cvakání v motoru
-
vitanek-best - FK
cvakání v motoru
Ahoj. Hledal jsem na foru, jestli se to už neřešilo a nic jsem nenašel. Proto bych se chtěl zeptat, jestli někdo nevíte: když nastartuju motor, něco tam cvaká, opravdu cvaká. Vůbec nevím co to může být. Bylo by možné, že to je v rozdělovači? Je to takovej vysokej tupej zvuk, prostě cvakání. Ze začátku to dělalo jen někdy a teď pořád. Nemáte někdo šajna, co s tím? Mnohokrát děkuji.
-
Josh123456 - FK
Re: cvakání v motoru
Nejspíše to jsou hydrostavy ventilů. Jestli je to úměrný otáčkám, tak to bych se klidně i vsadil, že to je ono.
dost proti tomu pomáhá kvalitnější olej.
dost proti tomu pomáhá kvalitnější olej.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Mohu potvrdit. Kvalitní olej a je po cvakání. Je to slyšet, i když už je zralý na výměnu. Taky už to po 7500 km městského provozu slyším. Dnes to vypustím, nechám pořádně vykapat a nový.
ex nebožka 1,6 lpg 

-
skady - FK
co znamená kvalitnější olej, já jezdím Mobil 5W40 a cvaká taky
-
encore - FK
Tak to cvakaní občas také slysím, a co za kvalitní olej? Já tam mam Total Quartz
-
tgfh - FK
Hodím sem nějakou citaci:
"Pokud se používá nekvalitní, starý nebo příliš hustý olej, dochází k tomu, že se u studeného motoru téměř nemaže vačková hřídel ani se nedostává oleje hydraulickým zdvihátkům. To pak způsobuje charakteristické cvakání motoru. A cvaká to tak dlouho, dokud olej teplem nezřídne a nedostane se do všech míst, kam má, což v mrazu trvá i několik minut. Málo mazaná zdvihátka nedostatečně vymezují ventilovou vůli => vačky "mlátí" do vahadel (to je původ toho cvakavého zvuku). Vzhledem k tomu, že (originální) vahadla mají karbidovou destičku na kluzné ploše, omlátí se cementované a kalené vačky do blíže nepopsatelného tvaru - "vysekají" se na nich plošky. Zároveň dochází i k nepatrnému obrušování materiálu vačkové hřídele. Třísky potom kolují v oleji po všech mazaných místech, až se dostanou do zdvihátek, kde způsobují jejich částečné nebo úplné zadření. Přidřené zdvihátko se chová stejně, jako kdyby se do něj nedostávalo správné množství oleje = nevymezuje vůli mezi vačkou a vahadlem. Motor tak vlastně cvaká pořád - i po zahřátí na provozní teplotu. V tom okamžiku již bývá většinou pozdě cokoliv zachraňovat výměnou špatných zdvihátek, protože vačka u nefunkčního zdvihátka už bude mít vyklepané plošky a bude také dost poškrábaná. Pokud se toto včas nepodchytí a nevymění se vačková hřídel vč. vahadel a zdvihátek, bude se vačka postupně obrušovat, až nebude mít tvar kapky, ale kruhu. Mazací systém bude plný třísek a pilin, díky sjeté vačce se nebude pohybovat ventil, motor nepůjde nastartovat."
