Problém se světly

Ondrass

Problém se světly

Příspěvek od Ondrass »

Mám takový problém,

svítí mi dálkové i obrysové světla, ale nesvítí potkávací a nesvítí aní jejich kontrolka, (tlačítko na levo od volantu - to které zapíná potkávačky taky svítí)

můžete mi někdo poradit jak to spravit?
TLukes - FK

Re: POMOC se SVĚTLY

Příspěvek od TLukes - FK »

co pojistky a žárovky kontrolovals je? :D
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Protože je zapojen na obrysovkách a tímto spínačem se zapínají hlavní světla.přepínač pod volantem je ok?
ondrass

Příspěvek od ondrass »

TLukes píše:co pojistky a žárovky kontrolovals je? :D
Kontroloval :)
ondrass

Příspěvek od ondrass »

Jozefj píše:Protože je zapojen na obrysovkách a tímto spínačem se zapínají hlavní světla.přepínač pod volantem je ok?
Nevím co je přepínač pod volantem? Mám tam 2 čudlíky nalevo od volantu. První na hlavní(obrysová světla) a víc na pravo druhý na potkávácí.Oba dva když je zapnu svítí, ale kontrolka potkávacích světel ne. no a ty potkávácí světla taky ne ostatní funguje vše jenom ty potkávačky zůstanou jako obrysovky.
mikka

Příspěvek od mikka »

Ten druhý vypínač zleva, nalevo od volantu, spíná hlavní relé světel, které pouští proud k přepínači v levé páčce pod volantem, co s ní přepínáš potkávací a dálková světla. Z něj jde proud žlutým drátem na panel pojistek, svorkovnice BB, pin č. 10. Je to šestá svorkovnice zprava, obvykle má zelenou barvu.
V pojistkovém panelu se proud větví:
- na pojistku č. 7, z které jde k pravému reflektoru (svorkovnice BB, pin 1, žlutý drát),
- a na pojistku č. 8, z které jde k levému reflektoru (svorkovnice BB, pin 4, žlutý drát) a na kontrolku potkávacích světel (svorkovnice BB, pin 6, žlutý drát)
Pokud ti fungují dálková světla, ale potkávací ne, bude závada v tom přepínači potkávací/dálková, nebo někde na trase popsané výše.
Světelná houkačka má ale napájení odjinud, přes pojistku č. 17. Takže je rozdíl, jestli zkoušíš dálková světla normálním přepnutím (páčka dopředu) nebo jako světelnou houkačku (páčka přitažená k volantu).
ondrass

Příspěvek od ondrass »

Dálkové světla fungují i jako houkačka i normálním přepnutím. tzn. že chyba je v té páčce, nebo až v těch pojistkách? díky moc za popis
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pon 15. pro 2008 17:50:36, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
chose2

Příspěvek od chose2 »

Ahoj, už se mi to taky stalo, byly to roztekly kontakty na pacce,nema to cenu moc opravovat, za chvili se to projevi znova, dokonce mi pri prepnuti z dalkovych na potkavaci zhasly jednou svetla uplne, a to neni moc prijemny... packa stoji kolem 500,-
DeFuckTo - FK

Příspěvek od DeFuckTo - FK »

dejme tomu, že to je rozbitou páčkou, ale jaktože pak nejdou tlumená zapnout svým čudlíkem v palubce? Mě svítí dálková pouze když dám páčku k sobě, když jí dám od sebe tak ne.. a tlačítko tlumenejch můžu mačkat jak chci, ale nerozsvítěj se mi světla ani kontrolka mezi budíkama... :x
Raceman

Příspěvek od Raceman »

vyměň ten vypínač co mačkáš a nebo se koukni na svorkovnici co je na něm
DeFuckTo - FK

no dobře, zítra mrknu, ale to mi přece nezprovozní to, aby mi svítila dálková světla, když dám páčku od sebe.. nebo jo? :oops:
Raceman

Příspěvek od Raceman »

jestli ti nejdou zapnout tlumený tak ani nemůžou jít dálkový a funguje jen světelná houkačka
mikka

Příspěvek od mikka »

Když mačkáš ten vypínač hlavních světel (vlevo na přistrojovce, druhý zleva), tak ten spíná relé hlavních světel v pojistkovce (první relé zleva ve spodní řadě).
Tohle relé pak pustí proud do přepínače vlevo pod volantem, kterým se přepíná proud do potkávacích nebo do dálkových světel.

