spatne se radi zpatecka
-
smazany clen - FK
spatne se radi zpatecka
mam takovy problem spatne se mi zarazuje zpatecka jde to pres zuby ale jde tam nakonec dela to i kdyz stojim kdyz se jdu rozjet. cim to muze bejt? spojkove lozisko mi uz huci muze to bejt i tim? nebo treba malo oleje? nebo spojka spatna . dik za rady.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: spatne se radi zpatecka
To že tam někdy nejde je u Felicie normální. To že jde přes zuby u stojícího auta, naznačuje že je problém se spojkou.
-
kimmi
Včera som behal s autom v pohode a dnes poobede nejde zaradiť spiatočka.Hrubou silou ju tam dám a ešte hrubšou silou vyradím.Správa sa to ako keby sa niečo o niečo šúchalo,cítiť odpor trenia na šaltpáke.Skúšal som to pri naštartovanom,no aj pri nenaštartovanom motore a robí to rovnako.Olej v predvodovke je.Ostatné rýchlostné stupne idú dobre.Šaltpáka má sice po toľkých rokoch už vôľu,no doteraz všetko išlo dobre.Keď som to skúšal pri stojatom aute a preraďoval som iba tak náhodne tak mi tá spiatočka zaskočila úplne ľahko,no potom nešla vyradiť,no to iba náhodne dobre zaskočila predpokladám,pretože potom zasa hrubá sila zaradiť a ešte hrubšia vyradiť.Ešte niekedy v lete som sa pozeral odspodu a zistil som že jevôľa v radení a aj guma,prechod tiahla a prevodovky je roztrhnutá.No asi sa mi to vypomstilo že som to nevymenil vtedy.Dúfam že nebude v háji prevodovka (200 000km),ale iba to čo súvisí z radením.
Skúste poradiť čo to môže byť.
Skúste poradiť čo to môže byť.
-
kimmi
Nevie nik poradiť.Dnes som bol autom v meste a ako som písal ostatné kvalty idú dobre len tá spiatočka blbne,nič nejde cez zuby ani spiatočka,nemôže byť chyba v tom mechanizme tihlo páky,uloženie a pod?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Napadá mne jenom zámek zpátečky. Ale to by se snad nedřelo, to by vyloženě bránilo natvrdo zařazení.
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
Noo počkej a jako hrubou sílou jako hodně hrubou??
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
.........
-
kimmi
Dosť hrubou,ostatné rýchlosti v pohode.Auto má za sebou 210 000 km a má pôvodnú spojku,ktorá funguje ok a vôbec neprešmykuje.
-
kimmi
Dneska som si všimol toto.Auto stálo namieste a natočený motor.Pri preraďovaný zasa spiatočka šla ťažko zaradiť tak som ju ani nezaradil,zaradil som 5. a potom šla spiatočka úplne super ľahlo.Poprehadzoval som namieste všetky rýchlosti a zasa spiatočka ťažko,opäť som dal 5. a spiatočka ľahúčko.POčas jazdy som si všimol že mi išla ťažko zaradiť aj 4.ale to som si všimol prvý raz.
A ešte jeden poznatok.Stojace auto motor vypnutý.Spiatočka šla zaradiť ok aj vyradiť.Ako som naštartoval tak zasa ťažko.
Neviem čo si mám o tom myslieť,asi si to zo mňa robí srandu.
Bol som u jedného mechanika,domáci servis a povedal že podľa neho bude závada v prevodovke.Čo ma síce neteší no zatiaľ je to iba o dohadoch.
A ešte jeden poznatok.Stojace auto motor vypnutý.Spiatočka šla zaradiť ok aj vyradiť.Ako som naštartoval tak zasa ťažko.
Neviem čo si mám o tom myslieť,asi si to zo mňa robí srandu.
Bol som u jedného mechanika,domáci servis a povedal že podľa neho bude závada v prevodovke.Čo ma síce neteší no zatiaľ je to iba o dohadoch.
