startér

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
JP

startér

Příspěvek od JP »

Ahoj, potřeboval bych poradit se startérem u 1,3 BMM. Když otočím klíčkem, startér nezačne točit. Baterie je v pořádku, ani kontrolky nijak výrazně nepohasnou. Spínací skříňka je předpokládám taky OK. Po roztlačení motor bez problémů chytne a běží. Uměl by mi někdo objasnit co se děje se startérem po otočení klíčku, případně kde by mohl být problém ? Díky J.
Faster - FK

Re: startér

Příspěvek od Faster - FK »

Já sám za sebe, bych zkontroloval ten žlutej drát co vede ke startéru od spínací skříňky. Při startování (sepnutí klíčku do krajní polohy) je na něm +12V pro startér.
JP

Příspěvek od JP »

Žlutý drát je vpořádku. Někdy se startér roztočí a motor hned chytne, jindy se startér ani nehne.
Co spouští silový proud do startéru ? Kde je spínací kontakt pro tenhle silový proud co je přivedený přímo z baterie?
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Skusil bych ten starter vycisti a zrepasovat. A zluty drat jde do zapalovani odtamtud je napajen. Pak mas staly + primo z baterie a chce to mit i kontakty na baterce cisty. Pak mas jeste kostru - od baterky na kastly a dal pokracuje na blok tak jeste omrkni a ocisti to misto.
Martased - FK

Příspěvek od Martased - FK »

to same delalo bratrancovi na 1.3mpi a byla to spinaci skřínka vymenila se a je to ok. zkus propojit ty draty na starteru ale zapni si klicek pokud zacne starter tocit tak je to spinackou.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Je to cívka.Ten váleček na který jde silový kabel od aku.Zkus chvilkově propojit ten kontakt na který jde žlutý drát a silový kabel a mělo by to startovat.Pokud nebude je cívka ko.Ona by měla vysunout pastorek do záběru a zároveň sepnout ty dva velké kontakty na roztočení spouštěče. ;)
zdick - FK

Příspěvek od zdick - FK »

U mě to byl imobilizér, nějak špatně zapojenej. Někdy to startovalo hned, někdy vůbec (na roztlačení chytlo bez problému).
Tild - FK

Příspěvek od Tild - FK »

Ja zas mam problém so štartovaním keď je mínus – 5 a viac stupňov a je studený motor.Jedná sa len o prvý štart, nevládze toči a pri štarovani zhasnú aj kontrolky. A keď naštartuje, potom pri ďalšom štartovani to už nerobi štartuje bez problémov.Je to 1,3 BMM gelová baterka (je vidiet zelené oko).
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

Tild píše:Ja zas mam problém so štartovaním keď je mínus – 5 a viac stupňov a je studený motor.Jedná sa len o prvý štart, nevládze toči a pri štarovani zhasnú aj kontrolky. A keď naštartuje, potom pri ďalšom štartovani to už nerobi štartuje bez problémov.Je to 1,3 BMM gelová baterka (je vidiet zelené oko).
skus změřit klidový proud baterie neměl by přesáhnout 30miliampér je možný že ti něco přes noc cucá baterii a ráno pak má problém otočit se studenym motorem po té co nastartuješ začne to dobíjet a baterka se zmátoří.skus změřit napětí na baterii při startu nemělo by to jít pod 10V. :scratch:
Tild - FK

Příspěvek od Tild - FK »

Keď je nad nulou pár stupňov to už nerobí, ani keď pridem o pár dní a chcem štartovať , a keď je zima a horko ťažko naštartujem, potom o minútu už znovu štartuje bez problémov.
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

Nechci rejpat.. Ale není blbost roztlačovat feldu? Pokud vím, tak auta s katalyzátorem se NESMÍ roztlačovat..
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Pokud je vada v startéru a auto normálně chytá,tak proč ne.Samozřejmě za předpokladu že nemá rozvody řemenem.(nebezpečí přeskočení)Katalyzátoru hrozí nebezpečí když benzín do válců jde ale svíčky nepálí a tím jde nespálený benzín do katu kde pak může po nastartování chytit a kat vyhoří.V zásadě je jedno co motor roztočí,jestli startér nebo převodovka.Ale znovu podotýkám:Bacha na rozvodový řemen.1,3 felda má řetěz,ale 1,6 a 1,9 řemen.
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

Tild píše:Keď je nad nulou pár stupňov to už nerobí, ani keď pridem o pár dní a chcem štartovať , a keď je zima a horko ťažko naštartujem, potom o minútu už znovu štartuje bez problémov.
může to bejt klidně baterii prostě jí mrazy nedělaj dobře tomu napovídaj i ty pohasínající kontrolky já dával zrovna jednu k reklamaci přes rok to startovalo a přišli mrazíky a byl sem v pr... :( byla to značka starline :o a reklamaci mi na poprvé neuznali tak sem to reklamoval ještě jednou a čekám :?: skoušels jinou?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

A co je horší pro řemen -tvrdé škubnutí startérem rychlostí cca 300 ot. za min ,nebo plynulé roztočení přes spojku při zařazené 3. No já myslím,že je to jen o skušenosti a praxi.Když mi bude stát auto z kopce ,tak startér nepotřebuji vůbec.A je to pro řemen jemnější.Ale musíte zapomenout na 1 a 2 rychlost.
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

Jenže podle mě trpí nejvíc katalyzátor.. At je to jakkoliv plynule roztlačovaný.. Prostě ten benzín to blbě pospaluje a v katu to udělá jen a jen bordel..
mikka

Příspěvek od mikka »

Pokud je problém jenom ve startéru a zapalování je v pořádku, tak roztlačování katu nijak nevadí. Zapalování může fungovat dokonce ještě líp, než při použití startéru, protože na baterce bude vyšší napětí. Nehrozí tedy, že se do katalyzátoru dostane nespálený benzín.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Roztlacit lze ale proste musi naskocit hned na prvnich par metrech max naky desitkach metru vic uz ne pak dost. Navic musi zustat v baterce stava na cerpadlo jinak to nema cenu. A s tim remenem pravda tam to chce velmi opatrne si hrat se spojkou a trosku se u toho i modlit :lol:
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Samozřejmě je roztahovat a roztahovat.Když vím,že je to ulitý tak by to na 100 metrech mělo chytnout. Když bude slabá baterka,tak jestliže mi svítí kontrolky tak to určitě na roztažení chytne ,jelikož to začne po rozjezdu dobíjet.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

To stím roztahováním u řemenu víma několikrát jsem to tak i dělal.Chce to citovku,ale nechtěl jsem to tady psát aby to pak někoho kdo ani neví že se ten řemen musí měnit neroztahoval a on se mu náhodou neškubl a pak sem bude psát co jsme mu to radili.
U vybité baterky je základ jestli se rozjede čerpadlo.Pokud ne,tak už ta baterka má tak malé napětí že ani nenabudí alternátor,takže dobíjet nezačne.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Pokud je mi známo,tak čerpadlo je sepnuto relátkem asi 5 s.Potom již je veškeré napětí k dispozici pro zapalování a tím pro buzení altíku.Jakmile se nabudí altík a začne dodávat tak rychle naběhne celý systém.
Odpovědět