No pokus se to zkouknout nějak a prověřit. Záleží na tom kolik jezdíš, ale do prázdnin, tak to fakt nevimMiMi píše:nemám bohužel nikde možnost se na to kounout... jedině ve škole a tam okolo toho mají milion kydů navrch atd atd.....
bliká mazání
-
Josh123456 - FK
Re: bliká mazání
-
Josh123456 - FK
jj a nebo je to zpětný ventílek, co drží tlak pohotovostní-tznam., že nespadne talk v soustavě mazání i po zastaveném motoru, protože při startu jsou vůle na všech točících se částí značně menší než při zahřátém, tak proto je tam ten vetil a když málo těsní, tak při nastartování ti kontrolka svítí déle, než oproti těs. ventilku, protože soustava musí nasát vše od (nuly) do maz. soustavy. A samozdřejmě na to má i čerpadlo olejový vliv a to vše bych chtělo projítJoS píše: Aha.Jediný,co bych ještě zkusil,je to čidlo(baroskop) a jak píše Josh,to papírový těsnění olej.čerpadla.Jinak jestli to na volnoběh jen bliká a nijak to neklepe,tak to může třeba 50tkm vydržet.Co se týká toho pozdního namazání po startu,tak to dělají nekvalitní no name filtry s mizernou zpětnou klapkou.Origo Škoda nebo Mann jsou v pohodě.
-
MiMi - FK
mno najezdím dost... cca 100km denně..musím nejdřív najít někoho se zdviží..
a pak se na to vrhnu.. mno olejovej filtr mám mann kupodivu sem si ho koupil od začátku.... mno budu s tím muset něco udělat... a když to takle bliká tak to nemaže nebo málo???? protože vždy když stojím na spojce tak si říkam kdy usliším tu už mi známou ránu po zadření vačky..
achjo..
sou s tím jenom problémi:(

- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Pěkná blbost.Ta klika by musela být řádně vychozená aby se tlak natolik ztratil že se rožne kontrolka.Pokud se tlak ztrácí,ikdyž při sešlápnuté spojce tak se to dřív nebo pozděj zadře.Takže bych měřil a to co nejdřív.Odkud jsi?Josh123456 píše: jj a nebo je to zpětný ventílek, co drží tlak pohotovostní-tznam., že nespadne talk v soustavě mazání i po zastaveném motoru, protože při startu jsou vůle na všech točících se částí značně menší než při zahřátém, tak proto je tam ten vetil a když málo těsní, tak při nastartování ti kontrolka svítí déle, než oproti těs. ventilku, protože soustava musí nasát vše od (nuly) do maz. soustavy. A samozdřejmě na to má i čerpadlo olejový vliv a to vše bych chtělo projít
-
MiMi - FK
[/quote] Pěkná blbost.Ta klika by musela být řádně vychozená aby se tlak natolik ztratil že se rožne kontrolka.Pokud se tlak ztrácí,ikdyž při sešlápnuté spojce tak se to dřív nebo pozděj zadře.Takže bych měřil a to co nejdřív.Odkud jsi? [/quote]
Jsem z Plzně
mě e jasný že se to zadře chci s tím něco udělat ale příjdu si jak blázen..
protože pořát opakuji to stejný:( 
Jsem z Plzně
-
Josh123456 - FK
Tomas: Jasný zpětný ventil pohotovostní netěsný nikdy bejt nemůže, hmm zajímavý, tak to pardón... 
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 20. lis 2009 20:11:13, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
-
MiMi - FK
Tomas: Jasný zpětný ventil pohotovostní netěsný nikdy bejt nemůže, hmm zajímavý, tak to pardón...
nejsem si jist zdali jsem to pochopil....

nejsem si jist zdali jsem to pochopil....
-
smazany clen - FK
On asi myslí ten s kuličkou a pružinkou.Že by podcházel a tím to neudrželo tlak.Jenže to by se neměnilo se spojkou při axiálním posunu kliky v šálách. 
