Prosím o vyjadrenie odborníkov , na koľko Nm uťahujete hlavy ?
Viem že servisných 23Nm + 2 x 90 stupňov - cca 100Nm
Nie je napríklad lepšie dotiahnuť hlavu na 4x dajme tomu prvý raz po 30 potom 50 potom 80 a potom 100Nm?
alebo je to jedno a nemám to vôbec riešiť , upozorňujem ide o staré hlavy na starých blokoch , s čistými závitami a OK skrutkami
Hlava - moment
-
Kristensen - FK
Re: Hlava - moment
ber to co předepsal výrobce a neřeš to, fungovalo to a funguje do dnes, problem je v tom že přece jen nějakej šroub může jít tíž a to ti momenťák oblafne ale úhel natočení neoblbne, proto spousta výrobců používá raději úhle
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
pozri každý múdri človek hovorí ináč , ja som zatiaľ robil podľa príručky a trochu viac ale chcel by som vedieť čo používajú ostatný . inak s tými uhlami a nm to tak horké nebude , predsa kto z vás má úhlomer na páke a zmeria presne 90 stupňov? asi nikto a každý to bere od oka , niekto má momenťák presný niekto nie . mňa len zaujíma či nie je lepšie postupné uťahovanie ako uťahovanie razom
-
Kristensen - FK
90 stupňů není tak moc při prvním dotažení a pokud pujde šroub v závitu těžko tak můžeš mít sebepřesnější momenťák ale cvakne dřív než ve skutečnosti má, zatím jsem nikoho neviděl že by fávo felda hlavy tahal momenťákem do uplnýho utažení a jinak co se týče 90ti stupňů tak pokud to někdo chce dělat a myslí u práce tak i když nemá úhloměr tak veme třeba bílej fix a těch 90 stupňů si načmáře ryskama na hlavu motoru a hlavu šroubu, teda pokuď ví jak vypadá 90 stupňu
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
ok , díky za názor možno sa vyjadrí aj niekto iný
Mě se stalo, že jsem dodržel servisní postup, šrouby jsem před použitím očistil (starší) a přesto mi potrhaly blok.
Na 2. pokus jsem to dotáhl postupně na moment + na cit a vše v pohodě.
Na 2. pokus jsem to dotáhl postupně na moment + na cit a vše v pohodě.
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
Mexican- práve tvoje auto som sledoval , ale ty si možno mal v dierach vodu alebo olej ... ja som zatiaľ vždy dával podľa servisky závity prebehol a všetko držalo
-
Olda85 - FK
Mexikan: Jak píše Suri... když nevyčistíš i blok od oleje nebo vody, tak ti to ten šroub dole prorve.. Na to je potřeba si dávat bacha a díry pořádně vyčistit a nebudeš mít problém.