Ruční brzda - nezůstává dole
-
zdick - FK
Ruční brzda - nezůstává dole
Čaute klucí,
mám tady jeden dotaz od laika (sebe):
Dosud jsem s ručkou problémy neměl, na jaře se měnily zadní brzdy (údajně komplet). Dneska jsem po dvou dnech vyjel s autem do krámu, na parkovišti jsem zastavil, zatáhnul za ručku a ta vyletěla dost nahoru. Je taková uvolněná, když vycvakám hoooodně zubů tak i drží že se auto na jedničku nerozjede. Největší problém ale je, že když ručku povolím a dám jí dolů k zemi, nějaká pružinka či co mi ji zas kousek zvedne a tak mi při jízdě pořád svítí červená kontrolka (odpor brzdy ale necítím). Jak to bylo když jsem ke krámu jsem si bohužel nevšiml, slevoval jsem tisíc jinejch věcí, takže nevím jestli to bylo už předtím než jsem vyjel nebo až jak jsem na parkovišti zatáhl (přiměřenou silou jako vždy). Posledně když jsem parkoval tak bylo všechno OK.
Je to něco co bych dokázal dát dohromady sám na parkovišti, nebo raději do servisu s tím? V podělí mě čeká dlouhá cesta do Prahy a potom okolo Silvestra taky velký cestování, tak potřebuju mít v cajku.
mám tady jeden dotaz od laika (sebe):
Dosud jsem s ručkou problémy neměl, na jaře se měnily zadní brzdy (údajně komplet). Dneska jsem po dvou dnech vyjel s autem do krámu, na parkovišti jsem zastavil, zatáhnul za ručku a ta vyletěla dost nahoru. Je taková uvolněná, když vycvakám hoooodně zubů tak i drží že se auto na jedničku nerozjede. Největší problém ale je, že když ručku povolím a dám jí dolů k zemi, nějaká pružinka či co mi ji zas kousek zvedne a tak mi při jízdě pořád svítí červená kontrolka (odpor brzdy ale necítím). Jak to bylo když jsem ke krámu jsem si bohužel nevšiml, slevoval jsem tisíc jinejch věcí, takže nevím jestli to bylo už předtím než jsem vyjel nebo až jak jsem na parkovišti zatáhl (přiměřenou silou jako vždy). Posledně když jsem parkoval tak bylo všechno OK.
Je to něco co bych dokázal dát dohromady sám na parkovišti, nebo raději do servisu s tím? V podělí mě čeká dlouhá cesta do Prahy a potom okolo Silvestra taky velký cestování, tak potřebuju mít v cajku.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Ruční brzda - nezůstává dole
Zamrzlý lanovody
-
zdick - FK
*BUMP*
Řešením je tedy jen počkat na teplejší počasí?
Nestane se nic když nechám zataženou ručku tak, aby to brzdilo i teď (o dost výš než normálně)? Aby to pak třeba neruplo, nebo abych tu ručku bez problému povolil?
Dá se tomu nějak předcházet, aby se mi toto nestávalo pokaždé když začne mrznout?
Řešením je tedy jen počkat na teplejší počasí?
Nestane se nic když nechám zataženou ručku tak, aby to brzdilo i teď (o dost výš než normálně)? Aby to pak třeba neruplo, nebo abych tu ručku bez problému povolil?
Dá se tomu nějak předcházet, aby se mi toto nestávalo pokaždé když začne mrznout?
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
Ono není zas tak normální že zamrze lanovod. Podle mě je někde poškozený a dostane se do něj voda, která mrzne a taky to tam rezne. Myslím si, že je problém v tom, že když zatáhneš ručku, tak se nemusí vrátit pakny. Rukou to na ručce utrhneš, ale ty pružiny takovou sílu nemají. Jedna věc je poslat na teplejší počasí, ale zase v zimě budeš mít to samé. Podle mě je to naa výměnu lanovodu nebo aspoň zjistit jak je poškozený a něco s tím udělat.
Když se ti nevrátí zpět lanovod, tak se může stát, že pod ručkou to vypadne z drážek a proto to jde .vytáhnout o dost výše než předtím.