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je blbý.Do Plzně se nechystám.Jedině měřit.Takové zkoušení jako kulička,nebo těsnění pod čepadlem,které tam snad ani není ani být nemá...To je všecko na hov..Pokud ti budík ukáže že tam tlak není tak se na ten motor dřív nebo pozdějc zadře...Teda pokud to nebudeš řešit.Tlak se může ztrácet kdekoliv,ale při sešlápnuté spojce snad jedině na klice.
-
MiMi - FK
pánové docela začínám bejt zmatenej...
jenou tak pak zase jinak..
I kdyby se měl motor zadřít je mi to jedno půjde pryč.... a oprázdninách tam budu dávat lepčí.. tak do tý doby..

- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Tak do tý doby se ti možná hvízdne... 
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 20. lis 2009 20:12:09, celkem upraveno 1 x.
-
MiMi - FK
Jéé to néé.... to prosím né..

Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 20. lis 2009 20:12:46, celkem upraveno 1 x.
-
smazany clen - FK
Covece chlape, to se mi stalo vcera na dalnici z Plzne do Prahy - praskam to 150 a najednou levej pruh konci debilne kuzelama a vsichni se rychle nasrali do pravyho pruhu a nikdo mi nechtel pustit takze sem to musel prudce zahnapnout a na "par metrech" to zabrzdit - silnicarum sem jeste pri dobrzdeni sundal ten jeden kuzel pac uz sem se tam proste nevesel...bylo to jen tak tak..no a kdyz sem zabzdil tak cumim na kontrolky a problikava mazani..tak docela v pr.. co s tim je, vypnul sem motor a nastartoval a zase to blikalo tak sem pridal plyn a prestalo to..tak sem do toho praglu dojel na parkoviste s tim ze jen pri volnobehu problikava mazani..ze sem asi pri tom brzdeni a nevymacknuti spojky nejak hnul s volnobehem a je moc pomalej a pumpa tak nema dostatecnej tlak..no..sel sem na vystavu moto 2008 s tim ze to pak necham v servisu ..jinak tam mam taky 15W-40 od zimy, ale na leto tam hodim 10W.. no a po asi 5h co sem se vratil k autu a nastartoval tak mazani ok, uz to neblikalo, jeste predtim sem zkontroloval olej a bylo ho nad rysku, takze taky ok..proste to byla jen takova chvilkova nemoc..ale vystrasilo me to dost..kamosi co delaj motorky mi rekli ze to muze bejt tim ze sem si srazil otacky volnobehu a pumpa nema tlak jinak taky netusi..
-
Zdendisko
Caute,k tomu svícení při startu.Taky mi to dělalo a vyřešil jsem to filtrem za 2 kila(na netu za 110) a ne za 50 kc od polaku ci co to je.
Proste to chce nesetrit a koupit poradny filtr a je to.V mem pripade to je Fram made in GB.
Proste to chce nesetrit a koupit poradny filtr a je to.V mem pripade to je Fram made in GB.
-
Honzaaa
Prosim vás mam feldu 1.3MPI, 1996 a nevim jakej tam je olej a kontrolka už bliká, to tam mam dát? 
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
15W-40 nic nezkazíš
Podobný problém...
Zdravim, predem se omlouvam za laickou otazku...
me se zase pred par dni stalo, ze za jizdy se mi rozsvitila kontrolka dobijeni (ktera podle rychlosti jizdy bud svitila stale nebo problikavala) a take k tomu, problikavala kontrolka mazani. Ignoroval jsem to asi 15 km, nez mi to uplne chciplo, nastesti jsem byl uz u panelaku. Puvodne jsem si myslel, ze to chce jenom dobit akumulator, po jeho dobiti jsem sice dalsi den nastartoval a jel, ale kontrolka dobijeni sviti nebo problikava stale...
me se zase pred par dni stalo, ze za jizdy se mi rozsvitila kontrolka dobijeni (ktera podle rychlosti jizdy bud svitila stale nebo problikavala) a take k tomu, problikavala kontrolka mazani. Ignoroval jsem to asi 15 km, nez mi to uplne chciplo, nastesti jsem byl uz u panelaku. Puvodne jsem si myslel, ze to chce jenom dobit akumulator, po jeho dobiti jsem sice dalsi den nastartoval a jel, ale kontrolka dobijeni sviti nebo problikava stale...
