Kdo má (měl) prasklé svody?

MPi 1AV
AEE
JoS

Re: Kdo má (měl) prasklé svody?

Příspěvek od JoS »

Sry,to jsem byl já.Na ty fotky se těším.Jak s tím zatím dlouho jezdíš?A ještě jedna otázka,tahle příruba vypadá,jako by na ni šlo těsnění výfuku ze Š105/120.Nemáš to vyzkoušené? ;) :)
Obrázek
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

JJ, v poho.
No ta příruba je dost podobná, ale je tam si myslim jiná rozteč těch dir a šteftů mezi sebou a proto to asi tam nepůjde.
Čoveče zatím to tam mám cca 14 dní, ale několikrát jsem to zkoušel, co to vydrží i pár minut po otáčkama 3500 a nic se neděje. Je to pořád ok. Nevypaluje se nic. Udělal jsem dva potěry a ten druhý je tam cca 5 dní, ale jen pro jistotu jsem tam dal ten druhý. Jinak ten první by asi bohatě stačil, ale když jsem viděl, že to gunguje, tak jsem tam ještě kydnul toho víc.
JoS

Příspěvek od JoS »

A navrtával jsi ty konce praskliny,aby se nešířila dál? Někdo to tady popisoval,je to celkem logický,ale třeba to v případě tmelu není nutný. :) Zkusím taky někoho sehnat,aby to na magnetce srovnal a dám tam rovnou dvě těsnění.A dával jsi tam raději měděné matky M8?
JoS

Příspěvek od JoS »

A navrtával jsi ty konce praskliny,aby se nešířila dál? Někdo to tady popisoval,je to celkem logický,ale třeba to v případě tmelu není nutný. :) Zkusím taky někoho sehnat,aby to na magnetce srovnal a dám tam rovnou dvě těsnění.A dával jsi tam raději měděné matky M8?
JoS

Příspěvek od JoS »

p@vel

Příspěvek od p@vel »

Tak svody už mám taky vyměněný, koněčně je to a tišší a doufám, že klesne spotřeba :D Včera sem se o to pokoušel sám. 4 matky u hlavy šli krásně ale ta poslední už měla od někoho ojetý hrany. A matky na přírubě k dalšímu dílu výfuku nešli vůbec, tak sem se na tovybodnul a nechal si to za 300 vyměnit...

Když to spočítám, tak starší svody sem sehnal za 1000, oboje těsnění +-300 a 300 za výměnu a nový matky. Takže celkem asi 1600czk. Hlavně doufám, že tyhle už neprasknou :)
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

JoS píše:Hudo:Ta sporadická závada prvního vstřiku (to není můj výmysl,ale mám to vyčtený na fóru)bývá u 1,6 způsobena tím,že praskne membránka v regulátoru paliva.Jednak to nereguluje přechodové stavy mezi volnoběhem a přidáním plynu(rozjezdy a přidání plynu z brzdění motorem),protože motor čeká,až to vyhodnotí lambda jako chudou směs a pak teprv přidá a jednak se prasklou membránkou dostává benzin tou opředenou hadičkou do sání a dokud v létě při studeném startu nezačne lamda měřit(než se ohřeje),tak je to přebohacený a chrchlá to.Pokud se to ještě sejde s unaveným piezzosnímačem v čidle tlaku a teploty nasávaného vzduchu,tak je to docela vopruz s tím jezdit.U 1,3 a 1,6 MPI je akcelerace nejvíc závislaá na těchto snímačích a signál z potenciometru je až na druhém místě,snímá spíš jak rychle chcete akcelerovat,atd.U 1,3 BMM je signál z potenciometru jediný a proto BMM vždycky bude přidávat na začátku dráhy pedálu mnohem líp,než všechny MPI.
Sundej šroubovákem tu opletenou hadičku ze sání a podívej se,jestli z ní nekape benzin.Jestli ano,je KO.Vyměnit a smazat sporadickou chybu1.vstřiku.Já jsem si sehnal regulátor z vrakáče.Je funkční,takže až bude tepleji,zkusím ho vyměnit.
Mám dva regulátory tlaku paliva - ani jeden nepúšťa benzín a tlak paliva pri zapojenej hadičke je 2,5 At , pri odpojení 3 At :scratch: . Pozriem, čo stojí nový a možno ho kúpim ;) . Akurát dnes teoretizujem ako by som oblbol RJ, alebo odstránil túto poruchu. Zo schémy mi vychádza súvislosť s relé palivového čerpadla a jeho odpájaním riadiacou jednotkou :scratch: .1, Jednotka odpája relé pred štartom, keď natiahne benzín a čaká na signál z Hallovho snímača pre vstrek č.1
2, Jednotka odpája relé po prudkom ubratí plynu čaká na rozopnutie voľnobežného kontaktu
3, Jednotka odpája relé po prekročení maximálnych otáčok
Z mojich pozorovaní viem, že chyba sa mi v garáži nezapíše, ale v lete sa mi stalo, že sa mi zapisovala len po razantnejšej jazde - teraz sa píše vždy :cry: . Asi si natiahnem diodu (alebo žiarovku ) od (+) vstrekovača do kabíny, aby som mal lepší prehľad :lol: . Inak počul som, že to súvisí s vadou klapky, ale to už je iná teória :ugeek:
Josh123456 - FK

