volnoběh a přechody 1.6...

MPi 1AV
AEE
PJDefort - FK

volnoběh a přechody 1.6...

Příspěvek od PJDefort - FK »

ahoj, snažil jsem se toho pročíst co nejvíc, ale moc jsem se toho nedozvěděl...dnes jsem si přivezl feldu 1,6 MPi...je to 12/99, najeto 98000km....problém je následující...na volnoběh, za jakýkoliv provozní teploty motor jakoby pocukává, cejtim to v sedačce a když na motor koukám tak to s nim škube...malinko to je vidět i na otáčkoměru...měl sem to celou cestu domu (120km) připojený na vagu a teplota naprosto v pohodě, možná to mám čiplý, protože volnoběh kolísal mezi 860-890 otáčkama...chyby to nepsalo žádný..klapka je dávaná nová...občas to udělá i to, že když např vyřadim, tak otáčky spadnou (tak na 500 přibližně) a hned se to zase srovná...motor táhne jak bejk, spotřeba byla po cestě 6,2L/100km a to sem to docela proháněl, ale tohle mě zlobí...jo a ještě když dám nohu z plynu nebo zas na něj (resp začnu přidávat), tak to nepříjemně cukne, jen v tom okamžiku sundání nebo přišlápnutí plynu...auto mám pár hodin, takže do toho moc nevidim...chtěl sem začít výměnou palce a víčka rozdělovače, ale nevidim nikde originál....samý Slovinsko, ELBA atp...nějaký typy čim by to mohlo bejt, kde sehnat origo palec s víčkem nebo co jinýho vyměnit (svíčky, palivovej filtr?) ...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: volnoběh a přechody 1.6...

Příspěvek od Atnarfus »

Vše co jsi vypsal se tu opakovaně řešilo.

Pokopávání do sedačky je vlastnost, ne závada. Vypozoroval jsem, že se to trochu mění podle kvality benzínu. Nejvíc to dělá, když je motor tak napůl zahřátý. Dělala to každá 1.6ka a že jsem jich pár vystřídal a něco s nima najezdil.

Volnoběh máš poměrně vysoký. Normální je pro tenhle rok výroby tak 770-780 otáček. Tolik co píšeš to má točit při zapnuté klimatizaci. Při vypnuté musí poklesnout. Záleží ale čím to měříš. Otáčkoměru moc nevěř, ten ukazuje plus mínus sto otáček.

Pokles otáček při vyšlápnutí spojky - vyčistit klapku a udělat základní nastavení. Jestli je klapka nová čínská, tak si užiješ. Jestli je origoš, tak to musí po provedení základního nastavení makat jak má.

Cuknutí při přidání/ubrání plynu je normální při polozahřátém motoru. Při zahřátém už to nedělá. Trochu tupě to reaguje na plyn při zapnuté klimatizaci. Kompresor ten motor dost silně zatěžuje a na přechodu z volnoběhu je to znát.

Závěr - zvýšené otáčky volnoběhu a podivné chování při ubrání plynu naznačuje, že tam není něco normálního. Může to být snímač teploty, nebo i nějaká ta úprava řídící jednotky.
PJDefort - FK

to auto za poslední rok najelo 1100km...poslední 3 měsíce stálo...všechny tyhle problémy to dělá i když to je studený, i když to je zahřátý na provozní teplotu...když sem byl jednou v bazaru a projížděl jednu 1.6, tak rozhodně do sedačky nepokopávala...noo a ta klapka...dostal sem i tu původní origo v krabičce VIKA...takže ta nová bude asi hodně kvalitní :roll: jinak, kdyby byl problém v čidlech, tak VAG něco asi napíše ne?..nevim no..benzín sem bral u Benziny Plus...tak uvidíme co se bude dít dál...dokud to nechcípá, tak to přežiju..sem docela rád, že ten volnoběh je 860-je to měřený vagem-po zapnutí klimy to vylezlo na asi 950 ...což by napovídalo nějaký úpravě (CIMBU?) ...omezovač se mi zkoušet nechce, dokud jsou rozvody původní...jinak otáčkoměr seděl s VAGem přesně (2000,3000,4000)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Klapka není origoš, tak uvidíš co to bude dělat.

Pokopávání je fakt normální a po vystřídání čtyř Felicií 1.6 si už troufám tvrdit, že vím o čem mluvím. Zahřáté by to ale už kopat nemělo.

