Asi Alternátor????
-
Petr
Asi Alternátor????
Zdravim lidičky potřebuji radu mám felicii 1.3 MPI r.v. 2001 včera sem k autu přišel a otočil jsem klíčkem do 1 polohy tak se rozsvítili kontrolky a seplo palivové čerpadlo tak jsem otočil do polohy start a jenom cvaklo relé a startér se ani nesnažil otočit motorem. Tak jsem vzal baterku dobyl jsem ji a vložil do auta a nastartoval a začal jsem měřit při nastartovaném motoru zasnutých světel jsem naměřil 13,4V poté jsem rozsvítil a kleslo to na 13,00V tak jsem zkusil přidat plyn a naměřil jsem max. 13,4V. Což se mi vůbec nelíbí pokud já vim tak by měl dobíjet min.13,8V . A taky jsem při vypnutém motoru zkusil změřit odběr 0.33mA. Mám podezření že je špatnej alternátor ale dneska jsem nastartoval a zase jezdil a bez problému. Nevíte náhodou jak proměřit alternátor aby jsem zjistil co na tom alternátoru odešlo??? Děkuji všem za každou radu
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asi Alternátor????
Hod ho na komplet repas a mas klid a jistotu pripadne zaruku.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
To co jsi naměřil na vadný alternátor nevypadá. 13V na volnoběh se zapnutýma světlama, to není špatné.
Aby jsi nenastartoval, na to stačí mít špatný kontakt na baterce. Prověř baterku, kontakty na ní a až jako posledního podezřelého bych měl ten altík. Když už uvažuju, že altík málo dobíjí, tak začínám výměnou regulátoru napětí. Ten ale stojí ranec.
Alternátor proměříš jedině po kompletní demontáži. Určitě existuje i nějaký stojan na testování, ale nikdy jsem nic takového neviděl. Běžně stačí měření napětí v autě.
Aby jsi nenastartoval, na to stačí mít špatný kontakt na baterce. Prověř baterku, kontakty na ní a až jako posledního podezřelého bych měl ten altík. Když už uvažuju, že altík málo dobíjí, tak začínám výměnou regulátoru napětí. Ten ale stojí ranec.
Alternátor proměříš jedině po kompletní demontáži. Určitě existuje i nějaký stojan na testování, ale nikdy jsem nic takového neviděl. Běžně stačí měření napětí v autě.
-
Petr
Všechny kontakty na alternátoru, baterce a startéru jsem vyčistil. Takže si myslim že v kontaktech to nebude.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Ano existuje primo stolice na altiky i startery tester. To co ti to dobiji je opravdu malo.
-
sisin - FK
Půjč si od nějakého kámoše alternátor a srovnej naměřené hodnoty.Regulátor dobíjení cca 299,-
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
kouknul bych na uhlíky v regulatoru,to je věčinou největší problém.koupí se za 100kč 70A.
pro další pohodu bych volil si koupit nějaký přídavný voltamper budík a dal si ho do auta.budeš vědět jak facha furt.mě jede i v zatěži na 14V bez zatěžě 14.2V
pro další pohodu bych volil si koupit nějaký přídavný voltamper budík a dal si ho do auta.budeš vědět jak facha furt.mě jede i v zatěži na 14V bez zatěžě 14.2V
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
-
Návštěvník
Jak poznám že regulátor je špatnej neboli jak mají být dlouhé ty uhlíky????
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Ho vysroubuj a uvidis museji dolehat a jeste pritom pruzit.
-
sisin - FK
Délka nových uhlíků 12 mm, délka starých nesmí být pod 5 mm.Dolíhat sice musí,ale můžou být krátké i tak,pružinka to nebude dostatečně tlačit 
-
Jofinko - FK
Ja som v nedelu posledny krat jazdil a na druhy tyzden v piatok naobed som mal na baterke 9.70V.(auto v garazi cca 10-15stupnou) A uz som nenatocil.....a je to nova baterka cca 2tyzdne stara...Alternator je dobry dobija fajne, boli sme s tym v servise a povedal nam ze prud musi odoberat nieco viac lebo to nieje normalne....Takze mame pravdepodobne chybu v kabelazi a nevieme co stym.... ked sa odpoji baterka tak drzi slusne straca iba 0.03V za den podotykam ked je odpojena od od auta.Co stym?
Zmeril bych odber proudu vypnuteho, zamknuteho auta. Pak bych postupne odpojoval jednotlive veci - radio, central... a meril odber.
Nasel bych vec co zere nejvic a tu pak resil.
Nasel bych vec co zere nejvic a tu pak resil.
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Najít závadu (příčinu ) a odstranit Nezůstává svítit nahodou v kufru lampička .A co rádio jaký a kolik bere v klidu .?