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
No ty spátečky obecně jdou zařazovat nic moc.Já mám ted na svim autě kompletně GO udělanou na převodvoce(synchrony gufera atd.) a ta spátečka tam taky nejde jako po másle..Ale k tvýmu problému.Je třeba možný že u tý zasouvací tyče tak tam jet zv blokovací kámen a zasouvací palec. a jestli ty zuby na tom kameni nejsou náký v prčicích.To by odpovídalo tumu že když tam dáš pětku tak potom tam jí dáš dobře.chtělo by to vyndat a rozebrat a pak se uvidí co tomu je no.Bohužel potom z toho může vylést něco jinýho no.Takle se to blbě odhaduje 
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
.........
Kimmi:podle všeho to vypadá na spojku,začal bych asi u ní.Neco podobného sem řešil na Peugeot partner,chvilku řadil dobře,chvilku špatně,nakonec byl zlomený přítlačák a to byl ten průšvih.
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
-
kimmi
Takže dnes som zasa o niečo múdrejší.Dal som auto do servisu a dohodol som sa že začneme tým najjednoduchším.Vymenil komplet konzolu radenia(žiadne čína a pod.),matroš+robota 95€.Rýchlostka nemá teraz vôbec žiadnu vôľu,je to úplne niečo iné ako vyheglaná rýchlostka.Rýchlosti idú radiť presne a krátjo,no problém spiatočky to nevyriešilo.Tá funguje ako predtým ako som opisoval v predchádzajúcich príspevkoch.Takže terazky mám za úlohu zohnať nejakú jazdenú prevodovku.Povedal že nemá význam rozoberať prevodovku,pretože oprava by určite stála viac ako keď niekde zoženiem jazdenú.Hovoril že už opravoval hafo felícií,no iba raz sa mu stalo že musel meniť prevodovku.Takže treba inú prevodovku.
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jsem ti dobře rozuměl tak chceš koupit jinou převodovkujo?No hele kdyby jsi sehnal někoho kdo tomu hoví ak tě to vyjde levnějš
Ale záleží na tobě.Podle mě ta převodovka může bejt třeba to samí nebo i lepší je to taková sázka do loterie..
.........
.........
-
kimmi
A čo neni lotéria,keď kúpiš auto z bazáru za 6000€ je tiež lotéria.100-150€ ešte neni také hrozné.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Kupíš jinou a půjde ti tam řadit jenom ta zpátečka, jako mě.
Nech jí opravit. Vyjde to třeba stejně, ale je to jistota.
Nech jí opravit. Vyjde to třeba stejně, ale je to jistota.
-
Francois
Mám takový problém, kdysi (asi rok zpatky) mi šlo všechno řadit v pohodě. Poslední dobou, když chcu zažadit zpátečku, tak to jde trochu přes zuby. A v zimě mi přijde, že to nechce pustit 2 při podřazování ve vyšší rychlosti, musím počkat až více zpomalím. Nedávno jsem měnil gufero řazení, protože přes něj trochu unikal olej. Stav oleje jsem kontroloval podle náhonu tachometru a byl kousek pod tím ozubeným kolečkem, takže asi OK. Ale nevím, jestli ty problémy s řazením nejsou právě kvůli malému množství oleje. Nejraději bych na zahřátém motoru vypustil všechen převodový olej a nalil tam nový, těch 2,4 litru a nespoléhat na měření přes ten debilní náhon tachometru.
Díky za rady
-
kimmi
Takže mám tu nové poznatky po výmene prevodovky.Z nich je jasné že chyba ťažkého radenia a vyraďovania spiatočky bola v prevodovke,aká neviem pretože bola vymenená kus za kus.teraz idú všetky rýchlosti radiť OK,no aj taj je tu neviem či veľký či malý problém.Ak idem na spiatočku pomaly klasicky napr. zacúvavam pri parkovaní tak je všetko v pohode,no keď som sa na spiatočku po rovine pridal silne plyn a auto sa dosť rýchlo rozbehlo pokiaľ je v zábere tak ok,no ak nebola v zábere tak bolo počuť hrkotavý zvuk akokeby koliesok.Neviem čo to je no mechanik ktorý to robil povedal že urobil všetko ako mal.Ďaľší poznatok je že mi nesvietia spiatočkové svetlá a to preto že spínač spiatočky zo starej prevodovky nešiel zaskrutkovať (t.z že nepasuje)do bloku vymenenj prevodovky.Tam síce spínač je ale má polámané kontakty.Maník čo mi predal prevodovku povedal že je to prevodovka na motor 1,3 no mám tušenie ako keby to bola z 1,6.Stály prevod na tejto novej je 3,833 na starej bol 4,118.V knižke od Cedrycha som sa dočítal že stálý prevod 3,83 je pre motory VW.Som z toho celkom jelen.Niekto píše tak iný onak.Dúfam že ak vymením ten spínač spiatočky tak mi budú pasovať konektory a nebude oproblém v elektroinštalácii.
