fantomové napájení antény

dotazy a rady na vše kolem hudby
mouzi - FK

fantomové napájení antény

Příspěvek od mouzi - FK »

Zdravím, měl jsem původní koncernové autorádio a původní anténu. Signál byl dost slabý a při špatném počasí byl ještě horší. Krom toho jsem při ostřikování skel slyšel v reproduktorech zvuky elektromotorků. Koupil jsem nové autorádio, tudíž nejspíše přestal být napájený zesilovač v anténě a signál je ještě horší. Anténa na střeše je celá jakási odrbaná, takže jsem pořídil novou, stejnou, se zesilovačem v patici. Vede z ní jednak koaxial a jednak další drátek, počítám že k napájení zesilovače. A teď řeším, jak zapojit anténu do rádia, zda-li na to použít adaptér pro fantomové napájení, viz obrázek, nebo to řešit jinak. Předem díky za rady.
Obrázek
A nějak si nejsem jistý, kam píchnout ten modrý káblík :scratch:
Aleš

Re: fantomové napájení antény

Příspěvek od Aleš »

Pokud ze zesilovače trčí drát, tak ho musíš natáhnout až k rádiu a na konektoru radia zapojit na +12V po zapnutí rádia, tuším je to signál pro výsuvnou anténu, číslo pinu honem nevím. Ale ušetříš za ten fantom-člen, protože ten je v tomto případě na nic. Ten slouží pouze pro oddělení VF signálu antény a napětí 12V pro napájení zesilovače. Napájení pro zesilovač se standartně vede po "koaxialu"
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
mouzi - FK

ja kdesi cetl, ze anteny, ktere maji zesilovac v patici, jsou napajeny stredovym dratem koaxialu a jako druhy pol slouzi stineni, ze ktereho prave vede ten modry kablik, tak nevim..
mouzi - FK

nevim, jak je to zapojene u anteny pod strechou, ale tipuju, ze ten kablik z anteny se po par cm napojuje dovnitr koaxialu na stineni, protoze dole u radia uz je jen obycejna ISO koncovka, zadny kablik navic, takze koncernove radio na to bylo uzpusobene a napajelo primo pres koaxial, kdezto jina radia to neumeji a proto se musi zase zpetne to stineni vyvest ven a zapojit do napajeni.. tak to chapu ja
Aleš

Příspěvek od Aleš »

No vždyť jo, takhle je to zapojované běžně u orginálních zapojení. Zesilovač je třeba napájet to je bez diskuzí, a třeba u koncernových rádii to je právě po tom koaxiálu. Jenže jak zesilovač tak "orginální" rádio je uvnitř uzpůsobeno, že si ty dva signály, které jdou však po jednom kabelu (to vůbec nevadí protože je to napájení a VF signál ten se vzájemně neruší) ale před VF částí rádia z toho koaxialu musíš odfiltrovat těch 12V, Je to obvod, který pustí pouze ten VF signál a nepustí tam těch 12V. Ty koncernové rádia tento obvod už mají v sobě, ale ostatní rádia ne tam do antenní zdiřky rádia leze pouze a jen signál VF. Proto se dává ten "fantomový člen" druhý konec (antena) zůstává pořád orginálně zapojen, takže tam nemusíš dělat nic.
Ty jsi však vyměnil anténu i se zesilovačem, který se neumí napájet po jednom vedení, takže mu trčí přímo drátek pro jeho napájení. Mínus pol ten je třeba pochopitelně taky, a proto tam máš takovou zubatou podložku, mínus jede po karoserii tedy bez drátu.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
mouzi - FK

ja poridil uplne tu stejnou antenu, primo pro vozy skoda, ale mam jine radio, takze bud potahnu ten kablik po cele delce az radiu nebo to zapojim do koaxialu a u radia pak pouziji ten fantom, ne? porad ale nevim, kam presne ten kolik pichnout, jako fyzicky jak to tam dat.. chapu, ze kablik je modry, tak to zapojim do konektoru 5, jak uz jsi tu psal, viz http://www.feliciaklub.cz/?id=r_radio, ale nevim, jak to tam narvat :)
mouzi - FK

takze jestli nejsem uplne blbej: pokud ten bily konektor je strceny v radiu a do cerneho jde iso z auta, tak z toho cerneho vyrvu modry drat a zapojim tam modry z toho fantomu, tak? :cyclops:
Obrázek
mouzi - FK

jenze to se mi pak zase nebude napajet predzesilovac v radiu :?:
Aleš

Příspěvek od Aleš »

http://kadett.cz/img/ISO%20konektor.jpg
http://www.audioland.cz/showgaleryimg.php?imgId:5529
Jo jestli jde na PIN5
Jen si nejsem úplně jistý, jestli ten zesilovač umí obě možnosti napájení, nebo ne pokud s něj trčí drát
Pozor, tam to u některých antén je přímo napsáno-fantomové napajení, ale ty fotky jsou ilustrační, ty jsou stejné.
Takže raději bych to zapojil drátem bez fantomu a zkusil,
Naposledy upravil(a) Aleš dne úte 19. led 2010 19:01:47, celkem upraveno 1 x.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

mouzi píše:jenze to se mi pak zase nebude napajet predzesilovac v radiu :?:
Jaký ? ty tam máš ještě jeden?
mouzi - FK

no primo v radiu neni zesilovac prijmu? jestli ne, tak si te poznamky nevsimej :oops:
Aleš

Příspěvek od Aleš »

VF část rádia je celkem složitá věc, ale to tě nemusí zajímat, to je součástí rádia, ne antény. Ty řešíš extérní zařízení (antenní zesil.)
ony taky existují zesilovače pro anteny, které nemají svůj v té "stopce") a ty se dávají seriově do koaxiálu, takže jsem myslel že máš oba, což není dobré.
mouzi - FK

kazdopadne diky za rady, jsem zvedav, jak se mi tam ta nova antena podari namontovat, hlavne sundavani stropniho panelu je pry lahudka.. a taky jak to pak utestnit, aby mi tam nezatekalo.. snad silikon?
Aleš

Příspěvek od Aleš »

U té nová anteny by jsi měl mít takovou gumovou podložku, je i na orgínale. Jde to blbě , hlavně výměna a napojování drátů, svého času jsem s tím také zápasil.Je tam málo místa.
mouzi - FK

no, asi si na to vyhradim jeden cely den o vikendu, jak tak vidim.. kudy presne je ten koax vedeny? mam dojem, ze strechou do leveho A sloupku, ale nejsem si uplne jisty.. a pak nevim, kudy dal.. budu muset nejak manipulovat s palubkou?
Odpovědět