Rady,tipy,problémy a vše kolem startování
-
Lars1 - FK
Re: Rady,tipy,problémy a vše kolem startování
Tak jsem vyzkoušel, to že jsem otevřel nádržku na vodu při nastartovaném motoru a koukal co to bude dělat a nestačil jsem divit. Toho oleje tam ve skutečnosti až tak moc nebylo spíše to byla jaka si špína nebo co. Bublin jsem si nevšiml nebylo zřetelné. Ale jinou věc to děla. Při volnoběhu je hladina mezi ryskami ale jak se přidá tak začne narůstat hladina a během par sekund se hrne voda z nádržky ven. Nějak to moc tlakuje.
Nafukuje se ti ta tlusktá hadice k chladiči když to ohřeješ a turuješ na volnoběh? Vypadá to na vodní pumpu. něco podobného sem měl na fáčku
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
-
Lars1 - FK
Tak byla zkouška u mechanika. Bubliny se nedělají, to co vypadalo jako olej tak to není olej ale nějaká špína (sice nevím kde se vzala ale je tam).
Kovi: ta tlustá hadice k chladiči se nenafukuje je normální. Tak se vymění termostat a chladící kapalina ta byla na - 65°C. No pak se uvidí co dal.
Kovi: ta tlustá hadice k chladiči se nenafukuje je normální. Tak se vymění termostat a chladící kapalina ta byla na - 65°C. No pak se uvidí co dal.
-
Zbysek - FK
Chladící kapalina na -65°C, to je dobrý
, to už je jak v Rusku
. Ten bordel černý se dělává v chladiči někdy. Tak pokud to je takhle v pořádku je to jen dobře.
-
Lars1 - FK
Po výměně termostatu zůstal problém stejný tak se přistoupilo k demontáží hlavy. Zjistilo se že má drobné prasklinky tak půjde na zkoušku tlakem. Měla by jít repasovat.

-
Zbysek - FK
To je nepříjemné
. Uvidíš v jakém bude tedy stavu.
-
Lars1 - FK
No uvidíme během tohoto týdne budu chytřejší jak to dopadne. Pravda je taková že toho jsem se bal že to bude hlava
-
Lars1 - FK
Potvrzeno: hlava dopadla na tlakovém testu v pořádku, tak půjde zpět jen se udělali kosmetické úpravy povrchu. A bude se jezdit.
-
Diablo - FK
komurku vyvarili, vstriky predelali a hned mame felicii SDI
chrocht chrocht 
-
Lars1 - FK
Tak a už Feldička stojí v mé garáží. Jezdí jak za mlada. Je živější a lepěji táhne, prostě lepe jede i startuje a to o dost. Hlava po kosmetické upravě, nové těsnění pod hlavu, nový termostat, nové manžety na poloosy, nové naplně chlazení a olej a zavařený prostřední díl výfuku cena 3600,- Kč.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 17. bře 2009 17:51:54, celkem upraveno 1 x.
-
Lars1 - FK
Hlavní problém jsme se shodli s mechanikem bylo těsnění pod hlavou a termostat ale nelze vyloučit i samotnou chladicí kapalinu která byla na - 65°C.
-
Lars1 - FK
Klasicky Fridex je na ale na - 40°C tak byl tolikrát předestilovány že zhoustl a poslední voda s něho vyvřela že zbylo jen cosi jako Fridex no však to bylo hustý se divím že to teklo
-
Zbysek - FK
To musel mít ten motor radost z takové srajdy
Vodní pumpa ještě běží v pohodě, když měla tohle přesouvat, nebo jsi ji taky měnil rovnou když se tamdělal termostat ?