Pokud relátko při stisku vypínače necvaká, podívej se, dostává li +12V od spínače parkovacích světel (šedý/zelený drát na svorkovnici BC pojistkovky, pátá zprava, pin č.13) a kostru od spínače hlavních světel (modrý drát na svorkovnici pojistkovky BA, sedmá zprava, pin č. 5). Je li přívod napětí i kostra v pořádku, bude špatné relátko.
Pokud relátko cvaká, mělo by jít +12V na svorkovnici pojistkovky BA, pin č. 9 a z něj pak modrým drátem na levý přepínač pod volantem. Jestli ne, bude taky špatné relátko.
Pokud je +12V na modrém drátu na levém přepínači pod volantem, a potkávací ani dálková světla nesvítí, bude špatný ten přepínač pod volantem.
DeFuckTo - FK

týý brďo, no zkusim na to slovíčko po slovíčku jít, ale musim nejdřív sehnat multimetr nebo jak se to jmenuje.. Každopádně děkuji.. ;)
mikka

Příspěvek od mikka »

Multimetr na to nepotřebuješ, stačí nějaká žárovková zkoušečka
DeFuckTo - FK

no nemám nic takovýho, čim bych to proměřil... :oops:
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

vem patici ze zadních světel Š120 strč do ní 5W žárovku k tomu 2 delší dráty a máš skoušečku pokud nemáš patici dráty naletuj přímo na žárovku :roll:
DeFuckTo - FK

zkusim něco vyšašit od táty, tohle je na mě moc složitý.. :) Sice si všechnomožný udělám sám, ale přeci jen je mi čerstvě 20 a o elektrice vim jen to nejzákladnější.. :D nemluvě o tom, že nevim kde bych vzal patici ze stodváci :) Za chvíli se překousnu, voblíknu se jak na sibiř, prolezu šuplíky a pudu mrknout na to auto do tý klády... Mám ještě někde relátko na automatický svícení světel po nastartování, tak zkusim i to, kdyby to bylo jen relátkem, tak by to bylo celkem oukej.. ;)
DeFuckTo - FK

Mikka: Tak jsem tam byl(zatím jsem nic nepřeměřil) a situace je takováhle: Nastartuju, zmáčknu obrysovky, rozsvítí se obrysovky i jejich kontrolka. Pak zmáčknu tlumený a jen cvakne relé a nerozsvítí se ani tlumený, ani jejich kontrolka. Když dám dálkové k sobě, fungují, když je dám od sebe, tak fungují taky. Místo origo relé jsem zapojil relé s automatickým rozsvícením tlumených po nastartování, nastartoval jsem a rozsvítí se pouze obrysovky. Mám jen ty nové H4 a ty nechci zkoušet, aby se nezničily. Pochybuju, že by přestaly svítit obě H4 a jejich kontrolka ve stejné vteřině a navíc když dálkovky fungují jak mají.. Už jsem z toho jelen... :(
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

pokud ti cvakne relé a nesvítí tak bud to relé má opálené kontakty a nebo na kontaktu č.30 daného relé chybý plus 12V.pokud pouze bez světel otočíš klíčkem do kontrolek mělo by ti v pojistkovce sepnout relé X -RELÉ SE ŠIROKÝMI KONEKTORY-toto relé po sepnutí napájí plus 12V RELÉ SVĚTEL.chce to proměřit :roll:
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

jeden drát přilož na kostru vozu a druhej po vyndání relé světel v patici na kontakt č. 30-bráno podle vyndaného relé pokud je tam napětí zkoušečka se rozsvítí. :roll:
DeFuckTo - FK

Aha, já mám takovou tu šroubovákovou zkoušečku, tou to asi nejde co? :oops:
btw. fakt elektrice nějak moc nerozumim(jak už ste si určo všimli)... :)

A po otočení klíčku na kontrolky relé cvakne..
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

udělej si jí z jakýkoliv 12V žárovky třeba i s H4 práce na 5min to co máš je pravděpodobně fázovka možná i na 220v to je ti k ničemu :roll:
DeFuckTo - FK

no dobře, tak nějaký dvá káble tam snad vyhrabu, h4 tu mám taky.. Poraď tedy prosím, kam šoupnout ty kabely na tu há čtyřku.. ;)
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

takže přepinač otoč do polohy ACV rozsah 200- měření stejnosměrného napětí do 200volt-černý drát do zdířky dole označená symbolem kostry,červený drát do zdířky nad označená symboly V,ohm.až budeš měřit tak černej drát kostra vozu a červenej patice konektoru č.30 :roll: k tý H4 je to v podstatě jedno de o to když jí pak napojíš na baterii aby svítila.
DeFuckTo - FK

kostra je předpokládám na tlumiči u baterky, že? Patici číslo 30 najdu kde? ;) :oops:
DeFuckTo - FK