"Pokud se používá nekvalitní, starý nebo příliš hustý olej, dochází k tomu, že se u studeného motoru téměř nemaže vačková hřídel ani se nedostává oleje hydraulickým zdvihátkům. To pak způsobuje charakteristické cvakání motoru. A cvaká to tak dlouho, dokud olej teplem nezřídne a nedostane se do všech míst, kam má, což v mrazu trvá i několik minut. Málo mazaná zdvihátka nedostatečně vymezují ventilovou vůli => vačky "mlátí" do vahadel (to je původ toho cvakavého zvuku). Vzhledem k tomu, že (originální) vahadla mají karbidovou destičku na kluzné ploše, omlátí se cementované a kalené vačky do blíže nepopsatelného tvaru - "vysekají" se na nich plošky. Zároveň dochází i k nepatrnému obrušování materiálu vačkové hřídele. Třísky potom kolují v oleji po všech mazaných místech, až se dostanou do zdvihátek, kde způsobují jejich částečné nebo úplné zadření. Přidřené zdvihátko se chová stejně, jako kdyby se do něj nedostávalo správné množství oleje = nevymezuje vůli mezi vačkou a vahadlem. Motor tak vlastně cvaká pořád - i po zahřátí na provozní teplotu. V tom okamžiku již bývá většinou pozdě cokoliv zachraňovat výměnou špatných zdvihátek, protože vačka u nefunkčního zdvihátka už bude mít vyklepané plošky a bude také dost poškrábaná. Pokud se toto včas nepodchytí a nevymění se vačková hřídel vč. vahadel a zdvihátek, bude se vačka postupně obrušovat, až nebude mít tvar kapky, ale kruhu. Mazací systém bude plný třísek a pilin, díky sjeté vačce se nebude pohybovat ventil, motor nepůjde nastartovat."
Ještě,že tenhle motor nemá vahadla(OHC).Vyměníš vačku a zdvihátka.Hned to vyjde levněji.
Ale teď vážně.Tenhle motor má to mazání vrchu vůbec nějak blbě vyřešený.To,že zhasne baroskop indikuje akorát to,že se natlakoval spodek-šály,ale ještě dobu to trvá,než se pořádně dostane olej nahoru.Já když nastartuju studený motor(mám tam total Quartz 10w/40),tak dokud nevyjedu a neběží to nad 2000 ot,tak jsou zdvihátka trochu slyšet.Když nastartuju teplý motor, tak to vše hned namaže a ztichne,za 5 vteřin začne klepat uložení vačky,jak se někde udělalo olejové prázdno a za dalších 5 vtarin to prudce namaže a ztichne.Podotýkám že je tam již třetí filtr Mann za posledních 30 000km.Nedávno jsem viděl u známého automechanika dva rozdělané vrchy motorů AEE a nevěřícně jsem zíral,jak měly oba zrezatělou vačku.Jeden jezdil léta na Total,druhý na Paramo.Oba měly orezlou vačku.To se asi soudruhům z NSR něco nepovedlo.
Ale teď vážně.Tenhle motor má to mazání vrchu vůbec nějak blbě vyřešený.To,že zhasne baroskop indikuje akorát to,že se natlakoval spodek-šály,ale ještě dobu to trvá,než se pořádně dostane olej nahoru.Já když nastartuju studený motor(mám tam total Quartz 10w/40),tak dokud nevyjedu a neběží to nad 2000 ot,tak jsou zdvihátka trochu slyšet.Když nastartuju teplý motor, tak to vše hned namaže a ztichne,za 5 vteřin začne klepat uložení vačky,jak se někde udělalo olejové prázdno a za dalších 5 vtarin to prudce namaže a ztichne.Podotýkám že je tam již třetí filtr Mann za posledních 30 000km.Nedávno jsem viděl u známého automechanika dva rozdělané vrchy motorů AEE a nevěřícně jsem zíral,jak měly oba zrezatělou vačku.Jeden jezdil léta na Total,druhý na Paramo.Oba měly orezlou vačku.To se asi soudruhům z NSR něco nepovedlo.
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
no ja som lial 15W40, lacne sracky a nikdy to neklepalo tak strasne ako vy popisujete
...na to, ze to bol strasny olej tak jazdilo to veeelmi ticho, len problem niekde inde...
...mam Valvo 10W40 a uz to klepe aj pri teplom motore, ked ho nastartujem...uz sa neda spolahnut na znacku

...na to, ze to bol strasny olej tak jazdilo to veeelmi ticho, len problem niekde inde...
