výměna svodů

MPi 1AV
AEE
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

výměna svodů

Příspěvek od ka-spel »

Měníte při výměně svodů i ty štefty? Jak to jde "snadno" vyšroubovat? Včera jsem koupil nové štefty a pak jsem na účtence viděl - šteft 105,120. Je to to samé? Jeden šteft mě tam chyběl - doufám, že tam není zalomený. Jak dlouha je díra do hlavy (kvůli případnému odvrtání a protažení závitníkem)?
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
smazany clen - FK

Re: výměna svodů

Příspěvek od smazany clen - FK »

Vcera som menil tie stifty aj matky. Chcel som originaly na 1.6, lebo pokus nahradit jedno aj druhe zlyhal, furt zvody povolovali.
Na paragone stoji: N 0444104.....skrutka M8x28
N 90803601.... matica M8 poistna
Aj mne jeden chybal, bol zalomeny. Navaril som s CO2 maticu a na treti pokus to klaplo. Niektore stifty idu von pekne za pomoci povodnej matky. Na ostatne treba pouzit matky dve. Pri dotahovani treba mat na pamati, ze stift je vylepsena ocel a hlava zliatina hlinika. Doporucujem pouzit nove tesnenie, predavaju sa najmenej dva rozdielne tvarovane druhy.
Prajem uspech.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 30. led 2008 13:43:28, celkem upraveno 1 x.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

pacinko píše:Pri dotahovani treba mat na pamati, ze stift je vylepsena ocel a hlava zliatina hlinika. Doporucujem pouzit nove tesnenie, predavaju sa najmenej dva rozdielne tvarovane druhy.
Teď nevím jestli myslím oba to samé. Já myslel štefty z hlavy které drží svody. Tak nechápu tu slitinu hliníku. Prodali mě toto:

Obrázek
smazany clen - FK

Matky mas ok, ale stifty ti dali skodovacke. VW su bez medeneho povrchu, len sama matovana ocel, ale hlavne su dlhsie
Myslime obaja na to same. Zliatina hlinika je, ako uvadzam, material pouzity na vyrobu hlavy valcov.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

pacinko píše:Matky mas ok, ale stifty ti dali skodovacke. VW su bez medeneho povrchu, len sama matovana ocel, ale hlavne su dlhsie
Myslime obaja na to same. Zliatina hlinika je, ako uvadzam, material pouzity na vyrobu hlavy valcov.
Tak to jim to tam půjdu hned vrátit. 1,6 hlavu z hliníku nemá.
kingdave - FK

Příspěvek od kingdave - FK »

ka-spel,ty jsi kupoval nové svody?popřípadě kolik stály a kde?
smazany clen - FK

Má hlavu z hliníku.Poze ten těžkotonážní blok je z litiny. ;)
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Svody jsem kupoval zavařené za 700,-. Vypadají dobře a snad to něco vydrží.
smazany clen - FK

ka-spel píše:Svody jsem kupoval zavařené za 700,-. Vypadají dobře a snad to něco vydrží.
Jako repas jsi to kupoval,Kaspel?A jen ty parohy bez vlnovců? :?:
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Koupil jsem to na jeden inzerát na fóru. Komplet (prostě od motoru i včetně nerez trubky místo katu). Tu však sundávám. V březnu jdu na technickou. Bylo to vařené klasicky mezi 2. a 3., ale dobře. Známý mě to ještě zkontroloval a lehce dohladil sváry.
kingdave - FK

Příspěvek od kingdave - FK »

zavařené?no,nevím,nevím jestli ti to vydrží!! měl jsem to též zavařené a za 2.měsíce opět praskly,tak jsem je zamazal nějakým tmelem na výfuky(v obi za 120kč) a zatím překvapivě drží,tak uvidim :P
smazany clen - FK

kingdave píše:zavařené?no,nevím,nevím jestli ti to vydrží!! měl jsem to též zavařené a za 2.měsíce opět praskly,tak jsem je zamazal nějakým tmelem na výfuky(v obi za 120kč) a zatím překvapivě drží,tak uvidim :P
Možná ty tmely úplně nevytvrdnou a líp to snáší dilataci,než zavařená litina. :?: :roll:
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Chtěl jsem dnes vyměnit ty prasklé svody, ale zjistil jsem, že je tam jeden šteft (krajní na řidičově straně) zalomeny v hlavě. V servisu mě trvrdili, že to ničím nevytáhnu a budu muset sundat palici. Má s tím někdo zkušenosti?
smazany clen - FK