Čipovanou felicií jsem nikdy nejel, tak nevím jaký vliv to má na volnoběh a na přehodové stavy.

V každém případě vyzkoušej základní nastavení, to je na tyhle motory učiněný všelék. Případně můžeš zkusit mé oblíbené vytažení jedničky pojistky při zahřátém motoru a vypnutém zapalování.

VAG ukáže chybu snímače v případě, kdy z něj leze něco naprosto mimo rozsah. Když by měl snímač teploty jenom trochu ujetou hodnotu, tak to řídící jednotka nepozná. Bude si prostě jenom myslet, že ještě pořád není motor zahřátý. Snímač teploty nejlépe změříš obyčejným multimetrem. Při zahřátém motoru a vypnutém zapalování odpojíš konektor a změříš odpor. Snímač je dvojitý a jedna část by měla mít cca 400 ohmů a druhá část 200 ohmů.
PJDefort - FK

to základní nastavení zkusim...jinak na volnoběh má bejt klapka otevřená na kolik stupňů? jestli si dobře pamatuju, měl sem tam 7.8 stupně (nejsem si jistej) ...a co ta pojistka, koukám řídící jednotka vstřikování...doufám, že si něco nepokonim když jí vytáhnu při vyplym zahřátym motoru :) a nevim jakej snímač je přesně na mysli, ale při jízdě po městě jsem měl teplotu podle VAGu v bloku měřenejch hodnot 001 na 90 stupních, při 94 sepnul větrák...při jízdě mimo město (bylo nějakej 9 stupňů venku) to bylo mezi 80-86 ...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Kolik má být otevřená klapka netuším.

Vytažením pojistky odpojíš řídící jednotku od napájení a tím vymažeš adaptační hodnoty (základní nastavení klapky...). Po zapnutí zapalování si to projede klapku a nějaké hodnoty si to nastaví. Kupodivu asi docela vhodné.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak snímač teploty máš OK. V tom případě to bude asi fakt čipnuté, jinak nevím proč by to tolik točilo na volnoběh.
PJDefort - FK

a máš nějakýho ověřenýho výrobce palců a víček pro rozdělovač?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Popadnu pokaždé co zrovna mají. Jenom je potřeba zkontrolovat kolíky v rozdělovači, jestli nejsou potažené tenkou vrstvou plastu. Když má výrobce kolíky moc malé, tak kolem nich zateče tenká vrstva plastu a ta tam pak samozřejmě izoluje.
Jediný problém co mám pravidelně s víčkama je ten, že nepasují do plechového krytu. Většinou je potřeba trochu to doladit.
PJDefort - FK

po dnešní jízdě byla situace značně lepší jak v přechodech, tak v kopání do sedačky, otáčky to sice občas po vyřazení schodí a zas hned vyskočej (podle vagu cca 650 a hned hup na 860)...ale to cukání a tak-už skoro vymizelo...možná se to auto potřebovalo rozjezdit, když tak dlouho stálo..uvidíme...nebudu plašit...
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

chlape,ja jezdim vicemene po meste a kdyz to auto delsi dobu stoji a jezdim s nim kratky trasy,tak to dělá to samý! ;) ikdyž teda na volnoběh u benzínu mi to nepocukávalo nikdy(nějak razantnějš je jasny,že volnoběh jako fabia to nemá),mám taky 860ot(cimbu)na LPG to sem tam za studena cuka tak,ze se me klepe anténka :lol: to stani tomu autu vseobecne nedela dobre,chce to poradne projet,poradne to protahnout,projed to na dalnici ze 160 tak 20km a uvidis,ja to tak delavam a vysledek pravidelnej volnobeh,lip jede a mozna min zere:)ale to je moje rada,nevim jak ostatni:D
DanoSK - FK

Příspěvek od DanoSK - FK »

suhlasim s tomakecTD, moje skusenosti su rovnake. Ked auto dlhsie stoji, potom pokopava... A ked ho raz za cas pretiahnem po dialnici tych 160, alebo aspon po okreskach na 4-ke takych 10 km sviznejsie (cca 100km/h), tak aby otacky boli okolo 3500 - 4000, tak sa felka sprava potom velmi dobre. Aj s tym, ze nasledne klesne spotreba, suhlasim... Ta adaptacna funkcia je svina... Ked clovek casto jazdi po meste, tak to auto chlipe ako dive... V meste ju dost podtacam a akcelerujem len velmi jemne, aby som nevyhnal spotrebu do neba...
Knoxville - FK