-
Honza9007 - FK
Re: Podobný problém...
Ahoj. Stejný kejkle mi to dělalo, když odešel alternátor....
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 20. lis 2009 20:13:25, celkem upraveno 1 x.
-
Ahmed - FK
ahoj, kolega MiMi tady řešil blikání mazání při sešlápnuté spojce, celé jsem si to tady přečetl a potřeboval bych vaši radu. Měníl jsem si těsnění pod olejovou vanou, vypadá to že mi už nic neteče, oleje je dost, vyměnil jsem i filtr (bohužel nevím jaký je ale stál cca kilo) olej jsem použil Mobil S (5l / 1000kč). Když jedu tak nepozoruju žádné divné zvuky všechno vypadá být v pohodě, jakmile se motor zehřeje začne mi blikat kontrolka mazání při volnoběžných otáčkách... když jen nepatrně přišlápnu plyn zhasne...
poradíte mi?
poradíte mi?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Dal bych filtr MANN na 1,3ku.
-
Ahmed - FK
myslíš že to fakt pomůže? vždyť je to přece jen nějaký systém sítek... nebo se pletu? dříve jsem tam měl fitr MANN ale takový nějaký větší, ten co mám teď je jak sklenička od přesnídávky 
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Není to jen sítko,je tam něco na způsob obtokového ventilu který může zlobit.Ten filtr stojí asi 140kč,nevím jestli se vyplatí nějaké laborování anebo ho prostě koupit a dát ho tam.
-
Ahmed - FK
já to tedy zkusím ačkoliv nemám moc času... a kluci proč myslíte že to dělá jen za tepla?
-
Marty_pv - FK
Ta kontrolka je napojená na tlakový čidlo a problikává kvůli krátkodobýmu poklesu tlaku - teplejší olej je řidší a při volnoběžných otáčkách asi nevytváří olejový čerpadlo dostatečný tlak (čím starší, tím větší má vůle).
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Co jsi dával za olej?Jestli něco řídšího:5W-něco,tak to může být i ono.Jinak zkusit baroskop.Při menším tlaku už nerozepne a může se kontrolka rozsvítit.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
A taky jde o to jestli jsi nemohl při té výměně vany něco pokakat,možná i nevědomky.
-
achmed
no snad jsem nic neprovedl, tento víkend mám úplně plný ale pokud mi zbyde čas v neděli večer se na to podívám. v kelly koupím nový olejový filtr a zkusím to jako první variantu. jinak to čidlo tlaku oleje je kde? není doufám někde uvnitř olejové vany, protože to by mě asi cip střlil kdybych ji musel znova sundat...
sítko ve vaně bylo čisté a na nc jiného jsem tam nesahal tak snad jsem tomu neublížil... uvidíme...
sítko ve vaně bylo čisté a na nc jiného jsem tam nesahal tak snad jsem tomu neublížil... uvidíme...
- Jojin
- Kontaktovat uživatele:
Dva motory ... teda nevím v jakém oboru pracuješ ale dát do kupy ze dvou motorů jeden mě vede k myšlence že černý řemeslo to nebude. Každý z těch motorů mohl být v jiné toleranční třídě a proto je docela možné že u některých dílů budou vůle více jak zemědělské. Potom se nediv že olejové čerpadlo je KO a nestíhá protože někde je tak veliká vůle že dál se olej už téměř nedostane díky nízkému tlaku. To co jsi udělal se dá udělat u bicyklu nikoliv u motoru auta.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Nevím kde jsi se dočetl o dvou motorech.Možná tak o rok dřív,že.Ale to je celkem fuk.I tak proč by nemohl být jeden motor ze dvou?V práci jsem skládal jeden TDI motor ze tří a jezdí dodnes...Cca 100tkm.
