Cukání volantu

Fext

Cukání volantu

Příspěvek od Fext »

Dobrý den,

mám zvláštní problém, po ujetí cca 30ti km, když pustím plyn, zacne volant cukat doprava, když znovu přidám, jede bez problémů. Dělá to pak při jakékoliv rychlosti. To cukání se dá udržet, ale je velmi nepříjemné. Auto jsem dal do servisu, ale na nic nepřišli. Zkoušeli se i projet, ale při kratší trase se to vůbec neprojeví. Předem díky za jakékoliv nápady.
todor2006 - FK

Re: Cukání volantu

Příspěvek od todor2006 - FK »

Zdravím,
řeším prakticky stejný problém a Felicii 1.6 MPi. Máte už nějaké výsledky co to způsobuje? Podle mně buď poloosy nebo převodovka.

todor2006
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

kola jsou vyvážený? nemáš například plastový poklice? za nimi se drží sníh a ten to pak způsobuje.. nebo nemáš boule na pneumatice?
fext

Příspěvek od fext »

Dobrý den,
po té co jsem dal auto do servisu (pravidelná kontrola LPG) a oni nic nenašli, mi to už nedělá. Asi musel být někde sníh nebo led, který v servise roztál. Jinak si to nedokážu vysvětlit.
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

;) mě to teda dělal zalezlej sníh za poklicema..
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Mě to teda dělá taky ale žádnej sníh pod poklicema sem neměl a to nemusim ujet ani 30 km ale i min. A cuká mi to na levou stranu čím by to mohlo být? Že by tam byl zamrzlýho něco někde jinde?
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

Máš dotažený šrouby na kolech? Nejsou boule na gumách?
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

NO šrouby by utažený být měly ty ještě utahovali v pneuservise ale radši to zkontroluju a boule vidět nejsou. POprvé mi to udělalo když sem jel v te jedne kalamitě po dalnici do Brna tak sem myslel že to je tou silnici a tim sněhem. Pak dlouho nic a ted mi to udělalo i bez nějaké delší cesty a mám takový pocit že i trochu na dalnici ale jisty si tim nejsem. Každopadně to dělá nepředvidatelně. Někdy třeba jedu a neudělá to a někdy třeba jedu a udělá mi to to 4x za 10km.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Me jeste napada co brzdy funguji/hybou se jak maji (pistky a plovouci trmeny - plovou?).
Nebo pak ty kola a nebo neco s poloosama. Vic tam toho neni.
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Tak nakonec to byl volné kolo :( nevim jak se ty šroby mohly povolit naposledy bylo sundané když mi v servise přezouvali kola. Naštěstí už je to vyřešené.
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Tak bohužel problém nevyřešen. Dělá to pořád:-( Vždycky to nepředvidatelně trhne doleva. nejvíc asi když sundám nohu z plynu. Ale někdy třeba jedu a zničeho nic to udělá, Myslíte že by to mohli byt i čepy? Zkusím teda mrknout na ty brzdy.
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

čepy, brzdy, poloosy.. no, ale když nenacházím dlouho problém, tak zajíždím do servisu.. tak to tam kdyžtak zkus a bude jasno hned..
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Tak problém vyřešen byla to levá poloosa dneska jsem to byl projet s tatou a vysypala se. Servis by byla ta poslední možnost.
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

tak držím palce při opravě.. teda spíš at vyjde na co nejmín.. a at nejsou komplikace.. mě dělali poloosu 3 krát různý lidi a stejnak je na nic..
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Tak díky, no snad to dopadne dobře. A nemáš nějakou značku kterou bys mi mohl doporučit, nechtěl bych do toho vrazit peníze a zjistit že se mi to za par tisic kilometru zase vysypalo.
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

Kup nebo zkus nějak pořídit origo.. Bud novou nebo lehce jetou v dobrém stavu.. Nová je drahá no, ale tak kup jen kloub.. Stejně je to cenovka okolo tisíce.. Já jsem zkoušel různý jiný výroby a to ne.. Má to moc vůlí a skoro hned po nandání se mi zmršila manžeta atd..
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

A co říkáš na starline nebo general ricambi? Origo bude asi pěkně drahá na to nemám peníze bohužel.
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

no, dej spíš starline.. ale jak říkám origo je origo.. v tomto případě to platí dvakrát.. ;) :)
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

A jde někde zjisti cena toho origo nikde jsme to nenašel.
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

mě v servisu říkali okolo 1000 - 1200 za origo kloub.. ;) tak nevím jak je to jinde..
jen-da - FK

Příspěvek od jen-da - FK »

Já bych dal kloub starline, ale manžetu spidan, nebo originál ;)
jinak celá poloosa v slušným stavu se dá sehnat na vrakáči za 300-400
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Já mám kloub spidan a max spokojest.
Adler - FK

Příspěvek od Adler - FK »

Na Starline zapomeň (zprostředkovaná zkušenost).