Příspěvek od Knoxville - FK »

Tak k tomuhle si taky rád přidám svojí, v srpnu jsem koupil Feldu 1.6 rv97 s 67ooo na tachometru. Předtím jsem měl Formana 1.3BMM a tak mi hned od začátku vadilo, jak líně Felda reagovala z volnoběhu na slabé přidání plynu a taky že v přechodové oblasti byla znatelná díra. Po přečtení nabídky od Cimbu se mi zdálo, že tohle to přesně potřebuje - zvednout volnoběh a vyhladit díru v přechodové oblasti. Zvýšení výkonu mě až zas tak nezajímalo, stejnak z auta prakticky vůbec netahám maximum, ale nějaká výkonová rezerva se vždycky hodí, tak proč ne. V září jsem si nechal od Cimbu provést výměnu ECU, bez výměny vačky, pouze jednotku. Vyšší volnoběh super, přechody lepší a výkon asi taky, ale může se jednat o subjektivní dojem. Už při zpáteční cestě jsem si ale všimnul, že pokud brzdím motorem a náhle vyšlápnu spojku, otáčky spadnou hluboko pod volnoběh, až někam pod 500ot/min, načež klapka zareaguje a na poslední chvíli volnoběh vyhoupne na cca 850ot, kolik po úpravě má mít. Někdy už je i vidět, že probliknou kontrolky mazání a dobíjení, jednou mi auto i za jízdy chcíplo. Po emailové konzultaci s Cimbu, jsem dle rady vždy po zapnutí zapalování čekal 20 sekund, než jsem nastartoval. Bylo mi řečeno, že pravděpodobně proběhla špatně adaptace škrtící klapky na ECU a pokud tento proces zopakuji 20x mělo by být vše ok. Ale tím se nic nezměnilo. Sehnal jsem mezitím náhodou novou klapku originál VDO a hned ji vyměnil abych zjistil, jestli není chyba v potenciometru klapky. Po výměně klapky a nastartování držel motor i po zahřátí volnoběh asi 1200ot. Po provedení základního nastavení pomocí VAG se volnoběh srovnal na hodnotu, jakou má mít. Zklamání se ovšem dostavilo hned při zkušební jízdě. V přechodové oblasti se objevila díra jak nikdy před tím. Udržovat konstantní rychlost je prakticky nemožné. Auto buď slabě zrychluje, nebo brzdí motorem jako když uplně pustím plyn, nic mezi tím. Při jemném ubrání plynu auto prudce škubne a intenzivně brzdí motorem, pokud jemně přidám tak zas škubne a zrychluje. Paradoxně při tomto nastavení mizí jev s padajícím volnoběhem. Ze zoufalství jsem zkusil nechat pár hodin odpojenou baterku a k mému překvapení po jejím opětovném připojení bylo vše v pořádku. Díra zmizela, při citlivém přidání plynu z volnoběhu auto bez škubnutí zrachluje a opačně. Ovšem prozměnu se vrátil původní jev - propad volnoběžných otáček při vyřazení. S tím jsem se zatím naučil jezdit, protože teď není chuť a ani počasí, abych koumal dál. VAG žádnou závadu neukazuje. Tímto článkem nechci nijak pošpinit firmu Cimbu, není mi zatím jasné v čem je problém, jen se chci podělit o svoje zkušenosti.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Udělal jsi jednu základní chybu. Baterii jsi připojil při studeném motoru. Kdyby jsi to tu trochu pročetl, tak by jsi věděl jak na to.
Zahřej motor delší jízdou. Zastav a vypni zapalování. Vytáhni jedničku pojistku (tu úplně vlevo). Minutu počkej. Zamáčkni pojistku zpět. Nešlapej na plyn a zapni zapalování. Nech ho zapnuté tak 15s a pak nastartuj.
Motor poběží jako víno a volnoběh bude fungovat jak má.

