Odpustenie chladiacej kvapaliny.

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
kimmi

Odpustenie chladiacej kvapaliny.

Příspěvek od kimmi »

Potrebujem odpustiť cca polovicu chladiacej kvapaliny.Ide zima a mám do -7.Chcem odpustenú nahradiť G12-kou,aby mi nezamrzla.Kde je naklepšie miesto na iba čiastočné odpustenie.Mohla by to byť spodná,tenšia gumová hadica na chladiči?
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpustenie chladiacej kvapaliny.

Příspěvek od emilio52 »

Dole z chladiče vede kousek kovový trubky a v ní je vypouštěcí šroub .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Vypust to normal vypustakem nared zmer a nalej zpet.
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Keď vypustím na spodu vypúšťacím ventilom pri chladiči,je treba dávať aj nové tesnenie ak tam nejaké je alebo stačí iba povoliť a potom ho zatiahnuť.Hodil by sa nejaký obrázok.Už roky ním nebolo hýbané,nebude zahrdzavený?
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Neboj se toho je tam snad medenej krouzek a ten to prezije bude v pohode spis bude mastnej od oleje sundas jen kryci plech ten malej bocni (na prave strane aute z pohledu ridice) a jsi tam.
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Je tam snad medenej kroužek ako píšeš alebo tam naozaj je?Dúfam že to pôjde aj bez jamy,lebo tú nemám.Plech ktorý chráni remenicu som už dole mal,takže to poznám už iba nájsť ten ventil,je odspodu alebo zboku?Nenašiel by si nejaký link kde by to bolo vyfotené.
Ale aj tak keby som chcel predsa iba odpoustiť niečo nestačilo by odpojiť tú spodnú hadicu chladiča,ktorá ide od expanzky a je pod tou hrubou čo ide od termostatu/motora/,je to strana pri volante.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Když koukáš ze předu na auto tak v levo dole jde z chladiče trubka a v ní je vypouštěsí šroub .
Nebo oddělej hadici vypusť kapalinu a dej hadici zpět a pečlivě dotáhni aby ti voda pak nesákla .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Ten medenej krouzek tam ma byt ale co ja vim zda ho tam mas. Jina kten sroub je na kovove casti toho potrubi - ta trubce a je jakoby od vany spiz zezadu podivej se od prostredka auta zepredu doleva.
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Ešte sa chcem opýtať či netreba auto zohriať.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Nemusíš .-Jen trochu aby tě nestudili ruce :lol:
ObrázekObrázek
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Myslíš že vytečie všetka zmes alebo niečo v systéme zostane.Niekde som čítal že ešte cca 2 l zo 6-tych zostanú v systéme.Nevieš číslo kľúča na ten ventil.Alycol zatiaľ radšej riediť nebudem aby som nenariedil a ono sa mi to aj tak zriedi ešte viac.
Takže:1.dole koleso a plech krijúci remenicu/spolujazdcova strana/
2.vypustiť starú kvapalinu vypúšťacím ventilom pri chladiči
3.zatiahnuť ventil a naliať novú nariedenú zmes do expanzky
4.naštartovať a sledovať hladinu v expanzke,dolievať pri poklese hladiny
5.zatvoriť veko expanzky keď prestane v nej hladina klesať

Je to dobre?
No aj tak by bodli nejaké obrázky alebo foto vypúšťacieho ventilu,nikde som to nenašiel.
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Už som našiel nejaké obrázky,sice iba maľované ale aj to postačí.Výpustný šróbik je na trubke spájajúcej motor s chladičom dole pod vodnou pumpou a daľší výpustný je na bloku motora nad snímačom tlaku oleja.No dočítal som sa že sústava ktorá bola naplnená červenou nemrznúcou zmenou ,napr.G12 by sa už nemala plniť zelenou alebo modrozelenou zmesou napr.Alycol.
Nieje to stupidné.Myslím že by sa nič nemalo stať,keď sa nebudú miešať,samozrejme medzitým prepláchnuť obyčajnou vodou.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Jezis takovejch slov kvuli blbymu vypustaku vody.Nic ve zlem ale kdybys ses uz davno ohnul pod auto tak si to mel uz min 3x. Byt tebou tak tam zas naleju to co tam je celou dobu a nekomplikuju to. Jinak ti garantuju ze i kdyz to vyplachnes tak tutove nekde povolej spoje hadic apod uz nikdy to nevymejes uplne. Nevim co porad resis uz to namichej na aspon -30stC a jezdi.
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Neboj auto jazdí.Zmes ktorá tam je teraz G12 je asi do -8,no keď už mám novú náplň zaobstaranú.Počasie nič moc,každú chvíľu mrholí a prší,možno sa predsa rozhodnem iba odpustiť nejakých 2,5l a dolejem 2,5l G12 a hotovo,to bude oveľa jednoduchšie.Mám ešte 0,5 l G12 origo,tak dokúpim 2l.Len dúfam že pôjde povoliť tá vypúšťacia skrutka.
kimmi

Příspěvek od kimmi »

Tak už som vymenil chladiacu zmes.Najprv som vypustil spodný ventil,vytieklo niečo nad 4j starej kvapaliny.Potom som vypustil na bloku motoru,neviem koľko vytieklo pretože sa kvapalina nedala odchytiť,no niečo okolo 1l asi.Nalial som obyčajnú vodu na preplach a šiel sa previesť.Samozrejme voda sa súpráva inak ako nariedená chladiaca zmes.Takže teplota vyskočila k 100 a termostat až potom otvoril a ešte auto nekúrilo vôbec.Opäť som vypustil a nalial nariedený Alicol Cool na -27.Lial som pomaly aby sa nedostalo do systému veľa vzduchu.Naštartoval s otvorenou expanzkou,hladina pomaly klesala,dolieval som.PO ustálený hladiny som zavrel expanzku a šiel sa previesť,no stále nekúrilo,ubudlo zmesi a tak som zasa dolial.Trochu som sa povozil v obrátkach a systém sa odvzdušnil,teraz kúri ako má a badal som že sa pri stojacom aute na voľnobeh cca 15min sa vôbec neprehrieva,čo mi predtým robilo za rovnakých poveternostných podmienok.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Nechci ti do toho kecat ale -27 neni zrovna moc je to tak minimum a trosku o usta. Si musis uvedomit ze pri jizde v mrazu treba -5 nez se otevre termostat tak napln v chladici ma mnohem mensi teplotu. Tak bacha aby ti to nezamrzlo.
mikka

Příspěvek od mikka »

Není to tak zlé :)
Ten vzduch -5 st.C nemůže ten chladič ochladit na nižší teplotu, naž -5 st.C. Jeden ze základních zákonů termodynamiky říká, že teplo přechází vždycky z teplejšího tělesa na chladnější a nikdy naopak. Teplý chladič bude předávat teplo okolnímu vzduchu, dokud jeho teplota neklesne na teplotu okolí, pak přenos tepla skončí.
Takže při jízdě v -5 st.C se ten chladič ochladí na -5 st.C - díky proudění vzduchu přes chladič sice rychleji, než kdyby auto stálo, ale neochladí se na nižší teplotu.
Chose

Příspěvek od Chose »

I kdyby mrzlo víc než je naředěná nemrzka,tak to stejně nezamrzne,jenom to trochu zrosolovatía ten rosol při mírném ohřátí rychle zvodnatí.
měl sem,ještě ve fáčku,fridex na -5 a bylo -15 a nezamrzlo to ;)
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
Odpovědět