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
Francois:Jako ta dvojka ti to dělá i když se motor ohřeje? nebo jenom při studenym? Jako mě třeba když mám studenej motor a převodovku tak tam jde špatně 1 i dvojka ale stačí chvíli a je to ok
jako záleží na převodovce a hlavně prostě neni to už nejmladší.A co se týká oleje takkdyž vyndáš náhon tak tam musíš vidět tak je taková hranka a tam musí bejt hladinka oleje.Blbě se to vysvětluje chtělo by to aby se to ukázalo.Ale jak to popisuješ ty to mi příjde že ho tam bylo málo..
.........
.........
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
kimmi :Já bych to s tebou chěl řešit ale já ti vůbec nerozumi
jako ta spátečka ti vydává zvuk když jako spustíš nohu z plynu?
.........
.........
-
kimmi
Keď je v zábere tak ide dobre a keď stlačím spojku a auto stále ide dozadu tak tedy zvuky.Ale keď pomaly tak nič a dopredu OK.Ešte sa ťa chcem spýtať.Budem musieť vymeniť ten spínač spiatočky.Dá sa to urobiť po otverený kapoty zhora.Čítal som že buď 17 alebo 22 kľúč.Dása to keď tam je nový olej?
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
jo jde to ale musíš to udělat rychle yby ti nevyteklo hodně oleje .Je to 22 tušim a dá se to..Oni totiš josu dva typa těch čidel nebo dokonce tři.Promin ale pořád nechápu to s tou spátečkou?Je jasný že to prostě bude hlučnější když vytočíš motor na tu spátečku .Je to daný tim přídavnym ozubenym kolem který se vloží mezi předlohovej hřídel a vstupní..Takže jako nevim jak to myslíš .Asi jsem to špatně pobral tak se nezlob
.........
.........
-
Návštěvník
Nehneván sa neboj,Keď idem dozadu a spiatočka je v zábere tak ok či rýchlo či pomaly,no keď zošliapnem spojku alebo spiatočku vyradím tak počuť podobný zvuk ako keď ideš na dopredu zastavíš a už tam šupneš spiatočku a ozvú sa zuby kolečka,no ešte trochu rachotavejší.Ale keď ideš pomaly tak sa nič nedeje.
-
kimmi
Nehneván sa neboj,Keď idem dozadu a spiatočka je v zábere tak ok či rýchlo či pomaly,no keď zošliapnem spojku alebo spiatočku vyradím tak počuť podobný zvuk ako keď ideš na dopredu zastavíš a už tam šupneš spiatočku a ozvú sa zuby kolečka,no ešte trochu rachotavejší.Ale keď ideš pomaly tak sa nič nedeje.
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
No to je těma otáčkama .To zubený kolečko to nestíhá to bych neřešil todle
A hlavně to nebude žádná funglovka ta přešvodovka
nechal bych to takhle jak to je.
protože kdyby jsi s tim chtěl něco dělat tak by jsi to musel rozebrat 
.........
.........
-
Francois
Jak jsem v létě kontroloval hladinu toho oleje, tak to bylo podle "jak na to" OK. No, asi na to nekdy jeste mrknu, ale ted jak je venku taka zima, to se nehodi.
Jeste me napada, jestli to nemuze delat jeta spojka. Prijde mi, ze zabira uz hodne vysoko.