Problém je ve špatně udělané adaptaci řídící jednotky a škrtící klapky. Když odpojíš řídící jednotku od napájení, tak si po prvním zapnutí zapalování adaptaci vytvoří novou. Po odpojení akumulátoru na studeném motoru je to dle mé zkušenosti dost častý problém.
DanoSK - FK

Este by som sa opytal, ci nahodou nemas prilis našpanovane plynove lanko... To je to, co robi teraz presne ten isty problem mne s "cukanim a brzdenim motora" pri takmer uplnom ubrati plynu. Ja to vsak citim len pri uberani pri jazde dole kopcom, inak v poho... Lanko som si došpanoval o jednu zarazku, lebo sa mi zdalo, ze pedal ma velku volu. Toto som urobil pred cca 2 tyzdnami pri cisteni klapky. No baterku som mal odpojenu a motor mi medzicasom vychladol.. Volnobeh mam ukazkovy. Otacky sa mi okolo 750 doslova "zaklincuju"... Este skusim tu prvu poistku povytiahnut, ked zahrejem motor, ci sa to nezlepsi s tym cukanim.
Knoxville - FK

Díky vyzkouším a dám vědět. Jen mi není jasný, jaktože se auto chová tak hekticky po provedení základního nastavení. To jsem prováděl na ohřátym motoru a právě po provedení ZN se auto chová nejhůř :roll:
DanoSK: vůli na lanku mám
Knoxville - FK

Tak adaptace zdá se proběhla dobře. Volnoběh se srovnal, z přechodové oblasti zmizela ta hrozná díra. Jenom ty otáčky pořád propadávaji při vyřazení, ale s tím už se asi dá žít. Díky za radu. :D
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

To propadávání se dost možná za krátký čas spraví samo. Je to sice trochu divný, ale opět to docela funguje. Prostě jezdi a uvidíš jestli to přestane.
Knoxville - FK

Tohle se bohužel časem nesrovná, už s tím jezdím od září a nic. Spíš už tuším, že se jedná o vedlejší efekt sw řídící jednotky od Cimbu. Zajímá mě jak tady PJDefort dopadne se svou Feldou, protože podle popisu má taky co dočinění s upravenou ECU.
PJDefort - FK

u mě to potrvá, než se něco vyřeší, kvůli penězům hlavně...já to všechno házim na tu sice rok starou ale čínskou škrtící klapku...ŘJ bude určitě upravovaná, minimálně volnoběžný otáčky, ale psal sem do Cimbu a tam mi řekli, že tuhle jednotku neupravovali...tak nevim kdo nebo co s tim SW dělal...jinak ty problémy co popisuju na začátku přetrvávají, zatím to holt neřešim...
cert17

Příspěvek od cert17 »

PJDefort píše:u mě to potrvá, než se něco vyřeší, kvůli penězům hlavně...já to všechno házim na tu sice rok starou ale čínskou škrtící klapku...ŘJ bude určitě upravovaná, minimálně volnoběžný otáčky, ale psal sem do Cimbu a tam mi řekli, že tuhle jednotku neupravovali...tak nevim kdo nebo co s tim SW dělal...jinak ty problémy co popisuju na začátku přetrvávají, zatím to holt neřešim...
To cukání při přidání a uvolnění plynu se mi očas také objeví ale jen při studeném startu (+zvednou se otáčky volnoběhu).Nevím čím to vzniká,ale udělám zákl. nastavení ŘJ a vše je zase OK .A přibližně za půl roku znovu.
:?: :?: :?:
stuky - FK

Příspěvek od stuky - FK »

Ahoj všem, s problémovým volnoběhem mam též potíže. Někde jsem četl, že když se s autem jezdí nějaká dálka tak si to "sedne". Mam pocit, že když jsem s autem jezdil mimo město,tak jsem neměl problem s volnoběhem,teď jezdim ve městě. Jinak jsem se chtěl zeptat,jestli se vám taky stalo to co mě. Při ubrání plynu (za normálních okolností) auto jakoby cukne a brzdí motorem. Teď se mi stává, že uberu plyn uplně a auto táhne pořád dál. Až po nějaké době začne brzdit motorem. Mam podezření na zaseknuté lanko a nebo problem na klapce. Nevim jistě, ale mam pocit, že se to děje od chvíle, kdy byly mrazy a nešlo mi nastartovat. Motor se jednou převalil na dva válce a na druhé startování naskočil.(podle mě byla slabá baterie). Zkusim udělat základní nastavení klapky a uvidim.
Co vy na to? díík
DanoSK - FK

no, presne toto robi mne. Ale ja viem, ze som si to privodil sam, a to tym, ze som našpanoval plynove lanko o jednu zarazku, ked som cistil klapku... Nemas podobny problem? Skus lanko o jednu zarazku povolit a ak ti problem zmizne, tak to bude naspanovanim lanka a nie jeho pridieranim... Klapka sa po "stelovani" lanka ma nechat skalibrovat cez VAG, co som ja nespravil...
stuky - FK