No nějak mi nejdou nahrát fotky :( mám to vyfocený, ale nemůžu to sem nacpat a ani na imageshack
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

Josh123456 píše:Respektive na obalu toho el. lepidla je napsáno myslim -25 až 290°C...
Nie je teplota výfukových plynov vo zvodoch vyššia než tých 290°C?
Josh123456 - FK

To máš pravdu, ale tak proto jsem řikal, že nevim, jak dlouho to tam vydrží. Uvidíme. Bude se to sledovat a případně dám vědět, kdyby to bylo špatný.
JoS

Příspěvek od JoS »

Joshi,ty fotky mají několik MB každá,takže neprolezou.Stačí je jen přeuložit v malování a rázem bude mít každá jen párset kB.Pak už to půjde,uvidíš. ;)
Josh123456 - FK

Jo to já vim, ale včera se to na imageshack nějak seklo a fůrt to načítalo a načítalo a já neměl čas to dát jinam, tak to sem dám večer přes něco jinýho.
JoS

Příspěvek od JoS »

Díky pánovi. :)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

JoS píše:A navrtával jsi ty konce praskliny,aby se nešířila dál? Někdo to tady popisoval,je to celkem logický,ale třeba to v případě tmelu není nutný. :) Zkusím taky někoho sehnat,aby to na magnetce srovnal a dám tam rovnou dvě těsnění.A dával jsi tam raději měděné matky M8?
Vaše srandičky jsou opravdu hodné mentality malého dítěte.Kdybych to zkoušel tisíckrát,tak to tady zasviníte tisícem stejných příspěvků? :puker: Jenom pro svoje pobavení?Zatímco třeba nesprávné citace vám vadí tak,že hned píšete přispěvateli výstrahu na SZ? Jestli někomu vadím,tak chci oficiální BAN a vysvětlení,která pravidla jsem porušil(nevím o žádných). To by mne nenapadlo,že může být někdo tak zlomyslný.Proč by měl mod filtrovat každý můj příspěvek?Takhle můžu pod svým nickem napsat každý den tak max.jeden příspěvek.To musí být hrozná legrace,jak se ten blbec sprostý uživatel pořád snaží diskutovat a kvůli našemu pobavení nemůže,že?
Josh123456 - FK

JoS píše:A navrtával jsi ty konce praskliny,aby se nešířila dál? Někdo to tady popisoval,je to celkem logický,ale třeba to v případě tmelu není nutný. :) Zkusím taky někoho sehnat,aby to na magnetce srovnal a dám tam rovnou dvě těsnění.A dával jsi tam raději měděné matky M8?
Nic jsem nenavrtával, protože to pnutí, co tam bylo se už projevilo prasklinou a te´d už se ta prasklina dál šířit nemusí, když už si ten materiál "polevil", tak jsem to jen zatmelil a to je vše. Uvidíme, co to bude dělat. Já to totiž měl už jednou zavařený a prasklo to znova. Zavařilo se to, srovnalo na magnetce a stejně to ruplo zase znova, takže jsem zvolil metodu tmelení. :-)
vlak