-
Diablo - FK
v praci mame nejakej sajrajt snad na - 65
kdyz je v kamionu pres 50l vody tak je toho sakra potreba
kdyz stim jezdej i do norska a svedska 
-
Lars1 - FK
Pumpu jsem nechal tu co tam byla. Teplota se drží podle teploměru v kabině na 95°C - těsně nad prostřední čárkou mezi 70 - 110°C což je o dost miň než to co to ukazovalo před tím se to drželo pod 110°C. Už jsem s tím něco najel a v pohodě
-
navstevnik
Re: Starty při teplotě kolem sedmdesáti stupňů
Diablo píše:nechci vam kazit debatu, ale ja mam cidlo s benzinaka, kamarad ma puvodni a kdyz s moji feldou parkrat jel tak si to nemohl vynachvalit a abych pravdu rekl tak mi to benzinovy cidlo prijde i lepsi, sytic mam tak 1min po nastartovani, zhavy to porad takze ten motor kolem 70°C nemusim tolikrat prevalovat a starter je puvodni a chyta mi felda na 1. nebo 2. prevaleni i za tepla i za studena i kdyz je treba -10°C, zhavicky cca 5ti lety, baterie taky pamatuje jeste doby Stalina a nemuzu si stezovat, byl jsem se ptat v servisu a technici mi i potvrdili, ze sice ma po startu felda 1min sytic, ale zase chyta lip nez s puvodnim cidlem, mno a cidlo mate stejne v podstate jen na vodu a ta slavna ŘJ ve felde je spis RE.![]()
BTW: cidlo jsem menil protoze mi felda nezhavila po 70°C a nechtel jsem ji trapit bez zhavicek, porovnaval jsem emise a ta felda je na tom mozna lip nez byla.muj nazor a zkusenost
Ano,na zlte cidlo ti to moze chodit lepsie,ked mate obaja predvstrek v zakladnej polohe,teda jemu nad 70°C uz vstrekuje do hornej uvrate a teda ide slabo a tebe stale mozno 10°skor,nakolko je stale otvoreny predsuvnik....a to nie si sam,kopa ludi ma zlte,ja proste toto neviem pochopit,este sa budu aj hadat,ze do dieslovej ma ist zlte,to je non-sens. A tiez je pravda,ze potom to pri 2000 otackach klepoce.
-
Návštěvník
Re: Starty při teplotě kolem sedmdesáti stupňů
Cidlo so zelenym pasikom je pre diesel najlepsie. Pri zltom zbytocne zhavi,ked nemusi. S prihliadnutim na nastavenie cerpadla na aretacny kolik je odpor vradeny do cidla teploty vyborna a lacna vec, mam odskusane,je to funkcne.
- Jojin
- Kontaktovat uživatele:
Re: startování
Při výmněně palivového filtru lze postupovat i tak že si koupíš tzv. náhradní - provizorní zátku nádrže a do ní si vyvrtáš otvor do kterého namontuješ starý ventilek z pneumatiky respektive jen tu trubičku. Potom ti stačí hustilkou na kolo vytlačit palivo potrubím až za filtr k čerpadlu.Torak píše:Tak dik za rady, zhavice sme skusili, tie su OK, ale bola padnuta nafta, tak sme so susedom pozalievali paliv. filter a hadicky, a po prerusovanom toceni a zalievani filtra a na startovacie kable sme to natocili.
Vie mi niekto povedat, kde sa da kupit balonik aby som si mohol naftu natahat, alebo to radsej dat skontrolovat, kde to chyta vzduch?
Vdaka.
-
DjTommy - FK
Mohl by mi někdo z místních říct, cca jak dlouho bude jezdit auto na sytič, když bych tam dal 80 Ohm. odpor.... Měl jsem totiž žluté čidlo a na tom mi štvalo že to pokaždé i za 90° žhavilo a hlavně běželo strašně dlouho na sytič.... Takže když jsem jel do vedlejší vsi cca 8 km tak ještě po 4 km jsem jel na sytič..... Teď jsem dal zelené čidlo, ale mam zase problémy se startem při 70° auto jednoduše nechytne nebo až na podruhý nebo potřetí
-
breta1 - FK
Ja jsem to vyresil tak, ze ten vlozeny odpor 68 Ohm se po nastartovani automaticky pomalu zmensuje az k nule, takze behem cca 10 vterin je tam jako informace pro RJ uz jen puvodni odpor cidla, takze RJ je spokojena. Pomale zmensovani odporu delam tranzistorem FET.