Držet mi ještě celkem jde.. :D Ale vážně: táta dorazí až za tejden a já potřebuju v týdnu ráno po tmě jezdit(dálkovejma si sice posvítim, ale oslňuju..), takže proto sem doufal, že bych to nějak dal dohromady.. kdybych to nepotřeboval, tak už bych se na to vysral, a to opravdu z vysoka.. :) ale nerad svítim lidem do xichtu dálkáčema a jezdit prostě musim.. :/
mikka

Příspěvek od mikka »

Píšeš, že dálkové fungují, a to normální i jako světelná houkačka.
Takže vypínač obrysovek, vypínač hlavních světel i relátka v pojistkovce jsou v pořádku. V pořádku jde i napětí do přepínače vlevo pod volantem a chyba bude někde dál.
Z přepínače pod volantem jde napětí pro potkávačky žlutým drátem na svorkovnici pojistkovky BB (šestá zprava), pin č. 10. V pojistkovce to jde na pojistky č. 7 a č. 8.
Z pojistky č. 7 vychází přes svorkovnici BB, pin č. 1, žlutý drát a jde k potkávacímu vláknu žárovky pravého světlometu.
Z pojistky č. 8 jdou dva vývody. První jde přes svorkovnici BB, pin č. 4, taky žlutý drát a jde k potkávacímu vláknu žárovky levého světlometu. Druhý jde přes svorkovnici BB, pin č. 6, taky žlutý drát, na kontrolku potkávacích světel v přístrojovce.

U nějaké slušnější pumpy si kup žárovkovou zkoušečku, bude stát tak 30 kč. Svorku na konci jejího drátu dej někam na kostru, např. na šroub držící sedačky k podlaze, nebo na plášť zásuvky pro zapalovač, nebo na šrouby držící volantovou hřídel pod spodním plastovým obložením volantu.
Pokud budeš používat ten multimetr, tak ho přepni do polohy DCV (měření stejnosměrného napětí), na rozsah 20 (měření napětí v rozmězí 0 - 20V). Černý drát ze svorky COM zapoj na kostru, červený ze svorky V Ohm mA zapojuj na piny ve svorkovnici.

Vyhledej svorkovnici BB v pojistkovce - odpočítej šestou zprava, nebo čtvrtou pozici zleva - ale pozor, pozice č. 2 je neosazená! V ní najdí pin č. 10, je to řada na pravé straně svorkovnice, druhý pin od relátek, jde do něj žlutý drát. Tam přilož hrot zkoušečky tak, aby se dotkl kovového kontaktu. Pochopitelně musí být zapnuta potkávací světa.
Když zkoušečka nesvítí, bude závada v levém přepínači pod volantem. Sundej plast pod volantem a podívej se, svítí li zkoušečka na pinu se žlutým drátem, případně není li ten drát upadnutý. Pokud nesvítí, je vadný přepínač pod volantem.
Když zkoušečka na pinu 10 svorkovnice BB svítí, tak je přepínač pod volantem i s přívodním drátem ok. Pak stejně vyzkoušej ostatní piny svorkovnice AA se žlutými dráty, podle popisu výše. Není li na nich napětí, jsou špatné pojistky. Pokud tady napětí je, zbývá vyzkoušet žárovky ve světlometech, případně zkoušečkou zjistit, jde li na žárovky napětí. U reflektorů můžeš zkoušečku zapojit na svorku s hnědým drátem (kostra) a hrotem na svorku se žlutým drátem.
DeFuckTo - FK

supr, takhle nějak jsem to potřeboval.. :-) teď po tmě už na to kašlu, ráno ještě pojedu s dálkáčema, ale pak se na to vrhnu.. btw. pojistky jsou ok a H4 jsem zkoušel ty nový a nic.. Tipuju to tedy na nějaký ten kablík mezi pojistkovkou a lukasem.. Zítra prolezu a dám vědět.. Zatím děkuji mnoho a mnohokrát... ;)
DeFuckTo - FK