...mam Valvo 10W40 a uz to klepe aj pri teplom motore, ked ho nastartujem...uz sa neda spolahnut na znacku
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Zkus prostudovat fórum na http://www.oleje.cz.Průser je v tom,že opotřebený zdvihátka potřebují zastudena hodně řídký olej,ale za tepla už chtějí viskóznější.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
U 1.6tek se setkávám s cvakáním jenom v případě, že se motor opakovaně startuje - např. při nějakých opravách. Následně stačí kilometrová projížďka a motor už zase jenom ševelí.
Nepočítám desetivteřinové zacvakání po nastartování studeného motoru. Jestli Vám někomu motor cvaká po nastartování delší dobu, tak to není vyloženě závada, ale už to naznačuje že není všechno naprosto ideální.
Nepočítám desetivteřinové zacvakání po nastartování studeného motoru. Jestli Vám někomu motor cvaká po nastartování delší dobu, tak to není vyloženě závada, ale už to naznačuje že není všechno naprosto ideální.
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
ale je normalne, ze mam najazdene na Valvo 10W40 13 000km a klepe to aj vtedy, ked nastartujem zohriaty motor? Len par sekund to klepe
ze pred vymenou to moze robit?
motor ma 60 000km najazdenych
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Není tlak, tak klepe. Až se natlakuje olej, tak přestane. Některé zdvihátko už není úplně dokonalé. Určitě ale nemá smysl se v tom vrtat.
-
smazany clen - FK
Je to určitě olejem, někdy, když sem měl starý olej mi to svakalo tak, jakoby někdo mlatil malym kladivkem o blok motoru
po pul minute a prošlapnuti plynoveho pedalu se zdvihatka natlakovaly a už to nedělá-ale to je špatná ukázka hned sem pak olej měnil
. Jinak když je olej kvalitní a motor zahřátý, tak ten motor je mimořádně tichý, když hraje rádio tak není téměř ani slyšet.... 
-
Karbec - FK
Loni jsem tam dal Total Quartz 10w40+Mann filter a auto cvakalo i když byl olej nový.Nyní tam mám nový Mogul Extrem 10w40 a motor si jen přede,filter Bosh.....
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
No není normální ten olej tam mít 13 tis. km, byť by to byl třeba Mobil 1.lukydm píše:ale je normalne, ze mam najazdene na Valvo 10W40 13 000km a klepe to aj vtedy, ked nastartujem zohriaty motor? Len par sekund to klepeze pred vymenou to moze robit?
ex nebožka 1,6 lpg 

-
PJDefort - FK
nevim proč by přetahoval, pokud vim, interval výměny je 15000km/1 rok...jinak já jezdim na Mogul 10W-40+filtr Mann a že bych někdy slyšel cvakat hydroštely, to říct nemůžu, možná tak 5 sekund když je venku pod nulou...jinak ohřátý na volnoběh, pokud sedim v autě, neni skoro slyšet, že motor běží
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Není km jako km. Pokud časté starty, couračky po městě, tak i polovina je moc. 15 tis. km platí za ideálních podmínek. Nevěřícím doporučuji si udělat po 7-8 tis. rozbor oleje a budou hledět. TBN (alkalická rezerva) za takového režimu provozu je totálně vyčerpaná.
ex nebožka 1,6 lpg 

- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Na druhou stranu. Jak dlouho ještě ten motor bude jezdit? Pět let? To už vydrží i na ten olej co tam zrovna je.
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
vymenil som olej, zase Valvo 10W40 a furt to klepe po nastartovani cca 5s
(ked to neprestane do leta, tak zmenim olej
)
...je to nejaky problem alebo kaslat na to...zacalo to robit az teraz v zime, takze mozno mu zima vadi
...budem menit olej po cca 8-10 000km alebo podla farby, zatial je krasne priesvitny...
...je to nejaky problem alebo kaslat na to...zacalo to robit az teraz v zime, takze mozno mu zima vadi
...budem menit olej po cca 8-10 000km alebo podla farby, zatial je krasne priesvitny...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Klapání 5s po nastartování je normální.
