Výměna oleje svépomocí
-
borlan - FK
Výměna oleje svépomocí
Já přidám jen několik - možná zbytečných - postřehů:
- při odzátkování bacha na teplotu oleje, občas se to zvenku nezdá, ale na ruce jo...
- není od věci mít připravený nový těsnění pod výpustnej šroub - když to rozděláš a pak dumáš nad rozmydleným zbytkem jak dál, tak je to blbý...a jak to napustíš, tak už vyměnit je trochu vopruz...nebo dokonce znova vypouštět...
- kdyby starej filtr nechtěl povolit (předchůdce by neutáhl pouze rukou), tak se nebát i případný destrukce filtru, už nebude potřeba. Já nemám extra náčiní, ale dělám to občas = velký sikovky mi zatím vždy postačily. V nouzi někteří uvádí propichnout šroubovákem...ale to je pak asi hodně bordelu kolem.
- nalejvat novej na víckrát aby měl čas ztéct do vany a pak po protočení motoru znovu doladit...ne tam hned hrknout celý ty 4l...
- při odzátkování bacha na teplotu oleje, občas se to zvenku nezdá, ale na ruce jo...
- není od věci mít připravený nový těsnění pod výpustnej šroub - když to rozděláš a pak dumáš nad rozmydleným zbytkem jak dál, tak je to blbý...a jak to napustíš, tak už vyměnit je trochu vopruz...nebo dokonce znova vypouštět...
- kdyby starej filtr nechtěl povolit (předchůdce by neutáhl pouze rukou), tak se nebát i případný destrukce filtru, už nebude potřeba. Já nemám extra náčiní, ale dělám to občas = velký sikovky mi zatím vždy postačily. V nouzi někteří uvádí propichnout šroubovákem...ale to je pak asi hodně bordelu kolem.
- nalejvat novej na víckrát aby měl čas ztéct do vany a pak po protočení motoru znovu doladit...ne tam hned hrknout celý ty 4l...
- Danis
- Kontaktovat uživatele:
Re: výměna oleje svépomocí
jen doplním, že origo filtr pro 1.3 MPi stojí u škodovky 103 Kč.
Škoda Felicia Combi LXi - 1.3 MPi, r.v. 1997
2x airbag, alu kola 14" Magic2 vč. rezervy, parkovací senzory, folie 3M
Škoda Fabia Combi Ambiente - 1.2 TSI, r.v. 2011
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
2x airbag, alu kola 14" Magic2 vč. rezervy, parkovací senzory, folie 3M
Škoda Fabia Combi Ambiente - 1.2 TSI, r.v. 2011
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
-
Zbysek - FK
Re: výměna oleje svépomocí
Pokud možno nedávej origo, který není nic moc, ale hoď tam manna. Jsou na tom podstatně lépe s filtrací a taky s přesností nastavení obtokáče.Danis píše:jen doplním, že origo filtr pro 1.3 MPi stojí u škodovky 103 Kč.
-
Pepas
Výměna oleje svépomocí
Ahoj chci se zeptat když chci vyměnit olej tak musí být olej teplý? nebo s autem nejet před tím? právě jeden říká že musí být teplý aby to dobře vytékalo a druhý že když to zahřeju tak to bude všude rozstříklé a nevyteče mě pak všecek 
- xmorfeuz
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výměna oleje
ja to vzdycky poradne zahral a nechal vykapat pres noc 
-
RAIMMI
- Kontaktovat uživatele:
-
drv.Astor - FK
Lepsi je teply ho vypustit... nemusis ale cekat az se auto uplne zahreje, pockej az se zacne trosku zvedat rucicka teploty vody a pak to vypust...
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
já to dělám tak že když prostě vím že ho budu měnit tak si to naplánuje tak že jedu od přítelkyně přes takřka celou prahu.oleje a vůbec všechnos e prohřeje dokonale.no a jak dorazim domů tak si jen převlíknu do monterek a hned ho vypouštim.nikdy se mi nestalo že bych se popálil u žádnýho auta
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
-
mr.durex - FK
výměna oleje svépomoci - podrobný popis
ahoj lidi. hledal jsem na tomto fóru nějaký návod na výměnu oleje ale žádné nejsou úplné nebo jsou pro mne nesrozumitelné. nejsem žádný mechanik ale myslím si že bych zvládnul tuto věc sám. jenom potřebuji vědět jak. prosím tedy o podrobný popis i s výměnou součástek za nové (přesný název součástek abych si je mohl koupit). mám:
Škoda Felicia 1,3 GLXi
max výkon: 50kW
rok výroby: 1997
stávající olej: MOGUL 10W40
Děkuji za rady a pomoc.
Škoda Felicia 1,3 GLXi
max výkon: 50kW
rok výroby: 1997
stávající olej: MOGUL 10W40
Děkuji za rady a pomoc.
-
Marty_pv - FK
Re: výměna oleje svépomoci - podrobný popis
Návod má Dílenská příručka v části Servisní prohlídky a údržba
http://wrp.cz/rock/felicia/Servisni_prohlidky.pdf
1 ) zahřát motor na provozní teplotu (projet auto)
2 ) sundat víčko oleje
3 ) podložit pod olejovou vanu záchytnou nádobu (obsah aspoň 5l)
4 ) povolit a vyndat výpustný šroub olejové vany (klíč 22)
5 ) vypustit olej a nechat vykapat
6 ) odšroubovat starý olejový filtr (pozor, je plný horkého oleje)
7 ) očistit dosedací plochu filtru na bloku
8 ) našroubovat nový olejový filtr - těsnění potřít novým olejem - dotáhnout POUZE RUKOU!
9 ) vyměnit těsnící kroužek a vrátit výpustný šroub, dotáhnout na 85 Nm
10) nalít novou olejovou náplň podle specifikace
Olejový filtr kup kvalitní (ideálně MANN), je to věc na které se nevyplatí šetřit
http://wrp.cz/rock/felicia/Servisni_prohlidky.pdf
1 ) zahřát motor na provozní teplotu (projet auto)
2 ) sundat víčko oleje
3 ) podložit pod olejovou vanu záchytnou nádobu (obsah aspoň 5l)
4 ) povolit a vyndat výpustný šroub olejové vany (klíč 22)
5 ) vypustit olej a nechat vykapat
6 ) odšroubovat starý olejový filtr (pozor, je plný horkého oleje)
7 ) očistit dosedací plochu filtru na bloku
8 ) našroubovat nový olejový filtr - těsnění potřít novým olejem - dotáhnout POUZE RUKOU!
9 ) vyměnit těsnící kroužek a vrátit výpustný šroub, dotáhnout na 85 Nm
10) nalít novou olejovou náplň podle specifikace
Olejový filtr kup kvalitní (ideálně MANN), je to věc na které se nevyplatí šetřit
-
Marty_pv - FK
Filtron a Starline (a taky Vika) jsou aušusový čínský filtry
Doporučuju projít FAQ ohledně mazání motoru
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 45#p313245
značka filtrů
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... =20&t=2712
Doporučuju projít FAQ ohledně mazání motoru
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 45#p313245
značka filtrů
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... =20&t=2712
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Já můžu pochválit filtr UFI - žádná čína, alespoň mě drží už druhou výměnu a funguje jak má
Ale MANN je MANN