Příspěvek od vlak »

Tak na ty fotky se taky těším,páč já to mám prasklý eště víc a dokonce mi to de až na to první nejdelší rameno.Vočouzený to je pěkně,zvuk trochu traktoruje.
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Viete o tom, že keď sú zvody prasknuté zhora, tak je prasklina na tom istom mieste zdola :?: :shock: , aj tam ste to lepili :scratch:
Josh123456 - FK

Zdola žádná prasklina neni... Mám to zkouknuté
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Keď to máš jemne prasknuté, tak zdola to je možno ešte celé :thumleft: , ale na dvoch zvodoch, čo som mal v ruke tá prasklinka zdola bola :( . Bola takmer neviditeľná - musel som na ňu naliať technický benzín a po jeho čiastočnom odparení sa škára ukázala :o , mala asi 8 mm :oops: . Ja som to dal zvárať, aj keď priznávam, že to nebolo najšťastnejšie riešenie :scratch:
RadekN70 - FK

Příspěvek od RadekN70 - FK »

5adím se taky mezi prasklouše "paroháče" :rendeer: :scratch: :salut: :lol:
certt

Příspěvek od certt »

Zdravím a sděluji.Použil jsem kamnářský tmel od Soudalu (105 Kč).Vyfrézoval jsem v prasklině drážku,řádně odmastil a tímto tmelem vytvořil housenku a zatím to vypadá velmi dobře.Rychlé,jednoduché a levné.Přilnavost velmi dobrá,zkoušel jsem něco co přeteklo mechanicky odstranit,ale s velkými problémy.Uvidíme co ukáže čas.Zespodu jsem to celé prohlédal přes zrcátko a silné světlo,ale nic jsem nenašel.Mějte se.
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Ja som dával zvody dole preto, lebo tesnenia z oboch strán už netesnili - keď som naštartoval pri -10°C, tak sa mi na spojoch nakondenzovala voda a hneď bolo jasné, kde to ťahá ( keď sa motor po minúte ohrial vodu už nebolo vidieť :idea: ) . Minulý týždeň som to po roku kontroloval a je to OK :thumleft: . Keď bude teplejšie vyčistím a zatmelím kamnárskym tmelom (do 1200°C) a snáď už bude pokoj :D
Josh123456 - FK

Hudo píše:Keď to máš jemne prasknuté, tak zdola to je možno ešte celé :thumleft: , ale na dvoch zvodoch, čo som mal v ruke tá prasklinka zdola bola :( . Bola takmer neviditeľná - musel som na ňu naliať technický benzín a po jeho čiastočnom odparení sa škára ukázala :o , mala asi 8 mm :oops: . Ja som to dal zvárať, aj keď priznávam, že to nebolo najšťastnejšie riešenie :scratch:
No při prvním sundavání svodů z důvodu toho, že byly prasklé jsem na ně koukal a byly prasklé jen ze shora. Zdola nic. Zavařily se a stejně praskly, tak jsem to zapatlal tmelem a uvidíme. Když to nepomůže za čas dám asi jiné a nebo si pohraju s těmito svody ještě. Dnes zkusím to přes zrcátko zkouknout a uvidíme, jestli jsou zdola prasklé, ale myslím si, že ne. Uvidíme. Třeba máš pravdu a jsem :rendeer: před shazováním parohů :lol:
JoS

Příspěvek od JoS »

Pěkný fotky.Ten tmel má barvu jako Fernet po dvaceti letech zrání. ;)
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

JoS píše:A dával jsi tam raději měděné matky M8?
Já jsem tam měděný matky dal všechny! M8 i M6. Tuším tedy, že matice které drží svody na bloku motoru jsou M6 :?
Jde to pak krásně povolit. Určitě investuj, nejsou sice moc levné, ale vyplatí se Ti ;)
Josh123456 - FK

Jo ten tmel je takový pěkně tmavý.. Uvidíme, jak dlouho bude zrát nebo třeba jestli úplně neshnije teplotou. Dám vědět po čase.
SoJ