-
Kristensen - FK
Když budete řešit soustavný klepání tak než začnete sundávat vačku a měnit zdvihátka tak sundejte kryt motoru, nastartujte ho a jakmile začne klepat tak odpojujte vstřiky vždycky jeden pak připojit, druhej pak připojit, atd až do konce pokud to na jeden vstřik kterej odpojíte přestane klepat tak je v háji vstřik a né zdvihátko, zvuk je uplně stejnej jako u zdvihátek. Jinak bavit se o výměně oleje už snad opravdu nemá cenu protože, ti co nevěří ať prolezou různý témata o olejích a všude najdou jednoduchou věc, pokud někdo hrká každej den do práce a domů ve vzdálenosti do cca 10km jedna cesta v létě v zimě tak měnit olej klidně už při 7000km, pokud s tím člověk alespoň jednou za tejden najede v kuse 50 a víc km a ještě k tomu každej den skáče couračku do práce tak těch 10-12000km je přijatelných a pokud někdo ráno sedne do auta a jezdí a jezdí celej den že třeba nalítá v kuse 100a víc km tak potom se dá měnit při 15000km eventuálně 20 000 na Long Life, ale jinak i Long Life je zničenej třeba po 10 000km když se s tím bude jezdit 5km ráno a 5km odpoledne.
-
skady - FK
To s tím vstřikem je zajímavé, ale nebude to nezávisle na době běhu motoru nebo na teplotě??????? Vesměs tu všichni píšeme že to dělá nějakou dobu po startu, mi třeba cca minutu. A zní to nejen na jedno zdvihátko. Já jsem si třeba říkal zda by to nemohlo bát olejové čerpadlo..........po startu mi svítí cca 2s mazání, ale to je vcelku normální a kdyby to zase nemazalo tak svítí pořád. Zná někdo jednoduchý návod jak ty zdvihátka vyzkoušet? někde jsem něco našel ale to mělo asi text na A4 velmi srozumitelným způsobem. Tak srozumitelným že jsem to v afektu roztrhal ještě než jsem sundal ventilové víko.Ještě mě napadá vyměnit olej a zkusit jestli to zaklapká i první staty na nový olej. Koupil jsem ten total jak tady všichni doporučují tak snad. dík za rady A až mě to nasere tak to žduchnu ze skály.
-
skady - FK
Jěště jsem zapomněl dodat že mi to občas slabě zacvaká i pomerně teplé. Když třeba normálně jedu a zastavím někde na nákup tak to pak po těch 20minutách trošku je slyšet ale opravdu pár vteřin a slabě.
-
Kristensen - FK
Ještě cvakání hydroštelů dokáže silně ovlivnit kvalita olejového filtru ale to asi už tady někde bylo psáno
Zdar. Mě to cvaká studený i teplý, otáčky na to nemaj vliv. Nejvíc to klepe, cvaká na volnoběh, když sešlápnu spojku tak to přestane.
Felicia kombi 1,6 r.v.2000, 55kw
Tak to ti neklepou zdvihátka,ale předlohová hřídel v převodovce.Běžná věc u feld.Prý se to dá odstranit naohýbáním drátové pojistky u synchronu pětkového kola.Tím napružením se asi vymezí vůle.
Ahaaa. Mno diky. Někdo mi řikal že to bude spojkovym ložiskem...diky moc.
Felicia kombi 1,6 r.v.2000, 55kw
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: klapani motoru
Klepe znamená co? Cvaká, klape, bouchá, zvoní? Je klepání závislé na otáčkách, projevuje se v celém rozsahu otáček...
Chce to opravdu velice podrobný popis.
Chce to opravdu velice podrobný popis.