mikka: ještě jednou díky moc,.. ;)
Tak nakonec to nejspíš bude ten lucas(napovídá tomu i to, že tlumený přestaly svítit po přepnutí lucasem). Změřil jsem to nejdříve u těch světel, abych mohl vyloučit vadný žárovky. Obrysovky i dálkáče v pohodě, ale žlutej-potkávačky ani ťuk, tak sem vlez do pojistkovky, tam změřil přesně podle toho, jak jsi mi řekl a taky ani ťuk, tak jsem sundal plast pod volantem, zkusil změřit žluťáka a opět nic.. takže to tedy dle všeho vychazí na špatnou páčku.. Takže teď bych potřeboval malou radu, jak se ten zmetek vyndavá? Konektory už mám oba odpojené, ale jak vyndat toho lucase, na to jsem nepřišel. Možná to chce sundat i ten horní plast, ale to bych musel vyndat zas i budíky.. Mám to sice odšroubované, ale dělat se mi to v tom mrazu moc nechce, proto se tu nejdřívě ptám, abych se tam s tim v tý kose nepáral a pak zjistil, že tudy cesta nevede.. :) ;)
Hrdla - FK

Příspěvek od Hrdla - FK »

mikka píše:Ten druhý vypínač zleva, nalevo od volantu, spíná hlavní relé světel, které pouští proud k přepínači v levé páčce pod volantem, co s ní přepínáš potkávací a dálková světla. Z něj jde proud žlutým drátem na panel pojistek, svorkovnice BB, pin č. 10. Je to šestá svorkovnice zprava, obvykle má zelenou barvu.
V pojistkovém panelu se proud větví:
- na pojistku č. 7, z které jde k pravému reflektoru (svorkovnice BB, pin 1, žlutý drát),
- a na pojistku č. 8, z které jde k levému reflektoru (svorkovnice BB, pin 4, žlutý drát) a na kontrolku potkávacích světel (svorkovnice BB, pin 6, žlutý drát)
Pokud ti fungují dálková světla, ale potkávací ne, bude závada v tom přepínači potkávací/dálková, nebo někde na trase popsané výše.
Světelná houkačka má ale napájení odjinud, přes pojistku č. 17. Takže je rozdíl, jestli zkoušíš dálková světla normálním přepnutím (páčka dopředu) nebo jako světelnou houkačku (páčka přitažená k volantu).
Prosimtě, v případě, že mi nefunguje světelná houkačka ale dálkovky svítí, mám tedy špatnou pojistku číslo 17?? Nejdřív jsem myslel, že vůbec světelnou houkačku nemám, páč nefunguje. Dík
DeFuckTo - FK

Tak na pojistku se můžeš podívat, v jakym je stavu, ne? ;) Jinak ta "houkačka" je svícení dálkovejch světel při potkávacích(levá pačka se zmáčkne k volantu). Normální dálkáče(přepnutí páčky k palubce) svítí bez potkávaček..
Hrdla - FK

Díky já vim, co je světelná houkačka a jak se zapínají dálkovky.
Pravděpodobně ta pojistka bude dobrá páč akustická houkačka je prý zapojena taky na tuto pojistku jak jsem se zde dočetl...akustická houkačka normálně funguje bez problému....čím tedy může být, že mi nebliká světelná houkačka??
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 23. pro 2009 11:46:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Mrkni na moje schema
http://sklad.obrazku.cz/obr252129_svtla.PNG
z toho usuzuji, ze je chyba v kontaktu spinace svetelne houkacky [nepredpokladam ze v kabelech].
DeFuckTo - FK

Tak jsem vyndal levou páčku(i s přes plast - nešel mi vyndat ani za boha, jen nadzvednout..), rozebral jsem jí a žádnej viditelnej problém v ní neni.. Čekal jsem nějaké spálené kontakty nebo tak, ale tváří se uplně v pohodě.. Ale páčkou to zřejmě být musí, když do ní jde proud, ale z ní už ten proud pro tlumený nejde, jestli to chápu správně.. no dneska se stavim na vrakáči a jestli to budou mít za nějakou lidovku, tak to koupím a uvidíme co to provede..

obrázek:
[IMG=http://img163.imageshack.us/img163/1115/image055t.jpg[/img]
Tady to vypadá OK, jen nevím jestli i pod tím, to ještě zkusim rozebrat..
DeFuckTo - FK

Tak vyřešeno koupí origo páčky z vrakáče za 200.. světla svítí, ostřikovače stříkají..... :D
Hrdla - FK

breta1 píše:Mrkni na moje schema
http://sklad.obrazku.cz/obr252129_svtla.PNG
z toho usuzuji, ze je chyba v kontaktu spinace svetelne houkacky [nepredpokladam ze v kabelech].
Ve spínači sv. houkačky, to znamená tedy v pravé páčce pod volantem že??
DeFuckTo - FK

v levé.. pravá je na stěrače.. ;)
Hrdla - FK

:D ...vidiš to, už ani neumim, která strana je která...
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 23. pro 2009 11:47:17, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
Basco
Kontaktovat uživatele:

svetla

Příspěvek od Basco »