-
Ahmed - FK
tak pánové, začíná se mi tajit dech. právě jsem přijel do práce a po cestě mi to mazání začalo svítit nejen na volnoběh ale už i do cca 1800 ot. samozřejmě až po zahřátí motoru... oleje mám dost, nikam se mi neztrácí, čidlo pořád stejné, vyvstává otázka co se mohlo pokazit... před výměnou tesnění pod olejovou vanou bylo vše v pohodě...
kdepak se mi zakopal pejsek?
kdepak se mi zakopal pejsek?
- bobas
- Kontaktovat uživatele:
Je mozne,ze kdyz jezdi nekdo s autem do 3500 ot/min ,a pak se tomu da za tepleho motoru 5500 a protahne se to,ze muze probliknout kontrolka,ze to timto nestiha mazat,jekoze to je nezvykle na ty otacky?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Rozhodně bych to nepodceňoval a řešil.Ono to může být falešný poplach ale taky nemusí a pak můžeš si můžeš pěkně vydělat.
EDIT:Jakou specifikaci má ten olej?Pokud je to nějaký 5W-30(40) tak to může být i olejem resp čerpadlo může mít větší vůli a nevytvoří tlak.
EDIT:Jakou specifikaci má ten olej?Pokud je to nějaký 5W-30(40) tak to může být i olejem resp čerpadlo může mít větší vůli a nevytvoří tlak.
-
Ahmed - FK
jak říkám v neděli vyměním ten olejový filtr za nějaký pořádná MANN a uvidím jestli se to zlepší nebo ne. každopádně mě to hodně mrzí, zítra mám jet 380km na východ slovenska, celý měsíc si auto šlechtím a ono se mi stane tohle... myslíte teda že ten filtr může být vevnitř nějaký vadný a snižuje mi tlak v mazací soustavě a proto mi bliká kontrolka ano? a ještě otázečka kde najdu čidlo tlaku oleje?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Čidlo tlaku oleje najdeš zepředu na motoru,od olejovýho filtru napravo...prostě ti vede z motoru drát.
Hele to bych si teda nelajznul jet s tím 380km...
No to s tím filtrem asi vezmu zpátky jelikož to se projevuje poblikáváním mazání v nízkých - volnoběžných otáčkách nebo v časové prodlevě že zhasne až po několika vteřinách od nastartování...tohle bude jinej problém....
Hele to bych si teda nelajznul jet s tím 380km...
No to s tím filtrem asi vezmu zpátky jelikož to se projevuje poblikáváním mazání v nízkých - volnoběžných otáčkách nebo v časové prodlevě že zhasne až po několika vteřinách od nastartování...tohle bude jinej problém....
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
S olejem by to nemělo souviset, za provozní teploty je 5W40 stejně tekutý jako 15W40. Něco jiného je, kdyby tam měl nějaký XW30...
Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net-
Ahmed - FK
olej mám 10W40, takže filtr ne-e? samozřejmě pojedu jiným autem, švagr má opla astru... téda, tak co se mohlo stát? před sundáním vany to bylo vše ok jen se mi skrz těsnění vytrácel olej. teď mám všude pěkně suchoučko ale nemažu... že bych zkusil vyměnit to čidlo? možná jsem do něj nějak drbnul jak jsem pazourama odmontovával fitr i když to by svítilo možná pořád ne?
-
Ahmed - FK
takže, před cestou z práce jsem si zkontroloval množství oleje v odstátém motoru (círka 1mm pod ryskou MAX), olejový filtr (má spoustu nápisů pro jaký typ auta a z boční strany jsem viděl MA tedy asi MANN, je pro favority, felicie atd), baroskop (odpojil jsem konektor trošku ho scvakl kleštěma a nasadil zpět)
problém je stále stejný, po zahřátí motoru bliká kontrolka mazání od volnoběhu až po cca 1500 ot/min
problém je stále stejný, po zahřátí motoru bliká kontrolka mazání od volnoběhu až po cca 1500 ot/min
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tak se mrkni ještě na ten filtr jestli přečteš typ...může to být klidně pro 1,6ku.Pro 1,3ku by měl být typ 712/43.
