Stabilizátor přední nápravy

Přední i zadní
Odpovědět
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž předního stabilizátoru

Příspěvek od Kuladmin »

On v tom byl takovej gulas ze nikdy a nikde se to neda urcit dle ceho ho montovaly me obcas prijde ze podle toho zda ho mely na sklade ci nikoliv :lol:
Nej je se proste ohnout a kouknout.
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

1,6 + 1,9D by ho mely mit vsecky.. stejne jako 1,3 s ABS
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Suchos - FK

Příspěvek od Suchos - FK »

Pořád mě zajimá, jak má být správně uchycen v ramenu.... :) Poradíte někdo?
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Psal jsem ti to resp fotil ty original drzaky na virtu: http://skoda-virt.cz/cz/forum/podvozek- ... felicie-1/
kdyz budes neco potrebovat jen napis nejlepe teda na virtu mam to jeste mimo auto ta keventuelne muzu i fotit
birko2
Kontaktovat uživatele:

Stabilizator krátke info!

Příspěvek od birko2 »

Zdravím!Prosím Vas potreboval by som len kratke info:pasuje stabilizator pred.napravy z 1.9 alebo 1.6 na 1.3 :?: Vopred dakujem a prajem krásny den!
Naposledy upravil(a) birko2 dne čtv 21. kvě 2009 17:09:37, celkem upraveno 1 x.
Felícia is the best !!!JPači sa mi dizajn Felície a preto jej budem verný !!
Felícia 1.3 MPi,40kw,červena,LPG.10.1999
Fabia combi 6Y 1,4MPi 57kw chip Cimbu r.v.10.2002...Model 2003....od 11.3.2010 LPG sekv.Lovato Fast 01..
Moja felícia http://birko2.rajce.idnes.cz/Moja_Felda/
POPRAD http://www.ukazto.com/?id=1584879&klic= ... &overall=1
Nonamed - FK

Re: Stabilizator kretke info!

Příspěvek od Nonamed - FK »

pasuje, jsou všechny stejný. pochopitelně pasuje jen na zesílené nápravnice a ramena Benteler...
birko2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od birko2 »

[
mam 1.3 1999 zosilnena karoseria,mchanik mi rozpraval že diery mam na ramenach,ked som sa davnejšie pytal, tak by to malo pasovat,takže diky !
Fabia combi 6Y 1,4MPi 57kw chip Cimbu r.v.10.2002...Model 2003....od 11.3.2010 LPG sekv.Lovato Fast 01..
birko2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od birko2 »

Krasne ranko!Idem sa dnes ešte na 100% presvedčit či mam uchyt na napravnici a ked mam tak by som si ten stabil.chcel namontovat,ale chcem par rad:treba geometriu po namontovaní :?: a či to zvladnem aj sam,lebo čo som pozeral na nete fota,tak to nevyzera naročne.. vopred dik za par rad :!:
joe_p - FK

Re: Stabilizator krátke info!

Příspěvek od joe_p - FK »

Také bych měl otázku, nevím, ale jestli se to už neprobíralo:

Musím používat k tomu torznímu stabilizátoru předku i rozpěru mezi tlumiče? Zatím jsem viděl pouze v kombinaci s obojím. Stablik bez rozpěry jsme ještě na feldě neviděl...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nemusíš. Běžně byl stabilizátor bez rozpěry.

Stabilizátor dávali seriově na 1.6 a 1.9. Na 1.3ky jenom s ABS.
Rozpěru dávali na auta s airbagem a možná i s ABS.

Takže, když 1.6ka nemá airbag, tak nemá ani rozpěru. Viz ta moje z roku 98.
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Já mám 1,9D ale rozpěru tam nemám.... :shock:
FELICIA 1,9D GLX cca 300 000 km
Obrázek

Velké závady mívají banální příčiny. (můj otec)
Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká. (Miroslav Horníček)
Moudrost přichází s věkem. Někdy však věk přijde sám.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Tak pokud mas 1.9D a nemas ji tam tak ti ji nekdo corl nebo je zrovna nemely a riskly to - je tam z toho duvodu ze ty motory jsou tezky a krouti se karoserie smerem dovnitr.
jen-da - FK

Příspěvek od jen-da - FK »

Ja mam 1.9D combi r.v 2000 a rozpěru taky nemam. Standartně se dávali jen na 1.9 s airbagem a do r.v 1998.
glx1.6 - FK