Presne ten isty stift som mal ulomeny. Ako pisem hore: CO2 navarit na ten zbytok matku a vytocit. Ale najprv musis uverit, ze hlava na 1.6 je z hlinikovej zliatiny.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

pacinko píše:Presne ten isty stift som mal ulomeny. Ako pisem hore: CO2 navarit na ten zbytok matku a vytocit. Ale najprv musis uverit, ze hlava na 1.6 je z hlinikovej zliatiny.
Tak mě řekni, jak to chceš navařit, když z té hlavy nic nevyčnívá a je to cca centimetr zapuštěný v hlavě:?: Šteft je zřejmě ulomený v té části bez závitu, protože nový se na závit vůbec nechytá. S tím hliníkem pořád nerozumím. 1,6 žádný hliník nemá.
smazany clen - FK

Zaujimava zhoda. Ako u mna ulomeny prvy stift na strane vodica, miesto zlomu je utopene asi 8-10mm v hlave valcov.
Pomocou CO2 zvarovacieho aparatu na zbytok stiftu, ktory ostal v hlave navaris navarok, ktory sa sam ukonci pupencom trciacim von z hlavy. Na tento pupenec privaris( zaseCO2) maticu. Pockas kym dielo vychladne a klucom ho vytocis z hlavy.
Ale samozrejme najprv musis uverit, ze hlava valcov na 1.6-ke je zliatina AL. ;)
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

pacinko píše:Zaujimava zhoda. Ako u mna ulomeny prvy stift na strane vodica, miesto zlomu je utopene asi 8-10mm v hlave valcov.
Pomocou CO2 zvarovacieho aparatu na zbytok stiftu, ktory ostal v hlave navaris navarok, ktory sa sam ukonci pupencom trciacim von z hlavy. Na tento pupenec privaris( zaseCO2) maticu. Pockas kym dielo vychladne a klucom ho vytocis z hlavy.
Ale samozrejme najprv musis uverit, ze hlava valcov na 1.6-ke je zliatina AL. ;)
No asi jsem natvrdlý. Tím Al myslíš, že se ten návarek nesvaří s hlavou?
smazany clen - FK

Konecne!!Na zvarovanie Al potrebujes argonovu atmosferu a inu teplotu. CO2 hlinik nezvaruje.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

pacinko píše:Konecne!!Na zvarovanie Al potrebujes argonovu atmosferu a inu teplotu. CO2 hlinik nezvaruje.
Takže podle tebe stačí i když je u 1,6 hlava částečně z hliníku (tj. že je ho tam stopové množství)?
smazany clen - FK

Predpokladam, ze mas doma magnet.....
Ziadne stopove mnozstvo!!!! Je to hlinik so stopovym mnozstvom prisad, teda HLINIKOVA ZLIATINA
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

pacinko píše:Predpokladam, ze mas doma magnet.....
Ziadne stopove mnozstvo!!!! Je to hlinik so stopovym mnozstvom prisad, teda HLINIKOVA ZLIATINA
Takže 1,6 má hliníkovou hlavu a zbytek "ingot"? Původně jsem uvažoval, že to odvrtám a vytáhnu vytahovákem, ale není tam na to místo. Teď ještě najít šikovného svářeče, který se nebojí. Já bych na to kdybych to uměl neměl odvahu. Asi se poptám známých v místní vyhlášené svářečské škole.
smazany clen - FK

ka-spel píše: Takže 1,6 má hliníkovou hlavu a zbytek "ingot"? Původně jsem uvažoval, že to odvrtám a vytáhnu vytahovákem, ale není tam na to místo. Teď ještě najít šikovného svářeče, který se nebojí. Já bych na to kdybych to uměl neměl odvahu. Asi se poptám známých v místní vyhlášené svářečské škole.
Kasli na ingot, hlavne aby ten zbytok stiftu bol z hlavy valcov vonku! Caka ta dalsie dilema, ale to az po naskrutkovani noveho stiftu. Potom daj vediet, posunieme sa dalej ;) .
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

pacinko píše: Kasli na ingot, hlavne aby ten zbytok stiftu bol z hlavy valcov vonku! Caka ta dalsie dilema, ale to az po naskrutkovani noveho stiftu. Potom daj vediet, posunieme sa dalej ;) .
Ty mě teda napínáš. :( Doufám, že pak nebudu řešit prasklou hlavu. :mrgreen:
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Vytažení šteftu se povedlo přesně jak psal pacinko. 8-) Tímto děkuji veřejně za dobrou práci http://www.kovarstvibokuvka.cz/ Starší tomu nevěřil, že se to povede a dával šanci 5%, mladý to zvládl na jedničku a to takto šteft z hlavy tahal poprvé. S CO2 prostě umí.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Po výměně za druhé zavařené svody to jede aspoň akusticky líp. Už to nesyčí a je to podstatně tišší.
smazany clen - FK