Příspěvek od stuky - FK »

ahoj, je pravda,že jsem dával jinou klapku a že jsem trochu asi hnul s lankem. Ale zase jsem to načetl a mam chybu na klapce a to,že se neudělalo základní nastavení. Tomu by odpovídalo kolísání volnoběhu. Trochu jsem pročetl tady forum a někde jsem četl, že po delší cestě a při vytáčení se klapka do nějaké době "uklidnila" a volnoběh se ustálil na normálních otáčkách. Tak jsem to protáhnul po dálnici a volnoběh mi drží jak má. jen ten problem se zasekáváním otáček je pořád aktuální. tak se na to kouknu....
dík
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Lanko se šteluje tak, že vyndáš ségrovku, někdo ti šlápne na plynový pedál (nadoraz na podlahu), ty vytáhneš plastovou průchodku s drážkama nadoraz ven aby jsi naplno otevřel klapku a zastrčíš ségrovku do první drážky co kouká. Tím dosáhneš toho, že pedálem otevřeš klapku opravdu akorát naplno.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

dnes som siel z Tatier...nemohol som najprv nastartovat, tak som nastartoval so zosliapnutym plynom a natocila :)...volnobeh 1500ot a sam si pridaval na 2500t :shock: ...a takto to si samo pridavalo a nechcelo to prestat...motor mal tah, vsetko islo v pohode(stalo sa mi to dvakrat do dna, auto je sestrine, vraj jej to robilo aj skor a prestalo to... a az dnes sa to zase stalo)
...ale najlepsie bolo, ze otvorim kapotu a pozeram :o zvody a prva cast vyfuka bola cervena (nazhavena), ako keby som tam mal turbo :D, pritom som motor nehnal, siel som 15km v kolone cca 60km/h, cize zase nova zahada u 1,6tke :roll:
zaujimave nie?
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
JoS

Příspěvek od JoS »

To je skutečně neobvyklé.Zajímalo by mě,jestli lambdasonda ještě žije. :o Nezvýšila se rapidně spotřeba?
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

spotreba? mozno bola trosku zvysena, ale jazdil som snou zvižne...to auto neslo mimo mesto uz par rokov, takze potrebovalo moju nohu :lol:
...napojim na VAG a mozno nieco vyskoci :roll:
Berec - FK

Příspěvek od Berec - FK »

Taky se mi po vybití baterky neúspěšným startem už párkrát takhle zblbla jednotka, zkrátka se ztratilo základní nastavení, otáčky lítaly mezi 1500-2500 a motor tak nějak jel naplno nebo brzdil,nic moc mezi nešlo. Prohnal sem to ve vzteku pár kiláků naplno po dálnici, po chvíli to ztratilo tah a nokonec jsem byl rád, že jsem asi 30km domů sotva dojel na dvojku a trojku na 3 válce, protože se doslova utavily elektrody svíček. Není mi pořádně jasný co se vlastně stalo, ale asi se bez toho základního nastavení hnul předstih někam úplně mimo (jezdím na plyn, takže slyšitelný detonace prakticky nejde vyvolat, takže předstih je jenom domněnka). Každopádně bohatostí to nebylo, tu řídí plynová jednotka nezávisle.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

no mne odtavilo skoro zvody a prvy diel vyfuku...takze islo malo vela zmesi urcite, mozno keby som ju bol prehnal ako ty, tak asi by som odpalil nie len sviecky :scratch:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tavení svíček je spíš znakem chudé směsi. Chudá směs má větší teplotu hoření. Většinou je to ale použitím nevhodných svíček.
Rozžhavený katalizátor a výfuk je zase od velkého množství nespáleného benzínu. Většinou když špatně pálí některá svíčka a nespálená směs jde do výfuku.
Odpovědět