Příspěvek od glx1.6 - FK »

a jeste su dva druhy stabika felda kratka kombi pic up vanplus 1.3-1.6-1.9 maju priemer 20 stabika a pic up fun ma 22jku
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

tak dnes sjme si přivezl stabilizátor přední a objednal jsem u bratránka všechny uložení nový ale čas na to ho tam dát bude až v pondělí tak pak dám vědět jak sjem spokojen a co to dělá. ;) jinak stabík mě stál komplet 400kč
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
HonzaSi

Příspěvek od HonzaSi »

A řekl bys mi kde jsi stabilizátor sehnal? Díky
Stefi74 - FK

Příspěvek od Stefi74 - FK »

glx1.6 píše:a jeste su dva druhy stabika felda kratka kombi pic up vanplus 1.3-1.6-1.9 maju priemer 20 stabika a pic up fun ma 22jku
chci se zeptat byl by poznat zasadní rozdíl v použití 22 stabiku proti 20
Zaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zaki »

Na seriovom podvozku tazko, pretoze sa nemas sancu dostat do takych situacii aby si to poznal, lebo ta seriovy podvozok nepusti. Ale napr. na HPckach uz by si to mozno poznal. A ak aj nie, tak by sa to urcite prejavilo napr. na casoch na slalome
Zaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zaki »

Este mi tak napadlo, ze som to asi nenapisal moc zrozumitelne. Nechcem aby si z toho pochopil, ze 22 stabik bude lepsi jak 20, to nemusi byt pravda, niekedy moze byt lepsie vyhodit stabik uplne, hlavne ked mas lahky predok (napr. s motorom 1.3)
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Zaki píše:Ale napr. na HPckach uz by si to mozno poznal.
Jak?
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 00Inferno00 »

Selska poucka rika:
-tvrdy stabik na okruhy
-mekky stabik na horsi povrch vozovky (nekdy se stabik uplne odpoji z ramen)

Ale co ja vim, tak tvrdy podvozek (napr. treningac) v kombinaci se stabikem obcas dela paseku (stabik v zatacce prizvedava vnitrni kolo a to hrabe), takze by to bylo dobre pouzitelny se sperou, ale to uz sme s prachama nekde jinde...
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Stabilizátor v zatáčce přizvedává vnitřní kolo a víc zatěžuje vnější kolo. Bez stabilizátoru by měl být průjezd zatáčkou rychlejší, než se stabilizátorem. Pro normální ježdění je ale lepší, když se auto do zatáček tolik nenaklání.
Zaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zaki »

Jura: tak vidim, ze uz odpovedali za mna iny, toto som presne myslel: lahky predok+tvrdy podvozok+stabik=jazda po 3 kolesach
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

já nevím no já mám motor 1,3mpi takže lehkej,kombíka se sériovym podvozkem a dal sjem dopředu stabilizítor a jsem velice spokojenej.auto se v zatáčkách mnohem míň naklání,je to hlavně znát třeba v nájezdech na dálnici kdy člověk potřebuje dostat rychlost ale zároveň je v zatáčce ještě.a taky je fakt že třeba díry ve vozovce který když jsme dřív vybral tak to byla vždycky rána jak prase a teď je to takový jakoby utlumený už to prostě není taková rána a to kolo tu díru vymete mnohem jemnějc.
na normální běžný jezdění stabilizátor ano a pokud to někdo chce na závodění a nevyhovuje mu to tak ať ho tam nedává.ale v normálním provozu auto postavit na tři kola může jen magor. ;)
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Keke - FK

Stabilizátor

Příspěvek od Keke - FK »

Zdravím .,chci se zeptat feldy 1.3 měly přední stabilizátor podle výbavy nebo jak to je :?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: Stabilizátor

Příspěvek od Ivarek »

Nesmysl...1,3ky s ABS ho měli všechny.
Stefi74 - FK

Ivarek píše:Nesmysl...1,3ky s ABS ho měli všechny.
jo měly jaho tam mam ;)
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Dobře a ta moje 99 se liší od té s ABS pouze ABS a tou tyčkou nebo jsou tam ještě další rozdíly v nápravě? Na srazech mi lidi říkali, že přípravu mám komplet, ale mechanik mi říkal opak.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Pokud mas 99 a nikdo se v tom nevrtal mas tam i ramena co tam byly od vyroby tak mas zesilenou Bentlerer napravnici a ramena s okama pro uchyceni tak neni problem. Sezenes tyc stabilizatoru 2 oka a 2 plisky naky ty sroubky maticky novy gumy ulozeni a muzes montovat.
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

jo jo už i ta moje vyrobena koncem roku 97 má přípravu komplet včetně ramen.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
drv.Astor - FK