-
DjTommy - FK
Jej to je na mě už moc složitá věc, u mě znalosti elektriky končí někde na úrovni výměny žárovky.... Dal bych tam normálně jenom 80 Ohm. odpor, jenom chci vědět, od někoho kdo to má takhle udělaný jak dlouho to běží na sytič
-
Zbysek - FK
breta1: mohl by jsi prosím dát nějaké schéma jak to udělat? Já použil ve feldě potenciometr a tedy je v případě nouze nutné jím pootočit, zažhavit a vrátit zpět. Ale přece jen už mě to taky pak nebavilo a přemýšlel jsem právě o nějaké automatické metodě jako máš ty. Teď už sice s feldou nejezdím, ale ještě bych to tam třeba dodělal.
-
vladon - FK
jeste k tomu obvodu, nestacilo by to udelat ze to po nastartovani za par sekund ten odpor zrusi? Necetl jsem celou diskuzi,ale schematek jednoduchym casovacem je hromada, materialove do 30kc..
-
nebulus - FK
Pikap týžden stál, potom naštartoval na 1.5 otáčky štartéra. Prešiel som skoro 300km, dvakrát som po ceste štartoval a normálne v pohode. Na druhý deň ráno štartujem asi 4 sekundy a nič a chytilo to až pri druhom pokuse až po tiež asi 4 sec. Už som sa bál
.... Prešiel som asi 50km, po 6 hod som skúsil štartovať a všetko OK. Na druhý deň ráno takisto všetko OK, štart na 0.5 otáčky . Teraz mi vŕta hlavou, čo sa vtedy mohlo stať: nešla elektrika na žhaviče?, zapadla nafta? ( podozrievam spätný ventil ), neotvoril stop ventil?
-
nebulus - FK
Tak som skúmal žhavenie, všetky žhaviče mali odber 20A. Všimol som si ale značnú oxidáciu skrutiek, podložiek a samotnej prepojovacej lišty žhavičov. Všetko vrátane oka kábla z žhavaceho relé som prebrúsil a dal nové skrutky a podložky. Akurát ešte neviem ako to zložím, sa mi zdá že to je snáď horšie ako demontáž samotných žhavičov. Ešte mám v pláne dať otestovať akumulátor na záťažový tester a preverím konektory a a samotné kontakty žhaviaceho relé.
-
vladon - FK
Nerad bych kecal nesmysly,ale mam pocit ze jeden zhavic bere kolem 8A, tudiz by jsi mel namerit neco malo pres 30. Ale to je papirova hodnota a netvrdim ze se nemuze lisit, mozna i casem pouzivani, vazne nevim. Kazdopadne doporucuji jednotlive zhavky promerit. Vymontovat, pres silnejsi drat (at se nespalis kdyz budes drzet nejaky tenky kablik, pouzij radeji prurez od 1,5) napojit natvrdo na baterku, a zhavic se musi za par vterin rozsvitit od spicky pekne az k telu (zavitu). Ten cas je cca 10 sec.
Pokud nezhavi vubec, popr. zhaavi divne, vymenit. Idealni, obzvlast pro lidi co se v tom neradi vrtaji je vymenit celou sadu, pokud neni vylozene nova, tzn. stara nejakych par mesicu, pri beznem jezdeni, tim nemyslim nejakou extremni zatez 10-20 startu za studena denne. Tyto hodnoty uvadim samozrejme empiricky..
Pokud nezhavi vubec, popr. zhaavi divne, vymenit. Idealni, obzvlast pro lidi co se v tom neradi vrtaji je vymenit celou sadu, pokud neni vylozene nova, tzn. stara nejakych par mesicu, pri beznem jezdeni, tim nemyslim nejakou extremni zatez 10-20 startu za studena denne. Tyto hodnoty uvadim samozrejme empiricky..
-
nebulus - FK
Pýtal som sa inde, a tých 20A ( na jeden žhavič - trocha som sa predtým zle výjadril ) je iba na začiatku, potom to klesá ku 10A. Ja som tak dlho ale nemeral. Žhaviče menil predošlí majiteľ tesne pred kúpou, takže demontáž si po tom meraní odpustím
.