No tak sláva.Teď by to asi chtělo základní nastavení,co? :roll:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No a co ty problémy s motorem?Pomohla ta výměna těch svodů?Nemyslím akusticky ale motorově.
smazany clen - FK

Ivarek píše:No a co ty problémy s motorem?Pomohla ta výměna těch svodů?Nemyslím akusticky ale motorově.
Musíme počkat,Kaspel teď :lol: asi koleduje vajíčka.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Čau chlapi, už jsem to tady psal v jiné diskuzi. Po výměně svodů jsem nějak rozdíl nepoznal a na plyn to chcípalo furt. Tak jsem zajel k Hetclovi do Litovle. Nastavil předstih (byl malý), zjistil probíjející kabel na 4. válci (toho jsem si byl vědom, protože při výměně svíček jsem u nové sady tento kabel urval :x a nahradil starším), doporučil vyměnit rozvody (volný řemen), udělal reset řj, zjistil, že i ty vyměněné svody netěsní (řekl, ať si k nim čichu a trochu to bylo cítit). Pak mě řekl, ať si to zkusím projet, tak jsem si udělal kolečko, jelo to živěji, zrychlování, lepší starty atd. Přepl jsem to na plyn, bylo to trochu lepší, ale na volnoběch to furt kolísalo až chcíplo. Po návratu do servisu mě ještě řj zresetoval (odpojil baterku :?: ). Tak jsem se ho zeptal, jestli se to tak dělá. A řekl mě, že u 1,6 to lze. Takže asi vyvolám další flame s vici a spol. V závěru mě doporučil nabrat kvalitní beznín a tak 500 km jezdít jen na benzín ať se načtou data. Že některým autům stačí i méně, ale těch 500 km je tak optimum. Na plyn po tu dobu nepřepínat, ať se jednotky neovlivňují. Za dva dny jsem jel do Zlína na seřízení LPG. Než jsem ráno vyjel, tak jsem ještě koupil a vyměnil zapalovací kabely (původní 3 tam byly jak jsem zjistil z Okty 55 kW a ten 4. byl původní). Takže jsem těch 500 km nenajel ani náhodou (jen 220).

U plynařů se mě ujal jiný mechanik, který tam ještě předtím nebyl. A změna přinesla ovoce. Při zkušební jízdě to ze začátku na skoro každé křižovatce na plyn zdechlo, ale postupně to mechoš šteloval přes noťas, až to nechcípalo, ale "jen" kolísalo. Na dílně pak lpg vstřikovače a pročistil je. Po nastavení jsem dali zkušební jízdu a paráda, ani jednou to nezdechlo. Ještě jsem to 200 km projel jen na benzín a od víkendu jezdím na lpg a paráda. Takže nakonec mě autoplyncentrum potěšilo a dokázali to dobře seřídit. Už jsem měl podezření, že je nějaká zrada se samotným systémem a je to zralé na reklamaci. Na motortalk.de se psalo o vadných vstřikovačích (cca v roce 2006), kdy po výměně za nový model to přestalo zlobit. Majitel plynařů mě řekl, že to byla starší generace (dvoudílné) a já ty novější už mám. Dál mě řekl, že nedávno měli stejný problém a je to způsobené zalepením vstřikovačů od nekvalitního plynu. Nějaké průhledné úsady zalepí vstřikovače, že ty pak v přechodových režimech zůstanou v předchozí poloze a zdechne to. Škoda jen, že to nevěděli dřív a musel jsem se tak dlouho trápit. :(
smazany clen - FK

No tak ať ti to zase lítá.Zasloužíš si to! :)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

