ventilator chlazení nespíná
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
ventilator chlazení nespíná
řeším teť menší problém,asi měsíc mě leze u 1.3mpi rok 99 s klimou a lpg teplota při staní a popojíždění k teplotě 100 a pomalu víš.při 95stupních začne mírně se zvišovat v expasce voda a u 100 se to už nafukuje a víčkem pomalu uchazí tlak.jelikoš mám upravený termostat na prutok tak zasekuntí vylučuju,dneska jsem vyměnil i termospínač třipoloví a furt nic dříve mě zapnul už při 90stupních,na klimu se větrak sepne v pohodě a spojit jsem i kontakty a běžel bez problemů.co mě napada je zda nemá vliv když jsem sígnální kabel co jde do budíku teploměru v origo palubce vyndal a napojil ho na přídavný budík.zda i to nemá nějaký společný víznam.pojistka ventilatoru je dobrá,teda pokud mpi s klimouji nemá jinde.za připadné odpovědi a rady děkuji
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: ventilator chlazení nespíná
Tak ten kabel vrať a uvidíš jestli dojde ke změně, rovněž nemáš správnou hustotu chladící směsy, jelikož podle výrobce by měla začít vřít až při 110°C při běžném tlaku a v uzavřeném okruhu cca při 115°C.
Ale to co popisuješ bývá závada termostatu, voda se pořádně netočí a tudíž nemůže sepnout čidlo na chladiči.
Ale to co popisuješ bývá závada termostatu, voda se pořádně netočí a tudíž nemůže sepnout čidlo na chladiči.
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
no budu to muset asi rozdělat a skusit dát zpět.termostat je převrtaný takže i při zaseknuti bude na 40% prutokoví takže voda by se musela ohřát i u čidla.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
A co to vicko na nadobce mas tam poradny original? A mas namychanou smes voda + nemrz.? aspon na -30?
Je úplně fuk zda má namíchanou směs na -30 teplota bude 100°C stejná jako u obyčejné vody 100°C je prostě pořád 100°C
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
víčko je origo a odpouští dobře,chladící kapalinu jsem měnil v březnu a hustoměr ukazoval kolem -27.možná opravdu se kousnul termostat a jak ho mám převrtanej aby o něco víc propouštěl tak to možna tlakuje ale zamezilo to uvaření motoru.zítra to skusím bez termostatu
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
ano to máš pravdu 100°C je vždy stejná u všech kapalin, ovšem zde nejde o teplotu vody nýbrž o bod varu a z toho vyplývající zplynování kapalin, jelikož chladící okruh funguje pouze s kapalinou, nikoliv s párou, ale to víš.favo píše:Je úplně fuk zda má namíchanou směs na -30 teplota bude 100°C stejná jako u obyčejné vody 100°C je prostě pořád 100°C
voda při normálním atmosferickém tlaku v naší nadmořské výšce vře při cca 100°C
voda v přetlakovém systému chladící soustavy automobilu vře při cca 105°C
chladící kapalina namíchaná v poměru 1 : 1 při normálním atmosferickém tlaku v naší nadmořské výšce vře při cca 110°C
chladící kapalina namíchaná v poměru 1 : 1 v přetlakovém systému chladící soustavy automobilu vře při cca 115°C
Chladící směs se nepoužívá jen a pouze, jako bezpečnostní prvek proti zamrznutí, ale stejnou roli má i zvýšení bodu varu a tím pádem i efektivnější chlazení při vyšších teplotách.
Takže to vidím opravdu na ten termostat.
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
tak dneska jsem vyhodil termostat,nechal to bez něj a auto nechal stat zapnuté po 15minutach se teplota vyzvedla skoro na 110stupňů a v expance se voda pomalu s minimalní hodnoty zvedla na vrchní rysku.tak jsem motor rači vypnul a pak po půl minutě se zapnul větrák a chladil dlouho až nějak kolem 75 stupňu.je to divné.zda mě neprodali špatny termospínač na feldu s klimou 3 poloví.
-
Vaclav
- Kontaktovat uživatele:
Ten tvůj spínač je dvoustupňový.
První stupeň sepne při 95 stupních +2 a -3 stupně, vypíná při 84 stupních.
Druhý stupeň má sepnout při 102 stupních +- 3 stupně, vypíná na 91 stupních.