-
Zbysek - FK
Vladon má pravdu. Žhavičky by měly brát každá zhruba 8A (po zahřatí) a na začátku žhavení 10-12A. Záleží také na výrobci, někteří to mají zcela jinak. Je ideální rovnou ještě proměřit jejich odpor. Tyto dvě hodnoty už pak bez demontáže dokáží lecos napovědět. Odpor musí být kolem 1ohmu.
-
vladon - FK
Odpor nemusi byt 100% jisty, jako demontaz a vizualni kontrola, uz jsem se s tim setkal, ze odpor byl v poradku ale nenazhavila se poradne. Ono to nemusi vadit, pokud to clovek necha dele sepnute a pokud nejsou teploty vyrazne pod nulou.
-
nebulus - FK
Odpor som zabudol zmerať, ale prúd za 20 sekúnd klesol na 12A/žhavič. Potom sa mi "rozpadla" meracia aparatúra, tak som sa na to vykašlal. Každopádne studený žhavič podľa ohmovho zákona má 0.6ohmu a teplý 1ohm. Potreboval by som ale nejaký trik ako nasadť matičku na žhavič za čerpadlom. K jednému je obzvlášť zlý prístup a zatiaľ odolal.
-
Pali - FK
Ahoj chci se zeptat jestli se dá sehnat do 1.9 d felicie ořev bloku motoru,něco jako má traktor na 220V.Nějaký auta tam mají kolečko v bloku motoru které se vytukne a dá se tam ohřívací těleso.Děkuji za odpověd.Jinak jsem koupil nový žhavičky Bosch za 270kč/ks a musím tedy 3x nažhavit a chytne na pootočení motoru při -10 stupnů C. zdravím a děkuji za odpověd.Pali 
-
maros - FK
Ahojte
Ma niekto z Vas urobene tlacitko na prizhavenie ?
Ma niekto z Vas urobene tlacitko na prizhavenie ?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 29. led 2010 15:21:35, celkem upraveno 1 x.
-
maros - FK
Nikto nic?
Zrejme sa tam ( pri tom fabrickom zapojeni ) neda uz nic vymysliet,len odpor v obvode.
Zrejme sa tam ( pri tom fabrickom zapojeni ) neda uz nic vymysliet,len odpor v obvode.
-
Pali - FK
Ahoj,tak to s relátka nic nemám.Ted jsem koupil ohřev bloku motoru,stálo mě to 3000 + 500 montáž, dá se to do motoru místo jedné mrazovky,je to bezkonkurenční,při -22C jsem to nechal hřát asi 2h a nastartoval jsem na první nažhavení,teplota motoru před nastartováním asi 50C,je ta jakési tělísko něco jako ve varné konvici,je to na 220v, a má to asi 55oW,čož ujde.Sehnal jsem to na netu u firmy z Brna,pošlu odkaz.Tak se mějte. Pali http://www.normans.cz/produkty/blokovy-ohrev
-
Pali - FK
Mrazovka je v bloku motoru jakoby čepička,někdy tak je i na každý válec jedna mrazovka,je to opatření že když nebudeš mít fridex v motoru,ale jen vodu,tak aby nerupla hlava motoru tak ti to vytlačí tu mrazící zátku,je tam tedy pěkně zapečená,dolovali jsme ji asi 2h.Takže asi tak.P 
-
bulo
jesis maria vsetci by ste len menili a strihali ja som si natiahol kabel dvojlinku od relatka zhavenia a spinam si zhavenie rucne spinacom a chita stale za kazdeho pocasia a teploty takze ziadny problem s tym nemam
-
bulo
neviete mi poradit ci sa da do felicie 1,9d vlozit aj turbo napriklad s trojkoveho wv golfa ako by sa to spravalo keby tam aj volake turbo bolo a ci sa musi zapisovat aj do papierov ??
