Jsem si chtěl po generálce udělat radost a nastavit na tacho 000000km
Stočení počítadla kilometrů
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Stočení počítadla kilometrů
Máte někdo návod jak stočit bez poškození tachometr?
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
-
Zbysek - FK
Re: Stočení tachometru
No jelikož má felda mechanický budíky, tak rozhodit a nastavit si co se ti líbí.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Rozebrat budíky, šroubovákem odpáčit ta malá kolečka a druhým šroubovákem nacvakat kolik potřebuješ.
Jinou metodu na mechanický tacháč neznám.
-
mson - FK
sám mů§žu doporučit.nadzvihnout a natočit si kolik chceš.jde to pěkně.delal jsem to tak před měsícem
-
vanplus - FK
no existuje jedna prdelní zdlouhavá metoda a to sice vrtačkou točit opačně než náhon.využíval jsem to když jsem si od táty jako malej kluk pučoval motorkuAtnarfus píše:Rozebrat budíky, šroubovákem odpáčit ta malá kolečka a druhým šroubovákem nacvakat kolik potřebuješ.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
To je hodně zdlouhavá metoda. Při čtyřech otočkách na metr je vynulování tachometru na pětiletku.
Za den nestočíš ani tisíc kilometrů.
Za den nestočíš ani tisíc kilometrů.
-
vanplus - FK
no to jo ale ona taková vrtačka sice točí asi 100krát rychlejc než kola ale i tak je to prdelní dá se ztočit cca 30km za h 
Naposledy upravil(a) Maty dne stř 25. bře 2009 21:13:01, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz. pravidlo č. 4 .. předchozí citace
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Normální vrtačka točí tak 2000-2500 otáček za minutu.
Za minutu tak stočíš maximálně 625 metrů.
Ber prostě jako realitu, že na každý metr se náhon otočí čtyřikrát. Na kilometr je to tak neuvěřitelných 4000 otáček.
Mě něco při 100km v hodině začne pískat a s ohledem na ty otáčky náhonu mám podezření právě na něj.
Za minutu tak stočíš maximálně 625 metrů.
Ber prostě jako realitu, že na každý metr se náhon otočí čtyřikrát. Na kilometr je to tak neuvěřitelných 4000 otáček.
Mě něco při 100km v hodině začne pískat a s ohledem na ty otáčky náhonu mám podezření právě na něj.
-
vanplus - FK
no a 4000 otáček sou dvě minuty vrtačkou..a hodina má 60min...
to by mělo bejt těch 30 kiláků ne?
Naposledy upravil(a) Maty dne stř 25. bře 2009 21:23:41, celkem upraveno 1 x.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jo, já ti to nerozporoval, jenom jsem to komentoval.
Je fakt neuvěřitelný, jaký otáčky má náhon třeba při jízdě na dálnici.
Je fakt neuvěřitelný, jaký otáčky má náhon třeba při jízdě na dálnici.
-
vanplus - FK
no to jo.to by člověk ani neřek jak se kroutí,ony ty kola se při těch třeba 140 taky pěkně rychle točej 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
A náhon má převod ještě do rychla.
-
Rotro - FK
Nazdar hoši ako to to tak čítam ...
ATNARFUS:
"Normální vrtačka točí tak 2000-2500 otáček za minutu.
Za minutu tak stočíš maximálně 625 metrů."
mne z toho vychádza 37500 m za hodinu.
ale potom nesedí to že
VANPLUS
"no to jo ale ona taková vrtačka sice točí asi 100krát rychlejc než kola ale i tak je to prdelní dá se ztočit cca 30km za h "
keby točila 100 krát rychlejši tak za hodinu musím urobit okolo 14 000 km. Ak pojdem po dialnici feldou 140km/h urobím za hodinu 140 km -> vrtacka 100 krat rýchlejšie = 140000 km.
Neviem nejak sa mi nezdá že by sa mal otočiť bovden 4 krát na meter to je riadna rýchlosť, pri 100 km /h to vychádza 6666,6 ot/min to je teda dosť. nabuduce skusim aky je bovden "žeravý" ked prebehnem po dialnici.