Ventilátor má výkon 1 stupeň 200w, 16,5A, 2 stupeň 320W, 26,5A
Ty máš tedy v autě dvoustupňový ventilátor za chladičem.
http://vaclavz1.rajce.idnes.cz/Ventilat ... latory.jpg
Co třeba přicpaný chladič?
Doléváš do chladiče originální fridex.
U felicie jsem měl původní víčko z výroby, to moc netěsnilo od začátku, po koupení originálního víčka, tak už kapalina neubývala.
První stupeň sepne při 95 stupních +2 a -3 stupně, vypíná při 84 stupních.
Druhý stupeň má sepnout při 102 stupních +- 3 stupně, vypíná na 91 stupních.
Ventilátor má výkon 1 stupeň 200w, 16,5A, 2 stupeň 320W, 26,5A
Ty máš tedy v autě dvoustupňový ventilátor za chladičem.
http://vaclavz1.rajce.idnes.cz/Ventilat ... latory.jpg
Co třeba přicpaný chladič?
Doléváš do chladiče originální fridex.
U felicie jsem měl původní víčko z výroby, to moc netěsnilo od začátku, po koupení originálního víčka, tak už kapalina neubývala.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne sob 21. lis 2009 12:57:01, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
Ceník Felicie.
http://vaclavz1.rajce.idnes.cz/01_auto_cenik/
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
tak dneska jsem koupil origo termospínač a malinko poupravil termostat který otvíral při 88stupních.podle mě jak je tam ještě napojený vytapění plynu které vodu vrací zpět za termostat k topení nestačí plně kolovat voda a více se to hřeje u čidla teploty a fixlujeto.teť po upravě termostatu a vyměny termospínače se provozně zahřeje na 90stupňů do 5min na místě a delší staní se vyšplhá na 100stupňů a držíse chvily na to se sepne podle mě první stupeň větráku a běží tak 30sekund a klid,skoušel jsem zapínat klimu a myslím že je to stejné ta rychlost.
a co je zajimave přestala tak tlakovat voda a zvedat se,jen je znát kdy otevře do plna termostat to malinko tak o 4mm klesne voda a po chvíly se zas vyrovmná.uvidím večer jak to bude topit teť topí dost i na plný kotel uvidime v zatěži a naporovém vzduchu.
http://faust81.rajce.idnes.cz/termostat/
a co je zajimave přestala tak tlakovat voda a zvedat se,jen je znát kdy otevře do plna termostat to malinko tak o 4mm klesne voda a po chvíly se zas vyrovmná.uvidím večer jak to bude topit teť topí dost i na plný kotel uvidime v zatěži a naporovém vzduchu.
http://faust81.rajce.idnes.cz/termostat/
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
jinak chladič je 6měsíců starý origo sahara,voda čístá bez kalu i v expance je čisto o auto se starám co nejlépe.tohle mě začalo při montaži plynu,jelikož jsem měl u minulého auta taky plyn a upravený motor tak vím že plyn více zahřívá.jinak fridex
kupuju celeu dobu u jedné mototechny rovnou sudoví a nikdy snim nebyly problémy
kupuju celeu dobu u jedné mototechny rovnou sudoví a nikdy snim nebyly problémy
-
Invisible1988 - FK
mám problém s ventilátorem...po nehodě jsem si auto odvezl z opravny a během cest mi normálně teploměr ve voze ukazoval hjodnotu kolem 90 což je normální...ovšem pak jsem chvílu stál na parkovišti na volnoběh a ručička šla nahoru...před nehodou mi ventilátor sepl vždy při cca 97 stupních ovšem tedkom to vlezlo až do červeného pole a ventilátor nic...koukal jsem na pojistku a je dobrá jelikož je na ni napojená houkačka světelná tak akustická a ty fungují....dále jsem vzal kabel a zkusil ventilátor napojit přímo na baterku a roztočil se čili je v pořádku,chladič i spínač na něm jsou dávaný nový po té bouračce...takže nevíte kde muže bejt chyba?jestli vedení někde narušený nebo prostě co by to mohlo být?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Zkus, jestli ti jde do čidla šťáva, jestli to není po té nehodě někde překleplý.