Ještě by to chtělo zkouknout pružinu s kuličkou co je na vstupu olejového čerpadla...jak vychází sací koš pro olej,jestli tam není něco pochroumaný.Ale to bys musel znovu sundavat vanu.
Ještě by to chtělo zkouknout pružinu s kuličkou co je na vstupu olejového čerpadla...jak vychází sací koš pro olej,jestli tam není něco pochroumaný.Ale to bys musel znovu sundavat vanu.
-
Zdenex
- Kontaktovat uživatele:
V první řadě bych vyměnil čidlo tlaku oleje (pokud je v pořádku k němu vedoucí vodič a neprobíjí někde na kostru), http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 8459353b34.
Před lety mi odešel ze dne na den na staré "Škůdce". Za ty prachy to stojí vyzkoušet. Pak bych teprve řešil další.
Před lety mi odešel ze dne na den na staré "Škůdce". Za ty prachy to stojí vyzkoušet. Pak bych teprve řešil další.
-
Ahmed - FK
dobře kluci, v neděli zkusím vyměnit jak filtr tak i ten baroskop. všechno jsou to zanedbatelné položky oproti tomu nebezpečí zadření motoru...
podle poslechu to maže, motor je s novým olejem úplně tichoučky...
-
Keke - FK
Zdravím,jak poznám že na to filtru je zpětný ventil když na něm není nic napsyný česky? a měl bych kupovat i bez zpětného? 
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 20. lis 2009 15:46:19, celkem upraveno 1 x.
- Jojin
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu s tím že jsem si asi přečetl starší zprávu ale to nic nemění na faktu že poskládat jeden motor ze dvou či tří je docela hustý. To že to funguje je asi náhoda protože vůlemi v zámcích kroužků počínaje a vymezením axiálních vůlí konče je v podstatě každý motor jiný (je to záležitost desetin nebo setin milimetru, takže díl který je na první pohled zcela identický je po přeměření o něčem jiném).
Vyměň si ten filtr a uvidíš, pokud"oprava"neprojde vyměň baroskop, pokud závada trvá tak buď se posť do repase olejového čerpadla nebo to odvez do servisu.
Vyměň si ten filtr a uvidíš, pokud"oprava"neprojde vyměň baroskop, pokud závada trvá tak buď se posť do repase olejového čerpadla nebo to odvez do servisu.
- Jojin
- Kontaktovat uživatele:
V podstatě každý filtr má přepouštěcí nebo také obtokový ventil. Je tam z toho důvodu že kdyby někdo měl už tak znečištěný olej že by ucpal filtr bylo zaručeno mazání motoru. V podstatě se jedná o to že tlak z čerpadla stlačí pružinu a olej protéká mimo ucpaný filtr, je to taková pojistka proti blbosti ...Keke píše:Zdravím,jka poznám že na to filtru je zpětný ventil když na něm není nic napsyný česky? a měl bych kupovat i bez zpětného?
-
Ahmed - FK
právě jsem se vrátil z nákupů, jel jsem svým autem abych se ještě jednou přesvědšil jak to všechno začíná. jel jsem klidnou jízdou jako vždy a sledoval jsem kontrolku mazání. sledoval jsem ji tak upřeně že jsem si nevšiml že už mám horký motor... nechce se mi tomu věřit ale vypadá to že se to asi samo nějak opravilo anebo se vyřešila závada. nevím jak je to možné a nebudu na to spoléhat ale za celých asi 30km ani neblikla! když jsem se vracel domů točil jsem to jako zvíře až se mi motor zahřál nad 100°C a nic... je možné že se to vyřešilo? že by třeba v tom filtru něco páslo na své místo? jsem z toho blázen... 