Ale naozaj neviem kolko sa tocí
to len tak som sa trochu zamyslel
)
ATNARFUS:
"Normální vrtačka točí tak 2000-2500 otáček za minutu.
Za minutu tak stočíš maximálně 625 metrů."
mne z toho vychádza 37500 m za hodinu.
ale potom nesedí to že
VANPLUS
"no to jo ale ona taková vrtačka sice točí asi 100krát rychlejc než kola ale i tak je to prdelní dá se ztočit cca 30km za h "
keby točila 100 krát rychlejši tak za hodinu musím urobit okolo 14 000 km. Ak pojdem po dialnici feldou 140km/h urobím za hodinu 140 km -> vrtacka 100 krat rýchlejšie = 140000 km.
Neviem nejak sa mi nezdá že by sa mal otočiť bovden 4 krát na meter to je riadna rýchlosť, pri 100 km /h to vychádza 6666,6 ot/min to je teda dosť. nabuduce skusim aky je bovden "žeravý" ked prebehnem po dialnici.
Ale naozaj neviem kolko sa tocí
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Točky jsou to příšerné. S těma čtyřma otáčkama na metr vycházím z měření jednoho ze zdejších členů, který pracoval na vývoji palubního počítače. Byl to ale počet impulzů při použití snímače na zadní straně tachometru. Záleží tak na konstrukci rotoru v tachometru.
Při přepočtu převodových poměrů mi vychází jedna otočka náhonu na metr.
Kolo na poloose má 27 zubů. Kolečko náhonu má 16 zubů. Převodový poměr 1.68. Kolo má obvod cca 1,7m.
http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 1d22075a8c
http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... c76ebd3c95
I tak je to ale pořád fofr a použití vrtačky na stáčení tachometru do prakticky vylučuje.
Při přepočtu převodových poměrů mi vychází jedna otočka náhonu na metr.
Kolo na poloose má 27 zubů. Kolečko náhonu má 16 zubů. Převodový poměr 1.68. Kolo má obvod cca 1,7m.
http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 1d22075a8c
http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... c76ebd3c95
I tak je to ale pořád fofr a použití vrtačky na stáčení tachometru do prakticky vylučuje.
-
Rotro - FK
No to su teda naozaj točky. Celkom by ma zaujimalo ako to je. neviem či z technického hladiska je na prenos takych vysokých otáčok vhodný bowden a ak aj ano tak predpokladám že tacho je osadený umelými klieskami. a predstavte si ako to prvé kolečko frčí (pri 100 km/h 1666 ot/min... myslíte že by to vydržalo?? celú dobu životnosti auta?
Zaujimavá tema
Rotro
Zaujimavá tema
Rotro
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
V tacháči je hned na vstupu šnekový převod a jde to silně dopomala. Pak následují další dva šnekové převody.
Taky ten první šnekový převod docela rád odchází. Pak už to jenom ukazuje rychlost, ale nepočítá kilometry.
Bowden dokáže přenášet docela vysoké otáčky. Není to tak dávno, když třeba zubařská vrtačka byla ještě poháněná mechanicky bowdenem. Samozřejmě netočila tolik jako ty dnešní.
Taky ten první šnekový převod docela rád odchází. Pak už to jenom ukazuje rychlost, ale nepočítá kilometry.
Bowden dokáže přenášet docela vysoké otáčky. Není to tak dávno, když třeba zubařská vrtačka byla ještě poháněná mechanicky bowdenem. Samozřejmě netočila tolik jako ty dnešní.
Jestli sedí ty počty zubů na převodu pro náhon tacha a jejich převodový poměr (27 / 16 = 1,6875), tak by to mělo vypadat takhle:
dynamický obvod kola je ca 1,73m
na 1 otáčku poloosy udělá náhon tacha 1,6875 otáček
na 1 m ujeté dráhy udělá náhon tacha 1,6875 / 1,73 = 0,975 otáček.
Na ujetí 100 km udělá náhon 100 000 x 0,975 = 97 500 otáček,
čili při rychlosti 100 km/h udělá náhon 97 500 otáček za hodinu, t.j. 1 625 ot./minutu.