Buď osvědčený Spidan-GKN na který ale jak říkáš nemáš dostatečné prostředky a nebo stejně osvědčený, ale podstatně levnější GLO http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/6 ... licia.html Vzhledem k tomu že je jen o nějakých 230 Kč dražší než Starline pak to myslím zase není tak nehorázné navýšení vzhledem k tomu že GLO je osvědčená kvalita za přiměřenou cenu což se o Starline říct nedá. Pokud chceš můžeš jít i do zn. Ruville ...taky to není šmejd a určitě bych věřil téhle značce víc než Starline. Ale kdybych měl volit já beru GLO a vím že jsem za přiměřenou cenu vzal osvědčenou kvalitu a nemusím řešit pocit jestli kloub vydrží a jak dlouho což bych u Starline určitě tento pocit měl. A vzhledem k tomu že jsem sám zažil co dokáže vymletý a rozsypaný kloub (doslova zablokovat řízení v serpentinách kde šlo doslova o hubu) pak myslím že ty dvě stovky navíc za jistotu stojí. A nebo ta další možnost vrakoviště, ale tam nikdy nemáš jistotu a je to sázka do loterie.
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Aha já myslel že budu muset vyměnit celou polosu pokud teda stačí vyměnit jen ten kloub tak bych v tom připadě vzal ten spidan ten vychází na neclých 1200 oproti celé poloose od spidan ta je za nějakých 4200. Takže říkáte že spidan je kvaltiní a jít do něj? nebo je lepší vyměnit celou poloosu? Když z ní jen vyskáklay kuličky a nějakej kroužek tak by měla být v pořádku nebo ne?
Adler píše:Na Starline zapomeň (zprostředkovaná zkušenost).
A vzhledem k tomu že jsem sám zažil co dokáže vymletý a rozsypaný kloub (doslova zablokovat řízení v serpentinách kde šlo doslova o hubu) pak myslím že ty dvě stovky navíc za jistotu stojí.
No mě se právě pár set metrů za serpentinama rozbil
Adler - FK

Klouby se dají vyměnit samostatně jak vnější (u kola) tak vnitřní (u převodovky). Záleží co přesně tvůj problém způsobuje, ale podle toho jak popisuješ závadu se bude jednat o vnější kloub o kterém tu je řeč jelikož většinou vnější klouby mají na svědomí cukání volantu. Počítám že vadný bude jen jeden takže stačí vyměnit pouze ten, ale rozhodně bych alespoň když už to bude rozdělané nechal zkontrolovat obě poloosy respektive všechny klouby a pokud se neodhalí výraznější opotřebení těch zbývajících tak alespoň vyměnit mazivo a manžety. Jestli si chceš udělat obrázek o čem přesně je řeč a co taková výměna kloubů obnáší tak tady je článek http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=434 (Je sice psaný pro Fav do 92 ale u Fel je to stejné jen je jiný "tisícihran" pro vnitřní kloub).
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Špatny je ten vnější protože právě ten se rozapdl. ten vnitřní vypadá v pořádku teda snad. Jak se dá poznat že je nějaky ten kloub značně opotřebenej? A mám teda koupit ten spidan nebo GLO? Výdrží ten GLO i víc jak 10 tisíc km? Rovnou teda koupim i vazelinu na ten vnitřní a asi i novou manžetu že? Tu poloosu mám celou venku, takže na tom vnitřním kloubu je to jen nasunuté nebo je taky špatny když to zněj šlo vytáhnout? Díky za článek rčitě si ho přečtu a taky díky za rady. ;)
Adler - FK

Do jisté míry a orientačně se dá stav klubů zjistit podle jejich vůle když vezmeš za poloosu, ale nejlepší je když se zkontrolují přímo a člověk hned ví na čem je. Jinak o životnost kloubů zn. GLO neměj obavy (není to šunt typu Starline jak si možná myslíš jde o kvalitní výrobu srovnatelnou se Spidan). Jezdím na nich už 7 rok což už je cca 90 tis. km. V servisech se hodně montují vzhledem k jejich dobrému poměru kvality a ceny. Čili pokud chceš kup Spidan, ale co se ti snažím říct je že stejnou službu ti udělá kloub podstatně levnější byť srovnatelné kvality. No rozhodni se sám kterému dáš přednost. ;) Jestli se do toho chceš pustit sám tak doporučuju dílenskou příručku Felicia - podvozek. Jestli nemáš nebo neseženeš tak dej vědět a pošlu ti ji v pdf. A mimochodem nemáš renonc v názvu bydliště? U Olomouce znám Mohelnici, ale Mhelnici teda ne. :) ;)
Ponman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ponman »

Dobrou zkusenost mam s Ruville,jsou to tusim Nemcouri a cena velmi slusna. ;)
Felda,to je auto!!!! Aspoň víš,že jedeš!!!
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Ok tak já kopím ten GLO a uvidíme. Kdyby jsi byl tak hodny a poslal mi to třeba na mail izzy9@seznam.cz . Jo jo chybu tam mám má to být Mohelnice. Díky.
Adler - FK

Na e-mail to nešlo poslat. Maximální velikost souboru který se dá přes e-mail na seznamu poslat je 13 MB. Tohle jí překračuje o 6 MB. Tak jsem to hodil na uloz.to http://www.uloz.to/4089634/podvozek-felicia.pdf

Přeji hodně štěstí při opravě. ;)
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Tak Felda už zase jezdí, k loub je vyměněnej. Zároveň stím jsem i vyměnil čep, kterej měl prasklou manžetu a na jeho výměnu jsem se chystal už hodně dlouho. Chtěl bych poděkovat uživateli Alder za jeho rady při výběru kloubu. Díky! :salut:
Odpovědět