-
Zbysek - FK
Do papírů ho nezapíšeš, ale dát tam jde. Je nutné jen vyřešit mazíní turba, které už je ale také na několik způsobů vyřešeno u lidí, kteří to dělali. Turbo tam můžeš hodit jaké chceš dle toho co dokážeš rozumně připasovat. Já teď třeba jezdíval s feldou, která měla dvoustupňové, protože bylo zrovna k dispozici a jezdí to pěkně.
Každopádně na to potřebuješ buď někoho kdo ti to udělá, nebo být sám šikovný na to, aby jsi se nezalekl nějakého předělávání.
Každopádně na to potřebuješ buď někoho kdo ti to udělá, nebo být sám šikovný na to, aby jsi se nezalekl nějakého předělávání.
-
bulo
mne je jedno to si spravim len som chcel vediet ci to neposkodi motor a ci to ide a prepis motora bysa dall spravit keby som tam chcel dat napr motor s vw golfa uz s turbom vies ci sa bude dat legalne zapisat do papierov to by tiez nebolo zleeeee:D
-
miro - FK
to Bulo:
Popis presne zapojenie relatka a tlacitka a hlavne napis pravdu,ci to nerobi nejake problemy, nech je v tom jasno. Podla dielenskej prirucky to bude cekom urcite ukladat chybu relatka.
Pokial sa chces zabavat s turbom, alebo prepisom turbomotora + s elektrikou okolo motora,daj tam rovno TDi PD a efekt bude zaruceny.
Popis presne zapojenie relatka a tlacitka a hlavne napis pravdu,ci to nerobi nejake problemy, nech je v tom jasno. Podla dielenskej prirucky to bude cekom urcite ukladat chybu relatka.
Pokial sa chces zabavat s turbom, alebo prepisom turbomotora + s elektrikou okolo motora,daj tam rovno TDi PD a efekt bude zaruceny.
-
bulo
miro
serus pozrem to dom lebo ja uz si to nepametam ale henta chiba ze to nezhavi ze riadiaca jednotka nevysle signal do relatka na zopnutie zhavenia problemi to neroby ziadne pretoze tam je len odpojeny kabell s relatka ktori vydavy imbulz na zhavenie a zhavim si rucne zopnem napocitam do 15 -20 alebo menej podla teploty a startujem bez problemov chybu nevyhadzuje alen ked zhavis nesvieti ti kontrolka zhavenia na pristrojovke
serus pozrem to dom lebo ja uz si to nepametam ale henta chiba ze to nezhavi ze riadiaca jednotka nevysle signal do relatka na zopnutie zhavenia problemi to neroby ziadne pretoze tam je len odpojeny kabell s relatka ktori vydavy imbulz na zhavenie a zhavim si rucne zopnem napocitam do 15 -20 alebo menej podla teploty a startujem bez problemov chybu nevyhadzuje alen ked zhavis nesvieti ti kontrolka zhavenia na pristrojovke
-
Rowen - FK
Take mi prestala felda startovat. Nejdrive chytala po valcich a od soboty vubec. V listopadu jsem daval nove zhavice Brisk, 3 ze 4 jsou mrtve. Misto nich jsem dal Bosch, cela sada 1000,- Kc a startuje zase na drc. Netusim, proc ty brisky za par mesicu umrely
. Zkusim dat diodovou kontrolku na zhaveni, zda neprizhavuje za jizdy, jinak fakt nevim, cim by to bylo. Spatne starty pri nejasne teplote jsem vyresil spinacem, ktery spina nebo spise rozepina cerveny drat na cidle teploty, pak jen otocim klicem, nazhavim a startuju (i se syticem), pak spinac sepnu a sytic se vypne. Je mozne, ze se to zapisuje do zavad. Nemam moznost to nikde otestovat, ale nezda se mi, ze by to nejak ovlivnovalo jizdu. Ovsem po vymene starteru uz to nepouzivam. Novy starter tak zavrti motorem, ze chytne pri jakekoli teplote. Kazdopadne kdyby nekdo vedel, kde sehnat program a jak vytvorit kabel na registr zavad, zahrnul bych ho zlatem
.