Vrtačka s 2000 ot./min. stočí 2000 / 0,975 = 2 051 metrů za minutu, t.j. 123 km za jednu hodinu.
dynamický obvod kola je ca 1,73m
na 1 otáčku poloosy udělá náhon tacha 1,6875 otáček
na 1 m ujeté dráhy udělá náhon tacha 1,6875 / 1,73 = 0,975 otáček.
Na ujetí 100 km udělá náhon 100 000 x 0,975 = 97 500 otáček,
čili při rychlosti 100 km/h udělá náhon 97 500 otáček za hodinu, t.j. 1 625 ot./minutu.
Vrtačka s 2000 ot./min. stočí 2000 / 0,975 = 2 051 metrů za minutu, t.j. 123 km za jednu hodinu.
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Jaký kolečka se mají odpáčit? musí se zozebírat tak že se sundavá i ručička?
se mě moc nechce 
Atnarfus píše:Rozebrat budíky, šroubovákem odpáčit ta malá kolečka a druhým šroubovákem nacvakat kolik potřebuješ.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Ne že bych chtěl podporovat stáčení tacháčů, ale ne každý potřebuje upravit kilometry jenom aby ošidil kupujícího. Proto poradím.
Nad číselníkama je sada ozubených kladek, které propojují jednotlivé číselníky. Kladky jsou na tenké hřídelce a není problém je opatrně trochu přizvednout a s číselníkama pak už jde poměrně volně otáčet.
Nad číselníkama je sada ozubených kladek, které propojují jednotlivé číselníky. Kladky jsou na tenké hřídelce a není problém je opatrně trochu přizvednout a s číselníkama pak už jde poměrně volně otáčet.
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
A dá se to udělat i bez rozebrání budíku? nějak to něcím tenkým odtlačit jako mezi číslovkama?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Na mnoha autech jo. Felda má čísla těsně orámovaná plastem, tak pochybuji.
Bez demontáže budíků z auta to stejně nejde. Průhledný kryt taky musíš sundat a povolení převlečné matice vzadu a vyndání tachometru už je to nejmenší.
Bez demontáže budíků z auta to stejně nejde. Průhledný kryt taky musíš sundat a povolení převlečné matice vzadu a vyndání tachometru už je to nejmenší.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Bez sundání ručiček to jde určitě. Tacháč vymontuješ včetně ručičky a ciferníku. Ke kladkám se dostaneš zezadu.
-
big.jedla - FK
čus... máte hezké teorie ale zkuste si to na tu vrtačku napojit a hned uvidíte... já vrtačkou na plnou rychlost dostal z tachače cca 150km/h víc to nezvládne... ono to lanko se točí fakt pekelnou rychlostí
-
Vrba - FK
Sorry za OT, ale neválí se někde po fóru informace o tom vývoji palubáku? Hlavně to měření rychlosti a spotřeba...Atnarfus píše:S těma čtyřma otáčkama na metr vycházím z měření jednoho ze zdejších členů, který pracoval na vývoji palubního počítače. Byl to ale počet impulzů při použití snímače na zadní straně tachometru. Záleží tak na konstrukci rotoru v tachometru.
-
big.jedla - FK
ten počet impulsů byl tenkrát ode mne...
vycházelo to 4impulsy na 1 otáčku náhonu
a 392impulsů na ujetých 100m
jinak situace se má tak, že původní koncepci jsem upustil a předělal to celé na AVRko + 2tlačítka + lcd displej 2x16... momentálně mám ten přístroj ropzracovaný na stole kde mi měří 2teploty, čas jízdy, ujetou vzdálenost, napájecí napětí, aktuální rychlost...