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
a nebo vyhoď termostat a na přímo na staní to zahřej a pokud bude spínat tak je to termostat.proto jsem tet ho trochu řevrtal aby v krytických hodnotach trochu propustil vodu
-
Vaclav
- Kontaktovat uživatele:
Nebo tam dej ten starej spínač, který tam byl před nehodou.Invisible1988 píše:mám problém s ventilátorem...po nehodě jsem si auto odvezl z opravny a během cest mi normálně teploměr ve voze ukazoval hjodnotu kolem 90 což je normální...ovšem pak jsem chvílu stál na parkovišti na volnoběh a ručička šla nahoru...před nehodou mi ventilátor sepl vždy při cca 97 stupních ovšem tedkom to vlezlo až do červeného pole a ventilátor nic...koukal jsem na pojistku a je dobrá jelikož je na ni napojená houkačka světelná tak akustická a ty fungují....dále jsem vzal kabel a zkusil ventilátor napojit přímo na baterku a roztočil se čili je v pořádku,chladič i spínač na něm jsou dávaný nový po té bouračce...takže nevíte kde muže bejt chyba?jestli vedení někde narušený nebo prostě co by to mohlo být?
Ceník Felicie.
-
Invisible1988 - FK
Takže dneska jsem zkoušel aji vyndat konektor z termospínače a natvrdo propojit ty dva dráty v něm.Zapl jsem klíček ale ventilátor se nerozběhl.Zkoušel jsem měřit jestli k němu jde štáva a jde.Ale mám dotaz kdy se má objevit proud na konektoru který jde do ventilátoru mám tam být pořád teda hned po zapnutí klíčku nebo jindy?Měl by tam být proud když jsem tzv.zkratoval ten konetor k termospínači?A kam až vede ten kabel co jde ke konektoru do ventilátoru?Jde to někam dovnitřku auta někam za palubku že?Nebo se pletu?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Na čidlo ventilátoru jde stálej proud, bez ohledu na zapnutý či vypnutý klíček. Kabel povede někam k pojistkovce. Pokud se ti ventilátor nerozeběhl, ikdyž do něho jde šťáva, tak to bude ve ventilátoru. Někdy stačí jen rozhýbat, jistější je ale nový.
-
Invisible1988 - FK
ale když hodím ventilátor přímo na baterku tak se rozběhne takže je dobrej.Tak ted fakt nevím
Podívej se teda na konektory a dráty.
Přívod vede z pojistkovky, svorkovnice BD (čtvrtá zprava), pin 11, žlutý drát.
Motorek ventilátoru je napojený na ukostření v předním kabelovém svazku, to je pak ukostřeno vpravo na karoserii před baterkou.
Motorek ventilátoru je napojený na ukostření v předním kabelovém svazku, to je pak ukostřeno vpravo na karoserii před baterkou.
-
Vaclav
- Kontaktovat uživatele:
Zkusil jsi propojit kontakty u spínače na chladiči?Invisible1988 píše:ale když hodím ventilátor přímo na baterku tak se rozběhne takže je dobrej.Tak ted fakt nevím
Po propojení by se měl ventilátor roztočit.
Ceník Felicie.
-
Invisible1988 - FK
ano ty dráty jsem zkoušel propojit při zapnutým klíčku a nic se nedělo ventilátor se ani nehnul
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
A který jsi propojil? Ty na ventilátoru nebo ty na čidle.
-
Vaclav
- Kontaktovat uživatele:
Propojit kontakty na thermospínači u chladiče.103457 píše:A který jsi propojil? Ty na ventilátoru nebo ty na čidle.
Neboli propojit dva kabely na svorkovnici.
Ceník Felicie.
-
Invisible1988 - FK
přesně to jsem udělal propojil jsem kontakty u termospínače a nic se nedělo při zapnutým klíčku...
-
Vaclav
- Kontaktovat uživatele:
Invisible1988 píše:přesně to jsem udělal propojil jsem kontakty u termospínače a nic se nedělo při zapnutým klíčku...
Už to tu někdo psal. Tak to zkus.
Podívej se teda na konektory a dráty.
Ta pojistka by měla být 25A. Měla by propojovat klakson a světelnou houkačku.
Podle mě šestá pojistka z prava.
Když budeš počítat pojistky z leva tak je to číslo 17.
Potom ještě zkus jinou věc.
Propoj kontakty u spínače na chladiči, vem si zkoušečku s žárovkou a napoj jí na konektor u motoru za chladičem.
Žárovka by měla svítit.
Ceník Felicie.