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
Jofinko - FK
v kufri nesvieti lampicka.......radiom to nieje skusal som tam dat aj druhe, ktore mam aj som ho nechal odpojene ale radio to nieje......bolo tam dorabane DO na central ale to neviem ci je ta pricina a auz vobec neviem ako by sa to dalo riesit okrem odpojenia DO 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Regulátor za 300Kč se dá koupit tak na alternátor Magneton. Na Bosch stojí originál víc než 1500Kč. I druhovýrobu pod 500 nekoupíš a bude stát za dvě věci.sisin píše:Půjč si od nějakého kámoše alternátor a srovnej naměřené hodnoty.Regulátor dobíjení cca 299,-
-
sisin - FK
Nevím jaký má,ale já jsem kupoval tenhle http://www.autowak.cz/?p=productsList&iCategory=224
http://www.autowak.cz/?p=productsList&iCategory=223
Kdybych ho nekupoval osobně před dvěma měsícama tak mlčím
http://www.autowak.cz/?p=productsList&iCategory=223
Kdybych ho nekupoval osobně před dvěma měsícama tak mlčím
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Druhovýroba za 350. Já jsem levnější než za 500 nesehnal. I tak ale stála za bačkoru.
zde cca běžné ceny s popisem původu
http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... tavia.html
zde cca běžné ceny s popisem původu
http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... tavia.html
-
Návštěvník
Myslíte tedy když to tu tak řešíte že je špatnej regulátor? Uhliky jsem měřil a mají 10mm. Zítra chci rozebrat alternátor a mrknout jak vypadají sběrací kroužky. A někde jsem se dočetl že taky když dobíjí alternátor málo tak že stačí dotáhnout šroubky M5 ty jsou kde????(pokud je to tedy pravda.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Dotahování šroubků pomáhá na alternátorech Magneton. Diodový můstek je sešroubovaný a rádo se to povoluje.
Regulátor to může dělat, ale z praxe vím, že většinou funguje, nebo totálně nefunguje. Že by to díky němu málo dobíjelo není moc časté. S ohledem na snadnou demontáž a montáž to ale za pokus stojí.
Regulátor to může dělat, ale z praxe vím, že většinou funguje, nebo totálně nefunguje. Že by to díky němu málo dobíjelo není moc časté. S ohledem na snadnou demontáž a montáž to ale za pokus stojí.
-
Návštěvník
No tak to by souhlasilo protože mám magneton. takjá to zítra zkusím.
-
big.jedla - FK
Atnarfus píše:Dotahování šroubků pomáhá na alternátorech Magneton. Diodový můstek je sešroubovaný a rádo se to povoluje.
mi se stalo to že auto dobíjelo max. 13,7V a při zatížení klesalo až k 13V
podotahoval jsem diodový můstek, propájel spoje, očistil všechny kontakty a kostry... a stále stejné chování. Tak jsem koupil na zkoušku regulátor (VIKA) a napětí mi drží 13.9 -14.1V, při zatížení (světla, radio, větrák na 4) klesne max na 13.7V
-
Návštěvník
Tak jsem si myslel že už je to v pohodě ale 2 dny auto stálo autorádio bylo vypojené a dnes sem přišel k autu a ani tuk. Nevíte čím to je ???
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Baterkou
-
Návštěvník
Včera jsem odpojil baterku změřil jsem ji měla 12,15V celou noc byla odpojená a dneska sem naměřil 11,89V. Tak se chci zeptat jestli to je normální??
-
Jofinko - FK
Tak bolo to dialkove
O,5A bralo....
zas si musim zvykat na central na klucik bez DO .... 
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Ne to nebude normalni sezen si balonek hustomer na baterky a zmer clanky pokud to teda neni bezudrzbovka. Tipuju ze bude jeden z krajnich clanku ko.Návštěvník píše:Včera jsem odpojil baterku změřil jsem ji měla 12,15V celou noc byla odpojená a dneska sem naměřil 11,89V. Tak se chci zeptat jestli to je normální??
-
Návštěvník
Takže jsem si dnes pořídil tento hustoměr elektrolitu http://tuning.autodoplnky.cz/autodoplnk ... -s42689981 . A naměřil jsem na všech článcích okolo 1.200 což je na hraně červeného ( v návodu píšou vybitý akumulátor). Baterka je stará 3 roky
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Zapni jí na nabíječku. Po nabití jí nech několik hodin odstát a změř hustotu. Namontuj jí do auta zapni hlavní světla a nech čtvrt hodiny svítit. Jestli se napětí udrží nad 11.5V, tak je baterka pravděpodobně OK.