-
dufek
Pří startu to klepe než-li se to zahřeje, pak to pomalu utichá, pak to klepe jen slabě nebo cvaká,pokud se přidá není to skoro slyšet. Řekl bych, že to jsou, jak jsem zde na foru četl HYDROSTELY. Auto jsem koupil před 3týdny a byla tam přetažená výměna oleje. Olej jsem vyměnil a koupil jsem tam přípravek na pročistění zdvíhátek, ale zatí nic a to už jsem najel 650km.dufek píše:Mám 1.6 najeto 156 000, motor klepe, po ohřatí motoru se to utlumí.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Obecně se dá říci, že motor se zvukem šicího stroje má asi špatné některé zdvihátko.
Vadné zdvihátko ostře kovově cvaká a cvakání zrychluje s otáčkama motoru.
Jestli to cvaká i s uvedeným olejem po delší jízdě, tak je to prostě na opravu (výměnu zdvihátek).
Vadné zdvihátko ostře kovově cvaká a cvakání zrychluje s otáčkama motoru.
Jestli to cvaká i s uvedeným olejem po delší jízdě, tak je to prostě na opravu (výměnu zdvihátek).
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
ten valvoline 10W40 mam aj ja...ale je to zly olej do toho motora, mne to klepe pri kazdom startovani, asi 12sekund, hoci potom prestane, ale aj tak, Valvo 
EDIT zacali klepat po nastartovani az po vymene oleja. Predtym neklepali na zaciatku, mozno par sekund. Tiez tam bol Valvo, tak som zase dal Valvo a zacalo to odrazu robit. Hoci je pravda, ze som motor trosku prehnal, tesne pred vymenou, dostala nakladacku a nebola uplne zahriata, ale nemalo by to ublizit motoru...
EDIT zacali klepat po nastartovani az po vymene oleja. Predtym neklepali na zaciatku, mozno par sekund. Tiez tam bol Valvo, tak som zase dal Valvo a zacalo to odrazu robit. Hoci je pravda, ze som motor trosku prehnal, tesne pred vymenou, dostala nakladacku a nebola uplne zahriata, ale nemalo by to ublizit motoru...
Naposledy upravil(a) lukydm dne ned 20. čer 2010 21:46:19, celkem upraveno 1 x.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Dávám oleje 10W-40 různých značek. Mogul, Cinol, Divinol i Valvoline jsem tam měl. Nepozoroval jsem na chodu motoru žádný rozdíl.
Zdvihátka mi zacvakají tak dvě vteřiny po nastartování. Občas když na autě něco dělám a opakovaně motor startuju, tak začne cvakat a přestane až po několikakilometrové projížďce.
Zdvihátka mi zacvakají tak dvě vteřiny po nastartování. Občas když na autě něco dělám a opakovaně motor startuju, tak začne cvakat a přestane až po několikakilometrové projížďce.
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
uz to neriesim to dlhsie klepanie po nastartovani, ale ked ich porazi, tak ich jednoducho vymenim...
-
Wenca - FK
mam taky 1.6 a taky mi to cvaka(proste zvuk jak dýzl)..znamej rek ze sou to ventily, ale ze si je to rovna samo a proto to po chvilce uplne prestane..coz je pravda
btw dneska sem menil olej, a taky se mi zdalo ze to cvaka hlasitejc...
- Bredii
- Kontaktovat uživatele:
Motor mi cvaká permanentně furt, při studenym je to jasné, ale při teplém jsem nevěděl čemu to přisoudit. Neni to moc hlasité ale když vylezu z auta tak to je přes zavřenou kapotu lehce slyšetAtnarfus píše:U 1.6tek se setkávám s cvakáním jenom v případě, že se motor opakovaně startuje - např. při nějakých opravách. Následně stačí kilometrová projížďka a motor už zase jenom ševelí.
-
yamahar6 - FK
Tak z tohohle cvakání se vyklubalo zaseklý olejový čerpadlo.