ka-spel píše:Čau chlapi, už jsem to tady psal v jiné diskuzi. Po výměně svodů jsem nějak rozdíl nepoznal a na plyn to chcípalo furt. Tak jsem zajel k Hetclovi do Litovle. Nastavil předstih (byl malý), zjistil probíjející kabel na 4. válci (toho jsem si byl vědom, protože při výměně svíček jsem u nové sady tento kabel urval :x a nahradil starším), doporučil vyměnit rozvody (volný řemen), udělal reset řj, zjistil, že i ty vyměněné svody netěsní (řekl, ať si k nim čichu a trochu to bylo cítit). Pak mě řekl, ať si to zkusím projet, tak jsem si udělal kolečko, jelo to živěji, zrychlování, lepší starty atd. Přepl jsem to na plyn, bylo to trochu lepší, ale na volnoběch to furt kolísalo až chcíplo. Po návratu do servisu mě ještě řj zresetoval (odpojil baterku :?: ). Tak jsem se ho zeptal, jestli se to tak dělá. A řekl mě, že u 1,6 to lze. Takže asi vyvolám další flame s vici a spol. V závěru mě doporučil nabrat kvalitní beznín a tak 500 km jezdít jen na benzín ať se načtou data. Že některým autům stačí i méně, ale těch 500 km je tak optimum. Na plyn po tu dobu nepřepínat, ať se jednotky neovlivňují. Za dva dny jsem jel do Zlína na seřízení LPG. Než jsem ráno vyjel, tak jsem ještě koupil a vyměnil zapalovací kabely (původní 3 tam byly jak jsem zjistil z Okty 55 kW a ten 4. byl původní). Takže jsem těch 500 km nenajel ani náhodou (jen 220).

U plynařů se mě ujal jiný mechanik, který tam ještě předtím nebyl. A změna přinesla ovoce. Při zkušební jízdě to ze začátku na skoro každé křižovatce na plyn zdechlo, ale postupně to mechoš šteloval přes noťas, až to nechcípalo, ale "jen" kolísalo. Na dílně pak lpg vstřikovače a pročistil je. Po nastavení jsem dali zkušební jízdu a paráda, ani jednou to nezdechlo. Ještě jsem to 200 km projel jen na benzín a od víkendu jezdím na lpg a paráda. Takže nakonec mě autoplyncentrum potěšilo a dokázali to dobře seřídit. Už jsem měl podezření, že je nějaká zrada se samotným systémem a je to zralé na reklamaci. Na motortalk.de se psalo o vadných vstřikovačích (cca v roce 2006), kdy po výměně za nový model to přestalo zlobit. Majitel plynařů mě řekl, že to byla starší generace (dvoudílné) a já ty novější už mám. Dál mě řekl, že nedávno měli stejný problém a je to způsobené zalepením vstřikovačů od nekvalitního plynu. Nějaké průhledné úsady zalepí vstřikovače, že ty pak v přechodových režimech zůstanou v předchozí poloze a zdechne to. Škoda jen, že to nevěděli dřív a musel jsem se tak dlouho trápit. :(
Ty jo ale že to trvalo,co?No myslím že už sis svůj kus trápení vybral a teď už budeš jen jezdit a lejt plyn a benál. :D
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Ivarek píše:
To doufám, protože teď jsem se po výměně starteru, 2 čidel ABS, seřízení benzínu a LPG, STK dostal v mé evidenci nákladů na 8 Kč /km, tak to musím rychle rozředit nějakými většími výlety. Taky nebyly prachy a čas a tak jsem to neustále odkládal a denně kurvoval, jak to na každé křižovatce zdechá. Jinak hlavně jsem si oddechl, že je ok klapka, lambda a kat. No bál jsem se, že to jede i jak HTP na 3V :mrgreen:

Jinak se těším na nějaký brzký srazík.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

No, tak já navážu trochu na toto téma: Bohužel i po zavaření, tak mi svody praskly zase u mé fel. 1,6 :-( takže buď budu shánět za rozumný peníz nové a nebo dobré staré, jelikož nevím, kdy už shánět, tak bych se chtěl zeptat vás, jestli někdo nevíte o nějakých svodech na fel. 1,6? Předem díky za odpovědi či postřehy:)
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

No dají se sehnat za 2-3 tisíce nové... chce to hledat...
Josh123456 - FK

no, ale stejně je to za nový dost-kdybych věděl, že i to nový nepraskne, tak do toho jdu, ale .... :(
Josh123456 - FK

nevychytali už pak, když věděli, že to praská to, že začali dělat ty svody s jinou koncepcí nebo materiálem? nevíte někdo? Protože, kdyby to měli pak už vychytaný, že by to nepraskalo, tak bych do nových šel.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Josh123456
někde jsem tu viděl na prodej svody na 1,6ku, ale nejsou litinový, nýbrž kovový a mají ten tlumič vibrací až dole, takový z těch drátů nebo jak to popsat :oops: , ale nemůžu ho najít :(
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak jsem to našel, nebylo to tady, ale na aukru:
http://www.aukro.cz/item400858157_1_dil ... l_1_6.html
Josh123456 - FK