-
Keke - FK
já jsem myslel zpětný ventil jako že když někam dojedu tak že to drží ten olej ještě nějakou dobu v systému a všechen olej nesteče do vany hned 
- Jojin
- Kontaktovat uživatele:
Zpětný ventil ve filtru je sprominutím nesmysl. V olejovém kanálu mezi čerpadlem a filtrem a ve filtru samotném zůstává neustále určité množství oleje (v samotném filtru bych to odhadl na 0,25 a 0,5 l podle velikosti filtru), dále v kanálech olejového rozvodu zůstává další olej. Nic se tedy neděje když kontrolka mazání po startu motoru jednu či dvě vteřiny svítí protože se jedná oprodlevu než tlak za olejovým filtrem stoupne natolik že rozepne kontakty manostatu oleje a kontrolka zhasne. Jinými slovy jakmile se motor"rozjede"začne mazat, sice méně intenzivně ale nějaký olejový film ulpěl na stěnách válců a čepech kliky takže než dorazí"tlakový olej"a zahájí intenzivní mazání, tak se nic neděje.
Zpětný ventil je v každém slušném olejovém filtru. Dokonce i v některých neslušných, ale u těch nemusí vždycky těsnit.
Je jasné, že když tam takový ventil není, tak po odstavení motoru steče olej přes čerpadlo zpátky do vany, takže mazací kanálky a zčásti i filtr jsou bez oleje. A po startu motoru to chvíli trvá, než se olej zase dostane zpátky přes filtr do mazacích kanálků a na místa, kde má mazat. Trvá to tak ty dvě vteřiny a je to poznat podle kontrolky mazání. Pokud je zpětný ventil v pořádku, zhasne kontrolka mazání ihned při nastartování, čili hned po nastartování je v mazacích kanálcích plný tlak oleje. Pokud ne, svítí kontrolka mazání ještě ca ty dvě vteřiny, než čerpadlo natlačí chybějící olej do filtru a dál a než začne olej například stříkat na stěny válců.
Možná se motoru po ty dvě vteřiny, kdy nemá přísun oleje, nic nestane, pokud nějaký olej zůstane v ložiscích a na všech místech, která má mazat. Ale určitě je lepší, když je ten čas bez dostatečného mazání co nejkratší.
Je jasné, že když tam takový ventil není, tak po odstavení motoru steče olej přes čerpadlo zpátky do vany, takže mazací kanálky a zčásti i filtr jsou bez oleje. A po startu motoru to chvíli trvá, než se olej zase dostane zpátky přes filtr do mazacích kanálků a na místa, kde má mazat. Trvá to tak ty dvě vteřiny a je to poznat podle kontrolky mazání. Pokud je zpětný ventil v pořádku, zhasne kontrolka mazání ihned při nastartování, čili hned po nastartování je v mazacích kanálcích plný tlak oleje. Pokud ne, svítí kontrolka mazání ještě ca ty dvě vteřiny, než čerpadlo natlačí chybějící olej do filtru a dál a než začne olej například stříkat na stěny válců.
Možná se motoru po ty dvě vteřiny, kdy nemá přísun oleje, nic nestane, pokud nějaký olej zůstane v ložiscích a na všech místech, která má mazat. Ale určitě je lepší, když je ten čas bez dostatečného mazání co nejkratší.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsou všechny tyhle vůle co popisuješ po složení motoru ok,tak nevidím důvod aby to nefungovalo.Pokud budu mít sadu pístů shodnou s blokem,kliku zajetou se šálama na jiném motoru,nevidím důvod to tam nenamontovat.A třetí kus je hlava a tý je jedno kde byla předtím.Ono s těma setinama to není zas tak horký...Axiál na klice se měří do dvou desetin,vůle v zámku pístního kroužku má vliv maximálně na tlaky,ale jen tak trošku.Spíš aby píst nehrkal jak lulin v gumáku.Nejdůležitější je vůle na pístním čepu a na ojničních šálkách.Ale pokud by tam byla nějaká nezdravá,tak to jde poznat pohledem.Spíš je horší když vůle není žádná nebo malá.Jojin píše:Máš pravdu s tím že jsem si asi přečetl starší zprávu ale to nic nemění na faktu že poskládat jeden motor ze dvou či tří je docela hustý. To že to funguje je asi náhoda protože vůlemi v zámcích kroužků počínaje a vymezením axiálních vůlí konče je v podstatě každý motor jiný (je to záležitost desetin nebo setin milimetru, takže díl který je na první pohled zcela identický je po přeměření o něčem jiném).