momentálně řeším jak to rozumně nainstalovat do auta a dodělám měření spotřeby... ty vstřikovací impulsy nemám jak nasimulovat takže to udělám až bude "palubák" v autě
jinak pokud někoho napadne jak displej tohoto typu http://www.gme.cz/cz/cm160224sfaya-i1-p513-151.html zabudovat do felicie budu mu vděčen... uvědomuju si, že ten displej není nijak krásný ale je praktický co se týče množství zobrazovaných informací
vycházelo to 4impulsy na 1 otáčku náhonu
a 392impulsů na ujetých 100m
jinak situace se má tak, že původní koncepci jsem upustil a předělal to celé na AVRko + 2tlačítka + lcd displej 2x16... momentálně mám ten přístroj ropzracovaný na stole kde mi měří 2teploty, čas jízdy, ujetou vzdálenost, napájecí napětí, aktuální rychlost...
momentálně řeším jak to rozumně nainstalovat do auta a dodělám měření spotřeby... ty vstřikovací impulsy nemám jak nasimulovat takže to udělám až bude "palubák" v autě
jinak pokud někoho napadne jak displej tohoto typu http://www.gme.cz/cz/cm160224sfaya-i1-p513-151.html zabudovat do felicie budu mu vděčen... uvědomuju si, že ten displej není nijak krásný ale je praktický co se týče množství zobrazovaných informací
-
Petros666 - FK
koukam,ze si z Rychvaldu,tam jezdim do prace,asi budu Tvuj prvni zakaznik pak:)
-
lord_sef - FK
nemel by prosim nekdo foto, jak a presne co precvakat ?? diky
Taky by me to zajímalo. Zezadu sundám černý dekl a co dál ?
" Když jí miluješ, není co řešit "
-
lord_sef - FK
musis uplne vyndat tachometr, sundat rucicku, sundat zarazku rucicky, sroubky vysroubovat... oddelit pruhledne plexi a polep ale co dal...?:( poradi nekdo?
-
kejzi1
- Kontaktovat uživatele:
Pak uvidíš počítadlo kilometrů na hřídelce,já to dělal tak že jsem vždycky každý číslo stáhnul malinko bokem a natočíš si kolik tam chceš,takže celkem v pohodě.Jka to rozděláš,tak ti to bude hned jasný,mě taky došlo hned co mám dělat 
-
kejzi1
- Kontaktovat uživatele:
Deacon: Nene bez sundání ručičky a polepu se k těm kolečkům nedostaneš,protože vím že já to sundávat musel.Kámoš tenkrát dával jiný budíky a chtěl na nich mít taky stejný stav,tak jsem mu to přecvakával
Aha, takže, zezadu sundám černej dekl, potom ještě kolem náhonu tachometru tu bílou "krabičku", pak zepředu plexi, odmontuji černý dekl zepředu, potom dva inbusy povolím, abych sundal polep, ručičku vyndám asi zezadu co?
Mám si nějak naznačit polohu ručičky, nebo u tachometru nemusím ?
EDIT: Uz mam tachac venku, takze ted budu muset sundat kolik, rucicku, polep a pak co prosím?
Jak vyndám ručičku? Ten kolíček ?
Vím, otravuji, ale radši se zeptám, než abych to podělal, děkuju.
Mám si nějak naznačit polohu ručičky, nebo u tachometru nemusím ?
EDIT: Uz mam tachac venku, takze ted budu muset sundat kolik, rucicku, polep a pak co prosím?
Jak vyndám ručičku? Ten kolíček ?
Vím, otravuji, ale radši se zeptám, než abych to podělal, děkuju.
-
kejzi1
- Kontaktovat uživatele:
Jak nastavit tachometr popsal dobře REX:
Tachometr:
rozložíme budíky. vymontujeme tacho.zezadu tacho je mosazný váleček který dělá odstředivku...to nás nezajímá.
ručičku nastavíme na 50 a podržíme prstem. zezadu tacha na ten mosazný váleček a na obal tacha namalujeme čárku fixou. zkontrolujeme přesnost čárky a 50tky s ručičkou.
poté si můžeme sundat bez obav ručičku a polep.
montáž je opačná. sladíme čárku na válečku a obalu tacha a nasadíme ručičku na 50tku. zkontrolujeme, a tím je kalibrace tacha hotová.