-
Návštěvník
Tak jsem Akumulátor dobil poté jsem ho odstavil na 4 hodky a změřil jsem hustotu což na všech článcích bylo na červené hraně (1.200) což je málo tak nevim jestli měřim blbě nebo co ale tohle sem naměřil. Dále jsem ji teda namontoval do auta a otočil klíčkem do 1 polohy a rozsvítil hlavní světlomety a napětí na baterce kolísalo 11,67V 11,43,V 11,54V a po deseti minutách se ustálilo okolo 11,58V a po 15 minutách na baterce bylo 11,55V. Po vypnutí světel sem naměřil 12,00 a pot to ještě trochu stoupalo. Tak jsem zkusil nastartovat a na volnoběh(okolo 1000 ot/min) při vypnutých spotřebičích jsem naměřil 13,54V po zvýšení otáček na 2000ot/min jsem naměřil 13,55V dále jsem tedy zapnul spotřebiče( větrák naplno, světla, blinkry, vyhřívání zadního skla) a napětí pokleslo na 13,21 tak jsem ještě zkusil do toho zapnout dálkové a to pokleslo na 12,00V. Po vypnutí všeho a vypnutí motoru to kleslo na 12,4V. Dále jsem ještě chtěl změřit odběr za klidu ale při odpojení +kabelu od baterky a vložení multimetru (nastaven ze začátku na 10A potá snižováno na 200A a pak na 20A) mě furt multimetr ukazoval 0mA což je blbost multimetr byl dobře nastaven a měřící hroty byli ve správných zástrčkách. Takže nevim kde je chyba.Poraďte pls už fakt nevim co s tim je.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jaký máš multimetr. Většina z nich má dvě díry na měření proudu. Jedna díra je pro rozsah 10A a druhá díra pro rozsahy mA. Když máš kabel zastrčený do té díry pro mA, tak pravděpodobně hned při připojení spálíš pojistku v multimetru a pak to snadno ukazuje 0mA. Musíš si vystačit s tím rozsahem 10A, který dokáže ukázat nejmenší hodnotu 10mA.
Jestli jsi baterku nabíjel 14 hodin a pak ukazovala řídký elektrolit, tak je něco špatně.
Jestli jsi baterku nabíjel 14 hodin a pak ukazovala řídký elektrolit, tak je něco špatně.
-
Návštěvník
Ja ji nenabíjel 14 hodin. Mám nabiječku která ukazuje jakym proudem se zrovna nabíjí a až to klesne až na 0 tak je nabitá.
-
Návštěvník
Takže byla prasklá pojstka v multimetru doufám že ji teda seženu abych mohl změřit ten odběr mám podezření že něco hodně žere.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Měřit musíš stejně na ten 10A rozsah. Jak to připojíš přes pojistku, tak zase hned zblafne.
Podle hustoty elektrolitu je ta baterka prázná. Osobně automatickému ukončení nabíjení moc nevěřím. Muselo by to být něco s mikroprocesorem, aby to fungovalo. V levných nabíječkách je to odfláknuté a vypne to při nějakém přednastaveném napětí, ne při nabité baterce.
Podle hustoty elektrolitu je ta baterka prázná. Osobně automatickému ukončení nabíjení moc nevěřím. Muselo by to být něco s mikroprocesorem, aby to fungovalo. V levných nabíječkách je to odfláknuté a vypne to při nějakém přednastaveném napětí, ne při nabité baterce.
-
Návštěvník
Takže jsem sehnal pojstku a změřil klidový odběr multimetr jsem nastavil na 20m.
Celkový odběr odemčeného vozidla 6,23mA
Celkový odběr zamčeného vozidla je 8,27mA
Rádio odebírá 2,06mA
Centrál odebírá 2,16mA
Vnitřní osvětlení odebírá 2,01mA
Což si myslim že je ok když je povoleno až 20mA.
Celkový odběr odemčeného vozidla 6,23mA
Celkový odběr zamčeného vozidla je 8,27mA
Rádio odebírá 2,06mA
Centrál odebírá 2,16mA
Vnitřní osvětlení odebírá 2,01mA
Což si myslim že je ok když je povoleno až 20mA.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jo, klidový odběr máš úplně v pohodě.
-
Zdenex
- Kontaktovat uživatele:
... Vnitřní osvětlení odebírá 2,01mA...
To jako kdy? Vypnuté by nemělo prát nic, zapnuté kolem 0,4A (při 5W žárovce).
To jako kdy? Vypnuté by nemělo prát nic, zapnuté kolem 0,4A (při 5W žárovce).
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy jsem neměřil zpožďovač, ale ten klidně 2mA může sosat.
-
Návštěvník
Ano světlo bylo vypnuté ale na tuhle pojstku (15) je napojeno vnitřní osvětlení + hodiny + zásuvka +varovné zařízení proti odcizení vozidle(žádné nemám). Takže myslim že 2,01mA pro hodiny, zásuvku a vnitřní osvětlení je ok ne ??? A chtěl jsem se zeptat ŘJ neodebírá žádný proud za klidu ??? Protože po vytažení všech pojistek kromě ŘJ (1) tak mi multimetr ukázal 0,00mA a po postupným přidáváním pojistek se to začlo zvyšovat.
-
Zdenex
- Kontaktovat uživatele:
Aha to budou hodiny. Já to špatně pochopil. 
-
Návštěvník
Tak ja už fakt nevim dneska při jízdě hlavně při rozjíždění mi jako pohasli světla. Nebo při zajíždění do garáže když pouštim spojku a poklesnou otáčky tak pohasnou světla.
- Jojin
- Kontaktovat uživatele:
Zkus si od někoho půjčit baterku a nech autoelektrikáře prověřit ten altík a dobíjení, případně ať ti nabije baterku na svojí nabíječce. Hustota elektrolitu 1,2 Bo je kritická a stejně by ta baterka nepřežila zimu protože by ti téměř jistě zmrzla a popraskala.