Příspěvek od SoJ »

Jo,dej vědět,jestli je to stálé.Mě se to docela líbí.S tvým (doufám ) dovolením sem dávám jednu tvoji fotku ze tří. ;)
Obrázek
Obrázek
Josh123456 - FK

V poho.
Další poznatky sem napíšu. Včera jsem koukal, jak se vyvíjí ty svody a jestli se něco náhodou nevypařilo z těch svodů :D a musím říct, že se vypařilo na svodu 1 a 4 se ten elastický tmel nějak rozpadl na čtverečky, které jdou hladce seškrábnout, ale uprostřed to zatím je ok, takže z toho plyne to, že tmel který jsem měl možnost zadarmo sehnat zatím odolává tak na 50 % :( . Což asi bude brzo špatenka celkově :shaking2:

-asi budu shánět úplně jiné svody - bud origo starší, ale opravdu v pěkném stavu a nebo budu shánět pracně nějaký sportovní, ale starší a za málo pokud možno, protože už na to nemám nervy...
:scratch: :pale:

-koupil bych klidně nové, ale to bych musel vědět, že už to nějak vyřešili jinak, aby nepraskaly, ale to zatím pokud mám informoce, tak to nevyřešili jinak a je to pořád naprd a sázka do loterie.
Josh123456 - FK

Dnes budu dělat další pokus :) docela mě to už baví dělat pokusy se svodama :lol: . Pak sem dám info, až to bude dodělané. :) asi se začnu specializovat na pokusného svodaře :rendeer: - (žádný tmelení, ale bude se tavit)
JoS

Příspěvek od JoS »

Co?Uděláš si pískovou formu a budeš tavit litinu?První samodomo odlité svody na světě! :) ;)
Josh123456 - FK

Nech se překvapit, ale nevím, co s tím už jinýho dělat, tak mě napadla ještě jedna věc právě... Ale to až to bude celý hotový, tak sem kdyžtak hodim info a poznatky popř. i foto.
-tamten tmel se úplně odpařil-což jsem ale čekal :)
JoS

Příspěvek od JoS »

A co třeba odolnější tmel: http://www.mslz.cz/docs/363
Josh123456 - FK

Asi takhle - díky za nabídku, ale já už tmelům moc nevěřím-měl jsem tam už asi tři a všechny stály z prdlačku a to přitom byly na docela vysoké teploty, ale za a)buď nepřilnuli pořádně a nebo přilnuli, ale po čase se odpařili-prostě ta roztažnost tam hraje velkou roli a ty rychlé změny teplot taky ... Zkusim pokus s autogenem :D a pak se uvidí, když to neklapne, tak budu shánět jiný od známýho :scratch: :D
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Mne to zvárali s predhrevom autogénom do červena, do toho elektróda (neviem aká), postupné ochladenie. Teraz je tam jemnulinká prasklina :cry: . Inak čítal som , že kedysi sa liatina zvárala s dodaním mosadze, ale keďže tomu nerozumiem, tak radšej nepokračujem :oops: :scratch:
Josh123456 - FK

No já původně jsem se na to chtěl vrhnout také pomocí mosaze, ale už jsou tak vyhřáté, že tomu nevěřim a dám asi jiné, ale nevím, kde sehnat staré a dobré svody :scratch: :D
to je celkem problém tady u nás sehnat....
KDYBY NĚKDO VĚDĚL O STARÝCH PĚKNÝCH SVODECH NA 1,6 NECHŤ SE PŘIHLÁSÍ :) :thumleft:
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