Příspěvek od drv.Astor - FK »

uz je to smazane, ale nasel v kompu fotky od Jirkyf a nahral jsem to na ulozto.cz. Snad mu to nebude vadit... http://ulozto.cz/3163155/stabilizator.doc
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

nevim jestli si to delal podle me, ale kazdopadne jsem rad ze to nemusim hledat :)
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Zajímalo by mě, jak se stabilizátor chová v krizových situacích, konkrétně třeba při strhnutí volantu na mokré vozovce - půjde auto do smyku dřiv a ochotnějc se stabíkem nebo bez? Přečetl jsem si, že stab. odlehčuje vnitřní a víc zatěžuje vnější kolo, co to ale znamená v praxi pro adhezi? Nejde mi o jednotlivá kola, ale Feldu jako celek, je jasné, že se stabíkem bude mít vnitřní kolo horší adhezi a naopak.
bitmap - FK

Příspěvek od bitmap - FK »

Pri strhnuti volantu a mokre vozovce pojede auto se stabilizatorem mnohem ochotnejc rovne ...
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Přesně toho jsem se bál :evil: Pokud to tak opravdu je, jeví se mi to jako docela výraznej důvod proti pořízení stabilizátoru... :|
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

glx1.6 píše:a jeste su dva druhy stabika felda kratka kombi pic up vanplus 1.3-1.6-1.9 maju priemer 20 stabika a pic up fun ma 22jku
Takže na feldu kombi 1,6 patří 20-ka? Potřebuji koupit komplet gumy na stabík a prodejně mě tvrdili, že jsou tři rozměru. Tuším i 19-ka.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
Stefi74 - FK

bit ma pravdu na menčim kruhači na mokru kdyš jedeš rychle tak je feli vyrazne nedotačiva ale stačí dat nohu s plynu ;) na suchu jeto O.K :lol:ale dvojitej stabík vzadu by to měl neutralizovat jak tu někdo psal že jeto pak lechce přetačiví :idea:
DanoSK - FK

Příspěvek od DanoSK - FK »

tiez si myslim, ze felda bez stabiku sedi na mokrej ceste a na snehu lepsie, ako felicia so stabilizatorom. Mali sme 1.3MPi Combi bez stabilizatorov a ta sedela za kazdych podmienok veeelmi pekne, lepsie ako 1.6MPi Combi s prednym stabikom, ktora nesedi az tak dobre... Pritom na tejto 1.6-ke pouzivam aj kvalitnejsie pneumatiky, ako na starej 1.3, takze si myslim, ze ten stabik ma vplyv...
Na druhej strane musim povedat, ze stabik pomaha na suchej ceste v zakrutach, auto sa tak nenaklana...
Mam Combika bez zadneho stabilizatora, ale rozmyslam, ze tam pichnem rovno dva... Bude ma to pretacat na klzkych cestach? Co si o tom myslite?
Skoro stale totiz jazdim prazdny a celkom svizne a v zakrutach ten zadok predsa len bez stabiku pridvihuje jedno koleso (na tri som to nikdy nepostavil! To nie!!!).. Vyriesilo by sa to stabilizatorom (alebo rovno dvoma) na zadnu napravu? "Stuhne" mi tak auto?
bitmap - FK

Ale vzdyt stabilizator dela presne to, ze prizvedava vnitrni kolo, takze kdyz tam das rovnou dva, bude to po trech jezdit mnohem ochotneji nez predtim.

Se zadnim stabilizatorem a vubec se stabilizatory obecne bych byl opatrny, pokud mas to vytrasadlo na denni jezdeni za kazdeho pocasi.
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

bitmap: zas tak tragicky bych to nevidel, je treba si zvyknout, ze se to bude chovat trosku jinak
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
DanoSK - FK

V predchadzajucom som sa zle vyjadril. Myslel som skor "ponaranie" vonkajsieho kolesa do blatnika a vnutorne koleso je odlahcene, odtiahnute od karoserie, ale na zemi...
A co "tancovanie zadku"... U kombikov je to dost znatelne... Prejdem zakrutu s nerovnostami, alebo idem po vyjazdenych kolajach v zakrute a auto sa "kruti"... Na toto mi stabik vzadu pomoze?
DanoSK - FK

00Inferno00 píše:bitmap: zas tak tragicky bych to nevidel, je treba si zvyknout, ze se to bude chovat trosku jinak
a jak jinak sa to bude chovat? Bude to tuhsie, nebude sa to tak "vlnit" v nerovnych zakrutach?
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