celé téma je tady: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 17&t=11066
JInak ručičku stáhni,já nevím rozevřenejma nůžkama opatrně a nebo vidličkou to jde.Jde to ztuha,ale podaří se,mě se teda rozloupla,vypadlo takový závažíčko,ale pak jsme tam kápnul lepidlo a vložil ho zpět a drží
Kolík vyndej nějakýma kleštěma přes hadr ať ho nepodřeš
Pak už sundáš polep a uvidíš to 
Tachometr:
rozložíme budíky. vymontujeme tacho.zezadu tacho je mosazný váleček který dělá odstředivku...to nás nezajímá.
ručičku nastavíme na 50 a podržíme prstem. zezadu tacha na ten mosazný váleček a na obal tacha namalujeme čárku fixou. zkontrolujeme přesnost čárky a 50tky s ručičkou.
poté si můžeme sundat bez obav ručičku a polep.
montáž je opačná. sladíme čárku na válečku a obalu tacha a nasadíme ručičku na 50tku. zkontrolujeme, a tím je kalibrace tacha hotová.
celé téma je tady: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 17&t=11066
JInak ručičku stáhni,já nevím rozevřenejma nůžkama opatrně a nebo vidličkou to jde.Jde to ztuha,ale podaří se,mě se teda rozloupla,vypadlo takový závažíčko,ale pak jsme tam kápnul lepidlo a vložil ho zpět a drží
Kolík vyndej nějakýma kleštěma přes hadr ať ho nepodřeš
-
kejzi1
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě stačilo jakoby jednotlivý kolečka malinko stáhnout ke straně a vždycky ho přecvaknout.
Takže třeba tu dvojku (první číslo) stáhni malinko doleva a třeba malinkým šroubováčkem ho přecvakni do přesný polohy jinýho čísla.Šlo mi to celkem v pohodě,žádný násilí
Takže třeba tu dvojku (první číslo) stáhni malinko doleva a třeba malinkým šroubováčkem ho přecvakni do přesný polohy jinýho čísla.Šlo mi to celkem v pohodě,žádný násilí
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Atnarfus píše:Bez sundání ručiček to jde určitě. Tacháč vymontuješ včetně ručičky a ciferníku. Ke kladkám se dostaneš zezadu.
Tak jak? Jde to bez sundání polepu nebo ne? Byl bych radši kdyby jokejzi1 píše:Deacon: Nene bez sundání ručičky a polepu se k těm kolečkům nedostaneš,protože vím že já to sundávat musel.Kámoš tenkrát dával jiný budíky a chtěl na nich mít taky stejný stav,tak jsem mu to přecvakával
Krasne to vevnitr rozlames, takze bych to nedelal. Nicmene takovou silu asi nevyvines (nebudes mit jak zabrat), takze vlastne neudelas vubec nic...smrcek píše:... Co takhle sundat plexi přístrojovky a ty čísla pootáčet tak jak jsou?
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
smrček: Bez sundání polepu mi to nešlo. Musíš odšroubovat ty 2 torxi, sundat ručičku i polep a ještě si poznamenat polohy ručičky rychloměru. Pak jak to budeš mít sundaný, tak tenkym šroubováčkem si odkloň jednotlivé čísílka a můžeš je volně pootáčet. Odkláněj je směrem doleva.
Jinak, je možný, že to jde i bez sundání, ale podle mě se tam nedostaneš a je to takový "na hulváta" .
Jinak, je možný, že to jde i bez sundání, ale podle mě se tam nedostaneš a je to takový "na hulváta" .
-
vjost - FK
Re: Stočení počítadla kilometrů
Nemáte někdo šajnu o tom, kolikátky torxi to jsou? Tak malinkatej torx totiž nemám 
-
guldys
- Kontaktovat uživatele:
Je to T6
-
HorisFelda - FK
Též jsem stáčel. na jedné felině jsem měl rosypanej tacháč tak jsem z vrakače přinesl jinej a ten měl o sto tisíc víc najeto. Nejlepší je rozebrat úplně a pak jen zezadu je osicka s 6ti bílejma ozubkama, jde krásně vysunout (stačí jenu stranu) a pak si člověk nastaví přesně co chce. Pak jen osicku zatáhnout z5 a je to. Nejhorší je sundat tu pružinku tacháče ale taky to jde.