-
smazany clen - FK
Zdravím mám takový problém jak byla ta veliká zima,tak od dneska mi jde špatně zařadit zpátečka.Pokaždé když zastavím tak dávam zpatečku.To proto aby mi nezamrzli pakny.A dneska když jsem chtěl dát zpátečku,tak tam šla dát dost špatně.Lamelu a přítlačák mám měněný.Nevíte prosím čím by to mohlo být?Mohla to způsobyt ta zima?Ostatní rychlosti jdou v pohodě.Díky moc
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
to je zimou
to bych nák neřešil todle.. 
.........
.........
-
Silvestr
Dobry den chci sevas zeptat:kdyz je auto nezahrate tak mi jde zpatecka radit bez problemu ale pokud se mi auto zahreje na provozni teplotu tak mi de spatecka pres zuby i kdyz nekdy vyslapnu nekolikrat spojku tak furt jde z tezka a pres zuby.Prevodoveho oleje je tam dost a tahlo je tez v poradku tak nevite nekdo co by stim mohlo byt??Dekuji za radyAtnarfus píše:To že tam někdy nejde je u Felicie normální. To že jde přes zuby u stojícího auta, naznačuje že je problém se spojkou.
-
stony - FK
Já když nejde zařadit zpátečka, tak kousek popojedu do předu na jedničku a pak už tam jde normálně.
Hlavně to tam necpu náslilím.
Hlavně to tam necpu náslilím.
-
mystery - FK
Jak to vypadá s tím převodovým olejem? Byl už měněný (před kolika km)?Silvestr píše:Dobry den chci sevas zeptat:kdyz je auto nezahrate tak mi jde zpatecka radit bez problemu ale pokud se mi auto zahreje na provozni teplotu tak mi de spatecka pres zuby i kdyz nekdy vyslapnu nekolikrat spojku tak furt jde z tezka a pres zuby.Prevodoveho oleje je tam dost a tahlo je tez v poradku tak nevite nekdo co by stim mohlo byt??Dekuji za rady
-
Silvestr
Ja jsem osobně ten převodovy olej neměnil ale jestli je je to tak jak pišou v servisce tak byl někdy meněnej před 80000km dnes jsem zkoušel i seštelovat spojku bylo to chvili dobry ale zase jen do ty doby než se mi zahřal motor a i jiny rychlosti tam jdou davat ztuha.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Na to co píšou v servisce bych nespoléhal. 80k km je tak jako tak o dost přetažený interval výměny.
Vím o jednom Pražském servisu, kde si při ročních prohlídkách firemních aut dělali značky na motor, kolik výměn oleje už vynechali. Upozorňuji, není to jedna pani povídala. Ušetřený olej vesele mechanici prodávali.
Mě převodovka dělala něco podobného. Jak se zahřála, tak tam nebylo možné kvalty narvat. Jednalo se ale o kvalty dopředu, které jsou synchonizované. Až na třetí olej to začalo řadit relativně dobře. Samozřejmě problém je v převodovce a ten olej je pravděpodobně jenom dočasné řešení.
Zpátečka nemá synchron a tak by neměla být na kvalitu oleje citlivá. Mělo by to jít řadit pořád stejně bez ohledu na vlastnosti oleje.
Stejně jsem ti nic neporadil. Fakt nevím čím to je.
Vím o jednom Pražském servisu, kde si při ročních prohlídkách firemních aut dělali značky na motor, kolik výměn oleje už vynechali. Upozorňuji, není to jedna pani povídala. Ušetřený olej vesele mechanici prodávali.
Mě převodovka dělala něco podobného. Jak se zahřála, tak tam nebylo možné kvalty narvat. Jednalo se ale o kvalty dopředu, které jsou synchonizované. Až na třetí olej to začalo řadit relativně dobře. Samozřejmě problém je v převodovce a ten olej je pravděpodobně jenom dočasné řešení.
Zpátečka nemá synchron a tak by neměla být na kvalitu oleje citlivá. Mělo by to jít řadit pořád stejně bez ohledu na vlastnosti oleje.
Stejně jsem ti nic neporadil. Fakt nevím čím to je.
