Kluci potřeboval bych poradit...
U mého druhého auta což je Forman byla cca před 8 lety dodělávaná anténa. Je to anténa z Fábie, která už nemá zesilovač v patce napájený samostatným vodičem takže jeho napájení je řešeno přes tzv. fantom (asi to není úplně přesné označení, ale to je fuk kdo to zná ten ví co myslím).
Všechno fungovalo dobře až do včera kdy se mi při zapnutém rádiu omylem podařil odpojit konektor anténního kabelu od fantomu (napájení fantomu bylo zapojené). Samozřejmě ihned se ztratil signál, ale říkal jsem to nic konektor zapojím a poběží to dál. Jenže neběželo... po zapojení nebylo možné naladit ani jednu stanici. Říkal jsem si a je to v háji... Pak mě napadlo anténu napojit přímo na zdířku autorádia (bez fantomu jako prostředníka) a světe div se.. signál byl na nejsilnější stanice velice slušný řekl bych až čistý. Ale některé stanice mi to takhle zapojené při automatickém vyhledávání nechytilo tak jako to bylo dřív. Zkoušel jsem to pro jistou opakovat a asi třikrát jsem to zapojil přes fantom i bez něj (i vypnout a zapnout rádio) a žádná změna. Bez fantomu signál byl, ale sním ani trochu. Tak bych se chtěl zeptat někoho znalého co mohlo odejít jestli fantom nebo zesilovač v patce antény?
Mým laickým odhadem bych řekl že fantom, protože jestli bez něj signál je (a celkem slušný) a sním nechytím defacto vůbec nic pak by viníkem měl být on. Anténě respektive zesilovači by snad mělo být jedno když odpojím konektor antény od fantomu a pak zapojím.
Trable s anténou... odešel fantom nebo zesilovač?
Re: Trable s anténou... odešel fantom nebo zesilovač?
Nechci rozdělávat auťák abych se podíval, ale napájení přezesilovače (ať přímo, nebo přes fantom) bývá jištěno trubičkovou pojistkou, která je v pouzdře někde na napájecím kabelu.
"Kabelu to jedno není", na špičce za fantomem je 12V a když škrtneš na kostru, tak se pojistka odporoučí.
"Kabelu to jedno není", na špičce za fantomem je 12V a když škrtneš na kostru, tak se pojistka odporoučí.
-
Adler - FK
Takže rozřešení...
Na vině byl jak jsem předpokládal fantom nebo spíš redukce fantomového napájení abych byl přesný. Za cca 8 let provozu se stalo to že se uvnitř fantomu uklepal koaxiál a visel jen na "vlásku". A jak jsem za něj nechtíc vzal tak odešel úplně. Přišel jsem na to jednoduše a sice jsem zkusil koaxiál zatlačit dovnitř a trochu s ním zahýbat a zase vše běželo jak má. Čili závada byla čistě mechanického původu.
A při téhle zkušenosti musím říct že zesilovač v patce antény jde opravdu poznat a ne že ne jak jsem měl někde možnost si přečíst. Při automatickém ladění u odpojeného (nenapájeného) zesilovače rádio našlo jen jednu stanici s nejsilnějším signálem - ostatní jsem musel najít manuálně. Ta nejsilnější hrála logicky nejčisteji, ostatní taky obstojně, ale se slabým šumem. Při zapojeném (napájeném) zesilovači rádio automaticky našlo suverénně všechny stanice a i tu kterou jsem bez zesilovače a na manuální vyhledávání nemohl najít vůbec... i ta hrála úplně čistě.
Takže resumé je že koupím jen nového fantoma a je po problému.
Na vině byl jak jsem předpokládal fantom nebo spíš redukce fantomového napájení abych byl přesný. Za cca 8 let provozu se stalo to že se uvnitř fantomu uklepal koaxiál a visel jen na "vlásku". A jak jsem za něj nechtíc vzal tak odešel úplně. Přišel jsem na to jednoduše a sice jsem zkusil koaxiál zatlačit dovnitř a trochu s ním zahýbat a zase vše běželo jak má. Čili závada byla čistě mechanického původu.
A při téhle zkušenosti musím říct že zesilovač v patce antény jde opravdu poznat a ne že ne jak jsem měl někde možnost si přečíst. Při automatickém ladění u odpojeného (nenapájeného) zesilovače rádio našlo jen jednu stanici s nejsilnějším signálem - ostatní jsem musel najít manuálně. Ta nejsilnější hrála logicky nejčisteji, ostatní taky obstojně, ale se slabým šumem. Při zapojeném (napájeném) zesilovači rádio automaticky našlo suverénně všechny stanice a i tu kterou jsem bez zesilovače a na manuální vyhledávání nemohl najít vůbec... i ta hrála úplně čistě.
Takže resumé je že koupím jen nového fantoma a je po problému.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No tak samozřejmě že pokud tam máš zesilovač a nenapájíš ho tak že chytíš prd.Aby sis ověřil jak k čemu ten zesilovač je,tak bys musel ten zesilovač vyhodit a připojit koax přímo na prut antény.
-
Adler - FK
Ivarek: Pochopitelně. Bylo to myšleno spíš tak že jsem měl možnost si někde přečíst že není rozdíl v signálu jestli zesilovač napájený je nebo není... což je logicky nesmysl. To jestli je rozdíl v příjmu s anténou se zesilovačem nebo bez něj je zase jiná kapitola i když myslím že netřeba pochybovat o tom že zesilovač přínos má.