Ahoj,mam takovy problém.Jestli to tu nekde je tak sem nenasel a omlouvam se ale potřebuju poradit.Felis 1.3 MPI 96ka.Kdyz mam vypnuty motor a slapnu na brzdu tak se rozsvítí parkovačky a brzdy a béká bzučák.Při nastartovaném a vypnutych svetlech se po seslapnutí brzdy rozsvítí komplet svetla a brzdy.Pokažde cvaka jedno relé.Nejaké kostry sem prošel,kontrola pojistek.Auto bylo rozebrané před lakem,ted poskladané.Dík za kazdou radu a fakt se omlouvám li to tu už nekde je
Fidlla
Kontaktovat uživatele:

Re: svetla

Příspěvek od Fidlla »

Ahoj,máš špatnou kostru u zadních světel-brzdové světla ti kostří přes světla....zapny do toho ještě vystražní blinkry a maš barevnou hudbu vzadu.... :) :) :) ne ,očisti kostřící šrouby u světel a máš klid........ ;)
Basco
Kontaktovat uživatele:

Re: svetla

Příspěvek od Basco »

to už sem delal a nic :( Bral sem to šmirglem a prd.Za kazdy napad budu vděčny jak štěně
Mylen

Re: Problém se světly

Příspěvek od Mylen »

este skus vymenit obe dvojvlaknove ziarovky..... uz som videl, ze nejaky expert dal namiesto dvojvlakna jednovlakno a ked stlacil brzdu tak mu rozsvietilo aj svetla kedze prud prechadzal cez ziarovku do svetiel.. :) mozno ti preraza v tej dvojvlaknovej ziarovke, tak vymes este tie ci to nepomoze ;)
Felicia 1.3MPi LX ;-)
Basco
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Basco »

pojistkova skřin nova-stara K.O,problem zustava.Přistrojovka zkontrolovana a nikde nic.Kostry sem prolezl znova a uz nevim co dal :salut:
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

co ty žárovky ? jak píše kolega výš , to jsem už taky řešil ,
máš tam tažný ???? pokud ano zapoj světla bez něj , pokud ne , znova pořádně projdi zadní světla i svazek do 5tých veří
mikka

Příspěvek od mikka »

Zadní skupinová světla mají kostru na pinech č. 1 svorkovnice přímo na zadních světlech - vlevo i vpravo, je tam zapojený hnědý drát, který je ukostřený v kabelovém svazku na propoj, který je teprve ukostřený na kostřicím šroubu u levého koncového světla.
Ten kostřicí šroub bude v pořádku, to by ti nešlo ani palivové čerpadlo.
Zkus kusem drátu ukostřit ty piny č. 1 přímo s kostřicím šroubem. Na světle, kde to tím přestane blbnout, je závada v ukostření, případně ty nesprávné žárovky.
Taky to může dělat třetí brzdové světlo, pokud je ukostřené v pátých dveřích. Ty mají kostru vyvedenou na svorkovnici pátých dveří (vlevo v kufru, blízko levého skupinového světla), na pin č. 6, taky hnědý drát. Pokud tam bude kostra v pořádku, může být přerušený hnědý drát v průchodce do pátých dveří.
Basco
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Basco »

jojo ta pruchodka to muže byt,jsou tam nove 5te vrata.Ale nevim,žádny drat nezbyl.A mam to sletované a zaizolované
Basco
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Basco »

tak vyřešeno,ja blbec dal misto brzdove dvouvlaknovky jednovlakno :hlava:
feluse

Příspěvek od feluse »

Nazdarek lidi mam stejny problem jako basco akorat na 1.6. sviti mi obe vlakna najednou na koncovych svetlech. odstrihl jsem i pofiderne zapojene 3ti brzd. Svetlo. kdyz jedu a drzim stalou rychlost tak mi problikavaj predni svetla a v pojistkove skrini nebo tam nekde to poprskava uz jsem bezradny. Napadlo mne koupit objimky zadnich svetel jestli to muze byt tim
tim a nebo jestli nemuze byt spatne relatko akorat nevim ktere by melo byt na svetla
feluse

Příspěvek od feluse »

Nebo alespon pls reknete ktere rele je na ta svetla diky
Odpovědět