokles napětí pod 13V a relé rozepne a světla zhasnou.
Pokud je to do felicie, prodává se na tomto principu pracující relé ASS1, pouhou záměnou relé světel za toto relé je to vyřešeno.
Ale pokud bys to opravdu chtěl sám vyrobit, něco jednoduchého bych vymyslel.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Felda dobíjí ihned po nastartování, tak si to nekomplikuj. Když by jsi tam chtěl mít nějakou prodlevu, tak stačí pevně nastavený čas.
Já jsem to ale vůbec neřešil a spínám to ihned při startování. Výstupem ze spínací skříňky co je na starter rovnou spínám tyristor (můžeš klidně použít relátko).
Funguje to tak, že v okamžiku kdy zastartuju, tak se sepnou světla. Po dobu startování svítí jenom parkovačky, pak se hned zapnou hlavní světla.
Kova
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kova »

http://www.postimage.org/image.php?v=gxJYdpJ nebo http://uloz.to/2880074/automatika-svetel-felina.jpg tohle mam od dob co to začlo a maká 100% ;) akorád č15 připojit ke spínačce (rozdílné zapojení u felin s automatikou ostřiku a bez --dělá to bordel) ;) náklady 50-70kč lepší než pokuta. spínač na potkávačkY musí zůstat zaplej jinak svítí jen parkovačky.
Felicie Combi 1.3 Mpi 50kW 2000....Octavia Combi 1.8T 4x4 110kW 2004......... Nikdy nejezdi rychleji než létá tvůj anděl strážný.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jak se to chová, když ti chcípne motor?
Kova
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kova »

no to je problem, zhasne to, ale pracuju na vylepšení .za těch X let se to nestalo,jinak bleskovka ruka na vypínač :) větší obavu mam z čidla tlaku ale zatim pohoda.
Felicie Combi 1.3 Mpi 50kW 2000....Octavia Combi 1.8T 4x4 110kW 2004......... Nikdy nejezdi rychleji než létá tvůj anděl strážný.
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Ja jsem to vyresil vlozenim jedne diody primo do puvodniho rele. Pokud je zapnuty spinac svetel, hned po zapnuti spinacky se svetla rozsviti, behem startovani zhasnou [rele X] no a pak uz sviti furt. Vyrobil jsem i variantu se zpozdenym zapnutim, ale nakonec jsem pouzil tu puvodni.
Kova
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kova »

to sem skoušel tu první možnost ale drobet víc sem utratil za žárovky :(
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Kova píše:no to je problem, zhasne to, ale pracuju na vylepšení .za těch X let se to nestalo,jinak bleskovka ruka na vypínač :) větší obavu mam z čidla tlaku ale zatim pohoda.
Já jsem to měl podobně na Favoritu a jednou jsem v noci zastavil u železničního přejezdu. Nikde nikdo, klacky dole, vlak nejel, tak jsem chcípnul motor. Koukám kolem sebe - sakra, proč je tu taková tma :D
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Já mám rozsvěcení vyrobeno vlastnoručně a i když chcípne motor tak to svítí pořád,ze začátku jsem si s tím naběhl,protože mi praskl řemen a jel jsem po tmě.po úpravě bez problému.
orol

Příspěvek od orol »

caute...ja mam schemu z AMARO 2004/11 a je super...problem je len ze neviem to zapojit.Neviete mi PLS poradit kde v poistkovej skrinke najdem 12V pri startovani a este 12V pri zopnuti klucika v spinacej skrinke.vdaka
mikka

Příspěvek od mikka »

Konektor BF, pin 9, žlutý drát, = +12V během startování.
Konektor BF, pin 2, černý drát, nebo pin 4, taky černý drát, = +12V při zapnutém zapalování ("15"), ale je i na mnoha jiných svorkách.
BF je druhý konektor zprava, 10-ti pinový.
orol

Příspěvek od orol »

Dakujem ti pekne velmi si mi pomohol. 8-)
DeFuckTo - FK

Příspěvek od DeFuckTo - FK »

zdravim, nikde jsem to tu nenašel, co řikáte tomuhle?

http://www.aukro.cz/item813435978_autom ... 99_kc.html

myslíte že je to použitelný?

Díky za odpověď
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

Už raz bolo konštatované, že v prípade náhleho zhasnutia motoru v noci, ti zhasnú aj svetlá a niekto ťa v tom momente trafí=zákon namazaného krajca chleba. ;) ;)
Sutni

Příspěvek od Sutni »

DeFuckTo píše:zdravim, nikde jsem to tu nenašel, co řikáte tomuhle?

http://www.aukro.cz/item813435978_autom ... 99_kc.html

myslíte že je to použitelný?

Díky za odpověď
Tak za 1) je to nějaká domácí výroba
za 2) není to homologované
za 3) když zhasne motor zhasnou všechny světla (u originálů ti zůstanou svítit parkovačky...)
VW Passat B5,5 Variant 1,9TDI 96kW 4Motion
Škoda Felicia OF 1,3BMM 50kW
PetrMPI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrMPI »

Mám to v autě a když zhasne motor neni problém rožnout ručně parkovačky. Nebo necháš klíček v předstartovací poloze a svítí ti i potkávačky, tenhle argument moc nechápu... Instalace je nadevše pohodlná, nemusíš rozdělávat půl palubky. Domácí výroba to je a funguje to spolehlivě, když startuješ, tak to světla zhasne, aby to zbytečně nežralo.
Sutni

Příspěvek od Sutni »