no já bych právě chtěl jen origo svody , ale díky ti :-)
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Ahoj!
Jsem domuven, že mi v JP výfuky svody zavaří! Svody půjdou ven a do pece na 12 hodin. Dělá to pro ně jeden pán. Že svody prasknou, je prý výrobní chybou, když jsou teplé-studené-teplé! Tímto dojde k prasknutí, protože se uvolní napětí. Tím vypálením se to prý tzv. "popustí" a už to bude OK, snad! Pak zavařit a namontovat zpět. Jan Pavlíček byl maximálně vstřícný a zítra bych tam měl jet. Celé to bude cca do 2 000Kč.
Ptal jsem se na vrakáči a měli tam jedny svody za 2 500Kč!!! Tak to se vyplatí snad nové! Až to budu mít v cajku tak dám vědět.
Ahojda
Josh123456 - FK

jo jo dej vědět pak :-)
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

slegrusik píše:Ahoj!
Jsem domuven, že mi v JP výfuky svody zavaří! Svody půjdou ven a do pece na 12 hodin. Dělá to pro ně jeden pán. Že svody prasknou, je prý výrobní chybou, když jsou teplé-studené-teplé! Tímto dojde k prasknutí, protože se uvolní napětí. Tím vypálením se to prý tzv. "popustí" a už to bude OK, snad! Pak zavařit a namontovat zpět. Jan Pavlíček byl maximálně vstřícný a zítra bych tam měl jet. Celé to bude cca do 2 000Kč.
Ptal jsem se na vrakáči a měli tam jedny svody za 2 500Kč!!! Tak to se vyplatí snad nové! Až to budu mít v cajku tak dám vědět.
Ahojda
Myslíš Pavlíčka z Brna Bosonoh. http://www.brusirnapavlicek.cz/ Tak to je legenda.
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

ka-spel píše: Myslíš Pavlíčka z Brna Bosonoh. http://www.brusirnapavlicek.cz/ Tak to je legenda.
Ti z Brna budou jistě Mistři, ale já myslím Jan Pavlíček z Hradce Králové, taky je známý: http://www.jpvyfuky.com
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

V blízkej dobe budem asi meniť zvody, tak ma napadlo, že ten spojovací materiál by som dal nerezový. Čo myslíte, mohlo by to tam ísť? Nie je nerez háklivá na vysoké teploty?
PJDefort - FK

Příspěvek od PJDefort - FK »

šla by tahle origo matice na svody http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/n ... licia.html nahradit touhle, která je z mědi? je to taky M8 takže by to teoreticky mělo jít nebo ne? http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/n ... tavia.html
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

robin - nerez na oceľových šteftoch čo mám skúsenosť je ešte horšie ako oceľ ocel

PJdefort - tie malé medené matice na 12 klúč sú skorej k prvému dielu na prírubu ale použiť sa tu dajú tiež , nemáš problém že by si ich nepovolil , ale vždy sa musia vymeniť za nové lebo už nedržia

hlavne sa vyvaruj klasickej M8 medenej matke na konci stlačenej , to tam raz dáš a už nepovolíš ani golou , vždy zlomíš len šteft .
robin1 - FK

Suri:
Myslel som to tak, že aj tie štefty by boli nerezové.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

robin a kde ich zoženieš? nerez podľa mňa nie je žiadna výhra radšej origo pomedené štefty a aj matky a je pokoj

ak myslíš že tam narežeš z nerezovej závitovej tyče tak nato nespoliehaj , nemá to osadenie , vykrúca sa to von a stojí to za hovno
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

nehledě na to že nerez je celkem měkkej materiál
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
robin1 - FK

Suri píše:robin a kde ich zoženieš? nerez podľa mňa nie je žiadna výhra radšej origo pomedené štefty a aj matky a je pokoj

ak myslíš že tam narežeš z nerezovej závitovej tyče tak nato nespoliehaj , nemá to osadenie , vykrúca sa to von a stojí to za hovno
Napríklad tu: http://www.akros.sk/skrutky-nastavovaci ... 3/a4/prod/

Sadra17:
Neviem... nerezový spojovací materiál sa mi zdá dosť tvrdý.

Bol to len taký nápad. Keďže tu nikto nenapísal pozitívne skúsenosti, nebudem špekulovať a dám tam originál. :)
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

robin - na tej fotke je skrutka červík na nábytok , šteft musí mať osadenie inak sa to bude povolovať

zbytočené blbosti vymýšlate dajte si dokopy origo a je pokoj

kúpim v škodovke origo štefty , prerezané matky na 12 kľúč a je pokoj , akurát po demontáži treba matky nové

menil som 9 ročný výfuk na 1,3 - ešte origo od katu po koniec jeden kus , vzadu nebola spona

matky tieto origo som okefoval , zobral orech postriekal uvolňovačom a bál som sa že to urvem , samozrejme som to krásne vykrútil bez poškodenia
Odpovědět