-
miro - FK
Ovladat relatko,alebo prerusovat obvod cidla bude zapisovat chybu
Ale co sa da robit, bez prizhavenia tieto motory nemaju sancu
Za studena dozhavuju 3 minuty, nad 70°C uz nezhavia. Keby radsej zhavili stale a dlzku zhavenia si regulovali od teploty vody, bolo by to skvele, ale bez dozhavovania. Zalezi na kazdom, kto si co zvoli. Bud oblbovat len relatko,alebo sokovat rozpinacim rele celu Rj 
Bola by tu moznost manualneho zhavenia, ako pise bulo ,ale s tym,ze by neukladalo chybu relatka. Vodic veduci na zhavice odpojit. Kontrolka bude svietit a RJ bude upozornovat na zhavenie bez chyby,kedze napatie sa bude vracat normalne spat na RJ. Zhotovit si vlastny spinac a vlastne reklatko a zhavit si manualne za tepla aj za studena. Obislo by sa tym dozhavovanie, vtedy trpia zhavice najviac. Skuste si spocitat 180 sekundove dozhavovanie a bezne prizhavenie na par sekund. 1x 180 sekundove dozhavovanie = 60 teplych startov s 3 sekundovym manualnym zhavenim.
Bola by tu moznost manualneho zhavenia, ako pise bulo ,ale s tym,ze by neukladalo chybu relatka. Vodic veduci na zhavice odpojit. Kontrolka bude svietit a RJ bude upozornovat na zhavenie bez chyby,kedze napatie sa bude vracat normalne spat na RJ. Zhotovit si vlastny spinac a vlastne reklatko a zhavit si manualne za tepla aj za studena. Obislo by sa tym dozhavovanie, vtedy trpia zhavice najviac. Skuste si spocitat 180 sekundove dozhavovanie a bezne prizhavenie na par sekund. 1x 180 sekundove dozhavovanie = 60 teplych startov s 3 sekundovym manualnym zhavenim.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 20. úno 2010 20:51:53, celkem upraveno 5 x.
-
Zbysek - FK
Jak už psal miro, samozřejmě se rozpojováním kontaktu od čidla zapisuje závada do řídící jednotky. Výhodou je, že jde pouze o chybu sporadickou, která nemá na chod motoru žádný vliv.
Kdo ale nechce mít v paměti bordel, aby při případné kontrole vůbec dokázal odhalit nějakou chybu, tak raději tento způsob řeší buď připojením odporu relátkem, vřazením potenciometru, nebo nejlépe již zde na fóru popisovaným systémem klesajícího odporu po nastartování.
Každopádně všechny tyhle čachry s úpravou režimu žhavení řeší dobře nastavený předvstřik a nový, nebo repasovaný startér. Poté nemá ani tento motor nejmenší problém startovat za tepla bez žhavení.
Kdo ale nechce mít v paměti bordel, aby při případné kontrole vůbec dokázal odhalit nějakou chybu, tak raději tento způsob řeší buď připojením odporu relátkem, vřazením potenciometru, nebo nejlépe již zde na fóru popisovaným systémem klesajícího odporu po nastartování.
Každopádně všechny tyhle čachry s úpravou režimu žhavení řeší dobře nastavený předvstřik a nový, nebo repasovaný startér. Poté nemá ani tento motor nejmenší problém startovat za tepla bez žhavení.
-
Rowen - FK
Souhlasim se Zbyskem. Co jsem dal novy starter nemusim resit problemy s meziteplotou. Chytne vzdy, ikdyz zrovna nezapne zhaveni. Ted se zrovna chystam udelat kontrolku na zhaveni, abych vyloucil mozne prizhavovani behem jizdy. Nejde mi do hlavy, proc mi po par mesicich odesly 3 zhavice Brisk. Zaroven chci vypnout predzhaveni pri otevreni deveri, ale zaboha nemuzu najit topic, kde jste se o tom bavili. Byl to pin 18, ktery ovlada predzhaveni? Diky...
-
vladon - FK
Cislo pinu ti nepovim,ale pokud by sis neporadil a nenasel, optam se kamarada, ktery mi to kdysi rikal.
-
nebulus - FK
Dverný kontakt je 7 pin, modrý drôtik.
.