No, jde o to, že když ti v noci zhasne motor a s ním i světla, tak to ten za tebou do tebe napere, a argument, že sáhneš rychle po vypínači, zase nechápu já...
Sutni

Příspěvek od Sutni »

A hlavně jde o homologaci :oops:
PetrMPI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrMPI »

Tak homologace je v tomhle případě asi zbytečná, na technický to nikoho nezajímá a bezpečnost tim taky nijak neohrožuješ. Myslím, že v tomhle případě už převažujou jenom výhody. A chcípnutí v noci to by byla maximálně sekunda, než něco uděláš, dobře nešel bych první po vypínači, ale asi bych startoval a když startuju tak co udělám. Sešlápnu spojku a brzdu no a když už držím tu brzdu tak svítí brzdový světla. Navíc je tak malá pravděpodobnost že ti to v noci někde chcípne, to bych musel leda krizově brzdit a to stejně svítěj brzdovky. A docela mě rozesmívá, že zrovna ty tu mluvíš o homologaci, když máš vpředu takou trubku :lol: .
Sutni

Příspěvek od Sutni »

Hezká trubka viď? Taky homologovaná :-D :-D :-D

Ale opravdu, montovali se na vozy Policie ČR rovnou ve výrobní hale a jsou s homologací... No a jedna taková z policejního auta utekla na moje auto (zapsaná v TP) :)
Sutni

Příspěvek od Sutni »

Jo a mě to na technické kontrolovali to originál denní svícení od Škody, normálně prošli kabely a koukali na to relé, jestli je to to homologované...
Ale jako nehádám se no, asi je to jak kde...
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Originál od škodovky a naprostá spokojenost :) ... zas takový práce to taky nedalo abych to namontoval

Kdyby někdo chtěl tak to made in doma rozsvěcení (inzerát aukro) mam doma navíc tak ho klidně někomu za 100+pošta prodám ;-)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Sutni

Příspěvek od Sutni »

že jo, já jí nechával montovat do služebáku a taky naprostá spokojenost...
ale na tý technický to fakt kontrolovali...
Sutni

Příspěvek od Sutni »

Jinak tady se řeší výhody a nevýhody origo denního svícení:

http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =30&t=7921
PetrMPI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrMPI »

Co mám zkušenosti, tak na technický jsem rožíhal světla sám, chlapik jenom čuměl, jestli vše svítí.
Sutni

Příspěvek od Sutni »

já mu řekl, že mám automatické rozsvicení a už mi lez v autě :-D
Kova
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kova »

já mu nic neřek, kouknul na světla a hotovo ;) :D
DeFuckTo - FK

Příspěvek od DeFuckTo - FK »

tak už to mam v autě přes týden a oukej.. vozim s sebou pro případ poruchy i původní relé, takže kdyby něco, tak tu chvilku můžu stát na brzdě a relé je do půl minuty vyměněné a světla ručně rozsvícená.. ;) a před technickou vše co neni nutný vracim do původu (třeba 2 držáky v levym spodnim rohu skla na pda a navigaci, sice každej feldař ví, že tam může mít klidně votevřenou knížku a ničemu to nevadí, ale hádejte se na technický.. :) )

btw. horší to budu mít s tim vyndanym kaťákem.. :roll: :)
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

Abdul píše:Už raz bolo konštatované, že v prípade náhleho zhasnutia motoru v noci, ti zhasnú aj svetlá a niekto ťa v tom momente trafí=zákon namazaného krajca chleba. ;) ;)
Např. v návodu k ASS1 je přímo uvedeno doporučení v noci zapnout světla ručně. Při automatickém rozsvícení si večer prostě zmáčknu ještě spínač "parkovaček" (spínač hlavních světel je zapnutý stále), to mě snad nezabije. Beru to tak, že automatické rozsvícení je jen pomůcka na to, abych si nezapoměl rozsvítit ve dne, kdy si nemusím všimnout že nesvítím a tím mě chrání před pokutou. ;)
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

Súhlas, pokiaľ používaš schválený typ napr. ten ASS1 . Ale domáci bastl je o niečom inom. ;) A ja som si dovolil vysloviť pochybnosť o tom domácom bastli. :lol: Pri tomto uvedenom ASS1, a montáže podľa návodu, ti pri zhasnutí motora nehrozí náhle " bez svetiel".
Vondry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vondry »

Ten kdo by se s tím chtěl dělat nevím jestli se to vyplatí když tady je to za pěknou cenu, jako druhá varianta místo ASS1 http://www.levnealarmy.cz/eshop/denni-s ... se087.html a foto http://www.levnealarmy.cz/img/default/6874/
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

ASS1 (http://www.kuncicky.cz/automaticke-rozs ... etel-ASS1/) je sice dražší, ale montáž jednoduchá (výměna relé za relé) a v případě poruchy
(zatím 3roky - 80000km maká jak má) rychlá výměna za staré relé, které pro jistotu vozím sebou. Nejvíce času na montáži zabere povolení matky u "pojistkovky" :lol:
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Umožňuje některé z těchto automatických svícení funkce jako shodit světla na parkovačky pokud někde delší dobu stojím s nastartovaným motorem (třebas na přejezdu), případně si světla (potkávačky) "manuálně" zapnout pokud čekám po tmě u kraje silnice s vypnutým motorem?
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

ASS1 to samozřejmě umožňuje. Pro informaci jak funguje si stáhni návod zde http://www.kuncicky.cz/automaticke-rozs ... etel-ASS1/.
Je to návod přímo pro feldu.
Odpovědět