V Česku to nieje až taký problém : http://www.automot.cz/cenoa.pdf , strana 10, šiesta položka od spodu ;). No a našiel som aj Slovensko : http://www.gak.sk/index.php , ale treba si dať do vyhľadávača : 032253031 H a máš tam tiež na výber :shock: . Ja by som kúpil tú náhradu možno to už bude vyriešené :scratch:
Josh123456 - FK

hudo: jo to máš pravdu-za takovouhle cenu bych je sehnal taky a právě, jak řikáš ty i tu druhovýrobu bych bral, ale já chci nějaký vyzrálý z vrakoviště starší od známýho za cca 1000Kč.-ale ty momentálně nejsou-asi jdou na export :D
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Už som to raz písal, že keď budeš mať v ruke tie použité zvody, tak ich polej benzínom, riedidlom, alebo niečim, čo sa rýchlo vyparuje ( ja používam izopropyl alkohol ) a sleduj, ako sa to vyparí, či sa Ti tá jemná prasklina neukáže :? , potom by si bol na začiatku :scratch: . Na nové máš aj záruku a istotu, že príruba nieje zdeformovaná :oops: . Ja som tiež kúpil použité a nakoniec boli tiež jemne prasknuté :evil: - teraz na nich jazdím (po zavarení a zatmelení ), ale keby som mal prachy, tak už kúpim nové - mám už pripravené aj nové tesnenia :D . Pre zaujímavosť tie pôvodné som dal tiež zavariť, zatmelím ich tým, čo sa najviac osvedčí, prebrúsim prírubu a predám ich za pár eur ( aby sa mi vrátili náklady) ;)
Josh123456 - FK

No, když je po zavaření dáš přebrousit, tak to prasknou znova-ty zkroucené a tudíž prasklé by po zavaření už se měly nechat i křivé (teoreticky) na přírubě, protože ty už by se tolik i když jsou zaveřené kroutit neměly, ale zase je riziko, že budou podfukovat, když jsou křivé. Je to dilema. Můj otec taky narazil na svody starší, které byly bez praskliny a jsou bez praskliny i do teď. Je to o náhodě... :scratch:
Josh123456 - FK

TAkže zase se tu znovu připomínám po delší odmlce.
Včera jsem nasadil nové svody neorigo z druhovýroby a musím říct i podle poznatků mého známého, co to sháněl a prodával, že svody vypadají docela dobře a podle toho, jak se prodávaji lidem (cca 15 kusů) a že se mu ještě žádné zpět nevrátily, že by praskly a celkově, že nejsou špatný, tak jsem to testnul - taky z důvodu toho, že je na to záruka dva roky a můžu je sledovat a případně, když mi prasknou, tak dám jiný nový. Jsou z o něco měkčího materiálu (alespoń podle své zkoušky tvrdosti materiálu v porovnání s origo litinovýma svodama), takže by mohli fakt už vydžet, ale jak se řiká: neřikej hop dokud nepřeskočíš :) a proto, až je pořádně otestuji, tak sem hodím další info, co a jak a v jakém jsou stavu po nějakém čase....
JoS

Příspěvek od JoS »

Tyhlety měkčí už ti neprasknou.Spíš si jen říkám,aby se zase nepropálily naskrz. :twisted: To uvidíš časem.
Josh123456 - FK

no to snad ne :) to už bych to auto asi prodal, než abych sháněl další svody, kdyby se tyhle propálily :)
Centauria - FK

Příspěvek od Centauria - FK »

Nevíte někdo kde sehnat levně svody? třeba i zavařený :-)
Josh123456 - FK

staré a dobré svody jsou nedostatkové zboží....
Centauria - FK

Příspěvek od Centauria - FK »

Josh123456 píše:staré a dobré svody jsou nedostatkové zboží....
naděje umírá poslední :D
Josh123456 - FK

v tom případě předem ti přeji upřímnou soustrast :D - já kdybych na ně si mohl počkat, tak by to bylo ok, ale já jsem hledal a hledal u známých z vrakoviště a fůt nic. Nerad čekám dýl, než měsíc :lol: , tak jsem skočil po nových se zárukou :) :lol:
Josh123456 - FK

Takže po delší odmlce jsem zpět s téma svody :-D
což je moje oblíbené téma :-D
zatím musím zaklepat, ale neorigo svody drží a zatím nepraskly, tak uvidíme dál, jak se to bude vyvíjet, až začne být parno, kde teprve se pořádně otestujou, co vlastně v nich je ;) :salut:
JoS

Příspěvek od JoS »

To ti řeknu hned,co v nich je.Černý saze! :D
Josh123456 - FK

No právě, že ne, protože se tam ani nestačí usazovat, jak jí nenechám vydechnout :D
Odpovědět