-
s4fin - FK
cvakání a klepání motoru
Čau lidi, motor na mý feldě se začal chovat divně, poměrně dost se začal na volnoběh klepat ( na jemný cukání jsem byl zvyklej ale tohle klepe fakt dost) a navíc je za jízdy slyšet jemný pravidelný cvakání, v motoru už je to slyšet víc a zvuk jde z míst mezi rozvoďákem a baterkou. Neumím si představit co by to mohlo bejt, leda že rozvoďák ? Felda má necelejch 115tis ( aspoň podle tacho ) a rozvoďák podle všeho měněnej nebyl. Díky za každej tip čím by to mohlo bejt. Karel
-
Standa3
u jiných aut, se kterými jsem jezdil, motor nikdy necvakal i když byl olej zralý na výměnu, tady u Feldy 1,6 prý motor cvaká, pokud je tam starý olej.To, že některé motory se starým olejem cvakají a jiné ne, je dáno koncepcí motoru?Felda 1,3 nikdy necvakala zato 1,6 při starém oleji cvaká
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
To jako myslíš, že cvakají hydroštely? To pak opravdu nehrozí, aby 1.3 cvakala.
Nenapadá mne nic jiného co by mohlo reagovat na kvalitu oleje než hydroštely. S 1.6kama jsem toho najezdil dost a žádná necvakala. Když cvaká, tak je to prostě závada hydroštelu.
Nenapadá mne nic jiného co by mohlo reagovat na kvalitu oleje než hydroštely. S 1.6kama jsem toho najezdil dost a žádná necvakala. Když cvaká, tak je to prostě závada hydroštelu.
-
s4fin - FK
Hydroštely to nebudou, při studeným motoru občas klasicky cvakaj, ale to během pár vteřin předstane - krom toho že olej je nedávno měněný. Tohle cvakání je jiný - plus do toho to klepání se motoru, jako dobrej tip mi příjde to co píše Kristensen - že by byl špatný nějaký vstřik, setkal se s tím někdo ? Díky.
-
edy
Ja sem se nedavno jednoho cvakani zbavil a byly to zdvihatka. Velice brzy na to sem ale zjistil ze za tim cvakanim zdvihatek se mezitim schovavalo i cvakani z ojnicniho cepu a jeste axialni vule na klice je taky silena... Cvakat tam muze hodne veci, nejlepsi je poradne poslouchat a poslouchat
-
s4fin - FK
jen pro info - dnes jsem konečně přišel na kloub tomu cvakání co jsem popisoval výše, šlo o špatnou "fajfku" na VN kabelu, jestli šlo o cvakání díky přeskakování elektriky nebo mechanický nárazy jsem už nezkoumal, kabel jsem dal nový, cvakání je fuč a motor si zvukově přede jako kotě.
-
Worrvan - FK
Cvakání v motoru
Zdravim,uz delsi dobu pozoruju cvakani v motoru. Mluvil jsem se svym mechanikem a prej bude problem v tom,ze nejspis odeselo jedno zdvihatko ventilu. Tak sem se chtel zeptat jestli je to mozne. Nejlepe je to cvakani slyset pri neutralu,cvyakani je pravidelne a rychle. Jestli je problem v tom zdvihatku,tak na kolik by vysla oprava nebo jestli se to neda nak postelovat? Sly\sel jsem,ze kdyz odejde jedno zdvihatko tak se musi vymenit vsech osm
to bude zas penez. Jinak pro upresneni, motor ma za sebou 280 000km asi to bude mit vliv,a jeste malickost, jakou ma zivotnost motor 1.6, mam na mysli,ze je o nej starano,tankovan kvalitni benzin,davan kvalitni olej,proste starano.Zivotnost mam na mysli km..predem dikes 
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 04. kvě 2011 20:06:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: slouceno, viz pravidlo c. 3 - fakt je potreba pro kazdeho nove tema?
Důvod: slouceno, viz pravidlo c. 3 - fakt je potreba pro kazdeho nove tema?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Zdvihátko to opravdu může být. Zdvihátko stojí cca 300Kč (druhovýroba).
Obv. se dávají nová všechna, protože se musí demontovat rozvody a vačkový hřídel. Navíc je docela obtížné určit které to zrovna je. Při výměně zdvihátek se davají i nová gufera na ventily a většinou se dá i nový rozvodový řemen.