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Špatně se mi na modřínovi řadí zpátečka. Když zastavím, vyšlápnu spojku, sešlápnu ji a chci zařadit zpátečku a v ten moment, kdy vemu řadičku do ruky tak už poznám, že to zase půjde přes zuby
Někdy ji chytnu a vím, že teďka zařadím v pohodě a zpátečka tam lupne jak nic, ale většinou jde přes zuby a ten zvuk se mi vůbec nelíbí.
Spojka je nově dělaná v servise. Nemusí se ještě nějak seřídit po těch pár km? Nebo je to na novou převodovku? Ostatní rychlosti jdou v pohodě, ale ta zpátečka zlobí
Spojka je nově dělaná v servise. Nemusí se ještě nějak seřídit po těch pár km? Nebo je to na novou převodovku? Ostatní rychlosti jdou v pohodě, ale ta zpátečka zlobí
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Spojka se neseřizuje,pouze se lankem nastavuje zdvih pedálu aby byl cca ve stejné výšce jako brzda.
Jinak já většinou než dám zpátečku tak tam ještě zařadím např 3,pak už tam jde zpátečka sama.
Jinak já většinou než dám zpátečku tak tam ještě zařadím např 3,pak už tam jde zpátečka sama.
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Ivarek: Tak jsem teďka zkusil fígl co mi poradili jen tak mezi řečí v servisu. Zastavit, tak 2s počkat, dát pětku a pak teprve zpátečku....a světe div se ono to i jde 
-
FeliciaMan - FK
Nápad to je dobrý a skutečně pomáhá.Měl jsem v minulosti také podobný problém u jiného vozu a shodou náhod jsem udělal to samé a světe div se,ono to pomohlo.Jen když používáš tento způsob delší dobu tak tě to bude sr..t.
-
big.jedla - FK
Jj to je finta, já sem na stodvacítce vždycky řadil 2-1. spolujezdci na křižovatkách nikdy nechapali proč tam dávám dvojku a hned jedničku
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Smrcek: tak je jesný, že když sešlápneš spojku tam musíš počkat až se kola v převodovce zastaví ... jinak zpátečka půjde vždy přes zuby protože nemá synchron...
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak,já bych to ani nepovažoval za závadu jako spíš za vlastnost.
-
mjamriska - FK
vcera sa mi stalo toto iste, bol som vecer u kamarata - servisaka, povedal, ze musime rozobrat prevodovku, ze bude chyba tam, potom napisem kde bola chybakimmi píše:Včera som behal s autom v pohode a dnes poobede nejde zaradiť spiatočka.Hrubou silou ju tam dám a ešte hrubšou silou vyradím.Správa sa to ako keby sa niečo o niečo šúchalo,cítiť odpor trenia na šaltpáke.Skúšal som to pri naštartovanom,no aj pri nenaštartovanom motore a robí to rovnako.Ostatné rýchlostné stupne idú dobre.
-
mjamriska - FK
prevodovka opravena, ukazoval mi co tam bolo vadne, tusim to bolo zlomene voditko kulisy, spresnilo sa radenie vsetkych prevodovych stupnov, ale nie je sa co cudovat - auto ma najazdenych 239 000 km
-
Tom3k - FK
ahojte prosim vas vedeli by ste mi poradit...dnes som parkoval cuvanim...a ked som doparkoval chcel som zo spiatocky hodit neutral ale ono to nechcelo vratit do neutralu pouzil som aj malinku silu ale neslo to... nechcel som to rvat velkou silou do neutralu tak som radsej vypol motor nech nestojim na spojke zbytocne dlho a paku zbytocne netrapim ...pri vypnutom motore sa dal nahodit neutral v pohode...potom som pri vpynutom a zapnutom motore skusal radit stupne aj spiatocku a isla aj vyradit..uz som sa sice nepohol ani o meter ale na mieste to slo vsetko ako ma..vedeli by ste mi poradit preco zrazu z nicoho nic nechcelo vyradit zo spiatocky na neutral?nikdy sa to nestalo..mam pocit ze mozno ak som pri cuvani zastavil a auto sa mozno trosinka pohlo do predu "ak je to mozne pri spiatocke
" ci sa vtedy daco nezacvaklo..