Když se ti nevrátí zpět lanovod, tak se může stát, že pod ručkou to vypadne z drážek a proto to jde .vytáhnout o dost výše než předtím.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport
- už taky vše pryč 
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
-
zdick - FK
Tak přesto jak dneska venku mrzlo jsem se vydal ven podívat se blíž co tomu schází. Na internetě jsem se ještě včera večer dočetl že několika lidem jen vyskočilo jedno lanko, tak jsem doufal, a ono opravdu.
Když jsem stáhnul tunel a plast okolo ručky tak koukám že lanko na pravý straně vyskočilo z kolíbky a za kloubem ručky se to nějak šprajclo a proto ručka nezůstávala dole, ale trochu se nadzdvihávala.
Po chvíli snažení jsem uvolnil zašprajcnutí a lanko jsem vrátil do kolíbky, takže už to zabrzdim na třetí až pátej zub. Problém je, že to pravý lanko je teď dost volný, nevím jestli stažená brzda nebo co, na neutrálu a bez ručky jsem zkoušel s autem zahejbat a šlo to, se zataženou ručkou ne.
Je tam takováhle vůle (když je ručka úplně dole):

Tak teď nevím jak s tím, jestli to nechat a časem se to srovná, nebo ten šroub samodomo dotáhnout, nebo zajet do servisu na odborný seštelování.
V pondělí jedu štreku do Prahy a potřebuju mít jistotu že to bude v cajku...
Když jsem stáhnul tunel a plast okolo ručky tak koukám že lanko na pravý straně vyskočilo z kolíbky a za kloubem ručky se to nějak šprajclo a proto ručka nezůstávala dole, ale trochu se nadzdvihávala.
Po chvíli snažení jsem uvolnil zašprajcnutí a lanko jsem vrátil do kolíbky, takže už to zabrzdim na třetí až pátej zub. Problém je, že to pravý lanko je teď dost volný, nevím jestli stažená brzda nebo co, na neutrálu a bez ručky jsem zkoušel s autem zahejbat a šlo to, se zataženou ručkou ne.
Je tam takováhle vůle (když je ručka úplně dole):

Tak teď nevím jak s tím, jestli to nechat a časem se to srovná, nebo ten šroub samodomo dotáhnout, nebo zajet do servisu na odborný seštelování.
V pondělí jedu štreku do Prahy a potřebuju mít jistotu že to bude v cajku...
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
Když to necháš volné, tak ti to při zatažení ručky může zase vyskočit ven a budeš mít to samé. Jestli se ti nechce sundavat buben odpojovat lanko a zjistit jestli není zamrzlé a volně se vrací, tak by teoreticky mělo stačit dotáhnout tu matku. Ještě by mohli být zatuhlé nějaké mechanismy v bubnu u paken. Když budeš dotahovat , tak si vyheveruj zadní kolo a zkoušej jestli se volně točí. Až ho budeš mít dotažený, tak ji zatáhni a povol a jdi zkusit to kolo jestli se točí, jestli jo mělo by to být, tak nějak v poho.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
- už taky vše pryč 
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
To samé se stalo mě po výměně zadních brzd.Zatím se mi nepovedlo ,aby se zmenšil i chod pedálu,to je zaskočil ten samostavěcí klínek mezi rozpěrkou čelistí,takže když chci kratší krok, tak bych musel přitáhnout ručku.A ručku tahám až na horu asi na 5-tý zub.Asi tomu zkusím pomoct kladivem ze zádu poklepem na štít při sešlápnutém pedálu.
-
zdick - FK
Jozefj: Co se brzdy před pedál (na nohu) týče, tak s tou u mě nic není, ta funguje pořád stejně OK. Mě se prostě jen uvolnila ručka a nešla úplně dolů. Dneska jsem auto trochu projel po tom co jsem to pravý lanko u ručky zpět do kolíbky pod ručkou a můj pocit že to auto jakoby nedojíždí zmizel. Po kratší jízdě po městě bez intenzivního brzdění byla obě kola stejně studená, takže už mám nejspíš jen volný jedno lanko. Až se oteplí, bude se trochu utahovat.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
jenže to lanko je tlačeno pružinou umístěnou na konci v bubnu směrem do bubnu.Lanko samotné je umístěno v silonovém pouzdru.U starších aut bylo bez poudra a tak stačilo,aby praskl kryt bovdenu a natekla voda dovnitř.