O životnost motoru se nemusíš obávat. Jestli se o něj dobře staráš, tak toho najezdí ještě hodně.
Obv. se dávají nová všechna, protože se musí demontovat rozvody a vačkový hřídel. Navíc je docela obtížné určit které to zrovna je. Při výměně zdvihátek se davají i nová gufera na ventily a většinou se dá i nový rozvodový řemen.
O životnost motoru se nemusíš obávat. Jestli se o něj dobře staráš, tak toho najezdí ještě hodně.
-
Worrvan - FK
dík za informace. Jeste k tem predchozim pridavkum,vetsina lidi tam tvrdi,ze to cvakani tech hydrostelu ovlivnuje hodne kvalita oleje....jaky bys doporucil? Ja tam davam VALAR 5W40
.Kdyz budu mit jeden ten hydristel spatnej, muzu s tim dal jezdit? nebo tim neco podelam dalsiho? 
-
xai
no takze cvakaji bud vstriky nebo hydrostely takze je potreba postupovat idividualne a vyloucit prvne to jednodussi a levnejsi = vstriky
jinak pro ty co si mysli ze motoru udelaji dobre pokud do motoru naleji full sintetic 5w40 tak omyl pac je silene ridky na vrchni casti motoru neudrzi tlak vubec a mate zadelano tak leda na zadreni vacky (setkal sem se s dvema pripady kdy se po pouziti takovehodle oleje jednou castrol jednou mobi vacka po ujeti nekolika tisic km zakousla do zcela nehybneho stavu coz se rovna roztrzeny rozvodovy remen a veskere dalsi neprijemmnosti patrici k tomu kdyz se vacka otaci rozdilnou rychlosti nez klikovka )takze se super oleji opatrne a zkuste se taknejak drzet toho co odpovida stari a vulim motoru
jinak pro ty co si mysli ze motoru udelaji dobre pokud do motoru naleji full sintetic 5w40 tak omyl pac je silene ridky na vrchni casti motoru neudrzi tlak vubec a mate zadelano tak leda na zadreni vacky (setkal sem se s dvema pripady kdy se po pouziti takovehodle oleje jednou castrol jednou mobi vacka po ujeti nekolika tisic km zakousla do zcela nehybneho stavu coz se rovna roztrzeny rozvodovy remen a veskere dalsi neprijemmnosti patrici k tomu kdyz se vacka otaci rozdilnou rychlosti nez klikovka )takze se super oleji opatrne a zkuste se taknejak drzet toho co odpovida stari a vulim motoru
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Za ty prachy co kupuješ ten noname Valar je třeba Total 5w40 (5L 660,-). S ním mám super zkušenosti a cvakání jsem nezažil. Naposledy s Mobil S 10W40 (S - hydrokrak, neplést Mobil 1, to je zcela jiná liga), což byl první olej po koupi auta.
ex nebožka 1,6 lpg 

- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
1. 5W-40 není v drtivé většině případů plně syntetický olejxai píše:no takze cvakaji bud vstriky nebo hydrostely takze je potreba postupovat idividualne a vyloucit prvne to jednodussi a levnejsi = vstriky
2. Pro 1.6ku která jezdí kratší štreky je 5W-40 ideální
Podívej se prosím na to, co to označení oleje znamená. Olej 5W-40 a 10W-40 mají po zahřátí stejné vlastnosti. Na studeném motoru 5W pronikne dříve k mazaným místům a to určitě není na škodu. Když porovnáš viskozitu oleje 5W-40 a 10W-40, tak rozdíl docela malý. Určitě se nedá mluvit o tom, že je šíleně řídký.
Důležitá je specifikace oleje. Jestli jste něco zadřeli, tak se podívej zda specifikace odpovídala požadavkům.
PS: Jestli opravdu ještě žiješ v přesvědčení, že olej 0W a 5W je syntetický, 10W je polo a 15W je minerál, raději se nikde k mazání moc nevyjadřuj.