DanoSK píše: A co "tancovanie zadku"... U kombikov je to dost znatelne... Prejdem zakrutu s nerovnostami, alebo idem po vyjazdenych kolajach v zakrute a auto sa "kruti"... Na toto mi stabik vzadu pomoze?
Tipuju, že na to pomůžou nový tlumiče :|

Jinak já pořád váhám s předním stabilizátorem - pokud to chápu správně, větší nedotáčivost je jediná nevýhoda, zato pro mě dost velká.. nějak se neumim rozhodnout..
Stefi74 - FK

Stou nedotačivostí to neni tak hrozní a da se to korygovat na mokru plynem na suchu to díky menšim naklonum nepoznaš :)
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

No na suchu bych to až tak neřešil, jde spíš o to mokro/sníh/led... třeba na kruháči si na to dám pozor, ale co krizové situace, kdybych se potřeboval něčemu rychle vyhnout...
00Inferno00
Kontaktovat uživatele:

Nerikej, ze se seriovym podvozkem mas krizovky natrenovane. A uz to tady psal bitmap, s prednim stabikem se ti to mnohem ochotneji pohrne ven. Je na uvazeni kazdeho, jestli si to tam da, nebo ne. Kamos ma 1.6, stabik vepredu, stabik vzadu (jeden) a ze by mu to nejak vyrazne nedotacelo sem nepozoroval ;)
Almond
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Almond »

Natrénováno mám prd, vyhybal jsem se zatim akorát tak sebevražednýmu ježkovi :) Ale z diskuze jsem vytušil, že se stabíkem to půjde hůř (jak píšeš, půjde to víc ven - tedy do původního směru), což je nežádoucí....

No ale pokud v té nedotáčivosti neni ten rozdíl nějak hodně velký, snad by se tahle nevýhoda dala pominout....
DanoSK - FK

Almond píše: Tipuju, že na to pomůžou nový tlumiče :| ....
To nebude tlmicmi. Predne mam uplne nove Bilsteiny a zadne mam zanovne. Kedze jazdim takmer vzdy prazdny, tak zadne tlmice su stale pomerne tuhe... Ale felda sa v zakrutach, kde su nejake "hupaky" raz-dva zacne vlnit. A to hlavne zadok, kedze je to Combi... Kamaratova kratka ten problem nema a to ma horsie tlmice, ako ja... Pomoze na to vlnenie zadny stabik?

Inak, ta nedotacavost kvoli prednemu stabiku fakt nie je taka kriticka... Je ju poznat ozaj len v hranicnych situaciach, ale clovek 99 % jazdi v beznych podmienkach, nie na hrane.... A v beznych podmienkach stabilizator pomaha. Napr. auto sa lepsie vysporaduva s nerovostami na ceste a v zakrutach sa tak nenaklana. Kamarat nahodil stabik dopredu na 1.3 a nevie si ho vynachvalit. Auto trosku stuhlo a za sucha je to fajn v zakrutach, ked sa az tak nenaklanas...
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

1,3 mam stabik jak vpredu tak vzadu, pruziny eibach a nedotacivost zadnou nepozoruji..
bitmap - FK

Ach jo, taky bych chtel takovy auto.
Mam HP, ME ramena, 185/55 gumy, podvozek zcela prost stabilizatoru, a stejne me nedotacivost obtezuje pri kazdem druhem otoceni volantem :(

EDIT: jinak co se tyce toho uskakovani zadku na nerovnostech v zatackach, dle mne je to zalezitost spatne kombinace tlumicu/pruzin, ne nedostatecnou torzni tuhosti zadni napravy.

Nekdy v lete jsem jel z Budejowitz smerem na Tyn nad Vltavou a oprasil me nejaky Fiat, snad to bylo Stilo, nevim, kazdopadne to byl hatchback a byl osklivy jak noc.
Povesil jsem se mu na kufr, rychlost jsme udrzovali mezi 120 - 170km/h, a jak jsem za nim tak jel, vsiml jsem si, ze mu na nerovnostech uprostred zatacky viditelne cestuje zadek do strany, zatimco me se na stejnych mistech ani nehnul.
V tu dobu jsem mel vzadu seriovou Favo napravu bez stabilizatoru, prostou jakekoli manipulace s geometrii, jedinym rozdilem proti serii bylo osazeni ackovych Sachsu (specifikace pro asfaltovou rallye).
Takze pokud nekomu vadi cestovani zadku v zatackach, reseni bych videl spise v osazeni vhodnejsi kombinace pruzin s tlumici nez stabilizatoru, protoze si myslim, ze stabilizator by prave tohle chovani jeste podporil.
Odpovědět