Kapacitor

dotazy a rady na vše kolem hudby
xxhans

Kapacitor

Příspěvek od xxhans »

Potřeboval bych poradit.
Mám v autě Auto rádio Sony a k němu zesilovač dvou kanál Sony Xplod, který mi napájí dva 30cm SW Raveland PSW800.
Dozvěděl jsem se že na takovou to zástavbu je nutné mít v autě kapacitor. Tak jsem ho koupil. Prosonic 1farad.
Přečetl jsem si návod na zapojení, ale pořát mi není jasné co stím. Ne že bych byl tak hloupej, ale zesilovač mám zapojenej přes samostatnej vypínač protože na něj stále nehraji, jen někdy. Nebude tomu kapacitoru vadit když ho budu na tvrdo vypínat. A co se děje stím nábojem kterej v tom kapacitoru zůstane po vypnutí? Nemůže to taky bouchnout? ;)
Nebylo by lepší kdybych ten zesilovač zapojil přes kabel na elektrickou anténu a SW vypínal jen tím že bych je ůplně utlumil přes nastavení na autorádiu. Rádio tuto možnost nabízí.
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Re: Kapacitor

Příspěvek od RAIMMI »

Chvíli mi trvalo než jsem tohle strávil.... no kvalitní SW a kapacitor jsis zrovna nevybral a to Sony komentovat nebudu, jen k problému s kapacitorem... jsem aspoň rád že mu říkáš správně a to kapacitor a ne kapacitator jako jiní, u kapacitoru se fakt nemusíš bát že vybouchne. Zapojený zesilovač přes vypínač tomu mám rozumět jak? Který kabel? Dále kapacitor buď spíná a vypíná sám (jeden druh kapacitorů) a nebo jsou kapacitory které propojíš rem jako u zesilovače a tím pádem se zapínají a vypínají se zesilovačem. Nevím který maš.... Jinak na tvrdo vypnout kapacitor nevím jak to myslíš? Prostě ho máš buď napojený na rem tak jak vypneš zesilovač vypneš i kapacitor což je normální a nebo vypne po chvíli sám jak se uklidní pokles napětí (to v tom druhém případě) jinak jestli ho nemáš zapojený na el. anténu tak to určitě udělej, je to modrý kabel i ISO kabelu. Je to lepší.

kabel na elektrickou anténu a SW vypínal jen tím že bych je ůplně utlumil přes nastavení na autorádiu. Rádio tuto možnost nabízí. : toto co jsi napsal jsem nepochopil, když to napojíš na el. anténu tak zapneš rádio sepne zesilovač, protože jde do el. antény proud, vypneš rádio vypne zesilovač. Samo beru že na to napojíš REM. nevím o nastavení v rádiu o stlumení anteny... nebo nevím jak to myslíš...
xxhans

Příspěvek od xxhans »

Takže myslel jsem to asi takhle: Teď mam v aute jen zesilovač, bez kapacitoru. Plus k zesilovači mám z autobaterie a na kabelu mám vypínač. Rem na zesilovači mám propojenej klemou od plusu. Zesilovač vypínám vypínačem ( zmáčknu a ustříhnu mu šťávu). Vypínat SW jsem myslel na autorádiu nastavit SW -10 , ( v nastavení jako jsou víšky, středy, hloubky).
Do zesilovaše by tak stále šlo napájení ale né signál, tudíž by to snad nehrálo. :)
No potom co jsem si přečet příspěvek ot tebe, jinak moc díky, celý jsem to začal předělávat. Ten rem na zesilovači zapojím na tu el. anténu. Jen jsem nepochopil jak jsi to myslel stím REM a kapacitorem, na kapacitoru mám jen + a -.
Myslel jsi z rem zapojit + na kapacitoru? Je to Prosonic 1Farad.
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

Jo určitě to předělej, každopádně jako první dej pryč vypínač z hlavního kabelu od baterky, jak ho máš silný ten kabel? Napojto na to spínání antény a máš klid a vypínač nepotřebuješ. To utlumovaní SW na rádiu před vypnutím je úplně zbytečné vůbec ničemu to nevadí. Tak jestli máš na kapacitoru pouze + a - tak zapoj pouze + a - a rem u něj neřeš, tím pádem se kapacitor bude zapínat a vypínat sám, podle poklesu napětí, zapneš zes. začne hrát písnička a při poklesu se rozvítí. Vypneš zes. přestane hrát hudba a uklidní se napětí, kapacitor se sám vypne. akorát bych ho doporučil před použitím nabít. (zapoj - a pak + přes 5V žárovku a až zhasne je kapacitor nabitý, pak bude správně fungovat) a + od zesilovače ke kapacitoru musí být max. 20cm !!! Jinak nemáš zač ;)
xxhans

Příspěvek od xxhans »

Tak dneska jsem se do toho dal, odstranil jsem staré kabely a natáhl jsem nové. Teď jsem použil lanko s průřezem žíly 6mm. Možná je to přehnané ale kdybych tam dával do budoucna ještě něco, nebo výkonější audio tak už ho nebudu muset řešit.
Vypínač šel pryč, hlavně proto že fastonovej konektor na 6mm žílu se nedá koupit. :lol: Hezky jsem to všechno schoval pod koberec, ať to taky trošku ladí oku.
Spojil jsem to do krabice s pojistkama, a odtud konečně na zesík a kapacitor. Kabely mezi zesíkem a kapacitorem mají cirka 25cm, tak snad dobrý. No a ten REM jsem tedy natáh z tý anteny.
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

super, akorát jestli máš teď kabel 6mm nechci ani vědět jaký jsi tam měl před tím :lol:
kubeskuku - FK

Příspěvek od kubeskuku - FK »

RAIMMI píše:Chvíli mi trvalo než jsem tohle strávil.... no kvalitní SW a kapacitor jsis zrovna nevybral a to Sony komentovat nebudu, jen k problému s kapacitorem... jsem aspoň rád že mu říkáš správně a to kapacitor a ne kapacitator jako jiní, u kapacitoru se fakt nemusíš bát že vybouchne. Zapojený zesilovač přes vypínač tomu mám rozumět jak? Který kabel? Dále kapacitor buď spíná a vypíná sám (jeden druh kapacitorů) a nebo jsou kapacitory které propojíš rem jako u zesilovače a tím pádem se zapínají a vypínají se zesilovačem. Nevím který maš.... Jinak na tvrdo vypnout kapacitor nevím jak to myslíš? Prostě ho máš buď napojený na rem tak jak vypneš zesilovač vypneš i kapacitor což je normální a nebo vypne po chvíli sám jak se uklidní pokles napětí (to v tom druhém případě) jinak jestli ho nemáš zapojený na el. anténu tak to určitě udělej, je to modrý kabel i ISO kabelu. Je to lepší.

kabel na elektrickou anténu a SW vypínal jen tím že bych je ůplně utlumil přes nastavení na autorádiu. Rádio tuto možnost nabízí. : toto co jsi napsal jsem nepochopil, když to napojíš na el. anténu tak zapneš rádio sepne zesilovač, protože jde do el. antény proud, vypneš rádio vypne zesilovač. Samo beru že na to napojíš REM. nevím o nastavení v rádiu o stlumení anteny... nebo nevím jak to myslíš...
kapacitor (kondenzátor) sám o sobě nevypneš je to pasivní elektronická součástka a jediné vypnutí je možné pokud odpojíš přívod proudu k němu,je to lae lepší nechat pořát napojené v baterce at se v něm drží náboj jinak časem zeslábne
Odpovědět